Cauzele durerii în partea dreaptă la nivelul taliei de la spate la femei

Sindromul durerii este cea mai importantă dintre reacțiile defensive dezvoltate de lucrurile vii în procesul de evoluție. Scopul durerii este de a face disfuncții vizibile într-unul sau mai multe sisteme ale corpului înainte ca tulburarea să devină ireversibilă. Durerea în partea dreaptă la nivelul taliei de la spate la femei este unul dintre simptomele unui număr de patologii la nivelul coloanei vertebrale sau la oricare dintre organele interne. În cazul apariției unor astfel de simptome, trebuie să i se acorde cea mai mare atenție..

Etiologia durerii

În funcție de localizarea sindromului durerii în partea din spate, se poate presupune care boală de organ este cauza acesteia:

 1. Deasupra taliei sub coaste - zona părții inferioare a plămânului, pancreasului, vezicii biliare, ficatului.
 2. În mijlocul corpului de-a lungul liniei taliei - proiecția rinichiului drept.
 3. Partea dreaptă a spatelui de jos - zona corsetului muscular lombar și a coloanei vertebrale, precum și intestinele și organele reproducătoare feminine - uterul și ovarele.

Cu toate acestea, simptomele externe permit doar determinarea aproximativă a unei posibile patologii. Pentru a face un diagnostic precis, aveți nevoie de ajutorul unui medic înarmat cu tehnici moderne de diagnostic..

Posibile cauze patologice

Când o femeie are o durere de spate în regiunea lombară din dreapta sau la nivelul taliei, aceasta poate însemna o patologie a organelor interne situate în abdomen sau în piept. În plus, astfel de simptome sunt inerente unor afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic..

Patologia cavității toracice

Cele mai grave boli care pot provoca dureri sub partea inferioară a spatelui în spatele drept al unei femei includ următoarele patologii cu localizare în treimea inferioară a plămânului drept:

 • Pneumonia este un proces inflamator în zona țesutului pulmonar. Pneumonia acută este însoțită de o creștere bruscă a temperaturii corpului de la 38 la 40 de grade, de o tuse puternică - uscată sau cu spută. Respirația devine dificilă, inhalarea și exhalarea provoacă durere în piept, durerea radiază spre partea inferioară a spatelui și cavitatea abdominală.
 • Pleurezia este o inflamație a pleurei (căptușeala exterioară a plămânilor). Durerile de tăiere sau înjunghiere sunt mai grave atunci când încercați să respirați adânc sau mișcări bruște, dar mai bine întins pe partea dreaptă. Simptome suplimentare sunt tuse, respirație scurtă, febră.
 • Pneumotoraxul este pătrunderea aerului în cavitatea pleurală ca urmare a unei răni pătrunzătoare cu un instrument ascuțit sau a unui fragment al unei coaste din cauza fracturii sale. Natura durerii este intensă, tăiată sau înjunghiată. Devine mai ales dureros dacă luați o poziție culcată, așa că trebuie să stați pe pat, proptindu-vă spatele înalt cu perne.
 • Cancerul pulmonar - la început boala decurge fără durere, deoarece nu există terminații nervoase în țesutul pulmonar, dar durerea apare în ultima etapă, când tumora crește în pleură.
 • Infarctul pulmonar - necroza țesutului pulmonar din cauza blocării arterei, care este responsabil pentru furnizarea de sânge către organ. Pe lângă lipsa respirației și a tahicardiei, patologia poate provoca sângerare la tuse..

Pentru astfel de simptome, trebuie să vă adresați unui medic. Inițial, poate fi un terapeut care, dacă este necesar, va emite o sesizare la un pulmonolog - un specialist în boli pulmonare.

Patologia sistemului urinar

O altă cauză a durerilor inferioare de spate pe partea dreaptă la femei poate fi o boală a rinichiului drept. Etapa inițială de dezvoltare a multor boli renale se face simțită doar prin sindromul durerii. Nefropatologiile care sunt caracterizate de o astfel de durere includ:

 • Urolitiaza este o urolitiaza. Formarea pietrelor în sistemul urinar provoacă o durere dureroasă, care, în funcție de localizarea pietrelor, radiază spre hipocondriul drept (pelvisul renal), partea inferioară a spatelui și inghinala (ureter superior), regiunea lombară inferioară și organele pelvine (ureter inferior). În repaus, cidrul de durere scade, dar crește odată cu mișcarea.
 • Hidronefroza este o mărire a pelvisului renal. Partea inferioară a spatelui doare, durează și trage, indiferent de poziția corpului. De asemenea, simptomele hidronefrozei includ colici renale, slăbiciune și greață. Urina devine roșiatică din cauza impurităților de sânge din ea.
 • Colica renală este un blocaj al părții superioare a tractului urinar. Durerea se răspândește de-a lungul liniei taliei, radiază jos până la abdomen spre zona pubiană. Un atac acut de colici renale este însoțit de balonare, greață, vărsături și febră. Pentru a ameliora durerea, stai în pat cu rinichii deasupra vezicii urinare (pe jumătate șezând).
 • Pielonefrita este o inflamație bacteriană a rinichilor. Simptomatologia seamănă cu colica renală prin faptul că durerea radiază spre abdomenul inferior. În plus, există un îndemn frecvent de a urina, umflarea feței și a membrelor..
 • Nefroptoza - deplasarea (prolapsul) rinichiului. Durerea apare când se apleacă, ridică greutăți, dispare în repaus.

În unele cazuri, nefropatologia apare fără simptome suplimentare. Durerea de spate scăzută este singura manifestare..

Patologii ale sistemului digestiv

Bolile tractului gastrointestinal se pot manifesta și ca dureri inferioare de spate pe partea dreaptă. Această imagine simptomatică este demonstrată de:

 • Inflamarea mucoasei gastrice - gastrită. Cu această patologie, durerea este concentrată sub lingură, dar poate radia spre partea dreaptă la nivelul taliei.
 • Colica intestinală este un spasm al mușchilor intestinali. Durerea se produce brusc și are un caracter cramping de zona zoster. Colica este adesea însoțită de greață și diaree.
 • Colecistita acută este o inflamație a vezicii biliare. Durerea apare în partea dreaptă a abdomenului noaptea, ca urmare a consumului de alimente grase sau picante, precum și a băuturilor alcoolice cu o zi înainte. Du-te la culcare după o masă abundentă ar trebui să se aștepte la un somn neliniștit. Trebuie să vă ridicați dimineața, luptând cu greutățile în hipocondriul drept și cu un eșec amar.
 • Pancreatita acută este o inflamație a pancreasului. Sindromul durerii în partea dreaptă fie slăbește, fie intensifică, vărsăturile sunt posibile.
 • Apendicita este o inflamație a apendicelui (apendicele cecumului). Când apendicele este situat în spatele cecumului, durerea nu apare în abdomen, așa cum se întâmplă de obicei, ci în partea inferioară a spatelui în partea dreaptă. Sindromul de durere radiază spre inghinal și / sau coapsă. Dacă stai pe partea stângă, se intensifică. Atacurile de apendicită sunt însoțite de greață și vărsături.

Cu astfel de simptome, este recomandat să vă adresați unui medic cât mai curând posibil. Suspiciunea de apendicită necesită un apel urgent pentru o ambulanță, întrucât într-un astfel de caz, întârzierea chiar și a câtorva ore poate avea consecințe foarte grave..

Probleme ginecologice

Durerea la femeile din partea inferioară a spatelui și în cavitatea abdominală din dreapta poate însemna boli legate de domeniul ginecologiei. Astfel de simptome se manifestă prin procesele inflamatorii ale sferei reproducătoare feminine:

 • Endometrita - inflamația membranei mucoase a suprafeței interioare a uterului.
 • Miometrită - un proces inflamator în zona mușchilor uterini.
 • Salpingita pe partea dreaptă - inflamația tubului uterin drept.
 • Ooforita pe partea dreaptă - inflamația ovarului drept.
 • Salpingo-ooforita pe partea dreaptă - dezvoltarea simultană a procesului inflamator al trompei uterine și ovarului pe partea dreaptă.

Procesele de acest fel în medicină sunt unite prin denumirea comună "inflamația uterului și a apendicilor". În plus, simptomele durerii similare sunt demonstrate de polipii intrauterini..

Pe lângă patologic, durerea în regiunea lombară la dreapta la femei poate avea cauze fiziologice de natură ginecologică. Aceasta include dismenoreea - durere în timpul ciclului menstrual și disconfort cu debutul menopauzei (menopauză).

Boli ale coloanei vertebrale

Patologiile asociate cu tulburări ale structurii țesuturilor coloanei vertebrale se manifestă și prin durere în partea inferioară a spatelui pe dreapta.

 • Osteocondroza este o deformare a corpurilor vertebrale și a cartilajului intervertebral. Durerea poate radia nu numai spre partea inferioară a spatelui, ci și în alte părți ale coloanei vertebrale - sacrul și coada posterioară. Sindromul durerii se agravează atunci când stai, mersul este, de asemenea, dificil.
 • Spondiloza - formarea osteofitelor - creșterea oaselor pe laturile corpurilor vertebrale. Osteofitele strâng rădăcinile nervoase, ceea ce duce la întreruperea inervației normale. În acest caz, există senzații dureroase ascuțite - în partea inferioară a spatelui pare să „tragă”, picioarele încep să se amorțească.
 • Discul herniatic - bombarea nucleului pulposus în canalul spinal împreună cu ruperea fibroasei annulus.
 • Radiculita - inflamația rădăcinilor măduvei spinării.

Având în vedere o astfel de varietate a etiologiei durerilor inferioare de spate la femei, doar un specialist poate determina cauza lor. Aceasta se face folosind diverse tehnici de diagnostic..

Diagnostic și tratament

Terapeutul va trimite femeia pentru consultare cu un specialist îngust: ginecolog, nefrolog, neuropatolog, gastroenterolog. Starea generală contează - slăbiciunea, pierderea forței, pierderea poftei de mâncare fac ca un suspect să fie o patologie tumorală, pe care un oncolog o poate diagnostica.

Pe lângă testele de sânge și urină de laborator, va fi necesară o examinare instrumentală:

 • fluoroscopie;
 • procedura de ecografie.
 • imagistica prin rezonanta magnetica si tomografie computerizata.

După clarificarea diagnosticului, se decide problema naturii tratamentului solicitat. În funcție de rezultatele examinării, acesta poate fi farmacologic sau chirurgical. Unele forme de patologii pot fi tratate cu succes conservator la domiciliu.

Durere în hipocondriul drept din spate din spate

Durerea în hipocondriul drept de la spate din spate poate fi cauzată de patologia organelor abdominale, sistemul musculo-scheletic și de factori psihologici. Peste 80% dintre oameni au prezentat simptome neplăcute în diferite părți ale coloanei vertebrale. Durerea de spate este a doua cauză de dizabilitate temporară la pacienții tineri și de vârstă mijlocie, a doua numai pentru ARVI.

Soiuri de sindrom de durere

Când apare disconfort în regiunea lombară, este important să se identifice adevărata lor cauză. Medicii disting două tipuri de dureri: nespecifice și specifice. Prima este asociată cu disfuncția mușchilor, articulațiilor și ligamentelor spatelui. Astfel de sindroame de durere sunt de obicei explicate prin osteochondroză. Acest motiv se regăsește la 90% dintre persoanele care se plâng de sentimente neplăcute în spate..

Radiculopatia de compresie sau radiculita este detectată la 15% dintre oameni. Boala este asociată cu afectarea rădăcinilor coloanei vertebrale. În 4% din cazuri, sunt detectate dureri de spate specifice sau secundare asociate cu boli grave ale coloanei vertebrale și organelor interne.

Pentru detectarea la timp a diferitelor patologii, sunt analizate semne de însoțire sau „steaguri roșii”.

Lista simptomelor alarmante:

 • creșterea temperaturii corpului;
 • vârsta pacientului este de până la 20 de ani și după 50 de ani;
 • tablou clinic atipic: greață, vărsături, incontinență, sânge în urină;
 • slăbiciune la nivelul picioarelor, amorțeală;
 • disconfort crescut pe timp de noapte, scădere rapidă în greutate;
 • există HIV sau boli maligne, dependență de droguri în istoricul medical;
 • durerea în partea inferioară a spatelui crește, nu depinde de poziția corpului, durează mai mult de o lună.

O atenție specială trebuie acordată cazurilor în care terapia medicamentoasă tradițională eșuează..

Forța durerii este un concept în mare parte subiectiv. Depinde nu numai de adevăratele cauze: patologii, leziuni, dar și de nivelul pragului de durere al pacientului, de calitățile sale personale și de caracteristicile organismului. Este important ca medicul să înțeleagă cât de puternice sunt senzațiile pacientului pentru a determina ce fel de calmare a durerii este necesară în acest caz. Pentru aceasta, se efectuează un sondaj, examinarea și palparea zonei dureroase a spatelui. O persoană poate fi oferită o scară cu puncte de la 1 la 10, conform cărora își poate evalua sentimentele: de la slab la insuportabil. Pentru persoanele cu demență profundă, copiilor le poate fi oferită o sarcină în care sunt reprezentate schematic fețele cu diferite grade de durere..

Totuși, acestea sunt impresii personale ale pacientului, care nu întotdeauna caracterizează incorect starea sa de bine. Medicul acordă atenție expresiei faciale, dorinței unei persoane de a lua o postură mai confortabilă, manifestări vocale: gemete, țipete. La palpare, un semnal alarmant este o tensiune reflexă a mușchilor din partea inferioară a spatelui în locul perturbat.

Alocați gradul de sindrom al durerii:

 • se folosesc medicamente slabe, non-narcotice: paracetamol, ibuprofen, diclofenac;
 • moderat, combinații de două antispasmodice sau un medicament non-narcotic și narcotic sunt utilizate pentru ameliorarea simptomelor;
 • se folosesc stupefiante puternice, puternice și non-narcotice, uneori este necesară blocarea nervului.

Severitatea durerii în hipocondriul drept nu reflectă întotdeauna nivelul de pericol al bolii. Persoanele în vârstă și pacienții cu diabet zaharat au un prag scăzut de sensibilitate, ceea ce face dificilă colectarea informațiilor pentru un diagnostic din cauza simptomelor șterse.

Dureri nespecifice de spate

Durerile de spate în hipocondriul drept pot fi declanșate de modificări legate de vârstă la nivelul coloanei vertebrale. Acest simptom apare după 30 de ani. Patologiile pot fi diferite: degenerarea discului, formarea creșterilor pe țesutul osos (osteofite), dezvoltarea unei hernii de disc. Cauza durerii nespecifice de spate poate fi microtrauma și entorsele musculare după efort fizic, mișcare nereușită. În aceste cazuri, disconfortul dispare de la sine..

În cazul durerilor de spate nespecifice, medicii diagnostică de obicei osteocondroza. Trebuie utilizate metode suplimentare de examinare, cum ar fi radiografie, RMN, ecografie pentru a exclude patologii mai grave.

Durerea de spate nespecifică poate apărea pentru prima dată de la vârsta de 20 de ani și, în cele mai multe cazuri, este asociată cu diverse tulburări de postură. Sentimentele neplăcute apar atunci când efectuați anumite mișcări. Într-un articol al lui V. I. Shmyrev, șeful Departamentului de Neurologie al Instituției Federale de Stat „Centrul Medical Științific și Științific” al UD al președintelui Federației Ruse, este indicat faptul că lumbodynia sau durerea în spatele inferior apar la 80% din populație. Comentariile au menționat că 20% dintre adulți se plâng de crize recurente care durează 2-3 zile.

radiculite

Radiculopatia este asociată cu deteriorarea, compresiunea rădăcinilor nervilor spinali. Cu o boală, durerea radiază din spate către alte părți ale corpului, în funcție de locul în care este înțepată rădăcina.

Cu localizarea principală a durerii în spatele dreptului de la spate sub coaste, se va da disconfort la nivelul inghinalului, abdomenului inferior și coapsei interne. Boala este acută și cronică.

Terapia în timp vă permite să opriți procesul patologic, mai ales în stadiile incipiente. Pe lângă tratamentul medical și chirurgical, o mare importanță este acordată exercițiilor de fizioterapie și corectării posturii..

Senzații secundare de durere

Durerea specifică în hipocondriul drept din spate este rară și este un simptom al unei boli grave. Este combinat cu alte simptome caracteristice patologiei existente. În acest caz, sunt necesare consultări cu diverși specialiști: chirurg, gastroenterolog, nefrolog..

Dacă pacientul se plânge de dureri de spate la spate pe partea dreaptă sub coaste și deasupra, febră, tuse prelungită, este trimis la fluorografie pentru a exclude patologiile pulmonare: pneumonie, pleurezie.

Boli ale coloanei vertebrale

Centrul durerii în hipocondriul drept din spate poate fi asociat cu leziuni severe ale măduvei spinării: fractură vertebrală, tumoră, infecții. Dacă cauza este legată de neurologie, atunci disconfortul se manifestă cu următoarele simptome:

 • senzație de arsură în zona afectată;
 • amorțeală și furnicături, nu numai în spate, ci și la membre;
 • disconfort crescut atunci când este atins, apăsat;
 • lumbago rapid, care poate fi comparat cu o șoc electrică;
 • disconfort crescut atunci când este expus la apă rece sau caldă.

În aceste cazuri, este necesară o consultare cu un neurolog, RMN, CT, radiografie. Pentru o neoplasmă a coloanei vertebrale, sentimentele neplăcute durează mai mult de o lună, este caracteristică o creștere treptată a semnelor unei tulburări neurologice. Pacientul are de obicei peste 50 de ani. Persoana se plânge de pierderea în greutate inutilă. Sindromul de dureri de spate nu dispare nu numai în timpul zilei, ci și noaptea.

Cauza durerii din spatele drept sub coaste poate fi stadiul inițial al spondiloartritei. Boala se caracterizează prin distrugerea treptată a vertebrelor și inflamația nervilor. În stadiul inițial, pacientul este deranjat de dureri plictisite localizate în spate atunci când efectuează anumite mișcări, o curbură subtilă. Boala poate duce la modificări ireversibile ale coloanei vertebrale, măduvei spinării și dizabilității. De obicei, patologia este detectată la oameni după 40 de ani..

Durerea este de natură inflamatorie: după exerciții de fizioterapie se poate reduce, crește noaptea.

O fractură de compresiune a coloanei vertebrale poate provoca, de asemenea, durere în cadranul superior drept al spatelui. Această traumă este tipică pentru femeile de peste 55 de ani care suferă de osteoporoză. Poate apărea și ca urmare a unei căderi nereușite la orice vârstă. Durerea variază de la moderat la sever și este ameliorată prin culcare. Înrăutățirea are loc cu puțin exercițiu, tuse, drum agitat.

În regiunea lombară, axa principală a măduvei spinării se împarte într-un mănunchi de nervi equina cauda care controlează membrele inferioare și organele pelvine. Dacă este ciupit ca urmare a modificărilor legate de vârstă sau traumatice la nivelul coloanei vertebrale, atunci dureri de spate plictisitoare, edem tisular.

Odată cu dezvoltarea bolii, apar simptome caracteristice: amorțeală a picioarelor în diferite locuri, perturbarea organelor pelvine, incontinență, defecare involuntară, disfuncție sexuală.

Pentru o leziune infecțioasă a coloanei vertebrale, este caracteristică o creștere locală a temperaturii în zona afectată a spatelui și o transpirație crescută. Zona afectată devine roșie. Un proces inflamator de natură infecțioasă apare după operații chirurgicale, transplant de organe. Persoanele care abuzează de alcool și fumătorii grei sunt expuși riscului. Risc crescut de infecție a coloanei vertebrale la pacienții cu diabet zaharat, tuberculoză, oncologie.

Boală de rinichi

Cauzele durerii ascuțite sau plictisitoare pe partea laterală și partea inferioară a spatelui pot fi inflamația renală, urolitiaza, nefroptoza.

Pentru pielonefrita acută, sunt caracteristice următoarele simptome:

 • temperatura 38-40 grade;
 • senzație de rău, greață, vărsături, frisoane;
 • dureri de spate, dureri abdominale.

Dacă inflamația se extinde dincolo de rinichi, pacientul ia o postură forțată întinsă sau așezată cu picioarele căptușite. Durerea dureroasă poate fi localizată pe partea din spate sau răspândită pe partea inferioară a spatelui, mai rău atunci când mergeți și atingeți rinichiul inflamat. În pielonefrita acută, nu există edem. Dacă inflamația are loc cu formarea de mase purulente, atunci este posibilă o blocare a ureterului. În acest caz, atacul coincide cu manifestările de colici renale..

Pielonefrita cronică se caracterizează prin simptome mai puțin intense. Sentimentele din partea dreaptă și stângă a spatelui pot fi dureroase, slabe, suportabile. Pacientul îl asociază adesea cu durerile de spate datorate activității fizice și oboselii. Boala este însoțită de creșteri sub presiune, dureri de cap. Simptomele șterse fac din pielonefrită o patologie periculoasă, care este adesea diagnosticată în stadiul dezvoltării complicațiilor.

Pietre în rinichi

Principalul simptom al calculilor renali este colica renală, care apare la 90-95% dintre pacienți. Atacul este cauzat de mișcarea pietrei, intrarea acesteia în pelvisul renal și ureter. Colica apare de obicei după exerciții fizice, agitare, tuse, vărsături sau vătămare. Uneori boala se agravează spontan noaptea sau în timpul lucrărilor sedentare.

Natura durerii și timpul de exacerbare depind de mărimea și forma pietrei. Pietrele mici sunt mai susceptibile să perturbe pacientul. Sunt mai mobile decât cele mari, mai des cad în pelvisul renal. Pietrele cu capete subulate provoacă dureri acute. Dacă calculul este mic și neted, acesta va trece prin ureter. În acest caz, colica renală se va opri. Durerea va scădea în două ore. Pietrele ascuțite sunt adesea depuse în pelvisul renal sau în ureter. Deteriorează membrana mucoasă și provoacă inflamații, apoi pot apărea puroi în urină..

Când o piatră se blochează în pelvisul renal și în ureterul superior, partea inferioară a spatelui doare. Odată cu avansarea calculului, accentul pe durere este notat mai jos.

Nephroptosis

Prolapsul rinichilor este mai frecvent la femeile de 25-40 de ani. Cauzele posibile includ infecții, ridicare grea și răni la spate. Uneori, nefroptoza se dezvoltă la femei după naștere din cauza slăbirii mușchilor peretelui abdominal din față. La o persoană sănătoasă, rinichii se deplasează prin inhalare și expirație între 1 și 5 cm. În nefroptoză, organele se mișcă în jos cu 5-12 cm. Patologia rinichilor drepți este mai frecventă.

În prima etapă a bolii, o persoană se plânge de dureri plictisitoare în partea dreaptă sau stângă a spatelui și în regiunea lombară inferioară după efort fizic, o ședere lungă într-o poziție verticală. Odată cu dezvoltarea patologiei, durerea crește, apar alte semne de leziuni renale: sânge în urină, edem, creșteri ale tensiunii arteriale.

Tumori

În cazuri rare, cauza durerii în cadranul superior drept poate fi o tumoră la rinichi. Mai mult de 90% din neoplasme sunt maligne. Cel mai adesea această boală apare la persoanele care fumează. Durerea dureroasă apare atunci când neoplasmul a trecut dincolo de rinichi și apasă pe terminațiile nervoase ale țesuturilor și organelor vecine.

Tumora este însoțită de hematurie (prezența sângelui în urină), febră mult timp și o senzație de formare în abdomen. Neoplasmul poate fi simțit la atingere, mai ales la persoanele cu o dezvoltare subțire..

Boli ale sistemului digestiv

Partea dreaptă sub coaste în față și din spate poate doare cu patologii ale ficatului, vezicii biliare, pancreasului. De asemenea, durerea din această zonă poate fi o manifestare a apendicitei, a bolilor intestinale.

Bolile zonei biliare

Bolile ficatului, vezicii biliare și canalelor pot cauza dureri de spate. Cele mai frecvente boli includ:

 • boala biliara si complicatiile sale: colici hepatice, colecistita calculoasa;
 • hepatită, fibroză, ciroză hepatică;
 • colecistită non-calculoasă, colangită;
 • ulcer peptic al stomacului, duoden.

Când există dureri moderate pe partea abdomenului, sub coaste și în partea din spate, ficatul trebuie verificat. Hepatita, fibroza, ciroza pot fi asimptomatice mult timp. O persoană simte greutate în hipocondriul drept în față și în spate, oboseală, iritabilitate. Mai târziu, la simptome se adaugă semne de icter, se schimbă culoarea pielii și albii ochilor și apar vene de păianjen. Mai departe, intensitatea semnelor crește.

Principalul simptom al bolii ulcerului peptic este durerea, care poate fi localizată în epigastru, în hipocondriul stâng și drept. Senzațiile neplăcute pot fi însoțite de greață și vărsături. De obicei, apariția durerii în hipocondriul drept este asociată cu mesele. Intensitatea manifestării semnelor bolii depinde de localizarea ulcerului, de mărimea și profunzimea acesteia.

Durerea în partea dreaptă sub coaste apare atunci când ulcerul este localizat în duoden și partea inferioară a stomacului în secțiunea pilorică. În acest caz, cel mai adesea pacientul este chinuit de dureri târzii care apar la o oră și jumătate până la două ore după mâncare. Exacerbarea trece atunci când masa alimentară intră în următoarele secțiuni ale intestinului și încetează să mai irite mucoasa afectată. Posibile dureri de foame, care apar la 2-4 ore după mâncare și noaptea. Se simte mai bine după mâncare.

Pietre în vezica biliară și conducte

S-ar putea ca boala la pietre să nu deranjeze o persoană mult timp. Cu toate acestea, o exacerbare se poate întâmpla oricând. Cele mai frecvente complicații ale colelitiazei sunt colicele hepatice și colecistita acută. O persoană suferă de dureri severe în hipocondriul drept în față și în spate, ceea ce îl face să ia o poziție întinsă pe partea sa cu picioarele îndoite, se intensifică la inhalare.

Simptome suplimentare sunt:

 • icter obstructiv;
 • febră cu colecistită;
 • greață și vărsături.

Atacul durează 2-4 ore, se poate transforma în complicații mai formidabile: peritonită, pancreatită acută, sepsis.

Forma cronică a colecistitei se exprimă prin durere mai puțin vie în hipocondriul drept. Boala continuă cu perioade alternative de exacerbare și remisie.

Un atac de calculi biliari apare după consumul de alimente grase, consumul de alcool, droguri choleretic. Uneori, o exacerbare este cauzată de cauze minore: mișcare proastă, tuse, căscat, vărsături, chiar și respirația profundă.

pancreatita

Înfrângerea pancreasului este însoțită de durere în diferite zone ale abdomenului și partea inferioară a spatelui. Senzații neplăcute pe partea dreaptă apar atunci când inflamația a afectat capul organului. Durerea la brâu este posibilă atunci când întreaga glandă este afectată. Exacerbarea este de obicei asociată cu consumul de alimente abundente, grase, prăjite, apare la o oră după consum.

Senzațiile neplăcute se intensifică atunci când o persoană se întinde, slăbește într-o poziție de șezut, cu o îndoire incompletă înainte. Durerea poate radia către scapula, braț, umăr, imita angina.

Simptomele asociate sunt asociate cu supărarea digestivă:

Dacă o persoană se plânge că stomacul și partea inferioară a spatelui sunt grav bolnave în conformitate cu principiul centurii, vărsăturile indomabile au început, temperatura a crescut, este necesar să apelați o ambulanță. Durerea poate fi atât de severă încât există o amenințare de șoc de durere. Aceste simptome pot fi o manifestare a pancreatitei acute, o boală care poate pune viața în pericol.

Concluzie

Pentru a răspunde la întrebarea de ce doare în hipocondriul potrivit din spate, este necesar să consultați un terapeut. Medicul va prescrie metode de diagnosticare suplimentare, dacă este necesar, consultați specialiști îngustați. În 90% din cazuri, durerile nu sunt periculoase și sunt asociate cu o postură slabă și modificări legate de vârstă la nivelul coloanei vertebrale. Cu toate acestea, există posibilitatea prezenței unor boli mai periculoase ale sistemului respirator, digestiei, sistemului urinar, coloanei vertebrale.

În caz de durere prelungită severă care perturbă capacitatea de a lucra a unei persoane, trebuie apelată o ambulanță. Semnalele de alarmă sunt vărsături, febră, tulburări urinare, amorțeală a membrelor.

Durere în partea dreaptă din spate: analiza posibilelor cauze ale bolii

Atunci când o persoană este îngrijorată de durere în partea dreaptă din spate, atunci mulți chiar înainte de a vizita cabinetul medicului sunt interesați de diagnosticul potențial. Motivele sunt destul de prozaice: pacientul trebuie să știe la ce medic să apeleze, dacă este necesar să meargă la spital sau un tratament ambulatoriu este suficient. Pacientul, la fel ca un comandant planifică o luptă, adună forțe, ridică rezerve. Unele boli sunt insidioase și mortale, în timp ce altele sunt în cele din urmă un element al imaginației..

Cauza disconfortului în zona dreaptă a spatelui este bolile acute.

Experții determină posibilele cauze ale localizării durerii și ale simptomelor însoțitoare. Atacul dureros acut pe partea dreaptă sub coaste se dezvoltă în colecistită acută, apendicită și o serie de alte boli. Durerile de durere provoacă diverse patologii ale rinichilor, ale tractului gastro-intestinal și ale coloanei vertebrale. Corpul, folosind senzații de durere, trimite un semnal de pericol, care trebuie recunoscut pentru a începe tratamentul în timp util.

Boli acute cauze ale durerii subite în partea dreaptă din spate:

 • inflamația sau abcesul rinichiului drept;
 • colelitiază;
 • colecistită (citiți despre tratamentul său în acest articol);
 • apendicită;
 • pleurezie;
 • pneumonie;
 • osteocondrozei;
 • infarct miocardic.

Important! Trebuie internat un pacient cu durere intensă bruscă cu apendicită acută, colici renale, infarct miocardic.

Infarctul miocardic abdominal este mai frecvent la femei. Există durere în hipocondriul drept, în partea laterală din spate, în zona ombilicului. Alte simptome ale bolii: amețeli, lipsa respirației, pierderea cunoștinței. Un atac de durere începe după efort fizic, cu stres emoțional, peste vârsta de 45 de ani. O boală periculoasă poate duce la moarte dacă nu luați măsuri la timp.

Pneumonie

Pneumonia și pleurezia sunt boli inflamatorii care sunt însoțite de febră, tuse cu spută purulentă și lipsă de respirație. Dacă procesul este localizat în lobul inferior al plămânului, atunci când inhalați și întoarceți corpul, durerea în hipocondru crește.

Tumorile maligne sunt printre cauzele durerii. Dezvoltarea unei tumori canceroase în plămânul drept este dată de dureri severe pe dreapta sub scapula. Pentru a face diagnosticul corect, specialiștii ascultă cu atenție plămânii, le trimite pentru fluorografie și radiografie toracică.

Boli ale organelor urinare

Pe fondul relatiei de bunăstare apare colica renală. Acesta este numele unei dureri ascuțite, insuportabile în zona taliei și dedesubt, din cauza unei leziuni a ureterului cauzate de o piatră care iese. Specialiștii diagnostică inflamația acută a rinichilor, prin natura tulburărilor de urinare, rezultatele testelor de laborator ale urinei și ecografiei rinichilor. Citiți aici despre alte simptome, boli și tratament renal.

Cu o inflamație cronică la rinichiul drept, durerea dureroasă este localizată în partea dreaptă, în spatele sub talie. O persoană poate să nu știe că are urolitiază înainte de a fi supusă unei scanări cu ultrasunete pentru o altă boală. Dacă există nisip în rinichi, atunci partea inferioară a spatelui doare mai mult cu efort fizic, o poziție inconfortabilă a corpului.

Apendicita acuta

Localizarea tipică a durerii în apendicita acută și cronică este regiunea iliacă dreaptă. Uneori, apendicele „crește” în sus, localizat integral sau parțial sub ficat. În aceste cazuri, durerea apare, care radiază spre partea dreaptă, unde se află ficatul și vezica biliară. Auto-administrarea de analgezice "lubrifiază" imaginea apendicitei acute, astfel încât nu este recomandat să utilizați medicamente înainte de a fi examinat de un chirurg.

Dureri de durere sub talia din dreapta pot crește odată cu dezvoltarea anormală și poziția atipică a apendicelui. Este posibil ca o persoană să nu fie conștientă de astfel de trăsături anatomice ale corpului său. Ajută la clarificarea diagnosticului studiului: ecografie, radiografie, laparoscopie.

Sănătatea femeilor

Stresul pe coloana vertebrală crește în timpul sarcinii după cinci luni. În această perioadă, tulburările în partea inferioară a spatelui sau într-o parte, din spate din spate, sunt deranjante. În a doua jumătate a termenului, uterul mult mărit deplasează intestinul gros împreună cu apendicele spre ficat.

Important! Cu apendicita acută, femeile însărcinate simt o durere ascuțită în partea din spate din spate, în ipocondriul drept.

Menopauza la femei se manifestă prin durere care rezultă din tulburări ale fluxului de sânge în pelvisul mic. Aceasta este o reacție a organelor la o scădere a nivelului de hormoni sexuali și tulburări metabolice feminine.

Înfrângerea tractului digestiv

Cu inflamație cronică la nivelul ficatului și vezicii biliare, există dureri plictisitoare, dureroase deasupra spatelui inferior în hipocondriul drept. Senzațiile neplăcute bântuiesc săptămâni și luni, ani. Pentru a restabili performanța lor completă, trebuie acordată atenție întregului tub digestiv. Dacă paraziții sunt diagnosticați în ficat, atunci trebuie să luați medicamente antihelmintice.

Tratamentul complex al unei boli parazitare:

 • respectarea dietei „Tabelul nr. 5”;
 • agent coleretic;
 • prepararea enzimelor;
 • agent antimicrobian;
 • medicament antihelmintic;
 • enterosorbent pentru curățarea intestinelor de toxine;
 • probiotice pentru restabilirea microflorei intestinale;
 • colecție de mușețel de plante, șolduri de trandafir, mătase de porumb.

Colecistita este însoțită de durere în abdomenul din dreapta sub coaste, care radiază spre scapula și umărul drept. Alcoolul, alimentele prăjite și grase provoacă un atac. Durerea pancreatică se simte rar din spate. Cu toate acestea, acest organ este interconectat cu stomacul și vezica biliară. Pancreasul se inflamează cu o creștere a acidității sucului gastric, blocarea canalului biliar. Se produce un atac sever de durere.

În cazul patologiilor vezicii biliare, durerea este localizată deasupra centurii - în hipocondriul drept și o conferă omoplatului drept. Este recomandat să urmați o dietă, exclude consumul de alcool. Pentru a calma spasmul, luați medicamente Buscopan și No-shpa.

De obicei, medicii oferă unui pacient cu colecistită acută pentru a îndepărta vezica biliară, deoarece există un risc ridicat de a dezvolta peritonită. Metoda modernă, cu un nivel scăzut de traumatism, este chirurgia endoscopică. Nu se face o incizie, dar vezica biliară este îndepărtată prin intermediul unor mici perforații.

Osteocondroză spinală și nevralgie intercostală

Durerea de spate este experimentată de 80% din populație. Multe persoane consideră oboseala, munca fizică epuizantă sau hipotermia ca fiind cauza. În parte, aceste presupuneri sunt adevărate. Durerea nespecifică în partea dreaptă din spate apare cu o postură inconfortabilă, mișcări stereotipate. De obicei disconfortul dispare după odihnă..

Ce poate provoca dureri în partea dreaptă din spate:

 • hernie intervertebrală;
 • rana la coloana;
 • osteocondrozei;
 • spondiloza.

Odată cu osteochondroza, nervii care părăsesc canalul măduvei spinării sunt afectați, apare îmbătrânirea țesuturilor cartilaginoase și osoase. Hipotermia, excesul de sare și acid din alimente, stresul excesiv asupra coloanei vertebrale provoacă atacuri de durere. Disconfortul crește prin inhalare, răsucire, muncă fizică sau sport.

Cum se „calculează” o boală?

Senzațiile neplăcute nu sunt localizate neapărat în zona problemei. Durerea radiază adesea într-o altă zonă, se răspândește în tot corpul. Disconfortul poate fi scurt sau lung.

Motivele diferitelor tipuri de durere în partea laterală a spatelui:

Natura dureriiMotivele
ascuțitApendicele rupte, blocarea ureterului, sângerare internă
Tragere, plictisire, durere, creștereProces inflamator la nivelul rinichilor, vezicii biliare, ficatului, apendicilor
crampeO contracție ascuțită a mușchilor pereților organelor goale
LumbagoPatologii ale măduvei spinării

Respectarea „regulii de aur” va ajuta la evitarea consecințelor neplăcute asupra sănătății. Când durerea este ascuțită, înjunghiere, crampe, ei solicită urgent ajutor medical. Cu o durere atrăgătoare, dureroasă, plictisitoare, puteți lua un analgezic și culcați-vă. Dacă disconfortul nu dispare în trei zile, atunci este mai bine să vă adresați unui medic. Pentru a diagnostica corect boala, va fi necesară cercetarea: radiografie, ecografie, calcul sau tomografie.

Experiență de muncă de peste 7 ani.

Aptitudini profesionale: diagnostic și tratament al bolilor tractului gastro-intestinal și ale sistemului biliar.

De ce te doare înapoi la dreapta: cauze ale încălcărilor

Durerea de spate pe partea dreaptă apare rar din cauze naturale, cum ar fi încordarea musculară după o zi grea la serviciu. Mult mai des, aspectul lor semnalează o patologie care se dezvoltă în organism. Prin urmare, chiar durerile ușoare de spate ar trebui să fie un motiv pentru a solicita asistență medicală de la un medic. Tratamentul conservator și uneori chirurgical în timp va evita dezvoltarea de complicații, adesea ireversibile.

Unde te doare

Este important să știi! Medicii sunt șocați: „Există un remediu eficient și accesibil pentru durerea articulară.” Citiți mai multe.

La prima vizită, medicul îi cere pacientului să indice exact unde apare durerea cel mai des. Localizarea lor sugerează motivul deteriorării sănătății. O descriere detaliată a simptomelor însoțitoare și natura durerii de către pacient ajută, de asemenea, la realizarea unui diagnostic preliminar. Sunt durere, tragere, presare, palpitare, ardere, piercing. Durerea ușoară indică de obicei un proces inflamator sau degenerativ cronic, durerile puternice indică exacerbarea acesteia.

Între omoplat

Localizarea durerii între omoplat este caracteristică leziunilor inflamatorii ale plămânilor, mai ales dacă este însoțită de o creștere a temperaturii, de scurtarea respirației, de senzații de lipsă de aer la inhalare și de o tuse uscată, neproductivă. De asemenea, apar în caz de leziuni, compresiunea rădăcinilor coloanei vertebrale în coloana toracică prin discuri deplasate, vertebre deformate, creșteri osoase (osteofite).

Sub coaste

În această zonă a spatelui, sunt localizate multe organe interne, leziunile cărora se manifestă prin dureri de spate în partea dreaptă. Ele pot semnala apariția și agravarea problemelor cu ficatul, vezica biliară, splina, pancreasul. Confirmarea patologiei în curs de dezvoltare a unuia dintre organele interne sunt tulburări gastrointestinale, inclusiv atacuri de greață și vărsături.

În partea din dreapta

Durerea în partea dreaptă este unul dintre simptomele principale ale patologiilor sistemului urinar. Ei însoțesc întotdeauna procesul inflamator care apare la rinichi, uretere și vezică. O leziune infecțioasă cu implicarea rapidă a țesuturilor și organelor sănătoase este deosebit de periculoasă pentru complicațiile severe. Mult mai rar apendicita devine cauza durerii în partea dreaptă..

În partea inferioară a spatelui

Îndepărtarea durerii dureroase constante în partea inferioară a spatelui poate fi declanșată de inflamația organelor pelvine. Însă, în majoritatea covârșitoare, indică modificări distructive și degenerative în discurile intervertebrale și vertebre. Durerea acută la nivelul coloanei vertebrale lombare este caracteristică inflamației rădăcinii nervoase sau a compresiunii acesteia, vătămarea herniei intervertebrale formate.

Posibile cauze ale durerii

Diverse patologii pot provoca dureri de spate pe partea dreaptă, pe care o persoană nu este în măsură să le diagnostice singură. Aproape toate bolile coloanei vertebrale se manifestă cu un simptom similar. Dar nu se poate susține că deteriorarea discurilor și a vertebrelor a fost cea care a provocat deteriorarea sănătății. Rădăcinile coloanei vertebrale sunt localizate de-a lungul coloanei vertebrale, inervând nu numai structurile sale, ci și organele interne. Dacă apare un proces patologic la rinichi sau ficat, atunci durerea din ei se răspândește de-a lungul fibrelor nervoase, se simte în spate. Această durere este numită „reflectată”, care radiază.

Motive pentru gospodărie

Disconfortul în partea din spate din dreapta poate fi cauzat de întinderea mușchilor ca urmare a mișcărilor excesiv de intense sau după o lungă ședere într-o poziție a corpului, ridicând greutăți. Durerea este destul de naturală după căderi, vânătăi, lovituri. De multe ori devine un însoțitor constant al unei persoane care a fost diagnosticată anterior cu fracturi de compresie ale coloanei vertebrale, subluxarea vertebrelor, compresia măduvei spinării. În astfel de cazuri, durerea este relativ ușoară, care apare de obicei cu o schimbare accentuată a vremii, stres crescut pe spate, hipotermie.

Dar fără un diagnostic amănunțit, nu se poate vorbi de naturalețea unor astfel de senzații. La urma urmei, ridicarea și transportarea constantă a greutăților, frecvente aflându-se într-o poziție nefiziologică, pot provoca microtrauma pe discuri cu dezvoltarea suplimentară a patologiei severe a coloanei vertebrale.

Boli ale coloanei vertebrale

Simptomul principal al tuturor patologiilor coloanei vertebrale este durerea de spate. Aspectul său în dreapta este tipic pentru încălcarea unilaterală a rădăcinii nervoase. Acest lucru apare adesea cu osteochondroza coloanei vertebrale cervicotoracice, toracice, lombare, lombosacrale. Mai ales adesea durerea apare cu complicațiile sale deja dezvoltate: proeminență, hernie intervertebrală, mielopatie discogenă, sindrom radicular.

Durerea din partea dreaptă a spatelui poate semnala și astfel de boli:

 • spondiloartroza - osteoartrita articulațiilor fațetei;
 • spondilita anchilozantă (spondilită anchilozantă) - o boală sistemică cronică cu localizare predominantă în articulațiile sacroiliace;
 • sciatica - afectarea rădăcinilor măduvei spinării;
 • reumatism - o leziune inflamatorie sistemică infecțio-alergică a țesutului conjunctiv.

Deteriorarea discurilor, vertebrelor și, în special, compresiei rădăcinilor coloanei vertebrale se manifestă rar ca durere localizată în mod clar. Se răspândesc în zonele adiacente ale corpului, radiază spre brațe, picioare, părți.

Chiar și problemele articulare „neglijate” pot fi vindecate acasă! Amintiți-vă doar să-l smulgeți cu el o dată pe zi..

Patologii ale sistemului digestiv

Cauza durerii la nivelul coloanei vertebrale lombare și toracice este adesea patologia sistemului digestiv. Sunt caracteristice colecistitei, pancreatitei, bolilor inflamatorii ale intestinului, inclusiv celor de natură autoimună. Pe măsură ce procesul inflamator se intensifică, severitatea durerii crește și ea. Ele devin ascuțite, înconjuratoare, nu scad chiar și după o lungă odihnă..

Dacă durerea este arsă, palpitantă, tăiată, atunci riscul apendicitei este mare, mai ales dacă apendicele este într-o poziție atipică (retrocecală)..

Boala cardiovasculara

Durerea din partea dreaptă a spatelui cu patologii ale sistemului cardiovascular nu este tipică. Dar, în unele cazuri, o asemenea localizare este posibilă. Pacienții cu osteochondroză toracică suferă adesea de durere care radiază în inimă. Dar este foarte important să le diferențiați de simptomele anginei pectorale sau infarctului miocardic - boli care amenințează nu numai sănătatea, ci și viața umană. Intensitatea durerii cardiace este slăbită prin administrarea de nitroglicerină.

Boală de rinichi

Aceasta este o cauză destul de frecventă a durerilor de presare sau piercing lombar, din cauza inervației comune a structurilor vertebrale și a organelor urinare. Disconfortul din spate este asociat cu boala polichistică, hidronefroză, cancer, care duc la o creștere a dimensiunii unuia sau a doi rinichi.

Patologia renală manifestată prin dureri de spate pe partea dreaptăcaracteristici
pielonefritaSimptomul principal al acestei patologii renale infecțioase nespecifice este durerea plictisitoare în regiunea lombară cu intensitate variabilă, adesea unilaterală, însoțită de o creștere a temperaturii
glomerulonefritaAceastă afectare renală imuno-inflamatorie se manifestă prin durere în regiunea lombară, hipertermie, frisoane, slăbiciune generală, greață și scăderea poftei de mâncare.
Boala UrolitiazeiCând o piatră, în special una mare, pleacă, există durere severă în regiunea lombară, indiferent de poziția corpului. Dacă calculul este localizat în părțile inferioare ale ureterelor, atunci durerea radiază spre inghinal, coapse, fese

graviditate

Din aproximativ a 16-a săptămână de sarcină, uterul începe să crească în dimensiuni. Apasă pe terminațiile nervoase senzoriale din partea dreaptă, ceea ce provoacă durere „reflectată” în partea inferioară a spatelui. De obicei dispar după o scurtă odihnă în timp ce se culcă..

De la 30 de săptămâni de gestație, centrul de greutate se schimbă semnificativ din cauza creșterii abdomenului. Pentru a nu aluneca atunci când merge, o femeie trebuie să încordeze mușchii întregului spate. Câteva ore mai târziu apar dureri dureroase și plictisitoare. Așa se face că organismul semnalează nevoia de odihnă..

În sarcina târzie, cauza durerii este producerea de relaxină, care asigură o elasticitate crescută a aparatului ligon-tendon pentru prepararea canalului de naștere. Deoarece acest hormon acționează indiscriminat, afectează toate ligamentele, ceea ce provoacă dureri în partea inferioară a spatelui și în regiunea sacrală..

Motive ginecologice

Durerea de alunecare și durere în coloana vertebrală lombară indică adesea dezvoltarea pe partea dreaptă a procesului inflamator într-unul dintre organele sistemului reproducător. Ei însoțesc o sarcină ectopică, formarea unui chist ovarian, fibroamele uterine. Creșterea treptată a durerii este caracteristică tumorilor genitale, amenințarea unui avort spontan în timpul sarcinii. Atunci când o femeie se plânge de disconfort în partea inferioară a spatelui, diagnosticul diferențial este întotdeauna efectuat pentru a exclude patologiile ginecologice.

Tulburări ale sistemului respirator

Scurtă respirație, durere în partea de mijloc a spatelui, senzație de transpirație și o „forfecare” în gât, o tuse neproductivă pot fi semne atât de osteocondroză toracică, cât și de patologii ale sistemului respirator. Acestea din urmă includ:

 • pleurezie uscată - inflamație reactivă a pleurei, care se caracterizează prin durere în piept, agravată prin respirație, care se extinde spre partea dreaptă a spatelui;
 • pneumotorax - acumulare de gaz în cavitatea pleurală, ceea ce duce la compresia vaselor de sânge ale mediastinului, disfuncție a respirației și circulației sanguine, apariția unei dureri înjunghiere în piept afectate;
 • pneumonia este o leziune acută a plămânilor de natură infecțioasă și inflamatorie, dintre care unul dintre simptomele este radiația durerii în piept.

Creșterea constantă a durerii în partea dreaptă a spatelui însoțește mărirea tumorii în plămân, inclusiv malign.

Când trebuie să solicitați urgent ajutor?

Nu numai durerea acută ar trebui să fie un semnal pentru a vedea un medic. Un mare pericol este o ușoară durere care persistă mai multe zile, care nu dispare nici după o lungă odihnă. Este o reacție protectoare a organismului la afectarea inflamatorie sau degenerativă a organelor interne, coloana vertebrală.

Trebuie consultat imediat un medic în caz de simptome concomitente severe - febră, creșteri ale tensiunii arteriale, tulburări vizuale și auditive, amețeli, greață, vărsături.

Ce să faci dacă te doare spatele în partea dreaptă

Dacă programarea cu medicul este programată abia a doua zi, iar durerea nu se îmbunătățește, atunci puteți lua o pilulă de orice medicament antiinflamator nesteroid (AINS). Este vorba despre Ketorol, Nise, Nurofen, Ketoprofen, Diclofenac. Cu un disconfort ușor, este suficient să aplici AINS locale - geluri Voltaren, Fastum, Artrozilen. Este strict interzisă utilizarea compreselor reci sau încălzirii până la stabilirea cauzei durerilor de spate din dreapta. Acest lucru poate duce la creșterea inflamației sau spasme musculare persistente..

Când apare și ce să faci cu durerea în hipocondriul drept din spate din spate

Majoritatea persoanelor care experimentează senzații dureroase le ignoră. Însă medicii avertizează că este periculos să îndure dureri în hipocondriul drept din spate din spate. Sindromul de durere, indiferent de durata și intensitatea, indică o defecțiune a organismului și, probabil, aceasta este singura manifestare a unei boli grave.

Ce poate răni

Receptorii durerii sunt localizați în toate punctele corpului. Când sunt expuși la factori externi și externi distructivi, aceștia sunt iritați, transmitând un impuls de semnalizare creierului.

Durerea în sine are o localizare, cel mai adesea corespunzând locului modificărilor patologice. Dar durerea are capacitatea de a se răspândi departe de focalizarea bolii, declanșând similitudine cu o altă boală.

În proiecția cadranului drept al abdomenului sunt:

 • organele sistemului biliar (ficat, vezica biliară și canalele sale);
 • o parte a pancreasului;
 • nervul intercostal;
 • colon ascendent;
 • rinichi pe partea dreapta
 • Duoden.

Dar nu numai înfrângerea organelor enumerate provoacă dureri de spate în partea dreaptă sub coaste. Mușchii spatelui și coloana lombară doare în aceeași proiecție. Senzațiile de durere reflectate pot oferi patologii ale plămânilor și ale sistemului nervos periferic.

Caracteristicile sindromului durerii

Originea simptomului afectează specificul manifestării sale. În funcție de durata, natura și alți indicatori, specialistul medical stabilește aria diagnosticului detaliat.

Soiuri de durere în hipocondriul drept din spate:

CaracterCaracteristici:Etiologie (origine)
LateralLocalizarea pe partea dreaptă este cel mai extins subiect de diagnostic. Durerea din această zonă poate fi suportabilă sau se poate forma sub forma unui atac cu o durere străpungătoare. Durerea plictisitoare sau dureroasă „informează” despre cronicitatea patologiei, iar reacția fiziologică trece repede „fără urmă”.Leziuni minore și severe, leziuni musculare, coloană vertebrală. Iratarea durerii - cu patologii ale pancreasului, ficatului, sistemului biliar. Ca simptom comun al leziunilor renale sau semn al bolilor respiratorii.
ProstAcest soi se caracterizează prin constanță. În ciuda manifestărilor moderate, prezența sindromului indică modificări negative persistente. Când durerea persistă în repaus, te deranjează noaptea, înseamnă că boala ia statutul de cronică.Modificări distructive persistente în țesuturile coloanei vertebrale, apariția proeminențelor și herniilor între vertebre. Proces inflamator cronic în vezica biliară, ficat, intestine.
Ascuțit și ascuțitUn impuls dureros brusc de natură străpungătoare indică procese patologice care se derulează rapid. Durerea viscerală acută este extrem de intensă, provoacă panică, iar la persoanele cu un prag de durere ridicat - convulsii, leșin, o scădere accentuată a tensiunii arteriale.Traumatisme externe și interne grave, inflamații acute, pătrunderea pietrei în conductă sau ureter.
ArdereO durere puternică de arsură indică dezvoltarea rapidă a bolii, apare atunci când pielea este deteriorată de iritanți chimici, răni mecanice.Arsuri ale epidermei, deteriorarea sa mecanică. Senzația de arsură „internă” apare atunci când fibrele nervoase sunt stoarse, ficatul este deteriorat de medicamente toxice, dezvoltarea herniilor și a altor formațiuni la nivelul coloanei vertebrale.
durerosAceasta este o reacție la suprasolicitarea musculară, precum și la dezvoltarea bolilor organelor interne care se dezvoltă treptat.Leziuni, suprasolicitare, patologii hepatice și intestinale.
PuternicGravitatea simptomului indică un curs acut al bolii, dezvoltarea colicilor hepatice sau renale, iar durerea pe termen lung care nu dispărește poate să scadă. Dar este prea devreme pentru a ne bucura - alinarea temporară vine adesea cu o deteriorare ulterioară.Inflamație localizată în organele situate în proiecția hipocondrului drept, migrația calculilor biliari și a calculilor renali, cu patologii ale sistemului respirator și uneori cardiovascular.
disconfortSenzațiile neplăcute pot fi însoțite de o durere ușoară, apar după influența factorilor provocatori, trec rapid.Modificări patologice într-un stadiu incipient de dezvoltare, răspuns fiziologic la activitatea fizică, ședere prelungită într-o poziție inconfortabilă.
TragereaDurerea primară în hipocondriul drept din spate cu patologii în curs de dezvoltare lentă are un caracter de tragere și localizare clară.Etapele inițiale ale bolilor somatice ale sistemului digestiv, excretor.
Însoțită de greațăManifestările dispeptice însoțesc disfuncția sistemului digestiv.Disfuncție a ficatului, vezicii urinare, cu disfuncție a supapelor sistemului biliar, pancreas.
După masăDurerea cauzată de aportul alimentar este asociată cu tulburări funcționale ale tractului hepatobiliar.Funcționare necorespunzătoare a vezicii biliare, tractului biliar, sfincterului Oddi, pancreasului.
La inhalare, mișcareUn simptom caracteristic de deteriorare severă a organelor interne de digestie și respirație.Leziuni severe ale tractului gastro-intestinal, ficat, trunchiuri nervoase, cu inflamație a tractului respirator inferior.

Diagnosticul durerii

Dacă există durere în hipocondriul drept, care radiază spre spate, persoana nu se grăbește să consulte un medic. Majoritatea oamenilor nu sunt serioși cu privire la sănătatea lor. Dar când te doare stomacul, este periculos să întârzii! Nu este posibil să faceți un diagnostic acasă de unul singur. Cauza durerilor de spate poate fi identificată doar de către un specialist medical după o examinare completă, care include:

 • identificarea plângerilor pacientului, caracteristicile eredității și geneticii;
 • examen extern, palpare, percuție;
 • testarea de laborator a sângelui și a urinei;
 • Ecografie a cavității abdominale, organe pelvine;
 • Imagistică prin rezonanță magnetică;
 • gastroduodenoscopy;
 • electrocardiogramă.

Având în vedere lista uriașă de cauze probabile, medicul va recomanda o consultare cu specialiști îngusti - neurolog, urolog, nefrolog, vertebrolog. Cu durere severă, o persoană este trimisă imediat la un chirurg.

Cauze fiziologice

Durerea în hipocondru nu este întotdeauna un semn al unei boli. Uneori aceasta este cauza unei tulburări fiziologice. Astfel de dureri nu provoacă suferință și trec rapid fără urmă. Cel mai adesea, simptomul este interconectat cu activitatea fizică, care nu este inerentă în forță activității fizice obișnuite a unei persoane..

Durerea fiziologică în partea dreaptă și spate din spate este mai frecventă la persoanele ai căror mușchi sunt atrofiați. Durerea temporară poate apărea după o lungă ședere într-o poziție inconfortabilă sau din cauza organizării necorespunzătoare a locului de dormit - odihniți-vă pe o saltea inconfortabilă.

O durere slabă sub coasta dreaptă, care trece la spate, la o femeie însărcinată nu este considerată o patologie. Începând cu al doilea trimestru de sarcină, când copilul începe să crească activ, burta crește, femeia câștigă în greutate. Pe lângă tot, apar tulburări hormonale, digestia se schimbă, dar schimbările sunt temporare, astfel încât după naștere, durerea dispare.

Ce se întâmplă dacă durerea nu dispare după naștere? Citiți în acest articol

Cauze patologice

Cel mai adesea, durerea este o senzație care apare ca răspuns la apariția modificărilor patologice în munca și structura organului bolnav. Dacă o persoană are dureri la spate și la dreapta sub coaste, probabil acesta este unul dintre semnele incluse în complexul de simptome pentru următoarele patologii.

Boli ale ficatului și ale sistemului biliar

Cele mai frecvente cauze ale durerii în hipocondriul drept pe partea dreaptă din spate sunt bolile organelor sistemului biliar:

 • ciroza, hepatita, hepatita;
 • colecistită acută și cronică;
 • colangită, în prezența pietrelor în canalul biliar comun;
 • abces subhepatic;
 • empiem al vezicii biliare, formarea fistulelor în pereții organului;
 • dischinezie a vezicii biliare și a canalelor;
 • cancerul vezicii biliare.

În primul rând, puteți pune boala cu pietre la fiere. Boala se manifestă prin durere în regiunea vezicii biliare, care radiază spre partea inferioară a spatelui, răspândindu-se sub scapula, în coloana vertebrală, de-a lungul gâtului, ajungând în spatele capului. Durerea în colelitiază are un caracter diferit, dar cea mai periculoasă este colica hepatică. Aceasta este o durere intensă ascuțită, de natură paroxistică..

Boli ale coloanei vertebrale

În timpul vieții, sarcina principală cade pe coloana vertebrală lombară, ceea ce are un impact negativ asupra sănătății coloanei vertebrale. Problemele emergente sunt asociate cu o modificare a structurii primului țesut cartilaginos și apoi a oaselor, ceea ce duce la apariția durerii în hipocondriul drept, acoperind partea inferioară a spatelui:

 • osteochondroza lombară;
 • hernie a discului intervertebral în regiunea lombosacrală;
 • spondilolisteza - deplasarea vertebrelor lombare;
 • radiculopatie;
 • spondilită anchilozantă.

Periodic, durerea poate apărea cu deformarea coloanei vertebrale - lordoză lombară patologică, scolioză.

Patologia rinichilor

Organul urinar pereche este localizat chiar în proiecția durerii, prin urmare, o încălcare a funcțiilor sale duce la iritarea receptorilor din această zonă. Durerea este un simptom:

 • pielonefrita, glomerulonefrita;
 • urolitiaza;
 • colică renală;
 • prezența formațiunilor oncologice.

De obicei, afectarea renală are manifestări tipice - apariția edemului, sângelui în urină, o scădere sau creștere a producției de urină. Uneori, starea este însoțită de intoxicația organismului (slăbiciune, febră), probleme cu tensiunea arterială.

Boli ale tractului gastro-intestinal

Cea mai mare parte a sistemului digestiv este inervat în zona hipocondrului drept, astfel încât durerea este localizată în această zonă în față și poate fi dată pe spate. Cel mai adesea, sindromul durerii este asociat cu următoarele patologii:

 • leziune ulceroasă a stomacului și duodenului;
 • pancreatită de altă natură;
 • enterocolită, duodenită.

Cu apendicita se poate observa un impuls dureros care trece de la epigastru la partea dreaptă.

Deteriorarea sistemului respirator

Dacă durerea apare pe fondul dificultății de respirație, hipertermie, tuse, pacientul este examinat de către pulmonologi pentru afecțiuni:

 • pleurezie fără formarea exudatului - inflamație „uscată”;
 • pneumonie a plămânului drept;
 • tuberculoza este o boală infecțioasă gravă;
 • pneumotorax - penetrarea aerului în cavitatea pleurală.

Atunci când există suspiciunea formării unei tumori canceroase în plămâni, este necesară o examinare specifică și consultarea unui medic oncolog..

Alte motive

Debutul durerii în spate și în hipocondriul drept poate contribui și la:

 • miozita - inflamația mușchilor spatelui;
 • nevralgie intercostală;
 • afectarea nervului frenic.

Cauza durerii este rănile - vânătăi, entorse, fracturi, precum și arsuri, tăieturi profunde ale pielii.

Primul ajutor pentru durerea acută: ce se poate face și nu se poate face

Apariția unui sindrom de durere nu este un motiv de auto-tratament. Nu este nevoie să ghiciți și să încercați să vă diagnosticați. Durerea în partea dreaptă a abdomenului este un semnal pentru o vizită imediată la medic, iar durerea bruscă și intensă este un indiciu pentru apelarea unei ambulanțe.

În caz de dureri de spate severe, primul ajutor poate fi oferit înainte de sosirea medicilor. Dar acest lucru trebuie făcut corect, astfel încât starea să se îmbunătățească și să nu se agraveze cu noi probleme..

 1. Pacientul trebuie să stea pe partea dreaptă și să rămână în repaus.
 2. Este indicat să dezlegați hainele, astfel încât să nu vă țină respirația.
 3. Este permis să se pună frig pe zona hipocondrului drept. Aceasta ar putea fi o pungă hipotermică Snowball, alimente congelate sau un pachet de gheață. Un obiect rece trebuie în primul rând învelit într-o cârpă subțire pentru a preveni înghețul. Durata compresei cu gheață nu trebuie să depășească 5-10 minute, după care trebuie să faceți o pauză timp de 15 minute.
 4. Este strict interzis să luați calmante pentru tratament. Acțiunea lor poate estompa tabloul clinic, ceea ce va provoca dificultăți în a face un diagnostic. Cu dureri insuportabile, li se permite să bea un antispasmodic.
 5. Când livrarea de sine a unui pacient la un spital, acest lucru trebuie făcut cu atenție. Agitarea puternică poate provoca migrația pietrelor, ceea ce va complica semnificativ situația.

Înainte de un examen medical, pacientul nu trebuie să bea sau să mănânce. Enemele, laxativele sunt interzise. Este interzisă încălzirea zonei dureroase, deci nu trebuie aplicată o placă de încălzire sau altă „căldură”.

recomandări

Durerea în hipocondriul drept din spate din spate poate provoca o mulțime de factori etiologici, astfel încât nu este realist să stabiliți singur cauza. Un diagnostic corect este imposibil fără echipament medical și cunoștințele unui medic. Mai mult, condițiile legate de categoria de „abdomen acut” care pot pune viața în pericol sunt însoțite de astfel de senzații dureroase. În astfel de cazuri, fiecare minut este important pentru un rezultat reușit, așa că o vizită la medic ar trebui să fie imediată..


Articolul Următor

Artrita degetelor

Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită