Durere în scapula și umăr

Fotografie de la neurolikar.com.ua

Durerea în zona scapulei poate fi la inhalare, resimțită în jumătate din corp și sau în întregul braț. În anumite cazuri, astfel de simptome sunt „primul clopot” al perioadei de exacerbare, care poate fi prevenită după stabilirea factorului provocator.

Cauze și localizare

Durerea sub scapula apare de obicei în timpul mișcării - este precedată de o întoarcere incomodă, prelungită în picioare cu spatele îndoit. Semnalează daune locale care apar din diverse motive..

Există puține patologii cu leziuni unilaterale, în care doare doar la dreapta sau la stânga sub scapula - de obicei, severitatea simptomului este individuală. Acest lucru se datorează aranjamentului simetric al rădăcinilor nervoase care se extinde din măduva spinării..

Trauma

Dacă doare sub scapula dreaptă și stângă, aceasta poate fi rezultatul deteriorării oaselor și a cadrului muscular. Simptomele nu sunt strict localizate, severitatea depinde de factorul traumatic. Clinica este de obicei acută, începe brusc și devine cronică.

Cauzele durerii traumatice sub omoplatul stâng sau drept sunt următoarele:

 1. Vărsături - în astfel de cazuri, durerea este superficială, cel mai adesea mușchii sunt deteriorați. De obicei, mușchii spatelui sub omoplați și dedesubt, apar edem și inflamații locale. După 2-3 săptămâni, simptomele dispar.
 2. Fisurile și fracturile sunt leziuni mai grave, durerea este concentrată în scapula în sine. La cea mai mică mișcare, se intensifică, pacientul nu poate mișca mâna sau apleca.
 3. Subluxarea și deplasarea vertebrelor - acest lucru duce la apariția durerii articulare la nivelul omoplatelor și mai jos, uneori structurile osoase stoarce rădăcinile nervoase.

Leziunile se caracterizează prin dureri severe sub scapula dreaptă sau stângă care apare spontan. În timpul mișcărilor, poate fi prezentă o criză, adesea apare umflarea.

osteocondrozei

Dacă boala afectează coloana vertebrală toracică, pacientul are o durere de spate în apropierea omoplazelor și mai jos. Acest lucru se datorează nervilor ciupiti sau măduvei spinării datorită deformării discului articular. Patologia se dezvoltă treptat și pe măsură ce distanța dintre vertebre scade, clinica patologiei este împovărată.

Localizarea durerii depinde de zona leziunii:

 1. Dacă osteocondroza distruge discurile articulare ale regiunii toracice de la 2 la 6, durerea este resimțită în zona scapulei. De obicei se degajă la gât și la braț. Când vasele sunt comprimate, apare amețelile, presiunea intracraniană poate crește.
 2. Când articulațiile a 6-12 segmente sunt afectate, durerea radiază sub scapula stângă sau dreaptă, se întinde mai jos, în jumătatea corespunzătoare a corpului și partea inferioară a spatelui.

Rădăcinile coloanei vertebrale toracice dau naștere la plexurile care inervează brațele și trunchiul. Prin urmare, atunci când sunt stoarse, durerea se răspândește de-a lungul cursului lor..

În cazul osteocondrozei, disconfortul este unilateral - doare în scapula din partea dreaptă sau stângă și dedesubt, în funcție de oboseala coloanei vertebrale.

scolioză

Aceasta este o curbură a coloanei vertebrale în direcția transversală, datorită supraextensiei mușchilor care susțin postura. Aceasta duce la ciupirea rădăcinilor și măduvei spinării, apariția durerii sub scapula din dreapta sau stânga. Patologia este de obicei însoțită de:

 1. Tulburare de respirație - o frântură pe o parte a coloanei vertebrale deformează pieptul, care afectează funcționarea plămânilor, dintre care unul este comprimat, iar al doilea ocupă funcția pierdută.
 2. Încălcarea inimii - apare frecvența contracțiilor și a modificărilor pulsului, respirația și paloarea pielii.
 3. Apariția unei deformări vizibile a toracelui este cauza principală a durerii sub scapula dreaptă sau stângă. Vertebrele împreună cu coastele sunt deplasate lateral, în urma cărora pe partea curburii, structurile osoase se mișcă în jos și deteriorează măduva spinării cu ramurile sale..

Dacă în timpul scoliozei măduva spinării este comprimată, spatele doare de obicei între omoplați și dedesubt, focalizarea este strict limitată. Dacă spasmele musculare se alătură, simptomul se răspândește la structurile vecine.

cifoză

Se caracterizează prin aplecarea coloanei vertebrale în direcția posterioară, deplasarea brâului de umăr în față și un stoop apare treptat. Există durere peste scapula - de obicei bilaterală, radiază la braț și gât. În formarea sa sunt implicate următoarele mecanisme:

 1. Neurogen - datorită curburii, distanțele dintre corpurile vertebrale din secțiunile anterioare scad, acest lucru provoacă prinderea ramurilor măduvei spinării. Există dureri dureroase în scapula dreaptă și stângă, care pot radia până la guler, gât și umăr.
 2. Musculare - devierea coloanei vertebrale duce la suprasolicitarea mușchilor din zona gâtului, care poate suferi un spasm dureros în zona umărilor și dedesubt.

Ca urmare a cifozei, artera vertebrală este comprimată, circulația cerebrală este afectată. Munca organelor interne se deteriorează treptat.

spondiloartroze


Fotografie de pe site-ul yandex.ru

Dacă scapula dreaptă sau stângă doare, unul dintre motive poate fi spondiloartroza - deteriorarea articulațiilor fațetelor și a discurilor intervertebrale. Este însoțită de pierderea mobilității, apare rigiditatea, cea mai accentuată dimineața..

Tabloul clinic se schimbă pe măsură ce patologia progresează:

 1. Distrugerea cartilajului - cu o lipsă de circulație a sângelui, integritatea țesutului conjunctiv este încălcată, discul articular devine fragil, mai deteriorat și se recuperează mai lent. În acest stadiu, efortul fizic puternic duce la microtraumă, apare durere, care radiază spre zona omoplatelor și dedesubt.
 2. Deformarea discului articular - apar garnituri care împiedică mobilitatea. Acest lucru provoacă o distrugere nouă, care încetinește procesele de regenerare, pacientul simte durere în spate și omoplați.
 3. Aspectul creșterilor osoase este caracteristic stadiului avansat al bolii. Neoplasmele rănesc articulațiile, mușchii, vasele de sânge și nervii.

Cu spondiloartroza, spatele se poate doare între omoplat sau mai jos - atacul este precedat de obicei de activitate fizică. În repaus, simptomele reduc, deoarece creșterile osoase nu rănesc țesutul din jur.

Protruzia și hernia

În aceste condiții, durerea acută sub scapula stângă și dreaptă se îngrijorează, care apare din cauza compresiunii măduvei spinării sau a rădăcinilor sale. Ca urmare a ciupitului, sensibilitatea de-a lungul fibrelor nervoase este perturbată.

Localizarea simptomelor este următoarea:

 1. Durere în zona umerilor și deasupra - proeminență sau hernie în regiunea cervicotoracică sau cu înfrângerea a 1-3 segmente toracice. Simptomul se intensifică atunci când încercați să înclinați capul, întoarceți-l în lateral.
 2. Durere în regiunea interscapulară - în acest caz, pot fi afectate secțiunile medii, de la 3 la 6. Disconfortul crește atunci când ambele brațe sunt trase în lateral, inhalate sau întoarse profund.
 3. Dureri severe sub scapula dreaptă și stângă - discurile articulare de la 6 la 12 sunt afectate, partea inferioară a spatelui poate fi implicată în patologie. În acest caz, există riscul de a dezvolta o hernie, deoarece această parte a coloanei vertebrale este încărcată mai mult decât cele anterioare..

Spre deosebire de spondiloartroză, durerea unei hernii și proeminență nu dispare mult timp în repaus. Acest lucru se datorează compresiunii constante a nervului, care este agravat de spasmul muscular..

radiculite

Aceasta este o înțepătură a rădăcinilor lombare, care sunt colectate în nervul sciatic puternic. Dacă secțiunile sale superioare sunt afectate, pacientul simte durere sub scapula, iar mai jos, este bilateral, crește cu flexie și mișcări bruște.

Pe măsură ce boala progresează, pot apărea simptome suplimentare:

 1. Apar trageri, care radiază spre membrul inferior - o durere ascuțită înjunghiată este resimțită ca un șoc electric de-a lungul nervului.
 2. Durerile arzătoare în spate, în zona lombară sau sub omoplați indică prinderea prelungită a rădăcinilor spinării în regiunea lombară.
 3. Convulsiile și pierderea senzației apar de obicei în regiunea lombară, fesele, uneori amorțeala apare de-a lungul fibrelor nervoase de pe coapsa, piciorul inferior și piciorul.

Periartroza scapulară a umerilor

Această afecțiune înseamnă inflamația articulației umărului și a țesuturilor înconjurătoare, apare rigiditatea, care dispare abia după încălzire.

Durerea este concentrată în zona scapulei drepte sau stângi și mai jos, în funcție de dezvoltarea abilităților motorii ale emisferei (dreapta sau stânga). Mai întâi apare după efort fizic și apoi în repaus. Pe parcurs, apar simptome suplimentare:

 • dureri de cap;
 • amorteala mainii;
 • mobilitatea afectată a coloanei vertebrale.

Cu periartroza humeroscapulară, manifestările clinice cresc la ridicarea brațului în sus - doare în zona umărului drept sau stâng, scapula. Treptat intervalul de mișcare scade, rigiditatea progresează.

Nevralgie

Următoarea cauză a durerii sub omoplatul drept sau stânga este inflamația nervilor din această zonă. Boala este cauzată de hipotermie, curent. Cel mai adesea afectat:

 1. Nervii suprascapulari și supraspinatali - durerea apare în scapula dreaptă sau stângă din spate, concentrată în principal în claviculă. Uneori, disconfortul se extinde până la umăr, ceea ce indică deteriorarea ramurilor cutanate din această zonă.
 2. Nervii subscapulari și infraspinatus - în acest caz, doare la dreapta sau la stânga sub scapula, în funcție de partea leziunii. Dacă sunt implicați mușchi cu același nume, manifestările clinice sunt îmbunătățite prin mișcarea brațelor în jos, răpirea în spatele spatelui.
 3. Nervii intercostali sunt de obicei 1-4 perechi. Aceste ramuri se desfășoară de-a lungul marginii inferioare a coastei, durerea apare nu numai în regiunea omoplatelor și dedesubt, ci și pe laturile pieptului, uneori în regiunile anterioare.

Simetria nu este tipică în cazul nevralgiei - dacă jumătatea stângă a corpului a fost expusă la curent, atunci durerea este observată în gât, piept și scapula din această parte.

Boala de inima

Ramurile din trunchiul parasimpatic, care este conectat la măduva spinării și la rădăcinile sale, merg spre inimă. De aceea, bolile cardiace pot provoca dureri în zona scapulei și mai jos. De obicei, o formă ușoară de infarct miocardic este transferată recent. Poate fi însoțit de următoarele simptome:

 1. Durere apăsătoare sau arzătoare, simțită în spatele sternului sau sub omoplatul stâng - poate dura ore întregi, se poate intensifica atunci când mergeți, dar trece puțin în repaus.
 2. Scurtarea respirației - însoțește durerea, se poate manifesta timp de câteva zile.
 3. Tahicardie - ritm cardiac crescut, uneori tulburări de ritm.
 4. Alte simptome sunt creșterea tensiunii arteriale, amețeli, greață și vărsături.

Probleme gastrointestinale


Fotografie de la site-ul lady.1mgn.ru

Similar cu mecanismul anterior, durerea se răspândește de-a lungul fibrelor nervoase. Semnele clinice pot fi bilaterale, dar în cele mai multe cazuri există un anumit tipar în care simptomele apar în funcție de locația organelor interne.

Durerea sub omoplatul stâng în spate apare din spate cu următoarele boli:

 • pancreatită;
 • gastrită;
 • ulcer la stomac.

De obicei, cu aceste boli, pacienții se plâng de tulburări dispeptice, greață și vărsături. Dacă apare sângerare internă, există paloare a pielii, culoare închisă a scaunului, scăderea presiunii și slăbiciune.

Durerea sub omoplatul drept din spate însoțește:

 • colelitiază;
 • hepatita;
 • ciroza ficatului;
 • leziune ulcerativa a duodenului.

Alte motive

În plus față de acești factori, durerea sub omoplat poate provoca:

 1. O saltea inconfortabilă - dacă este un eșec și dormi pe partea dreaptă, dimineața este posibil să simți durere sub omoplatul stâng în spate din spate, în timp ce coloana vertebrală curbă ciupește rădăcinile spinării.
 2. Pleurezie - durerea în scapula apare atunci când respirația datorită fricțiunii foilor unul împotriva celuilalt, atinge un vârf pe respirația profundă.
 3. Poliomielita - patologia este însoțită de simptome neurologice, adesea există dureri de spate.
 4. Intoxicația - o intoxicație severă sau o răceală se poate manifesta ca dureri musculare, frisoane, febră.
 5. VSD - distonie vegetativ-vasculară este însoțită de modificări ale presiunii, întreruperi în activitatea inimii și lipsa respirației, uneori disconfort în spate.
 6. Boala renală - astfel de patologii sunt caracterizate prin dureri sub acoperiș sau dureri sub umăr drept, modificări ale producției de urină și culoarea urinei, simptome generale.
 7. Abces subfrenic - dacă există supurație în etajul superior al abdomenului, la inhalare, va apărea durere sub omoplat, febră și simptome de intoxicație.
 8. Tulburări mintale - în unele cazuri, durerea în zona umerilor și mai jos poate fi rezultatul unor astfel de tulburări. Mecanismul exact al apariției nu este înțeles.

Natura durerii

Asistența în zona umerilor și mai jos poate fi diferită, prin natura sa este posibil să presupunem un grup specific de patologii, uneori pentru a stabili un factor provocator:

 1. Pentru nervii ciupiti, lumbago-ul este caracteristic - o durere ascuțită înjunghiată care apare cu o rotire ascuțită a corpului, ridicând un braț. Aceasta este diferența principală față de boala de piatră biliară, în care simptomul nu este ondulat de mișcare..
 2. Durerea dureroasă, palpitantă sau arsă indică o patologie a organelor interne. Cea din urmă opțiune apare atunci când rădăcinile măduvei spinării sunt stoarse, dar crește odată cu mișcarea și se poate transforma într-un piercing.
 3. Durerea de constrângere severă în zona umerilor și dedesubt este caracteristică unei hernii. Uneori este precedat de lumbago, amorțirea membrelor.
 4. Tăierea durerilor de intensitate diferită este caracteristică nevralgiei, plictisitorul însoțește adesea inflamația articulațiilor.

Care medic tratează durerea în omoplați?

Dacă durerea apare în zona scapulei și mai jos, trebuie să faceți o întâlnire cu un neurolog. Dacă nu există nervi ciupiti, specialistul vă va consulta la un consult cu un ortoped, cardiolog, gastroenterolog sau urolog, în funcție de boala suspectată.

Diagnostice

Pentru a identifica cauza disconfortului în zona scapulei și mai jos, se efectuează un examen de laborator și instrumental:

 1. Radiografie sau CT - folosind aceste metode, puteți detecta osteocondroză, curbura coloanei vertebrale și consecințele traumatismelor.
 2. RMN - examinează coloana vertebrală, articulația umărului sau organele interne, în funcție de presupusa patologie.
 3. ECG - ajută la identificarea bolilor cardiace.
 4. Testele de sânge și urină - informative pentru unele patologii somatice, inflamația mușchilor și articulațiilor.
 5. Ecografie - prescrisă pentru boli somatice, dacă este imposibil să suferi un RMN.

De obicei, durerea sub scapula apare din cauza neurologiei. Prin urmare, CT și RMN sunt considerate „standardul de aur” din protocolul de diagnostic.

Principii generale de tratament

Sarcina principală este eliminarea simptomelor și a factorilor provocatori. În primul rând, starea de bine a pacientului este stabilizată, apoi este tratată patologia de bază.

Programul de terapie include:

 1. Medicamente - Analgezice (Ibuprofen, Diclofenac) sunt de obicei prescrise pentru ameliorarea durerii și inflamației. Apoi, medicamentele sunt prescrise în funcție de boala de bază - antibiotice, gastroprotectoare, diuretice.
 2. Fizioterapie - întărește coloana vertebrală, tratează bolile somatice. Electroforeza medicamentoasă este utilizată în zona omoplatelor, proceduri de încălzire, SWT.
 3. Masaj - o încălzire este efectuată cu o leziune a coloanei vertebrale. Din astfel de proceduri, mușchii de deasupra și de sub omoplat se relaxează, iar postura se îmbunătățește. În acest caz, aveți nevoie de ajutor profesional de la un chiropractor sau osteopat..
 4. Gimnastica - efectuată după ce durerea a fost eliminată, programul este întocmit, în funcție de boala suferită de un kinetoterapeut, terapeut de reabilitare.

profilaxie

După un tratament de succes, pacienții sunt sfătuiți să urmeze un program preventiv care să prevină reapariția patologiei:

 • urmăriți-vă postura;
 • alege o saltea cu o fermitate moderata si o perna ortopedica;
 • masaj de două ori pe săptămână în zona omoplatelor și dedesubt;
 • urmați o dietă cu conținut scăzut de calorii pentru obezitate;
 • scapa de obiceiurile proaste;
 • efectuați prevenirea patologiei somatice (dacă există în anamneză);
 • vizitați un medic la fiecare șase luni.

Durerea în omoplați și de mai jos poate avea un caracter neurologic sau somatic. Cu leziuni nervoase, simptomele sunt acute și bruște și apar spontan.

Patologiile organelor interne și ale articulațiilor se caracterizează prin dureri treptate și prelungite, clinica este întotdeauna însoțită de simptome suplimentare. În stadiile inițiale, sunt prescrise analgezice, după diagnosticare, programul este completat cu terapie etiologică și proceduri de întărire.

Autor: Denis Filin, doctor,
special pentru Vertebrolog.pro

Videoclip util despre dureri în omoplați

Lista surselor:

 1. Andreeva E. M. Cum să vindecăm durerile de spate și bolile coloanei vertebrale. - M.: Ripol clasic, 2007.
 2. Dikul V. La computer fără durere. - M.: Eksmo, 2011
 3. Boli ale coloanei vertebrale: un ghid complet. - M.: Eksmo, 2008.
 4. Medvedev B. Ameliorarea durerilor de spate. - Rostov-on-Don.: Phoenix, 2006.
 5. Pokrovsky B. Boli ale spatelui. - M.: LLC "ASS-Center", 2006.
 6. Shommer N. Cum să opriți scolioza. - M.: Kron-Press, 1998.

Cervicobrachialgia (dureri de gât care radiază la braț)

Conceptul de „durere radiantă”

- acestea sunt senzații inconfortabile care pot fi localizate în diferite zone îndepărtate de localizarea focalizării patologice. Nu se știe exact ce procese din corpul uman provoacă durere care radiază. Există mai multe teorii care nu sunt susținute de cercetarea practică.

S-a dovedit că punctele de declanșare sunt localizate de obicei în apropierea zonelor în care apare durerea care radiază. Acestea sunt astfel de zone, cu impact fizic asupra căruia apare un sindrom de durere puternică, care poate fi reținut pentru o lungă perioadă de timp. De aceea, mulți experți consideră că durerea radiantă apare pe fondul unei sensibilități ridicate a fibrelor nervoase din anumite zone..

De exemplu, în timpul unui atac de cord, impulsurile nervoase sunt transmise din zonele deteriorate ale mușchiului cardiac la procesele vertebrale situate pe partea stângă a coloanei vertebrale. Prin urmare, durerea severă apare în brațul stâng. Creierul decodează semnale precum prezența patologiilor în mâna stângă..

Boli majore care provoacă dureri de umăr

Dacă o persoană are dureri în articulația umărului stâng, motivele pot fi foarte diverse..

1. Leziune articulară

Contuzie, luxație, ruperea mușchilor sau tendoanelor umărului, care apare la căderea pe braț sau în timpul sarcinilor grele și mișcărilor bruște la persoanele implicate în sport.

Dacă este o vânătăi, atunci brațul se poate mișca ca de obicei, iar durerea în articulația umărului brațului stâng nu este atât de severă. La alte tipuri de răni, mâna din zona deteriorată doare foarte mult și poate fi imposibil să o mișcați, deoarece durerea se manifestă și mai mult în timpul mișcării.

2. Osteocondroza Durerea intensă nu numai a articulației umărului, ci și a întregului braț poate fi rezultatul osteochondrozei coloanei cervicale. Când mișcați capul sau brațul, durerea se intensifică, poate apărea o senzație de amorțeală.

Cele mai frecvente tipuri de durere care radiază

Durerea radiatoare poate apărea în diferite zone. La locul localizării se poate suspecta dezvoltarea anumitor patologii. Foarte des durerea apare în zona umerilor.

Iradierea durerii la umăr poate indica dezvoltarea următoarelor patologii:

 • boală de ficat;
 • colită ulcerativă;
 • boli de pietre biliare;
 • splina rupta;
 • pneumonie.
 • Durerea în extremitățile superioare este adesea asociată cu boli cardiovasculare.
 • Sindromul durerii, care se observă la nivelul coloanei vertebrale, poate indica o patologie a stomacului: în cazuri rare, poate fi asociat cu un atac de apendicită acută.

De ce omoplații și umeri doare

Durerea la brâu de umăr și scapula poate fi tulburătoare din mai multe motive și fiecare caz va necesita o abordare diferită a tratamentului. Factorii care provoacă durere în articulația umăr-umăr se împart în următoarele grupuri:

 • traumatic;
 • asociate cu patologii articulare;
 • asociate cu patologiile altor organe interne.

Luați în considerare cele mai frecvente cauze de la fiecare grup, simptomele durerii pentru acestea și consecințele.

Trauma

Dacă umărul drept sau stâng începe să doară, în primul rând, trebuie să vă amintiți dacă au existat răni recente. Uneori, deteriorarea structurilor articulare nu este imediat aparentă vizual și nu este întotdeauna cauzată de o lovitură sau cădere de la înălțime.

De exemplu, în osteoporoză, însoțită de demineralizare osoasă, fractura apare imperceptibil și foarte ușor, o zguduire destul de ușoară în transportul public. Cu slăbiciune congenitală a ligamentelor și tendoanelor, o luxație a articulației umărului poate apărea în timpul procedurilor de igienă la duș sau în pieptănarea părului. Uneori, pacientul se produce vătămare pe sine în timpul unei transformări nepăsătoare într-un vis.

Simptomele durerii la nivelul umerilor sau al scapulei:

 • durere ascuțită în momentul fracturii sau luxației;
 • durere durere după un timp;
 • crăpătură caracteristică și scârțâitură;
 • limitarea mobilității umerilor sau, dimpotrivă, slăbiciunea mâinilor;
 • modificarea formei umărului și a scapulei, umflare;
 • prezența unui hematom, hemoragie sub piele;
 • modificarea lungimii membrelor.

În niciun caz fuziunea unei fracturi a articulației umăr-lamă nu ar trebui să se abată. Dacă oasele nu se vindecă corect, o persoană este sortită durerii de-a lungul vieții și limitarea mobilității membrelor. Dislocarea și entorsele ligamentelor vor duce la laxitate articulară - această patologie poate fi corectată numai prin intervenție chirurgicală.


Dislocarea articulației umărului poate apărea atunci când ligamentele sunt slăbite la sportivi

Patologii articulare

Dacă leziunile de umăr sunt excluse, cauzele durerii pot consta în orice afecțiuni articulare:

Capsulită la umăr

 • Rachiocampsis. Scolioza, cifoza, lordoza în etapele ulterioare provoacă durere în partea corespunzătoare a spatelui, gâtului sau sternului, care se administrează la braț, umăr, cot. Acest lucru se datorează încălcării rădăcinilor nervoase în timpul curburii și deplasării discurilor vertebrale. De obicei, o tulburare a coloanei vertebrale este detectată înainte de apariția durerii brațului. Dar nu merită să excludem această patologie ca o posibilă cauză..
 • Periartrita umărului-scapular. O cauză foarte frecventă a durerilor de umăr la femeile peste 45 de ani. Este asociat cu încărcături prelungite, monotone pe umăr și membre în timpul curățării gospodăriei, cusutului, gătitului, purtând o pungă pe umăr, etc. Simptomul principal este durerea ascuțită care apare în timpul mișcărilor și încărcărilor, limitarea mobilității articulare. Pe măsură ce boala progresează, pacientul nu poate efectua mișcări elementare - ridică mâna și ia-o în spatele capului, unind mâinile la spate. Ridicarea unor greutăți minore provoacă disconfort și durere.
 • Artroză deformantă. Cu o astfel de boală, apar modificări degenerative-distrofice în țesuturile articulare, de obicei cauzate de îmbătrânirea corpului, stres și un stil de viață impropriu. În primul rând, cartilajul este distrus, apoi, pentru a compensa aceste țesuturi, capetele și plăcile oaselor cresc. Creșterile osoase formează vârfuri care se freacă unele de altele, ating țesuturile moi și, prin urmare, provoacă durere. Vizual, umărul poate arăta neschimbat sau poate schimba forma, conturul, dimensiunea. Pacienții cu artroză se plâng de rigiditatea articulației, de dorința de a mișca intens umărul și brațul, astfel încât articulația „să cadă în loc”, un sentiment de interferență și obstrucție în interiorul articulației.
 • Tendovaginitis. Cu această boală, capsula articulară și cavitatea tendonului se inflamează. Cauze - suprasolicitare în timpul sportului, traumatisme, intervenții chirurgicale.
 • Capsulită. Capsula articulară a umărului este afectată din cauza vătămării, supraîncărcării sau infecției. Capsulita se dezvoltă rar în mod izolat, de obicei o consecință a hipotermiei, răcelilor, a infecției articulației în sine, care s-a răspândit la coajă. Umărul este umflat, deformat, înroșit. În forma acută a bolii, palparea provoacă dureri severe. În cazul capsulitei subacute, durerea este mai puțin pronunțată. Ceea ce îngrijoră cu adevărat pacientul este rigiditatea membrelor, amorțirea pielii.


Alături de artroză și artrită, capsulita este o cauză frecventă a durerii în articulația umărului.

Patologii extraarticulare

În corpul uman, totul este interconectat, inflamația poate fi localizată într-un singur organ, iar în exterior, boala se va manifesta într-un cu totul altul. Acest lucru se datorează interconectării terminațiilor nervoase. Ce boli care, la prima vedere, nu sunt asociate cu articulația umărului și scapula, pot provoca dureri în aceste zone:

 • Nevralgie intercostală. Se poate dezvolta din diverse motive, durerile sunt durerile, debordante, cu anumite mișcări și în anumite poziții devin insuportabile, se dau la mâna sau omoplatul din dreapta sau stânga.
 • Angină pectorală. Cu angina pectorală, mușchiul cardiac nu funcționează corect, ceea ce duce la tulburări circulatorii și respiratorii. Pacientul începe să sufle, să devină palid, uneori există nuanțe ale buzelor, transpirație rece. Brațul stâng devine amorțit și își pierde mobilitatea, durerile sub scapula și în sternul din partea stângă sunt foarte puternice. Cu astfel de simptome, pacientul are nevoie de asistență medicală urgentă, pulsul și bătăile inimii sunt neregulate și neregulate. Dacă apare un atac de cord, persoana poate muri.
 • Patologii pulmonare (pneumonie, pleurezie, emfizem pulmonar). În acest caz, durerea sub umeri, în umăr este un simptom secundar, de obicei după o potrivire de tuse. Puteți recunoaște inflamația plămânilor și a țesuturilor vecine printr-o tuse uscată, debilitantă, slăbiciune generală și o creștere frecventă a temperaturii corpului.
 • Osteocondroza cervicală, agravată de hernia intervertebrală. Aceasta este o patologie extrem de periculoasă, deoarece o hernie și un disc vertebral deplasat comprimă vasele responsabile de furnizarea de sânge la membre și creier. În cazul osteocondrozei cervicale, pacientul nu este atât de îngrijorat de dureri la nivelul spatelui sau la braț, precum dureri de cap, migrene, vedere încețoșată și auz. Presiunea arterială poate crește, adesea se întunecă în ochi, până la pierderea cunoștinței. Dacă rădăcinile nervoase sunt deteriorate, mâna poate fi amorțită, pierde sensibilitatea și mobilitatea.
 • Pancreatita, colecistita și alte boli ale ficatului sau pancreasului. Majoritatea pacienților nu asociază anomalii abdominale cu dureri și spasme la nivelul umărului și brațului. Cu toate acestea, sindromul durerii de la extremitatea dreaptă sau stângă, apăsarea și tragerea senzațiilor sub scapula din lateral sunt semne tipice de pancreatită, colecistită sau ciroză. În timpul unui atac, o persoană devine foarte palidă, pulsul devine rar și slab, iar tensiunea arterială scade. Durerea și disconfortul în organul afectat pot îneca disconfortul pe umăr. Dar când se retrag, spasmele la nivelul membrelor devin mai pronunțate..

Dacă durerea la nivelul umărului este unul dintre simptomele sau consecința disfuncției organelor interne, atunci rareori se manifestă acut. De obicei, umărul trage, plânge constant, mobilitatea sa este limitată, uneori poate înțepă brusc sau reduce articulația, dar apoi spasmele și convulsiile trec. În același timp, o persoană este constant iritată, apatică, se plânge de oboseală constantă, deși nu primește sarcini grele. Toate acestea sunt manifestări ale bolilor cronice ale ficatului, vezicii biliare, plămânilor sau inimii.


Durerea la brâu cu pancreatită poate radia către spate și scapula

Cauzele radiațiilor durere

Cea mai frecventă cauză de radiație a durerii este osteochondroza.

. În acest caz, apare durerea care acoperă întregul piept și este dată regiunii interscapulare. Când poziția corpului se schimbă, sindromul durerii se poate slăbi sau se agravează.

O altă patologie care provoacă adesea iradierea durerii este infarctul miocardic.

. În acest caz, adesea doare brațul sau umărul stâng. Uneori, durerea pe fundalul dezvoltării oricărei patologii cardiace poate fi dată maxilarului inferior. În orice caz, astfel de senzații dureroase sunt apăsătoare în natură și împiedică mișcarea..

Cauza durerii radiante în hipocondriul sau partea dreaptă a pieptului poate fi un ulcer duodenal

. De obicei, acest sindrom de durere apare pe stomacul gol sau noaptea. În acest caz, durerile sunt atât de severe încât provoacă vărsături..

Durere în umărul stâng

Informatii generale

Articulația umărului este cea mai unică articulație din corpul uman din punct de vedere al structurii și capacității sale funcționale. În același timp, efortul fizic necorespunzător și excesiv asupra articulației umărului duce la procese inflamatorii locale care duc la edem local, revărsare articulară și chiar rupturi parțiale ale tendoanelor și mușchilor din jurul articulației umărului..

Umărul are un lucru în comun cu mecanismul normal: poate rezista doar la o anumită limită, după care devine disfuncțional. Pentru tine, astfel de încălcări se transformă în durere..

Mecanismul durerii în umărul stâng

Durerea superioară a umărului poate veni de la gât. O astfel de durere se răspândește pe întreaga lungime a brațului (inclusiv mâna), crește cu mișcarea gâtului și poate fi însoțită de amorțeală sau parastezie. La examinarea coloanei vertebrale cervicale sau toracice se găsește adesea o hernie intervertebrală.

Discurile intervertebrale deteriorate ale coloanei vertebrale cervicale sau toracice își pierd proprietățile elastice în timp, se aplatizează, iar distanța dintre vertebre scade. Și asta înseamnă că rădăcinile nervoase care se extind din măduva spinării sunt strânse, apare durerea. În același timp, edemul apare în zona de strângere a mănunchiului neurovascular, ceea ce duce la încălcarea și mai multă durere.

Capsulita este o afecțiune rară a rigidității dureroase a mușchilor brâului de umăr. În această stare, există o limitare a volumului de răpire a brațului în lateral atunci când este ridicat și imposibilitatea de a plasa brațul dureros în spatele spatelui. Această afecțiune se dezvoltă adesea treptat, care nu este sesizabilă pentru pacient..

Înfrângerea manșetei rotative a umărului apare după efectuarea de mișcări non-standard în braț. În ziua muncii, de obicei nu există reclamații. A doua zi, durere acută în umărul stâng când încercați să îndepărtați orice lucru de pe raftul de sus.

Examinarea stabilește gradul de tensiune musculară la brâu de umăr, volumul de mișcare în articulația umărului stâng. Radiografiile comune nu arată de obicei nici o modificare.

Iradierea durerii ca simptom periculos

Pericolul radierii durerii este că indică prezența unei patologii grave care nu poate fi detectată imediat.

De exemplu, orice întârziere în tratamentul patologiilor cardiovasculare poate duce la complicații grave. În timp ce durerea apare adesea între omoplați sau pe interiorul brațului, iar acest lucru îngreunează diagnosticul.

În plus, motivul verificării diferitelor organe este iradierea durerilor de spate. Acesta este adesea un semn al bolilor pulmonare grave. Pericolul este că, de obicei, o astfel de durere este asociată cu un stil de viață sedentar sau cu o tensiune musculară și, prin urmare, nu este considerată un motiv pentru a contacta o instituție medicală pentru diagnostic..

În plus, această localizare a durerilor radiante poate indica boli periculoase:

Toate aceste organe sunt importante pentru viața umană. Orice eșec în munca lor necesită tratament în timp util. În caz contrar, poate exista o amenințare la adresa sănătății și, uneori, la viață..

Orice durere care radiază este, de asemenea, periculoasă, deoarece de multe ori ea devine cauza iluziilor. Pacienții, pe baza unui sindrom de durere evident, își fac un diagnostic incorect și se auto-medicează. Acest lucru duce la faptul că boala de bază devine severă, iar complicațiile sale pot fi fatale. Trebuie amintit că numai cu diagnosticarea în timp util se poate prescrie un tratament calificat..

Localizarea și natura durerii

Durerea care afectează umărul drept și zona scapulară vorbește uneori despre leziuni articulare, afecțiuni ale întregului sistem scheletic. Este imperativ să fii atent la astfel de simptome, deoarece indică uneori patologii grave interne.

Durerea care radiază exact spre articulația umăr-umăr drept apare datorită răspândirii sale de la alte organe care sunt afectate de procesul inflamator. Acestea sunt în principal boli ale coloanei vertebrale, în special ale regiunii toracice și cervicale. Acest tip de crampe se formează mai întâi în spate și apoi se ridică la omoplat. Un alt factor de radiație a durerii este bolile organelor digestive:

 • pancreas;
 • ficat;
 • vezica biliara.

Cu astfel de eșecuri, spasmul dureros la nivelul umărului este caracterizat printr-un caracter dureros, iar pe partea dreaptă, în zona scapulară, simptomul este apăsător. Starea de bine a unei persoane se agravează brusc, tensiunea arterială scade, suprafața pielii devine palidă.

Metode de diagnostic

Pentru a diagnostica durerea radiantă cauzată de patologii cardiace, este întotdeauna prescris un studiu cuprinzător.

Acesta include utilizarea acestor metode instrumentale:

 1. Electrocardiografie
  . Cu ajutorul ei, este determinată prezența eșecurilor în activitatea inimii.
 2. Ecocardiografie miocardică

. Acest studiu vă permite să clarificați diagnosticul dacă este detectat un mușchi anormal al inimii..

. Detectează bolile coronariene într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Pentru a diagnostica alte boli în cazul în care durerea radiază, se prescrie:

 • Ecografia organelor abdominale
  . Un astfel de studiu relevă modificări în structura organelor interne;
 • Raze X
  . Acest studiu este relevant în special în cazul în care există suspiciunea de dezvoltare a bolilor sistemului respirator..

În plus, testele de laborator vor fi necesare pentru a face un diagnostic precis. În special, indicatorii testelor generale de sânge și urină sunt importanți. În prezența anumitor abateri de la normă, prezența unui proces inflamator poate fi confirmată cu o probabilitate ridicată. Trebuie înțeles că diagnosticarea cauzelor radiației durerii este o întreprindere complexă. Pentru a stabili un diagnostic precis, poate fi necesar să consultați diverși specialiști: chirurg, neurolog, gastroenterolog, pulmonolog și cardiolog..

Boli ale organelor abdominale

Aruncarea conținutului gastric în esofag este adesea însoțită de dureri în spatele sternului, care radiază la gât, maxilarul inferior și urechile. Pot apărea dureri de constrângere intensă, arzătoare în piept. O astfel de durere nu este de obicei asociată cu stresul, apare după un anumit timp după mâncare, crește cu o încălcare a dietei, nu scade după ce luați nitroglicerină.

O hernie hiatală este însoțită de durere asemănătoare cu angina pectorală. Cu toate acestea, se remarcă legătura sa cu aportul alimentar. Este mai rău culcat și mai bine mersul pe jos. Durerea intensă care se răspândește în spatele sternului poate apărea cu ulcer gastric, colici hepatice și colecistită acută, diverticul esofagian, cardiospasm.

Durerea cardiacă în pancreatita acută este asociată cu deteriorarea miocardului de către enzimele pancreatice care au intrat în fluxul sanguin.

Tratament

Tratamentul durerii radiante poate fi efectuat numai după diagnostic. În caz contrar, nu va fi posibilă eliminarea sindromului durerii chiar și cu ajutorul unor medicamente puternice pentru durere. Doar pe fondul tratamentului bolii de bază, efectele calmante devin eficiente.

Când se confirmă patologiile cardiovasculare, medicamentele sunt eficiente care favorizează vasodilatația. Dacă durerea radiantă este cauzată de probleme ale sistemului musculo-scheletic sau ale sistemului muscular, atunci antispastice sau relaxante musculare sunt adesea prescrise. Astfel de medicamente pot ameliora rapid tensiunea și spasmele și, prin urmare, pot reduce intensitatea durerii..

Fibromialgia

Un simptom comun al fibromialgiei este durerea obișnuită, plictisitoare și adesea inexplicabilă în multe părți ale corpului. Această boală apare mai ales la femei. Punctul de debut al durerii este partea superioară a umerilor, spatele capului, partea superioară a pieptului, șoldurile și genunchii. Oamenii pot prezenta simptome de oboseală, probleme de somn, depresie, dureri de cap, anxietate și probleme de concentrare.

Deși nu există aproape niciun remediu pentru fibromialgie, tratamentele de calmare a durerii pot include medicamente pentru durerea nervoasă, cum ar fi pregabalina, antidepresive, terapie fizică și acupunctură și o dietă bogată în fructe și legume și săracă în carne și zahăr..

Nepotul reginei - director al unei companii celebre: viața departe de familia regală

Cuplul a călătorit aproape 6.000 de mile: au economisit bani și au văzut lumea

Mama a transformat dulapul cu unelte al soțului său în „salonul de înfrumusețare” al fiicei sale

Cauzele durerii asociate cu patologii cardiace

Au fost identificate o serie de afecțiuni care afectează mușchiul cardiac și provoacă dureri în inimă. Acesta din urmă radiază spre scapula, braț, maxilar. Natura și puterea senzațiilor de durere depind direct de boala specifică, de gradul acesteia, de patologiile concomitente.

Cele mai frecvente cauze ale durerii sunt:

 • Ischemie.
 • Infarct miocardic.
 • Prolapsul valvei.
 • Aritmie.

Fiecare patologie are propriile simptome. Dacă se observă un proces inflamator, atunci temperatura corpului crește, aortita este însoțită de o încălcare a pulsului. Cu anevrism, este imposibil să eliminați durerea cu Nitroglicerină. Starea este însoțită de o decolorare albastră a zonei faciale.

Ischemia inimii

Odată cu înfometarea cu oxigen a inimii, riscul de ischemie crește. Cea mai frecventă cauză a privării de oxigen miocardic este considerată a fi o încălcare a patenței vaselor coronare care hrănesc inima.

Boala cardiacă ischemică poate apărea sub formă acută și cronică. Difera în mai multe simptome:

 • Încălcarea ritmului contracțiilor inimii.
 • Oboseală mare, stare generală de rău.
 • Greață, vărsături.
 • Scurtă respirație, lipsă de respirație.
 • Muncă crescută a glandelor sudoripare.

Adesea, semnele de ischemie nu se manifestă de mult timp, de multe ori prezența simptomelor seamănă cu tulburări în sistemul digestiv, deoarece apar arsuri la stomac și dureri în timpul meselor.

Adesea, manifestarea simptomelor poate fi confundată cu tulburări mentale. observat:

 • Anxietate nerezonabilă, nervozitate.
 • Indiferență la ceea ce se întâmplă, apatie.
 • Frica inexplicabilă.
 • Senzație de respirație, sufocare.

Pentru a diagnostica patologia, este necesar să se efectueze o serie de examene, care sunt prescrise de cardiolog, el este, de asemenea, angajat în observarea ulterioară a pacientului. Dacă medicul recomandă intervenția chirurgicală, atunci va trebui să consultați un chirurg cardiac.

Cu diabet concomitent sau niveluri ridicate de zahăr din sânge, este necesară o terapie adecvată, care este determinată de un specialist endocrin.

Aritmie

Aceasta este o încălcare a ritmului cardiac în diferite manifestări. Cauzele bolii pot fi diferite, pentru a prescrie terapia adecvată, va fi necesară o examinare amănunțită a pacientului pentru a clarifica etiologia bolii.

Aritmia se poate manifesta într-o varietate de simptome, în funcție de tipul de patologie. Cu bradicardie (bătăi cardiace lente), apar slăbiciune generală, amețeli și leșin. Tahicardie (palpitații cardiace) și fibrilație atrială, deoarece semnele primare seamănă cu bradicardie.

Condițiile de leșin frecvente cu aritmii necesită o reanimare urgentă. Cu angina concomitentă, apare sindromul de durere.

Debutul care radiază spre scapula poate indica un infarct miocardic, atunci când este nevoie urgentă de ajutor urgent. Principalul simptom este lipsa de ușurare atunci când luați medicamente..

Pericardită

Aceasta este o leziune inflamatorie a membranei seroase a inimii, au fost identificate 4 tipuri de patologie:

În primele două luni ale cursului bolii nu provoacă complicații. În plus, acumularea de lichid se alătură reacției inflamatorii.

Cel mai adesea, boala este cauzată de tulburări autoimune, reacții alergice, viruși și alți factori pot provoca-o..

Pericardita poate fi determinată de apariția durerii în pieptul superior. Senzațiile dureroase, puternice, conferă omoplatului, gâtului, spatelui, brațului.

Tabloul clinic este similar cu o stare de infarct, de aceea este necesar un diagnostic diferențial.

Există o serie de simptome:

 • Număr crescut de leucocite înjunghiate.
 • ESR mare.
 • Creșterea temperaturii corpului pentru o lungă perioadă de timp (între 37,1-38 ° C).

Pentru un diagnostic corect, trebuie luată o radiografie.

osteocondrozei

Inima doare și mâna stângă devine amorțită - acesta este un simptom comun în osteochondroza regiunii cervicotoracice. Durerea este dureroasă, încercuind, poate trage. Destul de des există un sentiment ca și cum „gâștele de gâscă” se răspândește pe tot corpul. Pentru a confirma diagnosticul, pacientul este trimis pentru imagini computerizate și prin rezonanță magnetică, radiografii.

Un simptom caracteristic care indică localizarea modificărilor discurilor intervertebrale este durerea în degete. Deci, de exemplu, senzațiile neplăcute la degetul mic indică deformarea vertebrelor părții inferioare a coloanei vertebrale cervicale, în degetul mare - despre modificările care apar la discurile vertebrale cervicale.

Dureri de umăr

Traumatolog-ortoped din categoria celor mai înalte calificări, Candidatul la Științe Medicale Ivan Valentinovici Elizarov vorbește despre durerea articulației umărului, cauzele și metodele de tratament.

Dureri de umăr

Pacienții cu patologie a articulației umărului vin adesea la o întâlnire ortopedică cu plângeri de durere în timpul mișcării, în repaus, dureri nocturne (doare ca un „dinte rău”), limitarea gamei de mișcare la nivelul umărului sau senzație de instabilitate, „laxitate” și o senzație recurentă de amorțeală în mână. Mulți în trecut au avut o vătămare, o cădere pe cot, umăr, un câine a tras lesa, pacientul a ridicat brusc un obiect greu sau a descărcat o mulțime de greutăți, a avut un umăr dislocat, a jucat sport cu încărcături pe mâini (volei, aruncarea obiectelor, lupte simple cu pumni, presă de banc barbell culcat). Unii oameni nu-și amintesc faptul de vătămare. În secolul trecut, li s-a dat un diagnostic profund de "periarterită scapulară" - ceea ce înseamnă literalmente "inflamație undeva în zona umerilor și a scapulei", au fost tratate timp de mai multe luni de un neurolog fără un rezultat pozitiv semnificativ, injectat de un chirurg sau reumatolog "blocaj" cu medicamente hormonale... De fapt, aceste plângeri sunt asociate cu deteriorarea sau inflamația ligamentelor articulației umărului, tendoanele din jurul acesteia, capsula articulară, acestea variază în volum, mărime, cantitate, ceea ce afectează tabloul clinic..

Cele mai frecvente cauze ale durerii

Cele mai frecvente cauze ale durerii sunt deteriorarea manșetei rotatorilor, a stratului de tendoane care înconjoară articulația umărului și sunt responsabile de flexie, abducție și rotația internă a umărului..

Mai des, tendonul supraspinatus este deteriorat, atunci când cade pe mână, este tăiat parțial sau complet împotriva procesului acromial al scapulei, mai rar tendoanele infraspinatus și subscapularis, o fractură a tuberculului mare al umărului, de care este atașat tendonul supraspinatus, care provoacă simptome similare. Aceste leziuni sunt însoțite de dureri în articulația umărului și umăr, dureri nocturne de tipul durerii de dinți, au existat pacienți care puteau dormi doar în șezut, ținând pacientul cu mâna sănătoasă. De asemenea, intervalul de mișcare în umăr scade adesea, o persoană nu poate ridica brațul, să-și pieptene părul, dar dacă tendonul nu este complet rupt, mișcările la nivelul umărului pot rămâne în volum suficient.

Deteriorarea ligamentelor și capsulei articulației umărului duce, de asemenea, la acest lucru (vătămarea Bankart, SLAP), în acest caz, o senzație de instabilitate în articulația umărului, amorțeală în braț și luxații repetate ale umărului în timpul mișcărilor normale ale gospodăriei se adaugă durerii și limitării mișcărilor..

Deteriorarea ligamentelor care fixează clavicula la scapula este, de asemenea, însoțită de durere și disfuncție.

Plângeri similare cu privire la articulația umărului apar la persoane fără răni. Boala guta (metabolizarea afectată a acidului uric) duce la depunerea de osificatori în zona tendoanelor manșetelor rotative și durere.

Chirurgiile mamare sunt adesea însoțite de edem, inflamația manșetei rotative și a țesuturilor înconjurătoare și, ca urmare, durere și dizabilitate la nivelul umărului..

Pacienții cu astfel de reclamații trebuie să solicite sfatul unui ortoped, care, după o conversație detaliată și examen, va prescrie examinarea necesară, cel mai adesea este vorba despre radiografie și RMN pe un dispozitiv cu o capacitate de cel puțin 1,5 Tesla și va recomanda să vină pentru o a doua întâlnire cu rezultatele examinării..

Tratament

Problemele de mai sus sunt rezolvate cel mai eficient în mod operativ. Echipamentele endoscopice moderne permit efectuarea rapidă a acestor operații într-o manieră traumatică rapidă, cu o scurtă ședere în spital, cu rezultate bune funcționale și cosmetice, multe dintre ele sunt pur și simplu imposibil de efectuat în mod chirurgical clasic folosind incizii. Tratamentul cu injecții și pastile nu elimină problema, ci doar o maschează și, mai ales după utilizarea injecțiilor hormonale, deseori o face complet nerezolvată.

Ar trebui să vă vedeți medicul dacă umărul dvs. doare mai multe zile.


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită