De ce doare sacrul

Cuvântul poetic „sacrodynia” în practica medicală este folosit pentru a face referire la durerea din sacru și coccis. Aceasta nu este un fel de boală clară, ci reacția organismului la o serie de afecțiuni de diferite naturi, de exemplu, la patologia crestei din această zonă, boli ale organelor interne, efort fizic excesiv, leziuni de gravitate variabilă. Totul este localizat prea compact și interconectat în această parte a corpului, prin urmare, durerea în această locație cu o listă întreagă de boli nu este neobișnuită.

Motivele pentru care doare spatele și sacrul doare

Cel mai adesea, această parte a coloanei vertebrale răspunde cu sindromul durerii la:

 • întreruperile fluxului sanguin care duc la tromboflebite;
 • nervii ciupiti;
 • osteochondroza regiunii lombosacrale;
 • inflamație infecțioasă;
 • prezența tumorilor;
 • leziuni de creastă;
 • boala intestinului;
 • radiculite;
 • numeroase afecțiuni ale sistemului reproducător feminin;
 • stresul cronic;
 • patologie urologică;
 • spondilolisteza (deplasarea vertebrelor);
 • artroza regiunii lombosacrale;
 • sarcinii;
 • prostatita.

Durerea dureroasă în sacru poate indica neoplasme în pelvisul mic și prezența prostatitei cronice.Este, de asemenea, bine să verificați starea coloanei vertebrale, deoarece herniile intervertebrale și osteochondroza se manifestă printr-un sindrom de durere dureroasă, dacă o persoană a fost imobilă de multă vreme sau a fost mișcată activ.

Durerea post-traumatică apare imediat în coapsă și sacru. Dacă în același timp partea inferioară a spatelui și sacrul amintesc de existența lor, trebuie să verificați starea venelor pentru varice și tromboflebite și să aflați dacă există inflamații ale intestinelor și dacă s-au acumulat fecale..

Motivele pentru care sacrul doare pe o parte este asociat cu inflamația și leziunile articulației sacroiliace. Aici este urmărit lanțul care duce la sindromul durerii. Oasele pelvine sunt deplasate, lipsesc alimentarea cu sânge, urmate de slăbiciune și crampe ale membrelor.

Care specialist să contacteze?

Orice părți ale coloanei vertebrale doare, trebuie să mergeți la un traumatolog, vertebrolog, neuropatolog. Traumatologul vede pacienți cu răni. Dacă spatele doare în zona sacrului, atunci din cauza diversității de afecțiuni care pot provoca acest disconfort, femeile trebuie să consulte un medic ginecolog, bărbați - de la un urolog. Este posibil să aveți nevoie de ajutor:

 • endocrinolog;
 • proctolog;
 • medic oncolog;
 • gastroenterolog;
 • nefrolog;
 • phlebologist.

Măsuri de diagnostic

Deoarece sacrul doare din cauza multor motive, este clar că nu va fi posibil să se determine ce suferă pacientul, doar prin cererea sau trecerea unei analize. Medicul preia istoricul întrebând persoana despre simptome, ascultând plângeri și determinând de ce doare sacrul. Pentru a confirma diagnosticul primar, va trebui să aflați starea coastei și o serie de organe interne.

Pacientul este supus mai multor teste de sânge și urină, apoi este trimis pentru diagnostic diferențial. Razele X, ecografia și tomografia vor arăta clar organele pelvine, articulațiile, oasele, vasele de sânge. Aceasta contribuie la răspunsul corect la întrebarea: ce trebuie să faceți dacă doare sacrul coloanei vertebrale.

Cum să tratezi?

Metodele de tratare a sindromului durerii din această parte a crestei sunt dictate de patologia revelată. Deplasările vertebrelor și problemele sistemului reproductiv necesită, desigur, abordări și medicamente complet diferite. Dintre metodele obișnuite, dacă sacrul și partea inferioară a spatelui sunt foarte dureroase, experții vor recomanda calmantele. Acestea pot fi pastile, injecții sau blocaje. Dacă se găsesc infecții, se prescriu antibiotice.

Oncologii, urologii, neurologii, traumatologii au propriile lor scheme de tratament, care sunt utilizate cu succes pentru a vindeca pacienții cu diagnostice specializate. Este posibil să fie nevoie să imobilizați partea inferioară a spatelui pentru a ușura spatele. În acest scop, ei apelează la corset. O centură specială este pusă pe o persoană, care va trebui să fie purtată până când sindromul durerii va dispărea. Un astfel de corset este creat pentru un anumit pacient..

Când durerea din sacru, datorită tratamentului, încetează să mai chinuie pacientul, puteți începe să dezvoltați coloana vertebrală cu gimnastică. Exercițiile sunt selectate și individual. Instructorul de terapie pentru exerciții și medicul găsesc cele mai potrivite complexe pentru acest caz. Acest lucru ține cont de vârsta, sexul, diagnosticul, starea de sănătate a pacientului.

Practicile manuale și masajul s-au stabilit de mult în tratamentul bolilor din toate părțile coloanei vertebrale. Dacă nu se găsesc hernii intervertebrale, atunci maseurul va ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui, a fluxului limfatic, la îndreptarea vertebrelor și la punerea organelor pelvine la locul lor. Pentru a îmbunătăți starea crestei, cursurile din piscină sunt minunate.

Cum să vă protejați de durere în sacru

Nu există recomandări fără echivoc aici, pentru că de ce doare sacrul, ce trebuie făcut în acest caz și cum să-l tratăm este o întrebare multifacetă. O mulțime de boli se manifestă prin durere în acest loc. Cu toate acestea, cu cât corpul este mai puternic, cu atât mai bine funcționează organele și sistemele sale, cu atât este mai puțin probabil să întâlnești sacrodnie..

Prin urmare, recomandările sunt cele mai generale:

 • monitorizați-vă sănătatea;
 • Evitați stresul;
 • consolidarea imunității;
 • duce un stil de viață corect;
 • se supun examinărilor preventive;
 • la fiecare șase luni, în plus, vizitați medici specializați în patologiile identificate.

Depistarea precoce a bolilor facilitează foarte mult tratamentul acestora.

Ce trebuie să faci când doare sacrul

Cauzele durerii sacrale sunt variate și pot fi împărțite aproximativ în următoarele grupuri:

 • Accidentări;
 • Defecte și anomalii ale coloanei vertebrale;
 • Boli infecțioase;
 • Disfuncții ale sistemului reproductiv;
 • tumorile.

Sacrodynia se manifestă cel mai adesea cu mișcări bruște sau ridicare grea.

Leziuni în care doare sacrul

Durerea sacrală din cauza vătămării este însoțită de spasme ale mușchilor sacro-vertebrali, precum și umflare, greață și dureri de cap. Cu o fractură severă a sacrului, apare hemoragia și detașarea pielii. Durerea se răspândește în zonele lombare și inghinale. O fractură sau luxație poate fi cauzată de căderea sau impactul asupra coloanei lombare, iar procesele articulare superioare sunt cel mai adesea deteriorate. În plus, deplasarea și luxația sacrului poate apărea în sarcina târzie sau în timpul nașterii..

Dacă sacrul doare din cauza problemelor la nivelul articulațiilor iliace, atunci se observă diferite simptome de deteriorare pe fiecare parte. Deplasarea articulației iliace drepte duce la afectarea circulației sângelui la nivelul piciorului drept. Ca urmare, dureri și crampe apar în mușchi, posibil perturbarea stomacului, ficatului și intestinelor. Deteriorarea oaselor pelvine din stânga determină o predispoziție la răceli, constipație frecventă și tulburări în funcționarea plămânilor și a inimii.

Tratamentul pentru durerile sacrale care rezultă din vătămare depinde de gravitatea leziunii. Odihna la pat este de obicei prescrisă timp de 2-8 săptămâni. Ameliorarea durerii se realizează cu ajutorul medicamentelor. Dacă sacrul doare chiar și după blocarea novocainei, atunci fragmentul său distal este îndepărtat împreună cu coccisul. Chirurgia este, de asemenea, necesară în cazurile de sângerare internă și o fractură instabilă. După ce oasele cresc împreună și se anulează repausul la pat, sunt prescrise exerciții de masaj, fizioterapie și fizioterapie pentru reluarea treptată a activității motorii umane. Așezarea după o fractură este permisă numai după două luni.

Trauma poate fi însoțită de atașarea infecțiilor, de exemplu, agenți patogeni ai tuberculozei, bacterii piogene și alte microflore patogene. În cazul bolilor infecțioase, sacrul doare constant, chiar și în timpul repausului. Natura durerii și intensitatea acesteia pot varia în funcție de tipul de rănire. Adesea, abcesele se formează în zona coccisului.

Ce boli ale coloanei vertebrale doare sacrul

Cel mai adesea, sacrul doare din cauza osteochondrozei avansate a coloanei vertebrale sacrale. Dar osteochondroza sacră izolată practic nu apare. De regulă, apare cu modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale lombare, care ulterior se răspândesc în sacru. Acest proces este însoțit de lombohalie, în care aportul de sânge la picior este perturbat și sensibilitatea acestuia scade..

Cu osteochondroza lombosacrală, natura durerii în sacru este durere, tragere, uneori arzătoare. O oarecare ameliorare a durerii vine din a sta în picioare sau a se culca, în timp ce exercițiile fizice, tuse sau stând pe o suprafață dură o agravează. Durere de-a lungul nervului sciatic combinat cu disfuncții ale vezicii urinare, organelor genitale și rectului.

Sacrumul doare, de asemenea, în unele patologii relativ rare ale coloanei vertebrale, cum ar fi:

 • Spondiloza;
 • Eșecul arcului vertebral;
 • Lumbarization;
 • Sacralizare.

În cazul spondilolistezei, sacrul doare din cauza deplasării celei de-a cincea vertebre lombare înainte în raport cu prima vertebră sacrală. Rezultatul este o îngustare a canalului spinal și ciupirea nervilor. Cel mai adesea acest lucru se manifestă prin durere la mers sau în picioare, deoarece în aceste poziții dimensiunea foramenului intervertebral scade, prin care ies rădăcinile nervoase..

Neînchiderea arcadei vertebrelor lombare și sacrale este cauza durerii în sacru atunci când trunchiul este înclinat înapoi și alte mișcări, deoarece canalul spinal este incomplet închis. Această patologie poate duce la dezvoltarea timpurie a osteochondrozei și scoliozei..

Lumbarizarea este formarea unei vertebre lombare suplimentare, care devine prima vertebră sacrală care și-a pierdut legătura cu sacrul. Riscul de deformării scoliotice a coloanei vertebrale apare atunci când unul dintre procesele transversale crește mai mare decât celălalt.

Sacralizarea este procesul opus, în care numărul vertebrelor din regiunea lombosacrală scade din cauza fuziunii lor. Sacrul doare doar cu un tip mobil de articulare a vertebrelor.

Tratamentul osteocondrozei și a altor anomalii de dezvoltare ale coloanei vertebrale poate fi efectuat într-un mod conservator. Cu toate acestea, în ciuda existenței multor tehnici eficiente, majoritatea pacienților necesită tratament chirurgical..

Sacrodynia pentru tulburări ale sistemului reproducător

La femei, durerea sacrală poate fi cauzată de o serie de patologii ginecologice:

 • Endometrioza externă;
 • Parametrita spatelui;
 • Cancer uterin;
 • Retroversia uterului;
 • Relaxarea ligamentelor uterosacrale;
 • Inflamarea epididimului ovarian;
 • Phlebeurysm.

În toate aceste cazuri, durerea în sacru la femei crește odată cu mișcarea și efortul fizic, precum și în timpul menstruației..

Sacrodynia în timpul sarcinii poate apărea din următoarele motive:

 • Cu un abdomen mare, centrul gravitației se schimbă, astfel încât femeile adesea arcuie spatele în partea inferioară a spatelui. Această deviere provoacă în cele din urmă durere în coloana vertebrală sacrală;
 • Atunci când așezați fătul în poziția occipitală pe sacrul și oasele pelvine, partea din spate a copilului în creștere este presată constant;
 • Când poziția fătului se schimbă, sacrodnia este cauzată de creșterea tensiunii musculare la nivelul coloanei vertebrale lombosacrale.

La bărbați, durerile de durere în sacru însoțesc cursul prostatitei cronice. Durerea este rareori localizată doar în regiunea lombosacrală sau în testicule. Practic, trece în regiunea suprapubică, rect și organele genitale externe. Acest lucru se datorează răspândirii inflamației la glandele seminale..

Tratamentul pentru durerea în sacru cauzată de afecțiunile enumerate trebuie să fie efectuat de specialiștii corespunzători, după un diagnostic amănunțit al bolii.

Când sacrul doare cu tumori

Sacrumul doare adesea atunci când tumora s-a dezvoltat asimptomatic, fără a se prezenta. Și numai în etapele ulterioare, când se formează metastaze, în sacru apar dureri constante de durere. Localizarea inițială a tumorii este aproape irelevantă, deoarece sacrul este afectat de limfom sau mielom multiplu, precum și de metastaze ale cancerului la rinichi, plămâni, stomac și alte organe.

În cazul cancerului de col uterin, ligamentele uterosacrale sunt întinse. Durerea poate fi exprimată atât pe o parte a sacrului, cât și în centrul acestuia.

În cancerul de prostată, sacrul doare atunci când metastaze la nivelul coloanei vertebrale inferioare.

Alegerea tratamentului pentru durerea sacrală cauzată de o neoplasmă depinde de tipul tumorii și de gradul dezvoltării acesteia. Aceasta poate fi o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radiații..

De ce doare spatele în zona sacrului?

Durerea în sacru nu este o boală independentă, ci un complex de simptome care rareori are o cauză specifică..

Durerea poate fi cauzată de patologii nevralgice, probleme vasculare sau chiar de tumori maligne.

Dar trebuie să spun că durerea la nivelul coloanei vertebrale lombosacrale nu este un fenomen foarte frecvent, dar pentru cei care se confruntă cu această problemă, este extrem de neplăcut.

Durerea poate fi destul de severă, cu aplecări ascuțite și rapide înainte, atunci când ridicați greutăți și chiar și atunci când stai liniștit.

Deci, cum să faceți față unei astfel de afecțiuni și să aflați ce a cauzat dureri grave în regiunea lombară și în sacru?

Ce boli apare durerea în regiunea sacrală??

Există o serie de motive pentru dureri severe la nivelul coloanei vertebrale sacrale. Multe dintre ele sunt benigne, dar există și o serie de maligne care pot duce la complicații și patologii grave..

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii sacrale sunt:

General:Pentru femei:Pentru bărbați:
 • rana la coloana;
 • patologie în dezvoltarea coloanei vertebrale;
 • osteocondrozei;
 • tromboflebita venelor pelviene și iliace;
 • diverse boli infecțioase;
 • tumori;
 • spondilolisteza;
 • patologie metabolică;
 • sciatică;
 • mărirea colonului sigmoid.
 • probleme ginecologice;
 • poziția incorectă a uterului;
 • menstruaţie.
 • prostatită (pe bază cronică);
 • stres sever;
 • stres psiho-emoțional puternic.

Natura manifestării durerii și a simptomelor însoțitoare

Destul de des, prin natura durerii din sacru și zona coccisului, este posibil să se determine ce boală poate provoca afecțiuni constante.

Dacă aveți dureri în timpul efortului fizic (în timp ce acesta este în continuă creștere), atunci aceasta poate fi o manifestare a parametritei posterioare cronice, ceea ce duce la încrețirea ligamentelor rect-uterine.

Dacă simțiți durere bruscă după efort fizic pe coloana vertebrală (de exemplu, când torsul se îndoaie, cu mișcări incomode), atunci este foarte posibil să aveți anomalii în dezvoltarea coloanei vertebrale..

Dacă simțiți dureri în sacru, atunci foarte des acest lucru poate fi un semnal că a existat o deplasare în direcția anteroposterioră a vertebrei V-lombare. Într-un alt mod, această boală mai este numită spondilolisteză. Spondilolisteza poate apărea, de asemenea, cu patologii ale mușchilor regiunii gluteale și tulburări în ligamentele ilio-sacrale.

Durerea care radiază spre spate și sacru poate fi cauzată de boli precum tromboflebita venelor iliace și pelvine.

La femeile însărcinate, durerea în sacru poate fi cauzată de poziția occipitală a fătului (partea din spate a capului copilului apasă asupra sacrului). De asemenea, o astfel de durere poate apărea atunci când fătul se schimbă de la poziția posterioară la cea anterioară, deoarece mușchii sunt serios tensionați.

Dacă durerea este localizată în articulația lombosacrală și direct în regiunea sacrului, atunci astfel de senzații de durere pot fi asociate cu procese disormonale sau inflamatorii care apar în regiunea pelvină. La bărbați, o astfel de durere poate fi o consecință a proceselor inflamatorii la nivelul prostatei sau rectului..

Cu durere în partea inferioară a spatelui (pe termen scurt), putem vorbi despre un fel de traumatism și leziuni în zona sacrului. Dacă pacientul este în repaus și într-o poziție confortabilă, durerea va reduce.

Dacă durerea durere și nu trece chiar și după odihnă, merită să ne gândim la prezența tumorilor sau a bolilor infecțioase. Cele mai frecvente tumori maligne care afectează sacrul sunt cancerul metastatic al plămânului, sânului, tiroidei, prostatei, stomacului, tractului intestinal și rinichilor. Limfomul multiplu și mielomul sunt, de asemenea, periculoase. La început, aceste formațiuni nu provoacă aproape niciun simptom. Cu toate acestea, în viitor, mulți pacienți merg la medic, plângându-se de dureri dureroase constante în sacru, care nu dispar nici ziua, nici noaptea..

Cu dureri cronice sau subacute în regiunea sacrală, care crește odată cu mișcarea și nu se oprește în timpul repausului, putem vorbi despre prezența unor boli infecțioase ale sacrului. Astfel de boli includ infecția sacrului prin microorganisme piogene (stafilococi și bacterii coliforme) sau prin agentul cauzator al tuberculozei (de obicei aceasta este cea mai dificilă opțiune de recunoscut).

Dacă simțiți dureri prelungite (nu intense) în regiunea sacrală, atunci puteți avea boli metabolice, cum ar fi osteoporoza sau osteomalacia.

Durerea în regiunea sacrală poate fi cauzată de boli urologice sau ginecologice. De obicei, sunt însoțite de dureri vag în sacru. În acest caz, merită să contactați medicul corespunzător pentru sfaturi..

Durerea în regiunea sacrală este de asemenea frecventă la femei în timpul menstruației. De obicei, durerea este slab localizată și arată mai mult ca colica. O astfel de durere se răspândește la extremitățile inferioare.

Cu durere localizată în regiunea centrală a sacrului, precum și cu durere care apare sub articulația lombosacrală, merită să luăm în considerare endometrioza. De obicei, această durere este exprimată pe o parte a sacrului. Senzațiile dureroase apar înainte de menstruație, continuă un anumit timp și se transformă în dureri menstruale. Potrivit multor experți, o astfel de durere poate fi cauzată de o poziție incorectă a uterului..

Durerea în sacru, care este dureroasă în natură (la bărbați), precum și însoțită de o scădere a potenței, urinare frecventă și senzație de arsură la urinare, poate indica prezența prostatitei (cronică).

Durerea de extindere a coloanei vertebrale lombosacrale poate fi rezultatul extinderii ampulei colonului sigmoid, care la rândul său poate fi cauzat de exacerbarea colitei sau acumularea de fecale.

Video: „Cauzele durerii în sacru”

De ce doare sacrul?

În medicină, durerea în sacru se numește sacodnie, care este cauzată de tot felul de procese patologice în pelvisul mic și organele din apropiere. Durerea la nivelul coloanei vertebrale sacrale este considerată cea mai scumpă și îngrijește mai des femeile, dar sexul masculin este, de asemenea, sensibil la această problemă. Prin urmare, mulți sunt interesați de ce afecțiuni provoacă dureri în sacru și care este motivul.

1. Endometrioza

La femei, durerea în partea inferioară a spatelui și a sacrului este adesea cauzată de endometrioză, o boală ginecologică asociată cu supraaglomerația endometrului. Endometrul este influențat de hormonii sexuali, deci modificări ciclice apar în organism. Datorită introducerii endometrului în țesut, apare sângerare, ceea ce duce la reacții inflamatorii, modificări fibrotice și probleme cu sacrul.

Conform statisticilor, 10% dintre femeile care au împlinit vârsta de 40 de ani solicită ajutor medical pentru durerea în sacru din endometrioză. Dar o boală poate apărea la orice femeie în vârstă de reproducere, așa că ar trebui să fii atent la sănătatea ta.

Până în prezent, din păcate, oamenii de știință nu au reușit să afle motivele exacte care dau naștere bolii. Există însă anumite factori care contribuie la dezvoltarea endometriozei:

 • Ciclul menstrual retrograd
 • Factorii imunitari specifici;
 • metaplazie;
 • Canalul Müllerian;
 • Predispozitie genetica.

Semne de boală

Endometrioza are patru etape de dezvoltare. Când boala progresează într-un stadiu mai grav, toate durerile se intensifică de mai multe ori.

Manifestarea bolii include următoarele semne:

 • Dureri abdominale inferioare;
 • Menstruații dureroase și grele;
 • Durere sacră, partea inferioară a spatelui;
 • Senzații dureroase în momentul actului sexual;
 • Actele problematice de defecare;
 • Durere la urinare.

Dacă sacrul doare și se manifestă cel puțin unul dintre simptomele de mai sus, o femeie trebuie să solicite imediat ajutor medical pentru a reduce riscul de complicații și să înceapă tratamentul în timp util.

Metode de tratament

Un examen de rutină al medicului nu va detecta endometrioza. Pacientul trebuie să fie supus unor analize de sânge, ecografie și histerosalpinografie. După un diagnostic complet, specialiștii selectează metodele de tratament.

Terapia medicamentoasă pentru endometrioză include:

 • Medicamente hormonale;
 • Inhibitorii;
 • Medicamente care ameliorează spasmele;
 • Calmante;
 • acupunctura;
 • Exercitii fizice.

De asemenea, medicii propun să trateze endometrioza cu o intervenție chirurgicală, a cărei metodă depinde de gravitatea bolii, de categoria de vârstă a pacientului și de planificarea sarcinii.

Endometrioza este o boală complexă și periculoasă. Atunci când tratamentul de conservare a organelor medicale și chirurgicale nu aduce rezultate pozitive, medicii sunt nevoiți să apeleze la metode radicale - îndepărtarea completă a intestinelor feminine.

2. Parametrită

În regiunea sacrului, durerea apare din cauza parametritei - o inflamație purulent-infiltrativa a țesutului conjunctiv din jurul uterului. Această afecțiune este adesea o complicație după nașterea dificilă, încheierea sarcinii, unele boli uterine și operații ginecologice..

Datorită faptului că boala este cauzată de infecții, experții au stabilit o serie de factori și boli care pot da naștere la parametrită:

 • Chiuretaj de diagnostic;
 • Sisteme intrauterine introduse;
 • Andexitis;
 • endometrita;
 • osteomielita;
 • cistita;
 • paraproctită;
 • Tuberculoză;
 • Angina și multe altele.

Semne de boală

După infecție, simptomele încep să apară după o săptămână..

Stadiul incipient al bolii este exprimat:

 • O creștere a temperaturii;
 • Coase, tăiere, durere abdominală constantă;
 • Durere în sacru, partea inferioară a spatelui;
 • Palpitații cardiace;
 • Febră;
 • Sete;
 • migrene.

Dacă rectul sau vezica este implicată în proces, apar semne de cistită și proctită - urinare dureroasă.

Parametrita cronică nu este exprimată prin simptome vii, dar are câteva semne speciale:

 • Dureri severe în timpul actului sexual;
 • Modificări în activitatea sistemului cardiovascular;
 • Nervozitate;
 • Mici întreruperi în ciclul menstrual.

Când durerile din sacru încep să deranjeze, completate de simptomele de mai sus, trebuie să vizitați imediat un medic.

Metode de tratament

Tratamentul durerii sacrale cauzate de parametrită depinde de stadiul bolii.

Odihna de pat este o parte integrantă a etapei infiltrative și este, de asemenea, prescrisă:

 • Terapie cu perfuzie;
 • antibiotice;
 • Terapia imunomodulatoare;
 • Terapia de desensibilizare.

Când abcesul se rezolvă, tratamentul se efectuează cu:

 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
 • biostimulants;
 • Complexul vitaminic;
 • Exerciții de fizioterapie;
 • Masaj ginecologic;
 • Electropharesis;
 • UHF;
 • Terapie diadynamică;
 • Fototerapie;
 • Inductothermy;
 • Magnetoterapie.

Perioada de recuperare după tratamentul parametrului care provoacă durere în sacru include:

 • Terapie cu microunde;
 • Baroterapia cu oxigen;
 • Terapie cu ultrasunete;
 • Aplicații pentru nămol;
 • phonophoresis;
 • Vacanță la spa.

Parametrita este o boală gravă care necesită un tratament adecvat și la timp, fără de care există riscul unor astfel de complicații:

 • Pelviocellulite;
 • Andexitis;
 • salpingita;
 • Paranephritis;
 • Formațiuni cicatriciale adezive;
 • Septicemie.

3. Deplasarea vertebrelor

Durerea dureroasă în sacru apare din cauza deplasării vertebrelor. Această boală este numită spondilolisteză în medicină. Nerespectarea în timp util a unei îngrijiri medicale amenință cu consecințe grave, până și cu handicap inclusiv.

Există o serie de factori predispozanți care servesc ca un impuls pentru debutul bolii:

 • Spondilolisteza displazică - o malformație congenitală a coloanei vertebrale;
 • Tot felul de răni;
 • Chirurgie la nivelul coloanei vertebrale sau măduvei spinării;
 • Vârsta de pensionare;
 • Artrită;
 • Activitate fizică excesivă.

Nu întotdeauna doar un motiv devine vinovatul dezvoltării. Adesea, combinația mai multor factori în același timp provoacă o progresie mai rapidă a bolii. În cazul în care o persoană este expusă riscului, ar trebui să se supună regulat unui examen medical pentru a evita complicații grave..

Semne de boală

Deplasarea vertebrelor poate fi împărțită în patru etape de dezvoltare, fiecare având propriile simptome..

Etapa inițială nu are semne pronunțate, dar au loc. Sacrul doare la îndoire sau mișcări bruște, după ridicarea obiectelor grele sau la efort fizic prelungit.

În a doua etapă, durerea în sacru devine frecventă și prelungită, în special după mișcări active.

În a treia etapă, discurile intervertebrale sunt epuizate, iar coloana vertebrală scade. Durerea sacrului devine puternică și paroxistică, mișcările sunt constrânse, ceea ce provoacă disconfort semnificativ.

A patra etapă finală este tranziția bolii la o formă cronică, care se manifestă:

 • Lump;
 • Durere constantă în sacru;
 • convulsii;
 • Fluxul membrelor;
 • Modificări în mers;
 • Oboseală rapidă.

Nu ar trebui să începeți boala, este important să mergeți la spital în timp util.

Metode de tratament

Pentru a scăpa de durere în sacru, este necesară o abordare integrată, inclusiv:

 • Corset special;
 • Medicamente antiinflamatoare;
 • antispasmodice;
 • Exerciții de fizioterapie;
 • masaje;
 • Terapia manuală reflexă;
 • Hidroterapia;
 • Învelișuri de nămol și parafină.

Mersul pe jos, precum și refuzul mișcărilor bruște și ridicarea greutăților vor contribui la consolidarea efectului tratamentului.

Există mai multe metode alternative de tratare a durerii sacrale cu deplasarea vertebrelor, dar înainte de a le folosi, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Dacă terapia de șase luni nu ajută, medicii recurg la o intervenție chirurgicală..

4. Tromboflebita

În sacru, o durere ascuțită poate indica tromboflebite. Adesea această afecțiune este asociată cu o boală a extremităților inferioare, dar în medicină există, de asemenea, tromboflebita venelor iliace și pelvine..

Această boală este mult mai severă, implicând vene pelvice, iliace și vene ramificate. În procesul de dezvoltare, apare edem, care poate acoperi centura și țesuturile moi ale pelvisului, vezicii urinare și rectului. O boală periculoasă nu tolerează întârzierea și continuă să se dezvolte rapid fără un tratament adecvat.

Experții au identificat principalii factori care provoacă apariția bolii:

 • Stadiul avansat al tromboflebitei la extremitățile inferioare;
 • Complicații după naștere;
 • Exacerbări după operație;
 • Procese inflamatorii în organism.

Semne de boală

Etapa inițială a dezvoltării bolii se manifestă prin durere ușoară în sacru, care este dată la partea inferioară a spatelui și a abdomenului. Când tromboflebita extremităților inferioare devine cauza, durerea poate apărea în sacrul din dreapta sau din stânga, în funcție de locul de origine al inflamației.

Dacă vena iliacă este blocată de un cheag de sânge, persoana se simte slabă și, în același timp, are dureri de stomac, sacru, partea inferioară a spatelui.

Când lumenul venei iliace este complet blocat și inflamația a crescut semnificativ, pacientul suferă de umflături severe, dureri ascuțite în sacru și inghinal.

Edemul ușor se îngroașă în timp și poate absorbi nu numai sacrul, ci și organele genitale. Și culoarea pielii se schimbă și ea, devine palidă cu un model venos pronunțat.

Manifestările inflamației severe includ:

Cu tromboflebita venelor iliace și pelvine, o femeie suferă întotdeauna durere în momentul examinării ginecologice.

Prima manifestare a simptomelor înseamnă că trebuie să vă adresați imediat unui medic pentru a evita posibilele complicații.

Metode de tratament

O abordare cuprinzătoare a tratamentului va ajuta să scapi de durerea sacrală cu tromboflebita venelor iliace și pelvine. Boala este eliminată:

 • Antiinflamatoare;
 • Calmante;
 • Recanalizarea venelor afectate;
 • Medicamente care ameliorează spasmele;
 • Medicamente care normalizează dinamica venoasă.

După încheierea tratamentului, sunt necesare măsuri preventive, care sunt prescrise de un medic..

5. Prostatita

La bărbați, durerea sacrală este asociată cu prostatita, o boală inflamatorie a organelor genitale masculine. Boala poate afecta și bărbații tineri, dar este adesea diagnosticată la persoanele în vârstă. Conform statisticilor, până la vârsta de 75 de ani, 7 din 10 bărbați suferă de stadiul cronic al bolii.

Experții consideră că apogeul incidenței începe de la 20 la 40 de ani. Dar nu este atât de ușor să diagnostichezi boala, deoarece are simptome similare cu alte afecțiuni, mai frecvente..

Printre motivele dezvoltării prostatitei se numără:

 • Boli infecțioase ale sistemului genitourinar;
 • Hipotermie frecventă;
 • Sex promiscuu;
 • Stil de viata sedentar;
 • Imunitate redusă;
 • Boli cu transmitere sexuala;
 • Fumatul frecvent;
 • Abuzul de alcool;
 • Situații stresante regulate.

Fiecare om poate fi în pericol, așa că ar trebui să fii atent la sănătatea ta.

Semne de boală

Simptomul inițial al prostatitei este o durere care trage în sacru și în abdomenul inferior, care tinde să se intensifice după ejaculare. Deja cu un astfel de disconfort, o persoană ar trebui să meargă la spital pentru diagnostic.

Atunci, boala dă o simptomatologie pronunțată:

 • Disfuncție sexuală;
 • Scăderea libidoului;
 • Erecții problematice;
 • Reducerea duratei actului sexual;
 • Urinarea dureroasă.

Astfel de semne trebuie descrise medicului fără greș, deoarece tratamentul în timp util este cheia sănătății.

Metode de tratament

Tratamentul prostatitei necesită metode conservatoare și dorința pacientului de a scăpa de boală.

Terapia bolii se realizează:

 • Medicamente care elimină durerea sacrală;
 • Antiinflamatoare;
 • antibiotice;
 • Medicamente probiotice;
 • Masaj;
 • Proceduri de fizioterapie;
 • Balneoterapie;
 • Terapia dietetică.

Este extrem de rar ca prostatita să fie tratată cu chirurgie. Principalele metode includ:

 • prostatectomie;
 • Rezecția prostatei;
 • Circumcizie;
 • Drenaj.

Nu merită să începeți boala până în ultima etapă, deoarece odată cu dezvoltarea inițială a bolii, aceasta este mult mai bine tratabilă.

6. Cancerul de prostată

Această boală este o boală fatală frecventă în rândul populației de sex masculin. Conform statisticilor, fiecare al șaselea bărbat suferă de cancer de prostată. Bătrânețea nu face decât să crească posibilitatea.

Semne de boală

Astăzi, în medicina modernă, există metode care ajută la recunoașterea debutului cancerului într-o etapă timpurie, când nu apar simptome. Prin urmare, bărbaților li se recomandă să se supună examinărilor medicale regulate, deoarece o durere ascuțită în sacru poate veni în mod neașteptat.

În etapele ulterioare, boala se manifestă:

 • Durere în sacru;
 • Dificultate de a urina
 • Cheaguri de sânge în urină;
 • Pierdere în greutate;
 • Anemie;
 • Scăderea poftei de mâncare.

La prima durere de neînțeles în sacru, trebuie să vizitați clinica pentru a evita posibile complicații.

Metode de tratament

Este posibilă ameliorarea durerii în sacru doar cu ajutorul unei abordări integrate a tratamentului, care se realizează datorită următoarelor metode:

 • Îndepărtarea chirurgicală;
 • Terapie cu radiatii;
 • Ablație cu ultrasunete;
 • Terapia cu hormoni.

Medicii care tratează durerea sacrală

Când apare întrebarea de ce doare sacrul, nu ar trebui să cauți răspunsuri în surse de internet sau de la prieteni, ar trebui să vizitați imediat spitalul.

Pentru a ajunge la specialistul potrivit, trebuie mai întâi să vizitați un terapeut. Medicul va efectua un sondaj, o examinare, unele diagnostice ale sacrului. Apoi se va referi la unul dintre specialiști:

Cauze mai puțin populare ale durerii sacrale

Afecțiunile descrise mai sus sunt departe de toate cauzele durerii în sacru. Alți factori și boli includ:

 • Menstruaţie;
 • Umflarea epididimului ovarian;
 • Boală mintală;
 • Retroversia uterului;
 • Osteoporoza;
 • osteomalacia;
 • Leziuni infecțioase;
 • Tot felul de răni;
 • Tulburări hormonale;
 • Rachiocampsis;
 • Sarcina;
 • Neoplasme diverse.

Rezumând

Fiecare persoană ar trebui să înțeleagă că, atunci când sacrumul doare, trebuie efectuate diagnostice adecvate pentru a afla adevărata origine a durerii. La urma urmei, afecțiunile sacrului sunt întotdeauna asociate cu unele boli grave care necesită tratament în timp util..

Ați găsit o eroare? Selectați-l și apăsați Ctrl + Enter.

Ce trebuie făcut pentru durerea coloanei vertebrale lombosacrale?

Toți oamenii sunt supuși unor senzații neplăcute în spate într-o măsură mai mare sau mai mică. Disconfortul se poate manifesta după efort fizic sau cu lipsa acestora. Este localizat în diferite părți ale coloanei vertebrale, dar cel mai adesea în regiunea lombosacrală. Materialul discută cauzele durerii în regiunea lombosacrală, modalități de a elimina senzațiile neplăcute.

Motivele

În regiunea lombosacrală, disconfortul apare în prezența unui proces patologic. Este comună, deoarece în sacru este localizat un mănunchi nervos mare, din care nervii pleacă spre diverse organe interne, membre. Acestea ies prin orificiul din sacru și în acest loc țesutul nervos este cel mai adesea ciupit, provocând disconfort.

Pe lângă nervi, durere, rigiditate în partea inferioară a spatelui, sacrul poate provoca mușchi. Sub influența stresului, prezența unei boli, inactivitatea fizică, postura necorespunzătoare, ajung la hipertonicitate, încercând să mențină coloana vertebrală și vertebrele într-o poziție fiziologică normală. Spasmul lor se dezvoltă, dureros în sine, în plus, sunt capabili să comprime în plus țesutul nervos și vasele de sânge, perturbând circulația sângelui.

La femei, durerea inferioară a spatelui care radiază spre sacru nu este întotdeauna un semn de patologie. În timpul sarcinii, sarcina din acest departament crește de mai multe ori din cauza prezenței abdomenului. În cadrul acestei acțiuni, discurile intervertebrale se uzează, se deformează, vertebrele se apropie. Țesutul nervos este ciupit, apare disconfort. Tragerea senzațiilor neplăcute apare din cauza hipertonicității musculare, care apare și ea.

În timpul menstruației, retenția de apă are loc în organism, ceea ce pune și o sarcină asupra regiunii sacrale. Îndepărtarea durerilor în partea inferioară a abdomenului poate eroda în spate. Prin urmare, la femei, durere în partea inferioară a spatelui, sacrul apare în timpul menstruației.

Ce boli pot fi?

Durerea în sacrul și coloana lombară a unei persoane este cauzată de patologii:

 1. Osteocondroza este degradarea discurilor vertebrale, ca urmare a faptului că vertebrele se unesc, apare hipertonicitatea musculară, compresiunea țesutului nervos. Boala este sistemică, afectează toate articulațiile, prin urmare, în timpul exacerbărilor, pe lângă sacru, partea inferioară a spatelui, alte articulații pot răni. Este însoțită de o mobilitate limitată în zonele dureroase;
 2. Radiculita este un nerv ciupit cronic, care dă simptomele cele mai severe în timpul unei exacerbări. Disconfortul este ascuțit, foarte intens. Dă la picioare, în jos, în spate. Este însoțită de amorțeală, răceala extremităților, furnicături în ele;
 3. Leziunea coloanei vertebrale - provoacă disconfort imediat după primire sau a doua zi. Cu rupturi de ligamente, luxație, subluxare, durerea este puternică, dar plictisitoare, agravată de mișcare, pe măsură ce spasmul și hipertonicitatea musculară se dezvoltă. Cu fracturi, fisuri, deplasări, țesutul nervos este ciupit - senzațiile neplăcute sunt acute, intense, constante (ca și cu deteriorarea directă a țesutului nervos). Cel mai adesea, această simptomatologie se manifestă împreună;
 4. Patologiile ginecologice provoacă dureri plictisitoare, nu foarte intense, care apar simultan cu dureri abdominale, simptome ginecologice concomitente: nereguli în ciclu, sângerare, probleme de concepție;
 5. Lezarea / inflamația nervului în sacru provoacă senzații dureroase pe termen lung, de natură monotonă. Când se mișcă, acestea nu cresc, rigiditatea musculară, cel mai adesea, nu este însoțită.

Când coloana vertebrală lombosacrală doare, nu poate fi exclusă probabilitatea prezenței unor boli ale organelor inervate de acolo..

Diagnostice

Diagnosticul corect al cauzelor durerii în partea inferioară a spatelui, sacrul este important pentru implementarea corectă a procesului de tratament. Dacă disconfortul este cauzat de o exacerbare a patologiei cronice a coloanei vertebrale, atunci pentru a confirma diagnosticul, pacientul poate contacta imediat un neurolog / ortoped. De asemenea, în prezența unor simptome ginecologice severe, are sens să contactați un medic ginecolog. Cu toate acestea, în cazurile în care este precis imposibil să se determine sursa durerii în sacru și partea inferioară a spatelui, este mai bine să vizitați un terapeut pentru o examinare inițială. El va da o sesizare unui specialist de specialitate.

 • Bolile coloanei vertebrale sunt diagnosticate în timpul unui examen manual, atunci când un neurolog verifică reflexele, sensibilitatea la punctele de control. Este confirmată printr-o radiografie (dacă este necesar, CT, RMN);
 • Patologiile ginecologice sunt diagnosticate prin examinare, ecografie, teste de laborator. Dacă este necesar (fibroame, neoplasme), este prescris un consult cu un chirurg.

Dacă în ajunul apariției durerii lombosacrale a existat o vătămare, atunci este mai bine să nu pierdeți timpul - contactați imediat un traumatolog.

Cum să tratezi?

Doar un specialist poate alege tratamentul potrivit pentru durerea în sacru și partea inferioară a spatelui. Auto-medicația este inacceptabilă.

Cum să ușurezi rapid durerea?

Dureri de spate, dureri de sacru sunt ameliorate printr-o singură doză de medicament antiinflamator nesteroidian (Ibuprofen, Nurofen). Un comprimat este luat pe cale orală. Puteți face o injecție intramusculară de Diclofenac într-o doză individuală. Dacă aceste metode nu ajută, este permisă o singură doză de un comprimat Analgin.

Tratament medicamentos

În cazul bolilor sistemului musculo-scheletic, este prescris un curs de AINS - 1 comprimat 2-3 r / zi timp de 7-14 zile (în primele 5 zile poate fi înlocuit cu injecții). În caz de osteochondroză, se aplică topic unguente condroprotectoare (condroxid 2-3 ruble / zi). De asemenea, se iau sub formă de tablete pe cale orală (condroxid 1-2 ruble / zi). Pentru a ameliora spasmul muscular, se ia un comprimat pe zi No-shpy sau Papaverine. Pentru procesele inflamatorii, acest curs este completat cu antibiotice cu spectru general (Ceftriaxona).

Patologiile ginecologice de natură inflamatorie sunt tratate cu antibiotice (Amoxiclav). Neoplasme - agenți hormonali (Marvelon, Progesteron), chirurgical.

Purtare specială corsete

Corsete, orteze pentru regiunea lombosacrală sunt realizate sub formă de centuri. Se arată purtat de două ori pe zi, timp de o oră și jumătate. Acestea sunt necesare pentru a restricționa mobilitatea zonei afectate, pentru a scuti de stres discurile intervertebrale. Ca urmare, vertebrele nu converg, nu stoarce țesutul nervos, spasmul, hipertonicitatea musculară scade treptat. Cea mai potrivită orteză în ceea ce privește tipul și rigiditatea fixării este prescrisă de un medic.

Fizioterapie

Medicul alege procedura adecvată. De obicei, unul dintre cele două lucruri este arătat:

Ele ajută la reducerea compresiei prin ameliorarea edemelor și inflamațiilor locale. Reduceți durerea în sacru, coborâți spatele, normalizați circulația sângelui, restabiliți mobilitatea.

Operațiuni

Ele sunt efectuate într-un mod deschis în prezența durerii slab controlate în sacru și partea inferioară a spatelui. Cu radiculita, rădăcina nervoasă prinsă se eliberează forțat. Cu osteocondroza, este instalat un implant al unui disc vertebral distrus. În ginecologie, chirurgia este de obicei prescrisă pentru a îndepărta o neoplasmă.

Tratamentul durerii la nivelul coloanei vertebrale lombosacrale implică întărirea activă a cadrului musculo-scheletic al sistemului musculo-scheletic cu ajutorul exercițiilor terapeutice. Exercițiile trebuie efectuate zilnic, în prima săptămână - de cel mult 10 ori. Dar apoi crește numărul de repetări cu 3 la fiecare 7-10 zile.

 1. Poziția de pornire - întins cu fața în sus pe podea, trageți picioarele îndoite spre stomac. Trageți genunchii până la bărbie cu mâinile, astfel încât spatele să nu piardă contactul cu podeaua;
 2. Poziția de pornire - întins cu fața în sus pe podea, îndoiți genunchiul stâng, mențineți piciorul drept. Trageți genunchiul stâng spre bărbie folosind mâinile. Îndreptați piciorul, procedați la fel cu piciorul drept;
 3. Poziția de pornire - îngenuncheare pe podea. Înclinați-vă înainte, gâtul relaxat, cu capul în jos. Ridicați-vă ușor capul, aruncându-l puțin și arhivându-vă spatele în cealaltă parte. Ține-ți burtica trasă.

Exercitiile fizice vor reduce compresia si vor consolida muschii. Dar un complex individual poate fi prescris doar de un medic. În timpul exacerbărilor, exercițiile de fizioterapie nu pot fi efectuate - trebuie să mențineți liniștea fizică.

Ce sa nu faci?

În stadiul de exacerbare a durerii lombosacrale, masajul este interzis. Ulterior, el poate fi prescris conform indicațiilor, în timpul reabilitării după o exacerbare. În primele zile, nu poți merge mult - este mai bine să păstrezi liniștea fizică. În cazul problemelor cu această parte a coloanei vertebrale, orice sport este interzis, inclusiv sărituri, viraje ascuțite ale corpului în regiunea lombară. De asemenea, nu puteți merge cu bicicleta, nu mergeți la schi, deoarece toate acestea pun o sarcină inutilă departamentului..

profilaxie

O prevenire eficientă a simptomelor este prevenirea exacerbării bolilor. Acest lucru se realizează după cum urmează:

 1. Evitarea hipotermiei, curentului;
 2. Nutriție adecvată, menținerea unui stil de viață sănătos, complet, echilibrat în vitamine, minerale, dietă;
 3. Menținerea imunității normale;
 4. Evitarea inactivității fizice prelungite, stresul semnificativ asupra coloanei vertebrale, ridicarea greutăților mari;
 5. Controlul greutății, păstrându-l la un nivel optim;
 6. Dormi pe o saltea ortopedica, perna;
 7. Efectuarea zilnică de exerciții terapeutice;
 8. În prezența patologiei, cursuri preventive de fizioterapie, masajul are loc de două ori pe an, în ajunul exacerbării sezoniere așteptate;
 9. Plimbare, plimbare, înot / dans mai mult.

Respectarea măsurilor de prevenire va ajuta la apariția durerii inferioare a spatelui și a sacrului..

producție

Lombatul, sacrul este cel mai frecvent loc pentru localizarea durerii la nivelul coloanei vertebrale. Senzațiile neplăcute provoacă disconfort semnificativ, îngreunează activitățile de zi cu zi și sunt capabile să vorbească despre formarea proceselor patologice severe. Dacă apar, ar trebui să luați o serie de măsuri pentru a vă alina disconfortul, apoi consultați un medic pentru o rețetă de tratament. Auto-medicația este inacceptabilă.

Dureri lombosacrale

L.S. Manvelov
Candidat la Științe Medicale
Centrul Științific de Neurologie, Academia Rusă de Științe Medicale

Durerea este un mecanism adaptativ complex la om și animale. Înțelepciunea naturii este că a luat locul durerii ca păzitor al vieții și al sănătății. Nu este de mirare că spun că durerea este „paznicul” sănătății. Atât durerea cauzată de influențe externe, cât și durerea cauzată de defecțiuni în corpul în sine sunt semnale de pericol, în legătură cu care apar reacții defensive, atât congenitale cât și dobândite. Datorită senzațiilor dureroase, o serie de procese patologice din organism se manifestă mai devreme decât orice alte simptome externe ale bolii. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de durere este durerea inferioară a spatelui și sacrul. Durerea lombosacrală este experimentată de fiecare a doua persoană de-a lungul vieții. Până la vârsta de 50 de ani, aproximativ 80% dintre bărbați și 60% dintre femei suferă de boli ale coloanei vertebrale. Aceste dureri, fiind principala cauză a dizabilității temporare, reprezintă nu doar o problemă medicală, ci și o problemă socială importantă..

Factorii care predispun la dezvoltarea durerii lombosacrale sunt:

 • activitate fizică grea, încordare fizică;
 • poziția de lucru inconfortabilă;
 • prejudiciu;
 • racire, tiraj;
 • abuzul de alcool;
 • depresie și stres;
 • riscuri profesionale (expunere la temperaturi ridicate în atelierele fierbinți, fluctuații de temperatură accentuate, umiditate ridicată, vibrații, radiații radioactive). Se cunosc mai multe boli care provoacă dureri lombosacrale..


Atenție la pacienți!
Secția neurochirurgicală a Centrului Științific de Neurologie efectuează intervenții chirurgicale endoscopice ale discurilor intervertebrale herniate.
Consultarea cu un neurochirurg în ziua tratamentului (dacă există recomandări medicale)
Pentru detalii, sunați la + 7 (495) 374-77-76 sau lăsați o solicitare


Radiculita lombosacrală este o boală cauzată de modificări congenitale și dobândite la nivelul coloanei vertebrale și a aparatului său ligamentos. Durerea în regiunea lombosacrală cu radiculită poate fi acută sau plictisitoare, de obicei pe o parte, radiază spre fesă, partea din spate a coapsei, suprafața exterioară a piciorului inferior. Crește odată cu schimbarea poziției corpului, mersul pe jos, tusea, strănutul, încordarea. Uneori, durerea este combinată cu o senzație de amorțeală, furnicături, târâre, arsură, mâncărime. Lumbago. Una dintre cele mai frecvente manifestări ale durerilor inferioare de spate este lumbago - „durerile de spate”. Apare mai des la persoanele care se ocupă de o muncă fizică grea, în special cu efectele combinate ale supraîncărcării mușchilor lombari și a hipotermiei. Infecțiile acute și cronice joacă un rol important în apariția lumbago-ului. Durerea durează de obicei câteva zile, dar uneori 2-3 săptămâni. Cu lumbago, există lacrimi de fascicule musculare, tendoane, hemoragii musculare.
Osteocondroza lombară. Durerea este de multe ori tulburată de modificările coloanei vertebrale și ale aparatului său ligamentos, numită „osteocondroză”. Multe influențe dăunătoare (umiditate ridicată, fluctuații bruște ale temperaturii, tiraj, tensiune prelungită a aparatului muscular și a ligamentului osos) și anomalii congenitale sunt importante la apariția lor. Durerea în osteochondroză se explică prin iritarea rădăcinilor nervoase și a terminațiilor nervoase sensibile ale coloanei vertebrale și ale aparatului său ligamentos prin osteofite (ieșiri osoase) sau fragmente de discuri intervertebrale proeminente care joacă rolul de tampoane absorbante de șoc. Un disc lombar herniat se caracterizează prin: un simptom „distanțier”, când pacientul este obligat să-și sprijine mâinile pe un genunchi sau pe un scaun, încercând să reducă sarcina pe discul afectat; simptomul unei „perne” este incapacitatea de a vă culca pe stomac fără să vă puneți o pernă sub pernă; un simptom de aterizare, dacă pacientul, încercând să ridice ceva de la podea, nu se apleacă, ci ghemuit.
Miozita mușchilor lombari. O cauză frecventă a durerii lombare este miozita mușchilor lombari (inflamație). Boala se caracterizează printr-un curs lung. Durerea în mușchii lombari nu este la fel de intensă ca în cazul lumbago-ului, în cea mai mare parte durerilor. Muschii sunt intariti, dureros la atingere si intindere.
Există trei tipuri de tratament pentru durerea lombosacrală: non-medicament, medicament și chirurgical.
Tratamentul non-medicamentos prevede un regim motor blând. În caz de durere severă în primele zile, trebuie să vă culcați în pat. În următoarele zile, pacientului i se permite să meargă pe măsură ce durerea scade și, la început, de preferință pe cârje, pentru a calma coloana vertebrală. Patul trebuie să fie ferm. Ei folosesc o saltea subțire așezată pe o scândură de lemn.
Pentru expunerea locală în zona cu cea mai mare durere, se folosesc unguente iritante (finalgon, nicoflex), precum și tencuieli de muștar sau tencuială de ardei. Frecarea cu unguente anti-inflamatorii indometacinice, ortofenice, voltarenice și similare ajută bine. Irigarea locală cu clorură de etil ameliorează durerea, lipitorile, ușurează căldura lor: eșarfă de lână, tampon de încălzire electrică, pungă cu nisip încălzit pe partea inferioară a spatelui.
Purtarea ortezelor - dispozitive de susținere externă (corset, jumătate corset, curele speciale etc.) nu are nici o importanță mică pentru eliminarea durerii. Trebuie avut în vedere doar faptul că, dacă nu respectați recomandările medicale, purtarea de orteze poate cauza vătămări. Pentru a preveni abraziunea, bretonul trebuie purtat pe lenjerie. Strângerea bretelei prea strânse face dificilă respirația, digestia și circulația în partea inferioară a corpului. Dacă nu te despărți de el, zi sau noapte, mușchii se pot atrofia, pierde forța și masa. O orteză este necesară pentru ședința prelungită (de lucru la un birou, studiere), activitate fizică intensă și conducere. În restul timpului, mușchii trebuie să lucreze pentru a-și menține funcția. Când folosiți orteze, este necesar să efectuați un set de exerciții terapeutice atât cu ele, cât și fără ele. Desigur, idealul este să-ți creezi propriul „corset muscular” cu ajutorul terapiei obișnuite. Atunci nu va mai fi nevoie de suporturi suplimentare..
Pentru acest tip de durere, se folosesc o serie de medicamente care pot ameliora durerea. Neurobion eficient, care este un complex de vitamine B (B, B6, B12), care joacă un rol important în metabolismul sistemului nervos. Pe de o parte, compensează lipsa vitaminelor care decurg din boală, iar pe de altă parte, stimulează restabilirea funcțiilor afectate. Medicamentul are un efect analgezic pronunțat și accelerează recuperarea. Contraindicația pentru tratamentul cu Neurobion este doar hipersensibilitate la oricare dintre vitaminele care compun compoziția sa. Analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene (Movalis, Nise, Diclofenac etc.) au, de asemenea, un efect analgezic. Ultimul grup de medicamente trebuie utilizat cu precauție și numai sub supraveghere medicală, din cauza riscului ridicat de complicații gastro-intestinale.
Efectul analgezic este asigurat prin procedee electrice: se utilizează în același scop electroanalgezia percutanată, curenții modulați sinusoidali, curenții diadinamici, electroforeza cu novocaina etc. Cu radiculita discogenă, terapia de tracțiune (pat și tracțiune subacvatică) este utilizată într-un cadru spitalicesc. Compresele calde ajută la miozită.
Atunci când manifestările acute ale durerii lombosacrale se subliniază, masajul, terapia de exercițiu, terapia manuală.
Cu o hernie de disc în cazurile în care, în ciuda tratamentului efectuat timp de 3-4 luni, durerea intensă persistă, se recomandă intervenția chirurgicală pentru înlăturarea herniei.
Tratamentul spa în sanatorii pentru pacienții cu boli ale organelor de mișcare și ale sistemului nervos periferic are o importanță deosebită în îngrijirea ulterioară și în prevenirea exacerbărilor..
Prevenirea durerii lombosacrale se bazează pe excluderea factorilor predispozanți. Detectarea și tratarea în timp util a bolilor care contribuie la apariția durerii, angajarea rațională, un stil de viață rezonabil sunt necesare: respectarea muncii, odihna și alimentația, excluderea suprasolicitării fizice și mentale, obiceiuri proaste (consum de alcool, fumat); educație fizică sistematică și sport, întărire.


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită