Anatomia topografică a nervului sciatic

Nervul sciatic este cel mai mare pachet al sistemului nervos periferic. Simptomatologia bolilor depinde direct de localizarea acesteia. Pentru persoanele care predispun la exacerbări periodice, este recomandabil să înțelegeți complet locul în care se află nervul, de ce se inflamează și la ce să vă așteptați dacă nu îl tratați.

Anatomia nervului sciatic uman

Plexul sacral este cel mai important element al sistemului nervos periferic. Sunt implicate 4 rădăcini vertebrale inferioare și 2 rădăcini lombare. Pachetele care pleacă de la aceste departamente sunt combinate într-una comună. Acest lucru explică durerea în regiunea lombară dacă începe încălcarea sau inflamația. Ramurile lungi formează mai mulți nervi importanți:

 • sciatic;
 • tibial;
 • cutanat;
 • peronier;
 • plantară.

Regiunea sacrală este responsabilă pentru sensibilitatea și lucrul aproape toate organele situate în pelvisul mic, precum și a membrelor inferioare. Procesele inflamatorii care au loc în pachetul nervos afectează activitatea motorie, excretorii și funcția sexuală. Principalul simptom al afectării nervilor sciatici este durerea severă.

Anatomia nervului sciatic nu este complicată: aceștia sunt mai mulți neuroni acoperiți cu teacă de mielină. Importanța acestui obiect în organism este accentuată prin prezența unor teci de țesut conjunctiv suplimentare care protejează fibra nervoasă de deteriorarea mecanică, vibrații, fluctuații de temperatură în exterior.

Formarea țesutului nervos începe în perioada embrionară. Până la sfârșitul celei de-a doua luni de dezvoltare intrauterină, nervul sciatic funcționează deja la făt și ocupă aceeași poziție ca la un adult. Dimensiunea unui embrion uman nu depășește 2 cm lungime..

Structura fibrelor nervoase

Țesutul nervos este protejat de teaca mielinei. Rolul său în organism este acela de a accelera conducerea impulsurilor nervoase, precum și de a izola axonii. Mielina acționează ca o izolare. Constă într-o substanță grasă și proteine. Distrugerea sa în nervul sciatic sau orice alt fascicul nervos duce la scleroză. Structura tecii mielinei a sistemului nervos periferic și a sistemului nervos central este diferită.

În plus față de mielină, nervul sciatic are o triplă teacă de țesut conjunctiv:

 • stratul exterior - epineuriu - cel mai dens;
 • mijlocul - perineuri - asigură nutriția țesuturilor prin vasele mari situate în ea, are o consistență liberă și este un fel de pernă între fibra nervoasă și țesutul conjunctiv extern;
 • stratul interior - endoneuriu - este saturat cu capilare care furnizează substanțe nutritive fibrelor nervoase.

În funcție de starea vaselor din această zonă, locația lor, vâscozitatea sângelui, mobilitatea regiunilor sacrale și lombare, sănătatea umană depinde. Tulburările - mecanice, hormonale - pot afecta activitatea celui mai mare mănunchi nervos din corpul uman.

Oamenii care au simțit cel puțin o dată durerea nervului sciatic nu vor uita niciodată această senzație. De exemplu: dacă înțepeți un deget pe mână, o persoană simte dureri severe acute - corpul reacționează la deteriorarea unei fibre nervoase mici. Ce să spun dacă ramura sciatică se inflamează, a cărei grosime ajunge la 1 cm la un adult.

Localizarea nervului sciatic

Nervul sciatic este localizat adânc - sub mai multe straturi de mușchi. Ieșind din zona pelvină din regiunea lombosacrală, aceasta coboară. Înainte de fosa popliteală, nervul este un singur tunel. Apoi se ramifică în două părți - nervii peroneal și tibial. Ramurile pătrund în articulații și mușchi, oferind unei persoane capacitatea de a-și controla mișcările și de a le coordona.

Pe partea din spate a coapsei, nervul sciatic curge de-a lungul liniei medii. De aici senzația de arsură care se răspândește pe întreg spatele piciorului..

Ramura tibială oferă sensibilitate la piciorul inferior - spatele său. Odată cu inflamația acestei zone, pielea piciorului și a degetelor pot afecta, articulațiile gleznei și genunchiului sunt afectate..

Nervul peroneal, care la rândul său este împărțit în profund și superficial, este responsabil pentru exteriorul piciorului și al piciorului inferior. Senzațiile trăite de o persoană cu un proces inflamator sunt:

Amortizarea și o senzație de fiori pot fi prezente în zona în care nervul este cel mai deteriorat. Odată cu debutul recuperării, zona durerii scade treptat. În cele din urmă, se poate doare la un moment dat, care este localizat în regiunea lombară, sacrală, precum și de-a lungul nervului în sine.

Mușchii care înconjoară nervul sciatic

Părăsind locul formării sale, nervul sciatic trece prin mușchiul piriformis, apoi prin foramenul sciatic. Este acoperit de mușchiul gluteus maximus și apoi nervul trece pe sub mușchii spatelui coapsei până la articulația genunchiului.

La unii oameni, nervul sciatic se împarte în două părți, nu în fosa popliteală, ci mult mai mare - în coapsă sau pelvis, care este de asemenea considerat normal, deoarece țesutul nervos controlează aceleași zone ca și cu separarea normală. O astfel de structură poate fi detectată prin examinare hardware. Pachetul tibial este înconjurat de mușchii gastrocnemius și popliteal.

Segmentul peroneal din zona genunchiului este practic neprotejat. Aici este acoperit doar cu piele. Ramificându-se, se încolțește în articulația genunchiului. Mai departe, coboară mai jos și se plonjează în țesutul muscular, ramificându-se în nervul profund și superficial.

Mușchii și zona în care se află nervul sciatic la om sunt alimentate activ cu sânge. Ieșirea venoasă este asigurată de vena gluteală inferioară. Capilarele venoase colectează deșeurile de celule nervoase și le transportă pentru curățarea ficatului prin vena iliacă.

Ce zone controlează

Zona inervată de regiunea sacră este extinsă, de aceea inflamația acută poate perturba următoarele funcții ale corpului:

 • Lucrarea mușchilor obturator, piriform, gluteal și pătrat. Dacă o persoană are o tulburare de defecare și nu este în măsură să controleze mișcarea intestinului, atunci mușchiul de sprijin al anusului este afectat.
 • Mersul poate fi perturbat din cauza unei încălcări a inervației articulației șoldului - capsula sa.
 • Mușchii perineului devin rigizi. La bărbați, apare pierderea temporară a erecției, pielea de pe penis doare sau arde. La femei, există o pierdere de sensibilitate a clitorisului și a labiilor minore. La problemele de defecare se adaugă incontinență urinară, ceea ce indică deteriorarea uretrei.
 • Dacă o fibră nervoasă este deteriorată mecanic, de exemplu, printr-o injecție incorectă, poate apare temporar amorțirea mușchilor piciorului sau a gambei.

Când nervul este strâns de mușchi, există o pierdere a funcției membrelor de la nivelul fesei până la picior.

Efectul nervului sciatic asupra articulației șoldului

Dacă ciupitul apare în zona șoldului, pacientul prezintă dureri pelvine. O caracteristică caracteristică este apariția durerilor care se află în partea dreaptă sau stângă a scheletului, după care senzațiile coboară treptat mai jos.

Următorii factori afectează ciupirea:

 • osteocondroza și curbura coloanei vertebrale, ceea ce duce la o poziție incorectă a articulației șoldului;
 • răni - într-un accident sau sport cu leziuni ale oaselor și deplasarea țesuturilor;
 • neoplasme - benigne sau maligne, care provoacă sindromul de tunel.

Medicii efectuează o intervenție chirurgicală dacă țesutul este deteriorat și nervul sciatic este afectat. Poate un tratament conservator - refacerea circulației sângelui și a activității fizice.

Prinderea nervului sciatic în articulația genunchiului

Un nerv ciupit în articulația genunchiului este rar spontan. Indică prezența patologiei și necesită tratament. Cu inflamație:

 • apare durerea;
 • membrul pierde mobilitatea;
 • atrofie musculară datorită conducerii afectate a fibrelor nervoase.

Dacă articulația șoldului și a genunchiului doare în același timp, medicii sugerează ciupirea nervului sciatic. Un simptom caracteristic este un tic nervos - contracția involuntară a mușchilor.

Varietăți de durere cu deteriorarea părților sistemului nervos periferic

Când nervul sciatic este afectat, pot apărea două tipuri de dureri:

Durerea neuropatică disestetică este descrisă de pacienți ca fiind superficială. Simțiți ca după o arsură, mâncărime, șoc electric. Fibrele C sunt implicate în proces. Sunt responsabili pentru starea pielii și a țesutului subcutanat. Există două tipuri:

 • dependent de stimul - spontan;
 • independent de stimul - provocat (există primar și secundar).

Durerea truncală este profundă. Există o senzație de retragere, lumbago, dureri musculare. Tipic pentru deteriorarea compresiunii la rădăcinile vertebrale, de exemplu, cu osteochondroză sau traume. Fibrele publicitare sunt implicate în proces.

Cel mai adesea, există o leziune mixtă a fibrelor nervoase, astfel încât pacienții prezintă mai multe tipuri de senzații dureroase.

Simptome similare

Anatomic, inflamația nervilor poate fi ușor confundată cu colica renală, deoarece durerea începe în coloana lombară în ambele cazuri. Diferența este că în cazul colicilor renale, durerea nu radiază până la picior până la piciorul, ci se termină în zona pelvină sau inghinală.

La femeile care suferă de endometrioză a uterului, se observă simptome similare, dar senzații dureroase sunt localizate și în regiunea lombo-inghinală. Cu sciatica, durerea apare pe o parte, foarte rar pe două. Endometrioza se caracterizează prin durere care se răspândește pe ambele părți ale bazinului.

Odată cu stresul crescut, apare durerea inferioară a spatelui, care poate ajunge în cavitatea popliteală. În același timp, senzațiile dureroase nu coincid cu cele observate cu sciatica. Testele medicului nu confirmă diagnosticul.

Când faceți exerciții de întindere pe partea din spate a coapsei, există senzații de arsură și mobilitate incompletă. Aceste simptome sunt tipice dimineața după exercițiu. În acest caz, persoana trece treptat și în curând durerea dispare. Într-o poziție predispusă, este posibil ca o persoană să nu simtă deloc o problemă. Cu sciatica, pacientului este dificil să găsească o poziție confortabilă, iar somnul apare numai după o doză de somnifere sau calmante.

Cum să distingi inflamația nervilor sciatici de alte boli

Pentru a distinge sciatica (ciupirea nervului sciatic) de patologii similare în simptome, medicul efectuează teste:

 • Lipsa de reacție în tendonul care conectează calcaneul la mușchiul gambei. Reacția este lentă.
 • Reflexul genunchiului este absent sau slab, dacă cauza sciaticii este afectarea coloanei vertebrale.
 • Dacă vă țineți de picior cu orice obiect, va apărea un reflex - piciorul va începe să se îndoaie. Cu sciatica, acest răspuns nu este observat - piciorul rămâne nemișcat.
 • În poziție supină, pacientul ridică piciorul drept în sus, în unghi drept. Dacă partea din spate a coapsei începe să doară, atunci acesta este primul semn de inflamație a nervului sciatic. De asemenea, medicul ridică piciorul pacientului, sindromul de durere apare cu sciatica.
 • Uneori, când un picior este ridicat, durerea începe în celălalt. Acest semn indică deteriorarea coloanei vertebrale - tumoră, hernie, osteochondroză.

Boala este determinată mai precis folosind dispozitive de diagnostic - ecografie, RMN, CT, radiografie, studii prin electroneuromie.

Imagistica cu rezonanță magnetică și ultrasunete vă permit să vedeți starea țesuturilor moi situate deasupra nervului sciatic: există o compresie a țesuturilor edematoase ale fasciculului nervos. Radiografia X arată starea scheletului și a discurilor vertebrale, cu ajutorul acesteia, ele determină locul încălcării, care poate fi anatomic în pelvis, sacru, partea inferioară a spatelui sau a genunchiului.

La femeile însărcinate la o dată ulterioară, când centrul de greutate este deplasat, pot apărea exacerbări ale nervului sciatic, ceea ce este considerat o afecțiune temporară. După naștere, oasele revin la poziția lor normală și simptomele dispar.

Cunoașterea anatomiei nervului sciatic și a simptomelor sciaticii ajută la realizarea diagnosticului. Pacientul poate descrie natura durerii și localizarea exactă, ceea ce va ajuta medicul să tragă concluziile corecte și să prescrie tratament.

Unde trece nervul sciatic la o persoană?

Simptomele și rata de dezvoltare a patologiei depind de locul în care se află. Bolile sistemului nervos nu fac excepție și deseori nervul sciatic (nervus ischiadicus) este inflamat la oameni. Este cea mai mare ramură nervoasă și este responsabilă pentru conectarea (inervația) membrelor inferioare cu sistemul nervos central (sistemul nervos central). Puteți înțelege cum se întâmplă acest lucru examinând structura nervului sciatic și unde se află.

Unde este nervus ischiadicus

Pentru a înțelege unde trece nervul sciatic la o persoană este destul de simplu și pentru asta puteți arunca o privire la această imagine:

Ramura nervoasă nervus ischiadicus provine din plexul sacral, care are forma unui triunghi. Se formează din procesele nervoase ale vertebrei a 4-a și a 5-a (1-4 nervi spinali). Plexul sacral este format din ramuri scurte și lungi și este localizat în zona membranei conjunctive (fascia) mușchiului piriformis și partea superioară a pelvisului.

Nervul sciatic se deplasează printr-un foramen mare (sciatic) care se află chiar sub mușchiul piriformis. În acest loc, este închis de sus de țesutul muscular gluteal și este aici locul unde nervus ischiadicus este cel mai adesea deteriorat din cauza compresiei.

Pe aceasta cale calea nervului nu s-a terminat, iar apoi iese de sub mușchiul gluteal și merge între țesuturile musculare ale coapsei (grupul posterior) până la fosa popliteală. În același timp, din partea superioară a coapsei, nervus ischiadicus trece pe sub biceps și se deplasează între acesta și mușchiul semimembranos. În fosa popliteală, acesta este împărțit în nervii peroneali și tibiali..

La unii oameni, anatomia fibrelor nervoase are propriile sale caracteristici individuale, de exemplu, nervus ischiadicus poate bifurca în regiunea pelvină. Acest fenomen nu este considerat anormal și sensibilitatea membrelor inferioare nu se deteriorează în acest sens. Ambele ramuri urmează calea obișnuită și se separă numai după fosa popliteală.

Este necesar să înțelegem nu numai unde se află nervul sciatic, ci și cum acesta, din punct de vedere al anatomiei, inervează picioarele. Pentru a face acest lucru, trebuie să demontați bifurcația sa:

 • Nervul tibial, care trece prin mușchiul gastrocnemius, aleargă până la gleznă, practic în centrul piciorului inferior. Mai departe, se bifurcă și o ramură va fi responsabilă pentru mușchii piciorului, iar cealaltă pentru legătura dintre sistemul nervos central și piele.
 • Nervul peroneal, care lasă fosa genunchiului, merge între biceps femoris și gastrocnemius. Acest pachet nervos are zona cea mai neplăcută, care este adesea deteriorată, și anume capul fibulei. Nervul peroneal se înfășoară în jurul acestui loc și transferă ramurile articulare la genunchi, iar aici este protejat doar de piele. Mai departe, fibrele nervoase coboară în mușchiul peroneal. În această zonă, acestea sunt împărțite în 2 ramuri, și anume, superficiale și aprofundate.

Este imposibil să nu remarcăm nuanța specială a anatomiei nervusului ischiadicus, deoarece merge alături de artera gluteală, care este responsabilă de alimentația sa. Se dovedește că sângele din nerv este în principal în vena gluteală inferioară și deja trece în vena iliacă (internă).

Mulți oameni nu știu, dar ramura nervului sciatic are 1 cm în diametru și cea mai mare dintre toate. De aceea apar multe procese patologice în acest loc..

Locuri de inervație

Fără conexiunea dintre fibrele nervoase, țesutul muscular și sistemul nervos central, o persoană nu ar fi capabilă să se miște și să simtă. În zona în care se află nervus ischiadicus, un astfel de proces se realizează după cum urmează:

 • Ramurile nervoase musculare sunt responsabile de conectarea mușchilor semitendinos și semimembranoase, precum și a capului bicepsului femural cu sistemul nervos central;
 • Ramurile nervului peroneal și tibial inervează extensorul lung și scurt al degetelor, precum și mușchiul tibial.

Cunoașterea anatomiei evită consecințele nedorite. La urma urmei, înțelegând unde este nervul și ce face, puteți evita multe procese patologice și, dacă apar, puteți înțelege care este exact problema..

Patologii nervoase sciatice

Dacă nervul sciatic doare, atunci această afecțiune se numește sciatică. Senzațiile dureroase sunt de obicei în regiunea lombară și se transmit de-a lungul piciorului din spate. Un astfel de proces nu poate fi ignorat, deoarece inflamația severă poate provoca amorțeală a picioarelor și chiar paralizie parțială. La copii, piciorul poate începe să rămână în urmă în dezvoltarea sa de la al doilea membru. Doar un neurolog după examinare are dreptul de a prescrie tratament într-o astfel de situație..

Sciatica apare de obicei sub mușchiul gluteului sau unde se află capul fibulei, dar, în general, lista cauzelor este următoarea:

 • Leziuni grave la extremitățile inferioare, inclusiv oasele pelvine. Ca urmare a unei astfel de daune, fibrele nervoase sunt deseori rupte;
 • Boli de cancer care sunt localizate pe unde trece nervul ischiadicus;
 • Daune datorate medicamentului injectat fără succes în țesutul muscular;
 • Înfrângerea rădăcinilor nervoase din regiunea lombosacrală;
 • Efectul intoxicației cauzate de boli, infecții, medicamente, etc.;
 • Consecințele sindromului piriformis (durere în fese).

Radiculita, care se află la intersecția coloanei lombare și a coloanei sacre, este un proces inflamator cauzat fără participarea microbilor (aseptici). Apare din cauza compresiunii rădăcinilor nervoase din cauza tulburărilor structurale ale coloanei vertebrale sau leziuni. Semnele patologiei sunt dureri acute de spate inferioare cauzate de cea mai mică mișcare. Le puteți reduce dacă vă întindeți pe pat și aruncați picioarele înapoi pe perete, creând un unghi drept între tors și membrele inferioare.

Atunci când primele 4 rădăcini ale spinării sacrale și 2 lombare sunt strecurate, apare sciatica. Această boală se mai numește și sciatică vertebrală. Există multe motive pentru acest fenomen, de exemplu, spondilolisteza și osteochondroza. Principalul simptom al sciaticii este durerea severă localizată pe unde trece nervul sciatic. La picior se dau senzații dureroase, astfel încât mișcările membrelor inferioare sunt dificile. Cu ajutorul unui examen, medicul va trebui să găsească accentul principal al durerii pentru a prescrie ulterior cursul corect al terapiei.

Sindromul Piriformis este rezultatul unei compresiuni puternice (compresia) nervului sciatic din această zonă a corpului. Acest proces apare din cauza inflamației sau spasmului în țesutul muscular, care, din această cauză, începe să apese pe ramura nervoasă..

Printre simptome se numără dureri acute care se dezvoltă în timpul mersului sau al altor mișcări ale picioarelor.

Lezarea rezultată din cauza unei injecții livrate fără succes este un fenomen destul de frecvent. O astfel de eroare se poate întâmpla mai ales datorită inexperienței unui medic care nu știe prea multe despre anatomie sau dacă faceți singur injecția. În acest caz, acul lovește locul unde se află nervul sciatic. Uneori sciatica este cauzată de o injecție în țesutul înconjurător, rezultând edem..

Neoplasmele care sunt alături de ischiadic nervos stoarce treptat ramura nervoasă, provocând inflamații și nu vor dispărea de la sine. Această problemă este destul de rară, dar trebuie identificată imediat pentru a înțelege care este natura tumorii.

Toate procesele patologice din această zonă sunt indirect sau direct legate de nervul sciatic și apar din cauza localizării sale. Acesta este motivul pentru care cunoașterea anatomiei este un pas important în prevenirea bolilor..

Prevenirea bolilor nervilor sciatici

Este posibilă prevenirea dezvoltării bolilor nervilor sciatici prin respectarea regulilor de prevenire. La urma urmei, este mai bine să preveniți dezvoltarea procesului patologic decât să luați medicamente antiinflamatorii mai târziu și să suferiți de durere. Respectarea prevenirii va reduce probabilitatea bolilor cu mai mult de 70-80%! Pentru a face acest lucru, este suficient să urmați aceste sfaturi:

 • Mâncați corect;
 • Nu abuzați de obiceiurile proaste;
 • Asigurați-vă că postura este corectă;
 • Încercați să evitați rănirea;
 • Găsiți patologii în organism în timp util și vindecați-le până la sfârșit;
 • Face sport;
 • Faceți pauze de la serviciu pentru a face o plimbare sau exercițiu;
 • Monitorizează-ți greutatea;
 • Evitați hipotermia;
 • Ridicați greutățile numai după pregătire și faceți pauze;
 • Când stai pe un scaun sau un scaun, ridică-te periodic pentru a se încălzi;
 • Alege un pat mediu dur pentru somn.

Conștientizarea locului în care este localizat nervul sciatic ajută să înțeleagă pentru ce este responsabil și unde este cel mai vulnerabil. La urma urmei, bolile asociate cu această ramură nervoasă apar de obicei ca urmare a accidentării sau compresiunii țesuturilor adiacente. Astfel de procese patologice se caracterizează prin prezența inflamației și dureri severe, deci trebuie evitate, iar anatomia poate ajuta în acest sens..

Trasarea locului nervului sciatic

Nervul sciatic este cea mai largă cale nervoasă din corpul uman care activează mușchii picioarelor și organele pelvine (rect, vezică). Odată cu înfrângerea ei, apare durere severă. Boala nervoasă poate duce la pierderea senzației și mobilitatea picioarelor, incontinență fecală și urinară.

Este important să știm unde se află nervul sciatic și care sunt semnele afectării acestuia pentru a evita consecințele neplăcute.

Anatomie și locație

Anatomia acestui nerv este de nereprezentat. Fibra este formată din componente senzoriale (aferente) și motorii (eferente). Pachetele individuale de nervi sunt acoperite cu o teacă conjunctivă (perineuri). Există pereți despărțitori în interiorul său, care acoperă fibre individuale (endoneuri). Pentru a forma un singur nerv sciatic, epineurul înconjoară întregul ligament. În interiorul țesutului conjunctiv se află vasele care alimentează nervii. În plus, coaja se înmoaie, absoarbe vibrațiile.

Nervul sciatic uman începe de la plexurile nervoase (articulațiile) sacrului, care emană din cele două segmente lombare și trei sacre ale măduvei spinării. Localizarea sa explică întoarcerea durerii în caz de leziuni la nivelul spatelui inferior (hernie, traumatisme, osteochondroză).

Schema căii nervului sciatic uman este destul de simplă. Luând originea în joncțiunea nervului sacru, care este localizat în pelvisul mic, trece prin orificiul de ieșire disponibil acolo în lumenul mușchilor feselor. Mai departe, fibra coboară în partea din spate a coapsei din mușchiul și ramurile gluteus maximus. Ramurile se diverg în coapsă și mușchii și articulațiile gluteale. Apoi, nervul merge spre partea din spate a genunchiului. Procesele se extind în două direcții, formând ramura tibială și peroneală. Sunt potrivite pentru pielea, mușchii și articulațiile piciorului și piciorului inferior. Figura arată cum este localizat nervul.

Senzațiile dureroase care apar atunci când cea mai mare fibră nervoasă umană este deteriorată sunt particulare:

apar și trec brusc, pe neașteptate. După debutul reliefului, uneori doare la un anumit punct al coloanei lombare, în centrul feselor, în spatele genunchiului. În alte cazuri, durerea este constantă, dureroasă, intensificându-se periodic; ardere în natură, înjunghiere, tăiere, tragere, tragere; simțită în zona în care este localizat nervul sciatic; intensificați după stres (suprasolicitare fizică sau emoțională, hipotermie); însoțită de roșeață, edem, afectare (slăbire sau întărire) a sensibilității pielii, transpirație crescută; durerea intensă provoacă mai puțin stres pe partea afectată, șchiopătând, perturbând somnul și poate provoca pierderea cunoștinței.

Nu vă diagnosticați, chiar dacă știți locația nervului sciatic și natura durerii atunci când este afectată. Simptomele pot ascunde diferite boli.

Motive pentru înfrângere

Sursele de afectare a nervului sciatic sunt următoarele:

boli infecțioase; otrăvire; stați mult timp la frig; ciupit; traumatisme (fracturi, luxații, entorse, operații în zonele adiacente nervului); tumori; boli ale organelor pelvine, în special de natură inflamatorie; tulburări metabolice sau aport de sânge la nivelul coloanei vertebrale; boli ereditare sau dezvoltare anormală intrauterină care duce la vulnerabilitatea nervilor.

Pentru a trata nervul sciatic, se folosește un blocaj, nervul este blocat o perioadă, apoi este deblocat.

Foarte des, mulți oameni au un gât în ​​gât, pot exista multe motive pentru aceasta și depunerea de sare și probleme cu coloana vertebrală.

boli

Principalele boli care afectează acest nerv sunt:

sciatică. Fibra devine inflamată sau comprimată și apar dureri ascuțite de tăiere care se resimt în partea din spate a coapsei. Starea se agravează odată cu mișcarea când nervul este întins. Sensibilitatea la nivelul picioarelor se schimbă. Rata cu care evoluează o boală depinde de sursa sa; sciatică. Aceasta este durerea în partea inferioară a spatelui cauzată de leziuni ale coloanei vertebrale de natură variată, care implică nervul sciatic. Sensibilitatea nu este perturbată, durerea de intensitate moderată.

Nervul sciatic este o componentă importantă a corpului uman. Anatomia sa este simplă: fibrele motorii și senzoriale sunt înconjurate de țesut conjunctiv. Nervul este localizat în cea mai mare parte a piciorului, începând din pelvisul mic din plexul nervos al sacrului și se termină în picior. Dacă zona nervoasă doare, acesta este un motiv serios pentru a vedea un medic. Sciatica și ischialgia lombară provoacă senzații neplăcute. Deteriorarea fibrei nervoase poate duce la pierderea mobilității și a sensibilității picioarelor, la controlul urinării și la defecare.

Simptomatologia patologiilor nervului sciatic depinde direct de anatomia și fiziologia acesteia. Să luăm în considerare mai detaliat unde se află nervul sciatic, cum este localizat în raport cu structurile musculare ale membrului inferior și ce patologii sunt asociate cu fibrele nervoase n. ischiadicus.

Anatomia nervos ischiadicus

Nervus ischiadicus (nervul sciatic) este o colecție de fibre nervoase lungi ale plexului sacral, continuarea sa principală, care dă inervație mușchilor membrului inferior. Plexus sacralis (plexul sacral) este o masă neurală groasă, în formă de triunghi, cu vârful orientat în jos. Se formează prin fuziunea ramurilor anterioare ale nervilor spinali lombari al patrulea și al cincilea, prima și a patra nervi spinali sacrali (conform Prives). Plexus sacralis este situat în regiunea pelvină între fasciile mușchiului piriformis și fascia pelvină superioară. Acest plex oferă atât ramuri lungi cât și scurte..

Nervul sciatic trece prin foramenul sciatic sub muscul piriformis (mușchiul piriformis), aici este acoperit de mușchiul gluteus maximus. În acest loc apare cel mai adesea deteriorarea și compresia. Mai departe, nervul iese de sub marginea inferioară a mușchiului gluteus maximus și trece între mușchii grupului posterior al coapsei către fosa popliteală.

În jumătatea superioară a coapsei se află sub unul dintre capetele bicepsului coapsei (lat. Biceps femoris), apoi între m. biceps femoris și m. semimembranosului. În fosa popliteală (fossa poplitea) intră în nervi tibialis și fibularis. În unele cazuri, divizarea în acești doi nervi are loc în zona pelvină. O astfel de structură este considerată o variantă a normei, zonele de inervație rămân aceleași. Și ambele formațiuni nervoase sunt situate într-o teacă comună, divizând doar în fosa poplitea.

Nervul tibial (nervus tibialis) este cea mai groasă ramură a nervului ischiadicus. Își continuă accidentul vascular cerebral, trecând între cele două capete ale mușchiului gastrocnemius, sub mușchiul popliteal, ajungând la glezna din partea medială a piciorului inferior. Aici nervul tibialis este împărțit în ramuri terminale și dă inervație pielii și mușchilor piciorului.

Nervul peroneal (nervus peroneus communis) este o ramură relativ subțire a nervului ischiadicus. După ieșirea din fosa, poplitea trece la mijloc între m. biceps femoris și m. gastrocnemian. Zona cea mai vulnerabilă a locației sale este capul fibulei. Nervus peroneus communis se înfășoară în jurul capului și dă ramurile articulare genunchiului. Dar în acest loc rămâne acoperit doar cu piele. Sub acesta trece în mușchiul peroneal, unde este împărțit într-o ramură superficială și profundă.

N. ischiadicus merge împreună cu artera gluteală inferioară, care eliberează ramuri arteriale de-a lungul întregului nerv, asigurându-i trofismul. Ieșirea de sânge din ea apare prin vena gluteală inferioară, care curge în vena iliacă internă.

Este important de menționat că diametrul n. ischiadicus este cel mai mare în comparație cu alte formațiuni nervoase - aproximativ un centimetru.

Zonele de inervație

Inervația mușchilor membrului inferior nervus ischiadicus și a ramurilor sale se realizează după cum urmează:

Ramurile musculare n. ischiadicus - semimembranosus, mușchi semitendinosus și capul lung al bicepsului femural; Nervus tibialis - mușchi tibial posterior, flexori lungi ai degetelor și degetului mare, mm. gastrocnemius, plantaris, soleus, popliteus. Nervus peroneus communis - mușchi tibial anterior, extensor lung și scurt al degetelor, extensor lung al degetului mare.

Mai detaliat, inervarea mușchilor membrului inferior este prezentată în tabelul de mai jos..

Schema inervării cutanate a membrului inferior este prezentată mai jos..

Patologia lui Nervus ischiadicus

Prezența durerii în coloana vertebrală inferioară, care se răspândește de-a lungul regiunii gluteale, partea din spate a coapsei până la picior, este un semnal pentru un neurolog să evalueze starea nervului sciatic. Durerea asociată patologiei sale se numește sciatica..

Principalele boli ale nervului sciatic includ:

deteriorarea directă a structurii fibrelor nervoase din cauza traumatismelor, injecției nereușite; radiculita regiunii lombosacrale, provocând inflamații aseptice și edem nervos; neuropatie de tunel, cum ar fi sindromul piriformis; intoxicație cu anumite tipuri de substanțe chimice, infecție; Diabet; tumorile ischiadiculului nervos sau țesuturile din jur.

Leziuni la brâul extremităților inferioare, membrele corespunzătoare, precum și oasele pelvine pot duce la deteriorarea directă a nervului, adică ruperea țesuturilor sale. Sau la compresiunea sa prin țesuturile înconjurătoare.

Radiculita lombosacrală este o inflamație aseptică a rădăcinilor nervoase pe fundalul bolilor degenerative ale coloanei vertebrale, a articulațiilor intervertebrale și, de asemenea, a aparatului său ligamentos. Cu radiculita ultimelor două rădăcini ale regiunii lombare și a patru rădăcini ale regiunii sacrale, apare sciatica vertebrală (altfel numită sciatică). Motivul pentru aceasta este cel mai adesea hernia intervertebrală, osteochondroza, stenoza canalului spinal, spondilolisteza, artroza articulațiilor fațetei..

Neuropatia tunelului apare datorită compresiunii unui nerv în spațiile anatomice înguste. De exemplu, stoarcerea în spațiul piriformis are un nume special - sindromul piriformis. În acest sindrom, compresia nervoasă apare datorită inflamației și spasmului mușchiului însuși. Există dureri severe la un picior, care cresc odată cu încărcarea mușchiului piriformis, mergând, stând în picioare. Pacientul simte o scădere a simptomelor.

Nevrita injectabilă apare ca urmare a injecțiilor livrate necorespunzător. Motivul poate fi efectul toxic al medicamentului asupra fibrelor nervoase, după o injecție în țesuturile apropiate sau deteriorarea mecanică a ischiadicului nervos în sine. De asemenea, sciatica poate apărea din cauza patologiilor post-injectare ale țesuturilor înconjurătoare. Acestea includ umflarea, infiltrarea sau abcesul.

Formațiile tumorale direct pe ischiadicul nervos sunt destul de rare. Dar o tumoră în structurile din apropiere poate provoca compresia fibrelor nervoase și poate perturba structura acestora..

Se poate concluziona că patologiile asociate cu ischiadicul nervos sunt, de asemenea, asociate cu anatomia sa topografică. Cunoașterea căii nervului de la plexul sacral până la picior ajută la diagnosticarea corectă a cauzei patologiei și la evitarea acesteia în viitor.

Anatomia omului. Măriți M.G. et al. Moscova, Medicină, 1985; Neuropatie a nervului sciatic. Sindromul Piriformis. M.V. Putilina. Jurnalul medicului curant, 02/06; Neurologie vizuală. R. Barker și colab. GEOTAR-Media, 2006.

Anatomia corpului uman este proiectată astfel încât sistemul nervos joacă un rol important în funcționarea normală a corpului, de exemplu, mănunchiul neurovascular al gâtului, nervul sciatic etc. Multe dintre ele își au originea în plexurile care provin din măduva spinării. Acestea sunt numite așa - spinale. Acestea includ nervul sciatic - cel mai gros și mai lung din corp.

Dispunerea nervilor sciatici

Care este nervul sciatic

Știința anatomiei definește nervul sciatic ca fiind cel mai mare din corpul uman. Depășește semnificativ dimensiunea fibrelor nervoase ale altor organe și sisteme care asigură inervația. Acest nerv poate avea mai mult de un centimetru grosime. Lungimea sa este de la talie până la degetele de la picioare.

Nervul sciatic este un pachet de fibre nervoase de mielină legate cu teci auxiliare. Stratul interior - endoneuriu - conține o rețea de vase de sânge capilar. Stratul mijlociu al nervului se numește perineuri. Conține vase mari acoperite cu țesut conjunctiv liber, care servește ca pernă. Teaca exterioară a nervului se numește epineuriu. Este compus din țesut conjunctiv dens.

Această fibră nervoasă este una dintre cele mai importante în corpul uman. Principalele sale funcții fiziologice includ asigurarea sensibilității musculare, mișcarea tuturor mușchilor flexori și extensori ai trunchiului, coapsei, piciorului inferior, piciorului. Datorită prezenței nervului sciatic, suntem capabili să umblăm, să alergăm, să sărim, să percepem diverse senzații.

Localizarea nervului sciatic

Nervul începe în cavitatea pelvină. Se îndepărtează de plexul nervului lombosacral. Din pelvis, trece prin foramenul sciatic, în care are o locație laterală. Nervul cutanat posterior al coapsei și mănunchiul neurovascular gluteal se află medial. După ieșirea din mușchiul gluteus maximus, acesta se află lângă fascia lata a coapsei, care este situată de-a lungul nervului și trece între biceps și mușchii membranari. Mai departe, fibra coboară spre fosa popliteală, unde este împărțită în două ramuri: nervii peroneali și tibiali comuni. În plus, nervul sciatic are ramificații musculare și articulare..

Terminațiile nervului peroneal și tibial oferă sensibilitate la mușchi, articulații, pielea piciorului inferior și piciorului. Ramura tibială promovează mișcarea și sensibilitatea spatelui piciorului inferior, mușchilor, pielii talpii, părții plantare a celor cinci picioare, precum și a articulațiilor genunchiului și gleznei. Nervul peroneal este împărțit în doi nervi: profund și superficial. Primul activează și provoacă sensibilitatea mușchilor anterori ai piciorului inferior și din spate a piciorului. Al doilea - te face să te miști și să percepi senzațiile mușchilor suprafeței exterioare a piciorului și a piciorului.

Nerv sciatic prins

În prezent, multe persoane suferă de boli neurologice, însoțite de tragerea de dureri în coloana vertebrală și regiunea gluteală, cu senzații de durere neplăcute care radiază la picior. Toate aceste simptome indică sciatica. În medicină, se mai numește radiculită a regiunii lombosacrale, neuropatie, nevralgie sau neurită. Durerea apare atunci când nervul sciatic este inflamat sau ciupit.

Procesul inflamator poate fi cauzat de diverse leziuni ale coloanei vertebrale, leziuni, infecții, inflamații ale țesuturilor învăluitoare. Poate fi, de asemenea, provocat de efort fizic greu, hipotermie, răceli, boli virale, diabet zaharat, tumori, metastaze ale acestora, sarcină târzie sau greutate fetală mare. Cauzele unui nerv ciupit sunt modificări structurale ale coloanei vertebrale - osteofit, spasm muscular, hernie de disc, îngustarea canalului spinal. Toate aceste fenomene cresc presiunea asupra terminațiilor nervoase..

Diagnostic și tratament

Este posibil să diagnosticați un nerv sciatic prins prin simptome ale bolii, teste de laborator și examene cu raze X. În inflamația acută, un studiu este realizat asupra lichidului măduvei spinării, care conține numărul maxim de elemente celulare. Aceste examinări indică prezența bolii. Un examen de radiografie va ajuta la identificarea cauzei ciupirii în coloana vertebrală. Pentru a diagnostica tulburările țesuturilor moi, este prescrisă imagistica prin rezonanță magnetică.

Sciatica este tratată cu medicamente în combinație cu diferite metode de terapie. Pentru inflamația nervilor, se folosesc calmante, antiinflamatoare, medicamente sedative (tablete, injecții, unguente). Pentru ameliorarea rapidă a durerii, se efectuează blocarea novocainei. Împreună cu principalul tratament medicamentos, medicii recomandă fizioterapie, masaj, terapie cu exerciții fizice, terapie cu vitamine. În unele cazuri de rănire sau eliminare a cauzei inflamației, este necesară intervenția chirurgicală. Pentru răcelile nervului sciatic se folosesc și diverse remedii populare: frecarea cu soluții de alcool, aplicarea de comprese.

Prevenirea bolii

Pentru a preveni bolile coloanei vertebrale care contribuie la deteriorarea terminațiilor nervilor sciatici, trebuie să cunoașteți și să urmați câteva reguli.

Nu stați pe picioare pentru o perioadă lungă de timp, stai periodic. Nu stai prea mult, asigură-te că faci pauze. Atunci când este așezat, alegeți o poziție a corpului pentru a reduce sarcina pe coloana vertebrală. Nu fuma. Controlați activitatea fizică, nu ridicați greutățile insuportabile. Calcați în pantofi cu tocuri medii. Nu exagerați. Treceți în timp util examenele profesionale.

Anatomia atribuie nervului sciatic un rol important în funcționarea corpului uman. Orice patologie și daune provoacă inflamații, dureri severe, tulburări neurologice. Pentru a le evita, trebuie să vă monitorizați cu atenție starea de sănătate și să urmați măsuri preventive..

Există un remediu eficient pentru durerile de spate. Urmați linkul și aflați ce recomandă medicul de științe medicale Sergey Mikhailovich Bubnovsky.

Ați putea fi interesat de Publicitate pe site ✆

Unde este localizat nervul sciatic? Inflamarea și ciupirea nervului sciatic. Simptome, tratament

Din fericire, există mulți oameni fericiți în jurul nostru, cărora le este greu să răspundă la întrebarea unde se află nervul sciatic. Aceasta înseamnă că nu au experimentat niciodată acele dureri arzătoare cauzate de inflamația sa, care nu permit mișcarea. De ce este inflamat nervul sciatic, ce să faci dacă găsești această boală în tine? Cum să recunoaștem în timp și cum să facem față acestei boli, vom spune mai jos.

Care este nervul sciatic

Anatomia numește nervul sciatic cel mai mare nerv din corpul uman. La un adult, diametrul său poate atinge un centimetru. Este derivat din plexul sacral, care la rândul său este format din două segmente lombare și trei sacre ale măduvei spinării. Începând din zona pelvină, nervul îl părăsește prin deschiderea ileului și, trecând între mușchii fesierii, merge la coapsa sub marginea inferioară a mușchiului gluteu. Coborând pe partea din spate a coapsei, el dă mai multe ramuri pentru a inerva articulația șoldului, precum și mușchii coapsei și feselor, iar apoi, la nivelul fosei popliteale, se împarte în ramuri mai mari și peroneale, care, la rândul lor, sunt responsabile pentru inervarea pielii și a mușchilor. și articulațiile piciorului inferior și piciorului. Prin urmare, dacă încep să vă întrebe unde este nervul sciatic, puteți indica în siguranță zona de-a lungul spatelui coapsei, pornind de la fese, jos și în jos până la degetul mare..

Inflamatii ale nervilor sciatici, simptome

Principalul simptom care semnalează sciatica (așa se numește inflamația nervului sciatic) vor fi senzațiile dureroase de intensitate diferită. În funcție de cauză, ele pot fi simțite atât ca senzații ușoare de furnicături, cât și ca dureri arzătoare care nu vă permit să vă deplasați. De regulă, ciupirea nervului sciatic, ale cărui simptome diferă de un proces inflamator simplu în dureri mai accentuate și mai ascuțite, se manifestă prin cea mai puternică algie care apare în timpul mișcării, efortului fizic sau pur și simplu atunci când încercați să schimbați postura. De obicei, durerea este prezentă doar la un membre, în celălalt, pacientul simte doar slăbiciune sau amorțeală. Adesea, un atac dureros este precedat de dificultate de mișcare a membrului afectat, care poate fi, de asemenea, considerată o inflamație a nervului sciatic. Simptomele sunt adesea însoțite de durere în regiunea lombară..

În plus, următoarele semne pot semnala inflamație:.

 • Încălcarea sensibilității de-a lungul inervației nervului - de regulă, aceasta apare acolo unde este localizat nervul sciatic, în timp ce în zona afectată atât sensibilitatea crescută, cât și o scădere semnificativă a acestuia. Pe unde trece nervul, puteți simți arsuri, furnicături, „fiori” sau amorțeală..
 • Scăderea mobilității însoțește adesea această boală. Poate afecta articulațiile genunchiului sau ale gleznei, atât individual cât și împreună. De asemenea, o plângere destul de comună cu această patologie este slăbiciunea aparatului muscular. Pacienților le este greu să reziste la sarcini care necesită tensiune musculară pe partea afectată.
 • Ciupirea nervului sciatic, ale cărui simptome, pe lângă manifestările de mai sus, adesea provoacă modificări în mers. Acest lucru se datorează faptului că pacientul încearcă să reducă sarcina pe partea afectată, mutând centrul de greutate spre locul unde nu există durere. În același timp, piciorul sănătos devine un suport, iar pacientul se întoarce. De asemenea, torsul se abate în direcția opusă de partea afectată.

Cauzele inflamației și nervului ciupit

Nervul sciatic, ale cărui simptome și tratament al inflamației devine o problemă pentru mulți, pot fi afectate de mai multe patologii ale sistemului musculo-scheletice, dar osteochondroza devine cea mai frecventă dintre ele. În urma acestei boli, vertebrologii numesc discuri intervertebrale herniate și sindromul piriformis. În plus, următorii factori pot provoca ciupituri și inflamații care vor rezulta din aceasta:

 • rana la coloana;
 • procesele tumorale;
 • activitate fizică excesivă;
 • hipotermie;
 • procese infecțioase.

Stresul poate fi o altă cauză a sciaticii. Tensiunea musculară care apare în timpul acestui lucru poate prinde rădăcinile nervoase, afectând astfel nervul sciatic. Simptomele și tratamentul în acest caz vor fi aceleași ca în procesele patologice, dar rezultatele pozitive ale terapiei vor apărea numai după eliminarea sursei de stres.

Diagnostice

Înainte de începerea tratamentului, trebuie să vă asigurați că cauza durerii este tocmai inflamația nervului sciatic. Pentru aceasta, neurologul, pe lângă sondajul și examinarea standard a pacientului, care face posibilă estimarea aproximativă a întinderii leziunii, prescrie o radiografie. Această examinare vă permite să identificați modificările osoase care au avut loc în organism. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a înțelege cum să vindecați nervul sciatic, atunci poate fi prescris un RMN sau tomografie, care sunt metode de cercetare mult mai informative. Dacă există un motiv pentru a suspecta un proces tumoral, atunci se efectuează o scanare radioizotopică a coloanei vertebrale. Acest studiu este relevant în special pentru persoanele care iau medicamente corticosteroizi pe termen lung..

Când este necesară o consultație urgentă cu un medic

Majoritatea oamenilor tind să nu acorde atenție ultimei și amână vizita la medic atunci când nervul sciatic este inflamat. Simptomele și tratamentul acestei patologii sunt de obicei destul de frecvente și mulți preferă să se auto-medicamente. Cu toate acestea, dacă aveți următoarele simptome, este necesar un consult urgent cu un neurolog.

 1. Pe fondul sindromului durerii, temperatura a început să crească.
 2. Umflarea sau roșeața pielii apare pe spate.
 3. Creșterea zonei corporale unde se remarcă durerea.
 4. Amorteala la membre atinge o intensitate atât de mare încât este dificil de mișcat.
 5. Probleme cu urinare sau defecare (incontinență, durere sau arsură în timpul actului sexual).

Mod în perioada acută

Pentru a face față posibilelor manifestări și consecințe ale ciupitului, este necesar un tratament competent, care ar trebui să fie cuprinzător și să includă, pe lângă terapia medicamentoasă, terapia fizică, masajul și un curs de terapie pentru exerciții fizice. Cu toate acestea, până la sfârșitul perioadei acute, în care, de regulă, prevalează sindromul durerii, trebuie observat repaus la pat. În acest caz, este mai bine dacă suprafața saltelei este suficient de dură. Activitatea fizică în această perioadă trebuie redusă pe cât posibil. Vă rugăm să rețineți că în acest moment nu este de dorit să folosiți comprese de încălzire, deoarece sub influența căldurii, edemul țesutului poate crește, crescând astfel presiunea asupra nervului. În unele cazuri, mișcările de masaj cu un cub de gheață în zona localizării durerii sau alternarea loțiunilor calde și reci pot ajuta la reducerea durerii..

Tratament medicamentos

De regulă, medicamentele din grupul AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) sunt utilizate pentru a trata sciatica. Avantajul lor este că acestea nu provoacă dependență persistentă și pot fi utilizate mult timp, dar au o serie de reacții adverse, dintre care cele mai grave pot fi numite tendință la sângerare, afectare a funcției renale (edem), dureri de cap. Cele mai utilizate sunt "Ketonal" ("Ketoprofen"), "Piroxicam", "Celebrex", "Diclofenac". Astăzi, lanțurile de farmacii oferă o selecție uriașă de astfel de medicamente, dar nu ar trebui să vă auto-medicate. Un specialist trebuie să prescrie tratament.

Pe lângă medicamentele AINS, vitaminele (B1, B12, E), relaxantele musculare („Midocalm”, „Sirdalud”) sunt folosite pentru a trata inflamația nervilor. În cazuri grave și cu durere severă, medicamentele calmante (Vicodin) și steroizi (Dexametazona, Prednisone) sunt prescrise.

Fizioterapie

Când decide modul de vindecare a nervului sciatic, medicul, împreună cu medicamente, prescrie proceduri de fizioterapie. De regulă, acestea nu afectează cauza bolii, dar ajută pacienții să reducă semnificativ durerea. În plus, permit medicamentelor să fie direct afectate de focalizarea inflamației. Astfel, prin prescrierea electroforezei cu antispasmodice, antiinflamatoare, relaxante musculare sau vitamine, medicul grăbește semnificativ recuperarea pacientului. Rezultate excelente sunt prezentate și de UHF, magnetoterapie, fonoforeză, aplicații de parafină și OZN. Datorită acestor proceduri, circulația sângelui în zona afectată este crescută, umflarea și durerea sunt reduse..

Masajul are același efect. Datorită acestuia, conductivitatea nervului crește, aportul său de sânge se îmbunătățește. Dar trebuie să începeți ședințele de masaj numai după ce procesele acute scad, adică după ce sindromul durerii acute dispare.

Fizioterapie

Dacă, după examinare, s-a stabilit cu exactitate cauza bolii, atunci se prescrie un complex de exerciții de fizioterapie. Este mai bine dacă este dezvoltat individual pentru fiecare pacient. Un specialist competent trebuie să-l numească și să conducă primele clase. Toate exercițiile sunt efectuate într-un ritm lent și fără efort. Dacă exercițiul provoacă durere, este mai bine să-l abandonezi o perioadă sau să reduci raza de mișcare. În primele zile, încărcarea și domeniul de mișcare ar trebui să fie minime, exercițiile sunt efectuate în pat. Pe măsură ce intensitatea durerii scade, încărcătura crește. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că există situații în care orice încărcare este categoric exclusă. Acest lucru poate fi, de exemplu, dacă se stabilește cu exactitate că a fost patologia discurilor care a cauzat situația în care nervul sciatic este inflamat. Gimnastica în acest caz poate consolida proeminența existentă și poate agrava semnificativ starea pacientului..

profilaxie

Pentru a preveni inflamația sau pentru a evita reapariția acesteia, trebuie să acordați mai multă atenție menținerii tonului mușchilor spatelui. Dacă aveți un loc de muncă sedentar, faceți pauze dese și faceți puțin încălzire. Postura corectă și exercițiile de întărire periodice sunt esențiale. Dacă este posibil, trebuie să evitați rănile și hipotermia, să limitați ridicarea grea, iar în caz de simptome alarmante, fără întârziere, contactați un specialist. Tratează-te mai atent și mai atent, apoi vei uita mult timp unde este nervul sciatic.

Nervul sciatic: tratament, simptome ale inflamației, medicamente. Unde este nervul sciatic

În corpul uman, nervul sciatic este cel mai mare nerv. Diametrul său este de aproximativ 1 cm. Este important de știut că nervul sciatic este o fibră a cărei sarcină este de a asigura inervația motorie și senzorială a extremităților inferioare. În consecință, pe fondul înfrângerii sale, o persoană experimentează un disconfort pronunțat, a cărui prezență agravează semnificativ calitatea vieții. La primele semne de avertizare, trebuie să consultați un medic. Specialistul va emite o sesizare pentru un diagnostic complet și, pe baza rezultatelor sale, va întocmi cel mai eficient regim de tratament pentru nervul sciatic..

Caracteristici anatomice și topografice

Nervul sciatic este reprezentat de un pachet de fibre nervoase mielinice. Acestea din urmă sunt înconjurate de cochilii auxiliare. Aceste fibre nervoase sunt înconjurate de un endoneuriu, care conține o rețea capilară. Perineurul este un fel de amortizor pentru nerv. Acesta din urmă este reprezentat de un strat de vase de sânge mai mari înconjurate de țesut conjunctiv liber. Teaca exterioară a nervului sciatic este reprezentată de epineur. Acesta din urmă este un strat dens de țesut conjunctiv.

În ceea ce privește locul unde se află nervul sciatic. Se formează în cavitatea pelvină. De acolo iese printr-o deschidere specială și se află în zona intermediară dintre mușchii gluteali. Pe partea din spate a coapsei, coboară pe linia mediană. Pe acest site, începe să se ramifice. Câteva fibre mici care se extind de la acesta sunt responsabile de inervația țesutului muscular al feselor și coapselor, precum și a articulațiilor..

În zona fosa popliteală se află ramurile peroneale și tibiale. Sarcina lor este să inerveze mușchii, pielea, precum și articulațiile piciorului și piciorului inferior. De aceea, atunci când o fibră mare este deteriorată, apar senzații dureroase acolo unde se află nervul sciatic, adică de-a lungul întregului membru inferior.

Motivele dezvoltării procesului inflamator

În ciuda faptului că această structură este foarte mare, în mod normal nu se simte în niciun fel. Cu toate acestea, pe fondul procesului inflamator, apar simptome pronunțate de deteriorare a nervului sciatic..

Există multe cauze ale patologiei. Cel mai adesea, următoarele boli și afecțiuni acționează ca factori provocatori:

 • Hipotermia extremităților inferioare.
 • Hernie intervertebrală.
 • Diferite tipuri de traume ale organelor pelvine sau ale coloanei vertebrale.
 • Injecție intramusculară în mușchiul gluteus maximus, făcută cu nerespectarea tehnicii corecte.
 • gripă.
 • scarlatină.
 • Malarie.
 • Tuberculoză.
 • Encefalita transmisă de căpușă.
 • Febră tifoidă.
 • HIV.
 • anexita.
 • endometrita.
 • Diabet.
 • Gută.
 • Reumatism.
 • Activitate fizică de intensitate mare.
 • Boli ale coloanei vertebrale de natură degenerativ-distrofică.
 • III trimestru de sarcină. În perioada de gestație, pelvisul este deplasat, din cauza căruia poate apărea ciupirea.
 • Prezența neoplasmelor pe coloana vertebrală, care poate fi atât benignă, cât și malignă.
 • Abces.
 • Sindromul Piriformis.
 • Stenoza coloanei vertebrale lombare.
 • Prezența osteofitelor.
 • Instabilitatea coloanei vertebrale.
 • Procesul de intoxicare.

Astfel, inflamația nervului sciatic (alte nume pentru patologie sunt sciatica, neurită) poate avea o natură foarte diversă. De aceea este necesar să consultați un medic în timp util. Doar un specialist vă poate spune cum să tratezi nervul sciatic la picior, pe baza datelor de anamneză și a rezultatelor de diagnostic în fiecare caz..

Tablou clinic

Principalul simptom al bolii sunt senzațiile dureroase de diferite grade de intensitate. Pot fi înjunghiate, tăiate și chiar arzătoare în natură. Durerea este localizată în întreaga extremitate inferioară..

Unele persoane sunt interesate să verifice dacă nervul sciatic este inflamat sau nu. Pentru a face acest lucru, este suficient să încercați să efectuați activitate fizică, de exemplu, să vă așezați sau să mergeți repede. Dacă în acest moment există dureri intense care acoperă fesele și întregul membre, este sigur să spunem că nervul sciatic a fost inflamat..

Severitatea disconfortului crește nu numai în timpul mișcării, ci și când tușești, strănut, râzi. Durerea, de regulă, apare brusc și poate persista chiar și în acele ore în care persoana este în repaus.

Alte simptome ale nevritei nervului sciatic:

 • Senzatie arzatoare.
 • Amorteala membrului afectat.
 • Slăbiciune în țesutul muscular.
 • Adesea există senzații care sunt asociate cu șocuri electrice la pacienți.
 • Scăderea performanței.
 • Incontinența urinei și / sau a materiilor fecale. Acest simptom este rar, dar, cu toate acestea, este important de știut că inflamația nervului sciatic afectează în mod negativ funcționarea intestinelor și vezicii urinare..

Cu o vizită prematură la medic sau după o terapie analfabetă, patologia devine cronică. Dacă s-a întâmplat acest lucru, atunci orice sarcină (chiar mentală) și hipotermie pot duce ulterior la o exacerbare. Tratamentul nervului sciatic în acest caz are ca scop ameliorarea semnelor de recidivă și îmbunătățirea calității vieții..

Este inacceptabil să ignori nevoia de a contacta o instituție medicală. Acest lucru se datorează faptului că o formă avansată a bolii poate provoca dezvoltarea unui număr mare de complicații. În special, o astfel de persoană este permanent îngrijorată de disconfort sever. Începe să creadă că o sfoară este întinsă în interiorul piciorului, care este lovit regulat. În plus, mersul pacientului se schimbă complet. De asemenea, masa musculară scade în zona feselor, a coapselor și a piciorului inferior. Toate acestea nu pot decât să afecteze calitatea vieții. La unii pacienți cu neurită avansată, tulburările mentale se găsesc în această legătură..

Diagnostice

Din păcate, multe persoane merg la medic în stadiul dezvoltării complicațiilor. Pacienții explică acest lucru prin faptul că prezența unei dureri moderate nu i-a împiedicat să trăiască pe deplin. De regulă, oamenii apelează la un neurolog doar atunci când disconfortul devine atât de pronunțat încât atrage atenția în jurul ceasului și nu le permite să se implice în activități zilnice.

Este important să înțelegem că simptomele de sciatică sunt similare cu cele ale altor boli grave, inclusiv cancerul. Doar un specialist va putea efectua diagnostice diferențiale și va diagnostica corect.

Examinarea începe cu luarea unui istoric și ascultarea plângerilor pacientului. Deja în acest stadiu, medicul poate suspecta sciatica, deoarece se caracterizează prin prezența a trei sindroame simultan:

 • Legas. Pacientului i se cere să se întindă pe canapeaua de pe spate și să-și întindă picioarele. Medicul îi cere apoi să-și ridice membrele. Cu inflamația, este foarte dificil să faci acest lucru, aproape imposibil..
 • Sicard. Medicul solicită pacientului să îndoaie piciorul înapoi. Dacă pacientul are neurită, el nu va putea face acest lucru din cauza durerii bruște severe de-a lungul întregului membre.
 • Sindromul de aterizare Medicul solicită pacientului să îndrepte piciorul deranjant și să stea în această poziție pe scaun. Cu sciatica, este foarte dificil să faci acest lucru, din cauza durerii insuportabile.

Pentru a confirma diagnosticul, neurologul prescrie pacientului să se supună unei examinări cuprinzătoare, inclusiv:

 • Scanare CT.
 • RMN.
 • Ecografie.
 • Examinarea radiografiei.
 • Analizele de urină și sânge.

Doar pe baza rezultatelor unui diagnostic cuprinzător, medicul poate oferi informații despre ce trebuie să facă dacă nervul sciatic este inflamat..

Tratament medicamentos

Odată cu înfrângerea acestui nerv mare, se realizează atât terapia simptomatică, cât și etiotropă. Prima vizează oprirea senzațiilor neplăcute care agravează calitatea vieții, a doua vizează combaterea cauzei principale.

Nervul sciatic este tratat cu metode conservatoare. Schema clasică a terapiei medicamentoase este următoarea:

 • Recepția venotonică, antispasmodică și relaxante musculare. Sunt indicate în prezența spasmelor musculare. De regulă, medicii prescriu următoarele medicamente: "Papaverină", ​​"Troxevasin", "Midocalm", "Corisoprodol".
 • Luând glucocorticosteroizi. Acest grup de medicamente ajută la oprirea procesului inflamator și, în consecință, pe fondul tratamentului, severitatea senzațiilor dureroase scade. Medicii numesc cele mai eficiente mijloace "Dexametazona" și "Prednisolon".
 • Luând complexe de vitamine. Ingredientele active nu numai că îmbunătățesc procesele metabolice, dar au și un efect pozitiv asupra sistemului nervos. De regulă, medicii prescriu medicamentul "Milgamma" și complexe care conțin vitamine B.
 • Luând calmante. Odată cu inflamația nervului sciatic, tratamentul cu acest grup de medicamente este necesar. AINS și analgezice pot ameliora durerea. Cel mai adesea medicii prescriu următoarele medicamente: "Ibuprofen", "Nimesulide", "Diclofenac", "Naproxen", "Ketorolac", "Paracetamol".

Concomitent cu administrarea orală a tabletelor, este indicată terapia locală. În ceea ce privește modul de tratare a nervului sciatic. În perioada de exacerbare și cu manifestarea primară a bolii, este necesară tratarea regulată a membrului cu următoarele unguente și creme:

 • „Capsicam”, „Finalgon”. Este vorba despre agenți de încălzire care accelerează circulația sângelui în zona afectată. De asemenea, sunt eficiente pentru hipotermie - una dintre cele mai frecvente cauze ale sciaticii..
 • „Piroxicam”, „Nise”. AINS sunt un grup de medicamente, ale căror componente active nu numai că opresc procesul inflamator, dar, de asemenea, ameliorează durerea mult timp.
 • Condroxid, Teraflex. Acestea sunt condroprotectoare necesare restaurării țesutului conjunctiv.
 • "Symphitum". Acest remediu este homeopat. Nu orice medic îl include în schema de tratament a nervilor sciatici, deoarece mulți experți se îndoiesc de eficacitatea unor astfel de medicamente. Cu toate acestea, pe fondul utilizării sale, procesele metabolice se îmbunătățesc și recuperarea este accelerată..

În cazuri severe, injecțiile sunt prescrise atunci când nervul sciatic este ciupit. În plus, acestea sunt indicate în cazul în care pacientul nu poate lua tablete din cauza prezenței anumitor boli, de exemplu, ulcere stomacale..

Numărul de injecții cu prinderea nervului sciatic este determinat de medic în fiecare caz. De regulă, specialiștii prescriu pacienților injecții cu următoarele medicamente:

 • Complexe vitaminice.
 • AINS. Pe fondul tratamentului prin injecție, procesul inflamator este oprit și edemul fibrelor nervoase dispare. De regulă, medicii prescriu Ibuprofen și Indometacină.
 • Relaxante musculare. Sunt utilizate întotdeauna în combinație cu AINS. Exemple de fonduri: „Elzepam”, „Diazepam”.
 • Analgezice („Tramadol”, „Morfin”).
 • glucocorticosteroizii.

Cel mai adesea, medicamentele sunt administrate intravenos sau intramuscular, dar uneori medicii recomandă injecții în spațiul epidural.

În prezența unei dureri acute dificilă sau aproape imposibil de stopat, precum și în cazuri dificile, experții evaluează fezabilitatea blocării cu ajutorul „Lidocainei”, „Novocainei”, „Diclofenac” sau „Diprospan”.

Tratamente de fizioterapie

Sciatica necesită o abordare integrată. Pentru a scăpa de boală, trebuie să ai răbdare..

Fizioterapia poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare. În regimul tratamentului nervilor sciatici, neurologii includ cel mai adesea următoarele proceduri:

 • Terapia cu ozon.
 • acupunctura.
 • Medicamente din plante.
 • Terapia cu piatra.
 • hirudoterapia.

Durata tratamentului este determinată de medic. În medie, starea pacienților se îmbunătățește după 4-5 proceduri.

Masaj

Auto-medicația în acest caz este inacceptabilă. Cea mai bună opțiune este cea în care un chiropractic face masaj pentru inflamația nervului sciatic la pacient..

În prezent, în ceea ce privește boala, sunt cele mai eficiente următoarele metode:

 • Punctul (sau acupunctura). Maseurul acționează cu coatele asupra zonelor afectate. Datorită acestui fapt, procesele metabolice sunt îmbunătățite în zonele cu probleme..
 • Conserve (sau vid). Acest tip de masaj este conceput pentru a elimina stagnarea țesutului conjunctiv și limfatic fluid..

De obicei, cursul include 10 până la 15 sesiuni. Se efectuează numai după ce durerea dispare. Cu alte cuvinte, masajul este contraindicat în timpul unei exacerbări..

Fizioterapie

Când nervul sciatic este inflamat, exercițiile fizice pot ajuta la reducerea intensității durerii. Dar activitatea fizică ar trebui să fie regulată..

Cele mai eficiente exerciții pentru inflamația nervului sciatic sunt:

 • Intinde-te pe podea sau pe orice altă suprafață plană și tare. Îndoiți membrul afectat la genunchi, înfășurați brațele în jurul său și direcționați-l încet spre piept. Țineți în poziția finală 20-30 de secunde. Întoarceți membrul în poziția inițială. Relaxați-vă câteva secunde. Repetați încă de 2 ori.
 • Poziția de pornire este aceeași. Îndoiți ambele membre la genunchi și trageți-le la piept. În același timp, pelvisul nu trebuie să iasă de pe podea. Traversați picioarele ridicate și apucați-le cu mâinile. Mențineți această poziție timp de 30 de secunde. Coborâți-vă picioarele. Repetați de 2-3 ori mai mult.
 • Stai pe podea, întinde picioarele înainte. Mergeți pe fese un minut. Relaxați-vă timp de 30 de secunde. Repetați de 2-3 ori mai mult.
 • Treci pe toate patru. În timp ce expirați, ridicați capul la tavan și îndoiți-vă spatele, astfel încât stomacul să fie coborât la podea. Țineți această poziție timp de 10 secunde. Apoi coborâți capul pe podea și în același timp îndoiți-vă spatele în sus. A se relaxa. Repetați de 10 ori.
 • Poziția de pornire este aceeași. În timp ce expirați, întindeți brațul stâng înainte și înapoi piciorul drept. În acest caz, membrele trebuie să formeze linii paralele cu podeaua. Țineți această poziție timp de 20 de secunde. Repetați cu alte membre. Exercițiul trebuie făcut de 5 ori.

Ciclismul duce la rezultate bune. În plus, medicii sfătuiesc să facă plimbări regulate..

Kinetoterapia este contraindicată în timpul unei exacerbări. Terapia de exercițiu va fi benefică numai dacă se efectuează după ameliorarea durerii acute. În plus, exercițiile nu trebuie făcute prin forță. Dacă durerea apare în timpul sesiunii, exercițiul trebuie să fie finalizat..

Metode tradiționale de tratament

Mulți pacienți sunt interesați de modul de calmare a inflamației nervilor sciatici în moduri neconvenționale. Este important să înțelegem că utilizarea metodelor tradiționale nu elimină nevoia de a solicita ajutor medical calificat. Este admisibil să apelezi la ele, dar acestea trebuie considerate doar ca o terapie auxiliară pentru tratamentul principal cu medicamente..

Cele mai eficiente sunt următoarele rețete:

 • Umpleți cada cu apă curentă. Temperatura lichidului nu trebuie să depășească 37 de grade. Grătar de hrean. Înfășurați groapa rezultată în tifon. Acesta din urmă trebuie să fie scufundat în apă timp de câteva minute. Faceți o baie timp de 15 minute.
 • Ia rădăcini angelice. Grind materii prime. Luați 200 g de rădăcini și turnați 400 ml de apă peste ele. Se fierbe la foc mic timp de 30 de minute. Umpleți cada cu apă curentă. Se adaugă în lichid o decoct pe bază de rădăcini angelica. Durata procedurilor de apă nu trebuie să depășească 15 minute.
 • Ia niște flori de gălbenele. Se macină bine. Ia 2 lingurițe. l. materii prime și turnați-le 250 ml apă clocotită. Lăsați să se fierbe 4 ore. Produsul rezultat trebuie împărțit în 4 doze și băut în timpul zilei. Se recomandă prepararea unei perfuzii proaspete în fiecare zi.
 • Ia câteva rădăcini de elecampane și măcină. Apoi, trebuie să turnați apă în cantitate de 200 ml 2 lingurițe. l. materie prima. Pune recipientul pe foc și fierbe lichidul timp de 15 minute. Bulionul rezultat trebuie luat dimineața și seara înainte de mese, câte 100 ml fiecare.
 • Ia o mână de frunze de castan de cal. Se macină. Turnați materii prime cu 0,5 litri de apă clocotită. Se fierbe la foc mic timp de 20 de minute. Se răcește și se strecoară lichidul rezultat. Produsul trebuie împărțit în 4 doze și băut în timpul zilei.
 • Ia câteva rădăcini de brusture. Clătiți, macinați și uscați materiile prime. Ia 1 linguriță. l. rădăcinile rezultate și turnați-le 200 ml de vin roșu dulce. Amestecă bine ingredientele. Puneți recipientul cu conținutul pe foc și fierbeți-l lichidul timp de 5 minute. În același timp, nu puteți aduce la fierbere. Se răcește și se strecoară produsul rezultat. Luați 50 ml dimineața și seara pe stomacul gol.
 • Se macină ridichea neagră cu o răzătoare. Înfășurați groapa rezultată într-o bucată de țesătură naturală. Aplicați o compresa pe piele peste zona în care durerea se simte cel mai mult. Ridichea neagră provoacă întotdeauna o senzație de arsură și, prin urmare, trebuie să o mențineți atât timp cât este tolerabilă. Apoi compresa trebuie îndepărtată, iar membrul trebuie spălat în apă caldă.
 • Înmuiați o bucată de ceară de albine într-o baie de apă. Se răcește puțin și se modelează într-un tort mare. Trebuie aplicat la nivelul membrului. Trebuie să-l rezolvați cu folie care se agață. De sus este necesar să înfășurați membrul cu o cârpă de lână.
 • Luați câteva frunze de varză albă, de preferat nu cele de sus. Luptați-vă de vene și turnați cu apă clocotită. Frunzele pregătite trebuie aplicate pe membrul afectat și fixate cu folie de plastic. Schimbați-le la fiecare 2 ore.
 • Frământați aluatul dur din făina de secară. Dă-i timp să se prepară. Este necesar să continuați să lucrați cu aluatul numai atunci când devine acru. Apoi, trebuie să formați o tortă mare din ea și să o așezați într-o cârpă de tifon. După aceea, trebuie aplicat pe corp, astfel încât o jumătate să acopere spatele inferior, cealaltă jumătate acoperă fesele. Fixează compresa cu o folie de plastic, înveliți-o cu o eșarfă de lână deasupra. Conform numeroaselor recenzii, senzațiile dureroase după prima procedură sunt mai puțin pronunțate..

Este important să înțelegeți că oricare dintre ingredientele de mai sus este un potențial alergen. În acest sens, dacă apar semne ale unei reacții nedorite, trebuie finalizat tratamentul folosind metode netradiționale.

In cele din urma

Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corpul uman. Diametrul său este de aproximativ 1 cm. Această fibră este responsabilă de inervația extremităților și, prin urmare, inflamația acesteia provoacă disconfort sever la nivelul picioarelor, ceea ce nu poate decât să afecteze calitatea vieții victimei.

Medicul trebuie consultat la primele semne de avertizare. Acest lucru se datorează faptului că ignorarea sciaticii poate duce la cele mai nefavorabile consecințe, în special, asupra dizabilității. Mai mult, pe fondul unei calități a vieții în deteriorare, pacienții sunt adesea diagnosticați cu tulburări neuropsihiatrice..


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită