Exerciții ale Dr. Bubnovsky pentru spate și articulații

Vă aducem în atenție recomandări și seturi de exerciții pentru spate și articulații de la Dr. Bubnovsky pe care le puteți folosi acasă.

Toate exercițiile se bazează pe tehnica unică a autorului Bubnovsky - kinetoterapia, care ajută la refacerea funcțiilor membrelor, sistemului musculo-scheletic, coloanei vertebrale, articulațiilor, ligamentelor, mușchilor și organelor interne. Această gimnastică este semnificativ diferită de terapia de exerciții obișnuită, oferă „ambulanță” acasă, ajută la ameliorarea rapidă a durerii și dă un efect pozitiv pe termen lung.

Reguli importante atunci când faci exerciții

 • Toate complexele sunt concepute pentru a depăși durerea, adică. atunci când efectuați exerciții, trebuie să depășiți durerea - aceasta este principala regulă a tehnicii Bubnovsky. Durerea musculară este congestia care interferează cu circulația sângelui și fluxul limfatic, care distruge țesuturile din apropiere.
 • Frecvența exercițiului - 1 sau 2 zile pentru menținerea tonusului muscular.
 • Pentru a reduce durerea, expirați întotdeauna cu efort, tensiune.
 • La sfârșitul antrenamentului, aplicați un masaj rece pe articulații pentru a preveni umflarea.

Exerciții de calmare a durerii pentru spate

1. Relaxarea spatelui în genunchi

Poziția de pornire - accent pe genunchi și palme.

2. Flexia spatelui

Poziția de pornire - accent pe genunchi și palme. În timp ce expiri, apleacă ușor spatele în sus, în timp ce inhalezi, apleacă ușor spatele în jos.

Notă: numărul de repetări până la 20 într-o singură abordare. Eliminați mișcările bruște.

3. Etapa de întindere

Poziția de pornire - accent pe genunchi și palme. Stai pe piciorul stâng și în același timp întinde piciorul drept înapoi. Trageți piciorul stâng înainte, coborâți-l în jos. La mișcare: brațul drept, piciorul stâng - alternativ. Respirație: expirarea la punctele finale.

Notă: mișcarea este permisă prin depășirea senzațiilor dureroase. La fiecare pas următor, încercați să măriți lățimea pasului, pentru a atinge maximul. Numărul de repetări de până la 20 într-o singură abordare. Trebuie evitate mișcările bruște.

4. Pompare

Poziția de pornire - accent pe genunchi și palme. Încercați să întindeți torsul înainte cât mai mult, păstrând accentul pe genunchi și palme.

Notă: Nu vă îndoiți în partea inferioară a spatelui!

5. Întinderea spatelui

Poziția de pornire - accent pe genunchi și palme. Înclinând brațele la articulațiile cotului, în timp ce expiri, coboară corpul spre podea. Din această poziție, pe măsură ce expiri, îndreptați-vă brațele, încercând să coborați pelvisul până la călcâie, întinzând mușchii spatelui inferior.

Notă: 5-6 repetări.

6. Tragerea abdomenului

Poziția de pornire - întins pe spate, picioarele îndoite la nivelul articulațiilor genunchiului, brațele în spatele capului, „apăsați”. Apăsați bărbia spre piept, îndoiți trunchiul la ieșire, încercând să rupeți omoplatele de pe podea și atingeți genunchii cu coatele.

Notă: primele 3-4 mișcări vor fi efectuate probabil prin senzații dureroase. Numărul de repetări nu este limitat, încercând să obținem o senzație de arsură în mușchii abdominali. Pentru a îmbunătăți efectul exercițiului, criocompresa (compresa cu gheață) sub partea inferioară a spatelui este permisă în faza dinamică a exercițiului.

7. Ridicarea pelvisului

Poziția de pornire - întinsă pe spate, brațele întinse de-a lungul corpului. La expirație, încercați să sfâșiați pelvisul cât mai sus (jumătate de punte) și să coborâți la inhalare.

Notă: 10 până la 30 de repetări, întrerupeți-vă între mișcări 1-2 secunde.

După finalizarea exercițiilor, complexul poate fi repetat de încă 1-2 ori..

Exerciții pentru coloana vertebrală cu durere persistentă

Dacă aveți dureri de spate persistente care interferează cu mersul sau chiar cu somnul, încercați următoarele tehnici:

 1. Pregătiți o criocompresă (compresa rece cu gheață), puteți folosi o pungă cu mâncare congelată. Poziția de pornire - întins pe spate, asigurați-vă că pe podea, puneți o criocompresie sub spatele inferior. Puneți picioarele pe o canapea, fotoliu sau scaun, astfel încât acestea să fie îndoite la genunchi. Mâinile în spatele capului. Ridicați corpul până la genunchi aplecându-vă doar la piept. Faceți cât mai multe repetări posibil.
 2. Poziția de pornire - accent pe genunchi și palme (toate paturile). Înclinați-vă ușor spatele, în timp ce expirați, înapoi în sus, în timp ce inhalați, înapoi în jos. Faceți cel puțin 20 de repetări.
 3. Pregătiți extensia fixă ​​cât mai sus posibil pe perete. Poziția de pornire - așezat pe podea cu spatele la perete, puteți pune o minge mare între perete și spate. Expanderul este deasupra ta. Atașați un capăt al benzii la picior și întindeți-vă picioarele înainte pentru a simți tensiunea. Ridicați piciorul drept în sus, apoi îndoiți, apoi îndreptați-l din nou și reveniți la poziția de pornire. Faceți cât mai multe repetări posibil.

Cum se poate îmbunătăți starea osteochondrozei toracice? Exerciții Bubnovsky

Serghei Mikhailovici Bubnovsky este un medic care s-a ridicat în picioare după un accident grav. El este creatorul tehnicii de kinetoterapie, a cărei esență este terapia mișcării. Un număr mare de instituții medicale din Bubnovsky se află pe teritoriul Federației Ruse și nu numai..

Rolul gimnasticii remediale

În tehnica de exercițiu dezvoltată de medic, sunt implicate simultan mai multe tipuri de sarcini: tensiune și tensiune cu contracții alternative, care antrenează bine mușchii. Acest complex de gimnastică terapeutică, potrivit Bubnovsky, este cel care va îmbunătăți sănătatea și va consolida mușchii care susțin vertebrele.

Un rezultat mai eficient din antrenament poate fi obținut prin efectuarea de exerciții în centre specializate, cu toate acestea, medicul a dezvoltat o tehnică specială care este efectuată acasă, fără echipament suplimentar. Terapia de exercițiu se efectuează cu o sarcină posibilă în orice moment al zilei, dar se recomandă evitarea antrenamentului chiar înainte de culcare.

Esența tehnicii de kinetoterapie

Principala cauză a osteochondrozei toracice este munca insuficientă a sistemului muscular. Dacă mușchii funcționează slab și puțin, atunci vertebră nu primește cantitatea necesară de nutrienți și, ca urmare, atrofia țesuturilor.

Trebuie să vă îmbunătățiți sănătatea cu ajutorul unui tratament complex, care este selectat individual. Luând medicamente ameliorează doar durerea, inflamația sau umflarea, dar nu înlocuiește lichidul în discurile intervertebrale.

Tratamentul sistematic prescris de medic după o serie de examene poate întări corpul și a restabili vertebra. Fiecare persoană, indiferent de vârstă, tip de activitate, natura durerii, localizarea și stadiul bolii poate utiliza gimnastica terapeutică conform Bubnovsky.

Terapia de exercițiu se efectuează independent acasă sau în simulatoare speciale multifuncționale dezvoltate conform metodei Bubnovsky. Lucrul cu această metodă vă va permite să distribuiți în mod corespunzător încărcătura pe o anumită zonă musculară, să eliminați durerea și spasmele și să ușurați, de asemenea, umflarea.

Avantajele și dezavantajele metodei

Ca majoritatea sistemelor de tratament, metoda Bubnovsky are dezavantajele și avantajele sale..

Plusurile includ:

 • exercițiile pentru osteochondroza toracică sunt universale, deoarece sunt eficiente nu numai în tratarea bolii, ci și pentru recuperarea după operație sau accidentare;
 • terapia de exercițiu conform Bubnovsky poate fi efectuată ca o prevenire a osteocondrozei;
 • o astfel de gimnastică poate ameliora simptomele neplăcute și poate vindeca boala în sine fără utilizarea de medicamente;
 • fără restricții de vârstă și sex;
 • creșterea tonului corpului;
 • metabolism îmbunătățit;
 • creșterea stării de spirit după exercițiu;
 • durata îndelungată a efectului terapeutic și excluderea recidivelor diagnosticului;
 • gimnastica terapeutică crește funcțiile de protecție ale organismului, întărește mușchii și ameliorează excesul de greutate.

Experții nu au identificat deficiențe în metoda de tratament Bubnovsky, principalul lucru este să urmați programul de pregătire, să nu pierdeți cursurile, să urmați cu strictețe toate recomandările medicului.

Eficienţă

Exercițiile de fizioterapie pentru osteochondroză încetinesc dezvoltarea acesteia, restabilesc funcțiile care au fost afectate din cauza bolii și sunt eficiente în orice stadiu al bolii.

Terapia de exercițiu pentru osteochondroză are o serie de avantaje, de aceea este folosită foarte popular, în special antrenamentul pentru coloana vertebrală este necesar în timpul stadiului acut și ca profilaxie.

Experții spun că exercițiile fizice obișnuite pot scăpa de problemele cu coloana vertebrală. Principalul lucru este să nu uitați să faceți exerciții, a căror durată este de până la 20 de minute pe zi..

Aflați mai multe despre beneficiile terapiei de exercițiu pentru osteochondroza coloanei toracice aici.

Indicații pentru efectuarea terapiei de exercițiu

Exercițiile terapeutice pentru osteochondroză sunt necesare în orice stadiu al dezvoltării bolii, deoarece relaxează mușchii, crește tonusul și ameliorează durerea.

Printre indicațiile pentru efectuarea terapiei de exercițiu, medicii notează:

 • dureri de spate;
 • mobilitate afectată;
 • restricționarea mișcării în zona lombară sau a gâtului;
 • măsuri preventive;
 • apariția durerii în timpul mișcării.

În prezența acestor indicații, o persoană trebuie să fie prudentă, întrucât apar anumite modificări în corp, al căror curs nu ar trebui în niciun caz să fie început.

Exercițiile conform Bubnovsky sunt o opțiune excelentă pentru eliminarea simptomelor din stadiul inițial al bolii, care va întări corsetul muscular și va face o persoană să se simtă mai bine. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă familiarizați cu tehnica de a efectua toate exercițiile și să respectați numai acestea..

Contraindicații și posibile complicații

În ciuda numărului mare de avantaje ale metodei de tratament Bubnovsky, merită să cunoașteți contraindicațiile atunci când ar trebui să abandonați exercițiile de fizioterapie:

 • dupa operatie;
 • cu ruperea ligamentelor și tendoanelor;
 • boli oncologice;
 • riscul de a avea un accident vascular cerebral sau atac de cord.

Reguli de formare de bază

Efectuarea de exerciții de fizioterapie pentru osteocondroza toracică necesită respectarea anumitor reguli, de care depinde calitatea performanței de antrenament și siguranța acestora.

În cadrul terapiei de exerciții, merită să știți că gimnastica ar trebui să îmbunătățească starea de bine, iar dacă în timpul implementării acesteia se observă efectul opus și starea corpului nu se îmbunătățește în termen de 7 zile, atunci ar trebui să consultați un medic și să revizuiți antrenamentul.

Unde să încep?

 1. Exercițiile sunt interzise în perioada acută, se recomandă antrenarea în remisie.
 2. La început, exercițiile sunt efectuate fără greutate suplimentară, dar după câteva săptămâni, când corpul se obișnuiește cu stresul, puteți utiliza beți speciale, greutăți, benzi de cauciuc.
 3. Numărul abordărilor crește treptat. Pentru primul antrenament, 5-7 repetări vor fi suficiente, apoi vor crește la 12.

Cum se face corect?

Fizioterapia nu este un sport activ, prin urmare, toate exercițiile se fac într-un ritm lent, fără mișcări bruște. În timpul cursurilor, trebuie să vă monitorizați starea de bine. Dacă s-a deteriorat brusc, atunci trebuie să reduceți foarte mult intensitatea exercițiilor și să le excludeți pe cele care provoacă deteriorarea. Pregătirea în acest caz nu este recomandată.

Revizuirea exercițiilor medicului

Bubnovsky a creat un set mare de exerciții individuale. Ele pot fi efectuate acasă, la serviciu sau la sală, cu un instructor, cu sau fără echipament și în diferite stadii ale bolii..

Încărcare ușoară

Poziția de pornire pentru toate exercițiile este în picioare, cu lățimea picioarelor în afară:

 1. Coborâți încet capul în jos și rămâneți în această poziție timp de cel puțin 2 minute. Exercitiul static incalzeste bine muschii vertebrelor cervicale si toracice.
 2. Închide mâinile în lacăt și pune-le în spatele capului. Îndoiți spatele și stați acolo timp de 4-7 secunde. Reveniți la poziția de pornire. Repetați de maxim 5 ori.
 3. Puneți palmele pe părțile laterale ale torsului, înclinați ușor în direcții diferite. Repetați de 8-10 ori pe fiecare parte.

Puteți afla despre beneficiile taxării pentru boli ale coloanei vertebrale toracice, precum și consultați exerciții pentru osteochondroză aici.

La munca

Majoritatea exercițiilor pot fi făcute atât acasă, cât și la serviciu. Unii dintre ei:

 1. Stai pe un scaun sau un tubaret. Ține-ți spatele drept. După ce aplecați ușor înapoi, încercați să vă aruncați capul înapoi cât mai departe. Repetați de 6-8 ori.
 2. Stând pe un scaun, așezați-vă mâinile între genunchi. Faceți ușor întoarcerea pentru a efectua înclinații în direcții diferite.
 3. Poziția de pornire: în picioare, picioarele cu lățimea de 30-40 cm. Cu o respirație adâncă, aplecați spatele. Nu vă țineți respirația, faceți exercițiile lent. Repetați de 10-12 ori.

În timpul remisiunii

Atunci când pacientul nu are probleme grave cu coloana vertebrală, atunci se poate efectua următorul set de exerciții:

 1. Poziția de pornire: în picioare, cu lățimi de 30-40 cm lățime. Extindeți brațul în sus și înclinați-vă spre stânga, repetați cu cealaltă parte. Exercițiul se efectuează de mai multe abordări, de 10 ori pe fiecare parte..
 2. Întindeți-vă pe spate, îndoiți picioarele în genunchi. Închideți mâinile în lacăt și așezați-le în spatele capului. Atingeți cotul stâng până la genunchiul drept, repetați pe partea cealaltă. Faceți-l fără probleme, fără să tresăriți.
 3. Puneți-vă în genunchi, așezați-vă palmele pe podea. Când inhalați, ridicați capul, îndoiți-vă spatele și, atunci când expirați, rotiți-vă spatele, coborâți capul în jos.

Pentru a îmbunătăți respirația

Gimnastica respiratorie include următoarele exerciții:

 1. Așezați-vă pe un scaun, strângeți-vă mâinile în lacăt și așezați-vă în spatele capului. Inhalați și strângeți pieptul și abs. În timp ce expiri, apleacă-te în părțile laterale.
 2. Stând pe un scaun, respirați adânc și înclinați-vă capul înapoi, în timp ce expirați, reveniți la poziția de pornire.

Cu fitball

Pentru tratamentul osteochondrozei, este necesar să se efectueze terapie de exerciții, care constă în exerciții cu fitball:

 1. Întindeți-vă pe fitball cu pieptul, sprijiniți-vă picioarele pe perete, îndoiți-vă brațele, așezați-vă palmele pe minge și împingeți coatele. Când inhalați, ridicați capul, gâtul și pieptul, în timp ce expirați, reveniți la poziția inițială. Repetați de 8 ori.
 2. Ia aceeași poziție de pornire. Întoarceți-vă ușor capul în părțile laterale, încercând să vedeți picioarele. Repetați de 4 ori.
 3. Intinde-te pe fitball, trage o mână înainte, cealaltă înapoi. Când expirați, schimbați poziția mâinilor. Repetați de 15 ori.
 4. Întindeți-vă cu stomacul în jos pe fitball, coborâți-vă membrele și relaxați-vă. Rămâneți în această poziție timp de 30-40 de secunde. Apoi grupează și repetă exercițiul.

Cu un băț și o bară orizontală

Pentru a exclude o repetiție a osteocondrozei toracice, trebuie să efectuați constant exerciții cu ajutorul unui echipament suplimentar:

 1. Stai drept, așează palmele pe părțile tale. Faceți curburi lin înainte și reveniți la poziția de pornire. Repetați de 12-15 ori.
 2. Luați un băț și puneți-l pe umeri, așezați-vă palmele pe capetele stickului. Efectuați viraje în direcții diferite de 10 ori fiecare.
 3. Urcă pe peretele suedez și atârnă de mâini. Rămâneți în această poziție cât mai mult timp posibil. Se scufundă ușor la podea.

În stadiul acut

 1. Intinde-te pe podea, întinde-ți brațele și relaxează-te. Trageți ușor bărbia spre piept, ridicând brațele în sus. Repetați de 5-8 ori.
 2. Întindeți-vă stomacul, întindeți-vă brațele de-a lungul corpului. La inhalare, aduceți omoplatele, la expirație, reveniți la poziția inițială. Odihnește-te 10-15 secunde după fiecare exercițiu. Repetați de 10-12 ori.
 3. Intinde-te pe partea ta și îndoaie ușor genunchiul. În această poziție, ridicați încet picioarele. Repetați de 6-8 ori pe fiecare parte.

Complexe de tratament la domiciliu

Toate complexele de exerciții terapeutice de mai sus pentru osteocondroza toracică sunt perfecte pentru a face exerciții la domiciliu. Ele pot fi completate cu următoarele exerciții simple:

 1. Stai drept cu lățimea picioarelor între ele. Ridicați umerii în sus și în jos în același timp.
 2. Stai drept. Fără a schimba poziția de postură, puneți umerii înainte, rotunjirea spatelui și apoi îndreptați-vă pieptul, încercând să închideți omoplatele împreună.
 3. Ridicați-vă drept, cu mâinile închise în încuietoare, așezați-vă în spatele spatelui și faceți viraje pentru a efectua coturi.

profilaxie

Toate complexele de antrenament de mai sus de la Bubnovsky sunt perfecte pentru a efectua ca profilaxie. Cu toate acestea, pot fi completate sau înlocuite cu piscină sau yoga..

Piscina

Vizita la piscină are un efect benefic nu numai asupra stării coloanei vertebrale, ci și asupra stării generale de sănătate a organismului..

Merită să urmați următoarele recomandări ale specialiștilor:

 • înotul de agrement trebuie efectuat sub supravegherea unui instructor;
 • exercițiile sunt efectuate nu mai devreme de jumătate de oră după mâncare;
 • înainte de a intra în apă, trebuie să faceți o mică încălzire;
 • nu permiteți să fie rece, deoarece acest lucru va reduce efectul terapeutic;
 • timpul petrecut în piscină nu trebuie să depășească 30 de minute;
 • după încheierea înotului de agrement, trebuie să faceți un duș de contrast și să beți ceai cald.

S-a dovedit demult că yoga poate vindeca și preveni multe boli. Următoarele asanas sunt eficiente împotriva osteochondrozei toracice:

 1. Reducerea omoplatilor. Treci pe toate patru, coloana vertebrală ar trebui să fie perfect dreaptă, stomacul ascuns. Reduceți omoplatele timp de 5-7 secunde, relaxați-vă. Repetați de 12 ori.
 2. Poza pisicii. Stând pe toți patru, în timp ce expirați, rotiți spatele, aplecați-vă în timp ce inspirați. Repetați de 12-15 ori.
 3. Poză de tigru. Stând pe toate patru, îndoaie piciorul stâng și ia-l înapoi. Trageți genunchiul în sus și șoseta spre fese. Repetați de 12 ori.

Opinii și recomandări ale specialiștilor și pacienților

Recenziile medicilor și pacienților despre tehnica Bubnovsky sunt diverse.

Din punctul de vedere al majorității medicilor, sistemul de vergeturi folosit de Bubnovsky este destul de radical. Serghei Mikhailovici recomandă să nu regreți, ci, dimpotrivă, să încarci coloana vertebrală pentru a consolida mușchii.

Cu toate acestea, nu toți pacienții tratați de Bubnovsky au fost mulțumiți de rezultat. Există, de asemenea, recenzii negative, dar nu se știe dacă sunt asociate cu dezavantajele metodei de kinetoterapie sau cu o abordare frivolă a tratamentului pacientului însuși.

Astfel, utilizarea metodelor lui Bubnovsky pentru tratamentul osteochondrozei toracice este posibilă numai după consultarea unui medic. Pentru a obține un rezultat eficient, ar trebui să urmați toate recomandările experților și să efectuați periodic instruiri..

10 exerciții pentru sănătatea articulațiilor și a coloanei vertebrale de la Dr. Bubnovsky

Foarte des oamenii refuză să trateze coloana vertebrală și articulațiile, considerând că este scump, va dura mult timp sau nu va îmbunătăți starea.

Tanya BURDUN

Jurnalist din 2016. A lucrat în publicații de informare „Relații economice externe”, revista „Chto Happen”, „Știri despre regiunile Rusiei”, „Ziar public nou-iug”.

Tanya BURDUN

Exercițiile special concepute de Dr. Bubnovsky te vor ajuta să uiți de durere pentru totdeauna, a căror punere în aplicare poate pune chiar și pe pacienți aparent lipsiți de speranță. În același timp, nu este nevoie de medicamente..

În mod surprinzător, în perioada de 30 de ani a practicii sale, Serghei Mikhailovici Bubnovsky nu a prescris o singură pastilă pacienților săi, în timp ce medicina oficială a oferit doar o intervenție chirurgicală. Îmbunătățirea a apărut după efectuarea gimnasticii articulare.

Exerciții pentru picioare

Starea coloanei vertebrale depinde direct de starea extremităților inferioare, care acționează ca un fel de amortizor. Pe picioare sunt localizate punctele asociate cu creierul și, dacă sunt slabe, atunci apar nu numai senzații dureroase la nivelul coloanei vertebrale, ci și o durere de cap.

Profesorul Bubnovsky recomandă următoarele:

 • Faceți mișcări de rotație ale piciorului în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic și, în același timp, urmați degetul mare cu privirea;
 • îndreptați membrele în poziția predispusă, apoi întindeți degetul mare și îndoiți-l spre voi la maxim. Repetați mișcarea de 10 ori;
 • să aducă și să răspândească degetele mari (alternativ). Dacă le alătură, atunci încercați să le puneți pe pat;
 • strânge-ți degetele de la picioare și apoi deschide-le la maxim.

În continuare, trebuie să acordați atenție articulațiilor genunchiului. Este necesar să îndoiți alternativ picioarele (în poziție supină), încercând să alunecați picioarele de-a lungul suprafeței și să atingeți călcâiul spre fese când vă aplecați.

Gimnastica coloanei vertebrale

Există un simulator multifuncțional Bubnovsky dezvoltat special de profesor, dar exercițiile pentru spate se pot face fără el. Următoarele acțiuni vă vor ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea:

 • în timp ce stai, îndreaptă-ți picioarele și odihnește-ți mâinile la suprafață. Atunci trebuie să „mergeți” pe fese, fără să vă țineți de mână. De asemenea, puteți face acest exercițiu cu picioarele în sus;
 • în timp ce stai, îndoaie membrele inferioare, sprijinindu-te de mâini. Apoi, ridicați alternativ piciorul la 20. Faceți același lucru cu un picior uniform;
 • îndoaie un picior și îndreaptă-l pe celălalt, întorcând ciorapul în lateral și trăgându-l spre tine. Apoi rupeți același picior de pe podea și executați mici ascensoare. Repetați totul de 20 de ori pentru fiecare membre;
 • să ridice picioarele îndreptate așezate pe podea la un unghi de 45 de grade (alternativ de 5 ori);
 • îndoaie-ți picioarele în fața ta, apoi ridică unul dintre ele (drept) și ia-l în lateral și ia-l pe cel de-al doilea într-o poziție îndoită spre cealaltă parte. Efectuați 8 repetări pe fiecare membre;
 • îndoaie genunchii într-o poziție supină. Lăsați o mână dreaptă și așezați cealaltă pe partea din spate a capului. Apoi îndreptați-vă cu un picior îndreptat, întindeți brațul opus. Faceți exercițiul pentru fiecare membre de 15 ori;
 • într-o poziție similară, întoarceți genunchii în partea dreaptă, ridicați capul și partea superioară a spatelui de 15 ori;
 • culcat pe spate, îndreptați-vă brațele și ridicați-le deasupra capului simultan cu picioarele, apoi încercați să le reuniți. Repetați de 20 de ori.

Abonați-vă la RRNews.ru

Primește cele mai interesante și mai proaspete publicații pe mail

Bubnovsky - un set de exerciții pentru coloana vertebrală acasă

Durerea articulară și de spate este un fenomen comun pentru diferite grupuri și vârste ale populației. Iar motivele pentru aceasta pot fi complet diferite - neurologice, ortopedice, reumatologice, vertebrologice.

Introducere

Este important să știi! Medicii sunt șocați: „Există un remediu eficient și accesibil pentru durerea articulară.” Citiți mai multe.

Un aport de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene nu este suficient, ele pot ameliora doar inflamația, pot calma durerea, iar metodele utilizate în mod tradițional în astfel de cazuri vor reveni din nou simptomele tulburătoare. Pentru a preveni rigiditatea mișcărilor, este necesară apariția inflamației și a durerii, gimnastica pentru coloana vertebrală..

Mai mult de o generație de medici s-au gândit la ce fel de exerciții pentru coloana vertebrală sunt necesare pentru a preveni apariția bolilor coloanei cervicale, toracice și lombare și a articulațiilor și pentru a preveni reapariția lor, ce metode sunt aplicabile pentru ameliorarea stării pacienților. Dr. S. M. a reușit în această chestiune. Bubnovsky, care a dezvoltat un set de exerciții menite să îmbunătățească articulațiile și diferite părți ale coloanei vertebrale, care pot fi efectuate independent acasă.

Potrivit doctorului Bubnovsky, exercițiile pentru coloana vertebrală pot rezolva multe probleme ale articulațiilor și ale tuturor părților coloanei vertebrale într-o metodă non-chirurgicală. Cu ajutorul unor metode atât de simple, care sunt destul de sub puterea fiecăruia dintre noi, puteți uita pentru o lungă perioadă de timp ce durere și dureri în articulații, lumbago și durere care trage în partea inferioară a spatelui care radiază la picior și în alte locuri.

Componentele metodologiei S. M. Bubnovsky.

Tehnica medicului se bazează pe trei postulate principale:

 • Exerciții de respirație;
 • Nutriție corectă și multă băutură;
 • Proceduri de apă;

Aceste trei componente, realizate în combinație, fac posibilă obținerea succesului rapid și nedureros..

Exerciții de respirație, alimentație adecvată, proceduri abundente de băut și apă ar trebui să fie prezente în viața unei persoane care urmărește sănătatea articulațiilor și spate în fiecare zi, una nu trebuie să o înlocuiască sau să o excludă pe cealaltă. Principiul principal este consecvența și sistematicitatea.

Esența metodelor medicului și meritele gimnasticii medicale

Setul de exerciții este proiectat în funcție de vârstă și caracteristicile anatomice ale articulațiilor și coloanei vertebrale. Are ca scop o încărcare uniformă pe toate părțile coloanei vertebrale, ceea ce are un efect benefic asupra mușchilor, ligamentelor, vertebrelor și articulațiilor. Este o gimnastică terapeutică pentru coloana vertebrală care asigură fluxul de sânge către mușchii și țesuturile articulațiilor, le oferă elasticitate, flexibilitate, mobilitate și ton. Setul de exerciții este conceput pentru o încărcare gradată pe mușchi.

Avantajele gimnasticii terapeutice ale lui Bubnovsky:

 1. Ținând cont de toate caracteristicile corpului uman.
 2. Sarcină uniformă pe mușchi, articulații, vertebre și ligamente.
 3. Furnizarea de nutrienți, oxigen mușchilor și țesuturilor.
 4. Îmbunătățirea proceselor metabolice în țesuturi și mușchi.
 5. Oferind o încărcare de energie, vigoare și bună dispoziție.
 6. Creșterea mobilității, elasticitatea, tonul și aspectul articulațiilor, mușchilor, vertebrelor.
 7. Exercitiile se pot face independent acasa.

Complex de exerciții Bubnovsky

Chiar și problemele articulare „neglijate” pot fi vindecate acasă! Amintiți-vă doar să-l smulgeți cu el o dată pe zi..

Întregul set de exerciții Bubnovsky este construit pe o creștere treptată a complexității exercițiilor, pe o distribuție uniformă a sarcinii pe toate părțile coloanei vertebrale..

Obiectivul principal al gimnasticii remediale:

 • Relaxare și arhivare a spatelui;
 • Intinderea muschilor bratelor si picioarelor;
 • Intinderea vertebrelor spinarii, muschilor abdominali;
 • Ridicarea feselor;
 • Antrenament la picior.

Reguli de pregătire pentru gimnastică

Pregătirea pentru gimnastică are loc conform următoarelor reguli:

 1. Întregul complex de exerciții ar trebui să fie efectuat zilnic, cu condiția să nu existe nici o boală.
 2. Gimnastica pentru coloana vertebrală se efectuează pe stomacul gol, după mâncare, trebuie să treacă cel puțin 2 ore.
 3. Înainte de a începe gimnastica, este necesar să se încălzească pentru a încălzi mușchii, pentru aceasta puteți frământa mâinile, piciorul inferior, genunchii etc. în mișcări circulare.
 4. La sfârșitul antrenamentului, este de dorit un duș rece și o jumătate de oră de odihnă..
 5. Și abia după aceea puteți începe activitățile principale, mâncați.
 6. Bea cât mai mult lichid în timpul antrenamentului.
 7. În mod corect, adică respiră profund și calm.

Descrierea exercițiilor lui Bubnovsky

Luați în considerare câteva dintre exercițiile doctorului Bubnovsky:

 • Exerciții pentru coloana vertebrală. Pentru a relaxa mușchii și vertebrele din spate, trebuie să te urci pe toate cele patru, sprijinindu-te cu 4 puncte pe suprafață (genunchii și palmele) și să te relaxezi cât mai mult, așa cum se spune, „săgeți”.
 • Rămânând în aceeași poziție, expirați cât mai mult aer din plămâni și îndoiți coloana toracică într-un arc ascendent, lăsați fără a inhala, în această poziție timp de 10 secunde, relaxați-vă și după câteva secunde repetați exercițiul. Acest exercițiu se efectuează dacă este necesar tratamentul osteocondrozei cervicale și toracice..
 • În timp ce vă aflați în aceeași poziție, așezați-vă pe piciorul drept, împingându-vă spatele stâng. Întindeți mușchii trăgând piciorul stâng înapoi și piciorul drept înainte. Durerea în mușchii coapsei este un semn că totul se face corect. Acest exercițiu se efectuează dacă tratamentul este necesar atunci când rădăcinile nervoase sunt ciupite (condroză) și pentru ameliorarea spasmului muscular.
 • Fără a schimba poziția de pornire a corpului, întindeți torsul înainte, arcuind spatele, țineți cât mai mult posibil.
 • Exerciții pentru mușchii abdominali. Întins pe spate, ține mâinile în spatele capului. În această poziție, apăsați bărbia pe regiunea toracică și ridicați omoplații cât mai sus de podea, repetați până la calmarea și tensiunea în zona abdominală.
 • Exerciții pentru fese. Întins pe spate, așezați-vă brațele întinse sub fese, cu palmele în jos. În această poziție, ridicați regiunea pelvină de pe podea pe cât posibil. Efectuați de cel puțin 25 de ori. Apoi ia poziția de pornire și odihnește-te.
 • Exerciții pentru picioare. În poziție predispusă, în timp ce inhalați, ridicați piciorul stâng cât mai sus posibil alternativ, iar apoi cel drept, în timp ce expirați - coborâți-l. Acest exercițiu este bun pentru cei care au nevoie de tratament pentru articulațiile picioarelor (artroză, reumatism, artrită).
 • Stând cu degetele de la picioare pe o suprafață ridicată și cu călcâiele atârnate de podea, țineți-vă de mâini și „răsuciți înapoi” cu degetele de la picioare în sus și în jos. Exercițiul completează bine tratamentul medical al articulațiilor mici ale piciorului.
 • Pașii buni ajută la încălzirea mușchilor, îmbunătățind aprovizionarea cu sânge a țesuturilor, treaptă pe loc, în timp ce genunchii trebuie ridicați cât mai sus până la ombilic în sine.
 • Fără a schimba poziția inițială a corpului, cu brațele îndoite la coate, inspirați și coborâți torsul până la podea. La expirație, deplasându-ne pe călcâi, ne îndreptăm brațele. Un astfel de exercițiu se efectuează dacă este necesar tratamentul osteocondrozei, spondilozei coloanei vertebrale, herniilor intervertebrale.

concluziile

Astfel, Dr. S.M. Bubnovsky și metoda sa dezvoltată pentru îmbunătățirea articulațiilor și a coloanei vertebrale, au luat în considerare următoarele:

 1. Trei ingrediente principale (exerciții fizice, alimentație adecvată cu multă apă potabilă și respirație) îmbunătățesc tratamentul medicamentos al bolilor de spate și articulațiilor.
 2. Medicul a dezvoltat un set de exerciții, astfel încât atunci când sunt efectuate, fiecare parte a coloanei vertebrale este implicată: col uterin, toracic și lombar.
 3. Metodele medicului se bazează pe o creștere treptată a încărcării pe coloana toracică, cervicală și lombară, întinzând mușchii și întinzând vertebrele.
 4. Făcând exerciții la domiciliu le face confortabile și accesibile tuturor.
 5. Tratamentul, completat de exercițiile terapeutice ale Dr. Bubnovsky, devine mai accelerat și de succes.
 6. Metodele nu necesită echipament suplimentar.

Recomandări și sfaturi

 • Tratamentul pentru durerile de spate și articulații nu trebuie să se refere la exerciții fizice; cele trei componente ale gimnasticii și metoda Dr. Bubnovsky în sine nu reprezintă o garanție a unei vindecări a bolii, prin urmare, consultarea medicului dumneavoastră asistent și medicamentele prescrise de acesta sunt obligatorii.
 • Nu vă alarmați dacă metodele kinetoterapeutului provoacă durere în mușchi și articulații, asta înseamnă că faceți totul bine.
 • Măriți-vă timpul de încărcare și de încărcare în fiecare zi.
 • Fa gimnastica dimineata sau seara, depinde de tine sa te decizi. Luarea deciziilor depinde de momentul în care există timp liber. Cu toate acestea, mulți profesori de educație fizică consideră că merită să faci exerciții atunci când o persoană se simte veselă și energică. Un astfel de ceas este determinat de ritmurile biologice ale unei persoane și dacă o persoană este „bufniță” sau „pâlc”.

Metodologia lui S. M. Bubnovsky este o soluție revoluționară la multe probleme ale sistemului musculo-scheletic, datorită acesteia ameliorează durerea și suferința unei persoane cu astfel de boli și fenomene precum:

 1. Osteocondroza oricărei părți a coloanei vertebrale.
 2. Hernie intervertebrală lombară.
 3. Spondiloza coloanei vertebrale (orice parte a acesteia).
 4. Artroza, gonartroza articulațiilor.
 5. Inflamația tendoanelor umărului, gleznei, mâinii etc...
 6. Dislocări (fracturi) și perioada de recuperare după acestea.
 7. Implantare articulară.

Cei care practică în mod constant efectuarea exercițiilor lui Bubnovsky S.M., observă că au început să se simtă mult mai bine, iar durerea și rigiditatea în mișcări au dispărut. Pentru astăzi, toată lumea, dragi cititori, împărtășește în comentarii exercițiile care te-au ajutat să îmbunătățești starea coloanei vertebrale..

Gimnastica Bubnovsky pentru gât, articulații, cu o hernie a coloanei vertebrale acasă

Gimnastica conform metodei S.M. Bubnovsky este din ce în ce mai folosit acasă. Încrederea în evoluțiile sale este cauzată de faptul că el însuși, fiind invalid practic după o vătămare gravă, a fost capabil să se recupereze pe deplin. În plus, Serghei Mikhailovici este doctor în științe medicale și este meritul său în sistematizarea tuturor metodelor existente de terapie pentru exerciții..

Principii de bază ale tratamentului și reabilitării lui Bubnovsky

Kinezoterapia, al cărei fondator este S.M. Bubnovsky, este o metodă unică de utilizare a exercițiilor fizice ca bază pentru tratamentul de reabilitare și prevenirea multor boli. Principiul său fundamental poate fi considerat o mișcare permanentă, indiferent de gravitatea afecțiunii..

În plus, aceste principii de tratament se bazează pe:

 • O bază teoretică accesibilă și de înțeles.
 • Aplicarea complexă a tuturor metodelor existente de terapie cu exerciții fizice.
 • Motivația pacientului pentru a lupta pentru recuperare.
 • Alternarea sistematică și repetarea complexelor necesare și a exercițiilor individuale.
 • Utilizarea sistemului de sarcini individuale.
 • Aplicarea simulatoarelor necesare.
 • Includerea în sistemul de tratament a unor elemente de psihoterapie și meditație.

3 exerciții adaptive pentru toată lumea

Gimnastica lui Bubnovsky acasă începe cu versiunea sa adaptivă. Esența gimnasticii adaptive este pregătirea pentru antrenamente mai intense și concentrate. Simplitatea și disponibilitatea exercițiilor fac posibilă utilizarea lui la nesfârșit în temele de acasă este avantajul principal.

Gimnastica adaptivă include peste 100 de exerciții. Dar, în practică, nu este necesar să folosiți totul simultan..

Cele mai comune și disponibile tuturor sunt următoarele:

Flotări

Push-up-urile ajută la normalizarea fluxului de sânge prin arterele vertebrale. Drept urmare, alimentarea cu sânge a creierului este îmbunătățită. Când o faci, trebuie să ții cont de starea ta. În prezența bolilor coloanei vertebrale și ale articulațiilor, exercițiul se efectuează într-un ritm lent, cu mișcări netede.

Întindeți-vă pe podea, brațele îndoite la coate, palmele cu degetele înainte se sprijină pe podea lângă piept. Puneți degetele de la picioare pe podea. Faceți trei push-up-uri. Când coborâți corpul, inspirați-vă, în timp ce vă ridicați, expirați. După ce faceți trei împingeri, luați o poziție așezată pe genunchi, fesele sunt coborâte până la călcâie.

Ridicați corpul drept în sus, șoldurile perpendiculare pe luci. În creștere - inhalează, pe partea inferioară - expiră. Repetați de 3 ori și reveniți la push-up-uri. Numărul de cicluri - în funcție de sănătate, dar nu mai puțin de trei. Cu fiecare expirație, țipă „Ha!” În mod ideal, ar trebui să aduceți numărul de repetări la 100 pe zi..

Exercițiu pe presă

Se execută culcat pe spate. Îndoaie picioarele în genunchi, brațele întinse în spatele capului, palmele îndoite. Bărbia este presată pe piept. La expirație, rupeți omoplatele de pe podea cât mai mult și țineți cât mai mult posibil. Trageți în stomac. Repetați cât mai mult posibil. Crește o repetare în fiecare zi.

Întărirea spatelui și întinderea spatelui coapsei

Intins pe stomac, bratele indoite de coate sunt paralele cu corpul cu sprijin pe palma. La expirație, faceți un leagăn maxim cu un picior în sus. Repetați de 10 ori. Faceți același lucru cu celălalt picior. Apoi încercați să ridicați ambele picioare simultan. Nu vă panicați dacă nu funcționează imediat. Exercitarea nu este cea mai ușoară, de aceea trebuie să obțineți performanțe curate treptat..

Gimnastica Dr. Bubnovsky pentru dureri la nivelul coloanei vertebrale

Gimnastica Bubnovsky acasă, de regulă, este atribuită ca temă pentru scopuri preventive și terapeutice. Numirea gimnasticii este precedată de o examinare cuprinzătoare, deoarece, alături de indicații pentru utilizarea complexelor, există o serie de contraindicații..

Indicații pentru numirea gimnasticii Contraindicații

RelativAbsolut
 • Instabilitatea segmentelor coloanei vertebrale.
 • Osteocondroza regiunii lombosacrale.
 • Afecțiuni post traumatice și postoperatorii.
 • Scolioză și postură slabă.
 • Paraliză și pareză.
 • Hernii și proeminențe.
 • Durere la nivelul coloanei vertebrale cu afectare funcțională.
 • Boli ale rinichilor și ficatului în stadiul de deasupra primului.
 • Boli oncologice ale coloanei vertebrale.
 • Boli cardiovasculare descompensate.
 • Intervenții chirurgicale pe alte organe (în perioada postoperatorie timpurie).
 • Leziuni însoțite de ruperea ligamentelor și mușchilor.
 • Condiții după intervenția chirurgicală a coloanei vertebrale.
 • Neoplasme maligne.
 • Orice hemoragie.
 • Pre-infarct și condiții pre-infarct.
 • Fracturile oaselor tubulare.

Pentru fiecare tip de boli ale sistemului musculo-scheletic, a fost dezvoltată propria metodă, cu toate acestea, în fiecare complex, exercițiile pot fi duplicate.

Gimnastica Bubnovsky cu osteochondroza

Acasă, osteochondroza poate fi învinsă cu ajutorul gimnasticii Bubnovsky.

Această boală comună este supărătoare pentru un număr mare de oameni. Adesea, exacerbările sale sunt însoțite de sindromul durerii severe. Complexe de exerciții dezvoltate de S.M. Bubnovsky, vă permite să scăpați de simptomele osteochondrozei și, de asemenea, ajuta la restaurarea funcțiilor țesutului muscular, normalizarea circulației sângelui și a funcțiilor motorii.

Exerciții pentru osteochondroza cervicală

În cazul osteochondrozei cervicale, exercițiile ar trebui să vizeze întoarcerea mobilității vertebrelor.

Cele mai bune exerciții sunt:

 1. Întinde gâtul înainte, ridicându-ți bărbia. După ce a descris un arc cu bărbia în direcția în sus și spre dreapta, ajungeți la umăr. Faceți același lucru la stânga..
 2. Înclinați urechea pe umăr în timp ce ridicați bărbia cât mai mult posibil. Remediați poziția. Faceți cu ușurință o mișcare similară cu celălalt umăr.
 3. Imită mișcarea de gâscă care atacă: coborâți bărbia spre piept și ridicați-o înainte într-un arc. În același timp, întindeți-ți gâtul înainte. La întoarcerea la IP, partea din spate a capului nu trebuie aruncată înapoi. Dacă funcționează, atunci puteți utiliza partea superioară a regiunii toracice în mișcare..
 4. Mută-ți bărbia spre piept. Apoi ridicați-l lin de-a lungul unui arc în timp ce rotiți simultan capul în partea dreaptă. Priviți tavanul și întoarceți-vă capul într-o poziție dreaptă de-a lungul arcului superior. Faceți aceleași mișcări spre stânga.
 5. Faceți rotiri ale capului în poziție dreaptă. Virajele sunt netede, cu amplitudine deplină. În poziție extremă, fixați capul timp de 1-1 sec..
 6. Pune mâna pe umărul opus și ridică antebrațul paralel cu podeaua. Puneți bărbia pe ea și apăsați până când simțiți tensiune în mușchii bazei craniului. Apăsați timp de 4-5 secunde, apoi faceți totul în direcția opusă.
 7. Ridicați ambele mâini în sus, luați-le înapoi cu o îndoire. Mișcați bărbia înainte și în sus, trageți gâtul înainte.
 8. Cu o mișcare lină, aduceți omoplatele, apoi întindeți-vă brațele: una în sus și în lateral, a doua în jos și în lateral. Reveniți la poziția de pornire și faceți totul, schimbând poziția mâinilor pe verticală.

Cele mai eficiente și inofensive exerciții din metoda S.M. Bubnovsky. Multe femei încearcă să le adauge exerciții de forță pe cont propriu. În acest sens, este necesar să oferiți sfaturi: nu folosiți exerciții de forță și de încărcare la antrenament pentru osteocondroza cervicală fără prescripția medicului.

Osteocondroza regiunii toracice

Osteocondroza coloanei toracice este mult mai puțin frecventă decât alte boli ale coloanei vertebrale. Motivul este prezența unui corset muscular suficient de puternic și a unei mobilități limitate a secției. Dar insidiozitatea ei constă într-un diagnostic complex: simptomele sunt foarte similare cu bolile altor organe..

Prin urmare, înainte de încheierea unei examinări complete și a unui diagnostic precis, auto-medicația nu merită..

Următoarele exerciții pot fi sugerate ca teme pentru această boală:

 1. Ridicați umerii în sus, blocați-vă, la numărul de 10 - reveniți la IP.
 2. Aduceți omoplatele, numărați la 10, apoi aduceți umerii cât mai mult în față, parcă pliați pe jumătate.
 3. Rotiri mici ale brațelor: vârfurile degetelor pe umeri. Coturile descriu circumferința maximă posibilă. Patru numărătoare se fac rotire înainte, patru - înapoi. Repetări în fiecare direcție - cel puțin zece.
 4. În poza „pisicii”, arcuiește-ți spatele. Remediați câteva secunde. Relaxați-vă, apoi repetați.
 5. Stând pe un scaun cu spatele drept, închideți brațele întinse înainte în lacăt. Faceți viraje ale părții superioare a corpului în direcții diferite de 5 ori.

Gimnastica pentru hernia intervertebrală și osteochondroza regiunii lombosacrale

Gimnastica lui Bubnovsky acasă este o secțiune mare dedicată tratamentului celor mai grave boli ale coloanei vertebrale. Secțiunile sale inferioare sunt mai predispuse la patologii decât altele. Bolile lor au cele mai grave consecințe și sunt mai greu de tratat..

Exerciții pentru sindromul durerii acute

Cel mai adesea, începutul tratamentului coincide cu prezența sindromului de durere acută. Pentru un tratament de succes, primul pas este ameliorarea durerii..

Există mai multe exerciții eficiente care pot ajuta la refacerea mișcării și la reducerea durerii:

 1. Răsucirea. Mințiți, îndoiți genunchii, puneți mâinile pe spatele capului. Trageți genunchii către coate, alternând mișcarea membrelor.
 2. Mergând pe toți patru. Cel mai simplu exercițiu care nu necesită nicio pregătire. Singurul lucru de luat în considerare este faptul că membrele superioare și inferioare opuse se mișcă simultan.
 3. Întinzându-se în picioare. Picioarele sunt mai late decât umerii, coturile se fac alternativ la fiecare picior.
 4. Jumătate de pod. Se execută culcat pe spate. Pelvisul este ridicat și coborât cu o îndoire în partea inferioară a spatelui.

Complex pentru regiunea lombosacrală

Mai jos sunt cele mai bune exerciții Bubnovsky sub forma unui complex medical universal pentru exerciții la domiciliu:

 1. Mergând pe fese. Stând pe podea, brațele îndreptate pe piept, mergeți un metru înainte și înapoi pe fese. Faceți astfel de treceri de la 10 la 15.
 2. Deviere de torsiune. Îndoiți spatele cu viraje în direcții diferite, de fiecare dată ajungând la glezna opusă.
 3. Aplecat înainte. Stând cu brațele deasupra capului. Aplecați-vă înainte, atingeți vârful degetelor cu mâinile. Repetați de 10-15 ori.
 4. Pante laterale. Puneți picioarele înălțime pe umeri, ridicați o mână în sus, cealaltă în jos. Aplecați-vă în partea opusă a mâinii ridicate. Schimbă mâinile și înclină spre cealaltă parte.
 5. Ridicând brațul într-o deviere. Întins pe stomac, întindeți-vă brațele înainte. Pune capul pe obrazul stâng. Îndepărtați pieptul și brațul drept de pe podea. Când reveniți la poziția de pornire, puneți capul pe obrazul drept. Procedați la fel cu mâna stângă. Efectuați de 10 ori.
 6. Ridicarea brațelor cu o îndoire. Tehnica este descrisă în exercițiul anterior, dar ambele mâini sunt ridicate simultan..
 7. Pisică. Pe la patru paturi, în timp ce expiri, apleacă-te la maximum, blochează-te și nu respiră. Cu o respirație, reveniți la PI. La expirație, aplecați spatele în jos, reparați. Numărul de repetări ale perechilor de mișcări - 10-15.
 8. Biciclete. Pe spate, întindeți-vă brațele paralel cu corpul, picioarele îndoite. Ridicați șoldurile erau perpendiculare pe podea. Efectuați mișcări similare cu pedalarea unei biciclete.
 9. Twist bike. Întins pe spate, cu palmele pe spatele capului. Cu genunchiul, atinge cotul opus cu o mișcare simultană a umărului și cotului. Repetați tehnica cu o pereche de alte membre.
 10. Ridicarea pelvisului. Intins pe covoraș, îndoaie-ți picioarele în genunchi, astfel încât picioarele să fie aproape de fese. Ținând gleznele cu mâinile, ridicați pelvisul în timp ce vă arcuieți spatele.

Gimnastica pentru scolioza spinarii

Scolioza, de regulă, se dezvoltă în copilărie și adolescență și este o problemă serioasă și nu pe deplin înțeleasă. Tratamentul său este un proces lung și laborios..

CM. Bubnovsky a dezvoltat o metodă pentru utilizarea kinetoterapiei pentru a trata această patologie:

 1. Treci pe toți patru, în timp ce expiri, coborâți fesele până la călcâie, aplecați-vă spatele și inspirați adânc.
 2. În aceeași poziție, efectuați picioarele rotative alternative în sus și în lateral.
 3. SP se păstrează. Coborâți pelvisul în părțile laterale până când apare durerea. Ține-ți genunchii pe podea.
 4. În aceeași poziție, în timp ce inhalați, îndoiți spatele inferior și ridicați capul, astfel încât să puteți vedea tavanul. Îndoaie-ți partea inferioară a spatelui și ridică capul și, pe măsură ce expiri, coboară-ți bărbia și arcuie-ți spatele.
 5. Întins pe spate, coborâți picioarele aplecate în genunchi spre podea alternativ în fiecare direcție.
 6. În același PI, luați un picior cu ambele mâini, trageți-l la stomac. Faceți același lucru cu celălalt membru. Dacă este posibil, trageți ambele picioare în același timp.
 7. Împrospătarea în genunchi Apoi - în poziția „scândură”.

Gimnastica Bubnovsky pentru articulațiile genunchiului

Artrita și artroza articulațiilor genunchiului sunt boli foarte frecvente. Acestea provoacă multă suferință bolnavilor și, în unele cazuri, duc la handicap..

Sergey Mikhailovich a dezvoltat o metodă separată de a trata aceste afecțiuni:

 1. Intins pe spate, alternati lin si indoiti picioarele in articulatiile soldului si genunchiului.
 2. „Bicicletă” întinsă pe spate.
 3. "Foarfece verticale".
 4. „Foarfece orizontale”.
 5. Intinderea piciorului si a gleznei. Întins, picioarele împreună, „trage” degetele cât mai mult posibil. După fixare pentru câteva secunde, relaxați-vă și repetați din nou.
 6. Întins pe partea ta, ridică și coboară picioarele drepte. Dacă nu funcționează imediat, alegeți primul. După câteva antrenamente, încercați să le ridicați pe ambele în același timp. După 10 repetări, rostogoliți în cealaltă parte.

Gimnastica pe simulatorul Bubnovsky (MTB)

Simulatorul lui Bubnovsky este folosit pentru multe boli, astfel încât complexele au fost dezvoltate pentru fiecare dintre ele. Număr de exerciții - mai mult de 50.

Cele mai versatile sunt enumerate mai jos:

 1. Partea superioară a șosetei.
 2. Aruncarea blocului inferior.
 3. „Shargi” (trageți de jos la nivelul șoldului).
 4. Trageți-vă, îndoindu-vă coatele.
 5. Trageți de sus în jos prin părțile laterale.

Setul de exerciții al lui Bubnovsky pe o minge gimnastică

Fitball a devenit de mult timp unul dintre cele mai preferate aparate gimnastice în rândul femeilor. Mulți oameni cred că această minge uriașă este destul de sigură și reduce stresul în comparație cu exercițiile clasice. Prin urmare, este recomandat să-l utilizați pentru persoanele cu o stare fizică slabă și cu un exces de greutate mare..

Această părere este o amăgire clară și nu se recomandă utilizarea fitball la începutul tratamentului bolilor coloanei vertebrale. Acest lucru se poate face după finalizarea unui curs de pregătire inițială sau adaptativ..

Principalele exerciții recomandate de S.M. Bubnovsky:

 1. Întindeți-vă mingea cu stomacul, astfel încât corpul să atârne în jos. Picioarele sunt fixate ferm pe suport. La expirație, ridicați corpul paralel cu podeaua, țineți-vă și reveniți la poziția inițială.
 2. IP-ul este același. Mâinile se sprijină pe palme și coate. La expirație, ridicați picioarele drepte, fixați și coborâți.
 3. Intinde-te pe minge, pastrand corpul paralel cu podeaua. Suportul este pe brațe drepte. Întoarceți-vă capul în ambele direcții pe rând, astfel încât să vă puteți vedea călcâiele.
 4. Îngenunchind, înfășurați-vă mâinile în jurul mingii și încercați să vă trageți în sus, fără a strânge mușchii spatelui.

Exercițiu pentru coloana vertebrală folosind benzi de rezistență

Benzile de rezistență sau tampoanele de cauciuc sunt unele dintre cele mai accesibile opțiuni pentru mașini de exercițiu pentru uz casnic. Zeci de exerciții pot fi efectuate cu ajutorul lor.

Cel mai frecvent dintre exercițiile Bubnovsky:

 1. Întindeți-vă pe spate și apucați suportul. Folosiți piciorul pentru a trage amortizorul atașat de partea superioară a peretelui. Tragerea se face până când călcâiul atinge podeaua.
 2. La fel, dar cu două picioare.
 3. Întindeți-vă stomacul și aplecând piciorul (sau ambele) la articulația genunchiului, trageți expansorul fixat în partea de jos a peretelui.
 4. Tracțiunea genunchiului către stomac se face în același mod, dar întinsă pe spate.
 5. Deadlift pe toate patru.

Exerciții de reabilitare a fracturilor coloanei vertebrale

Pentru leziunile coloanei vertebrale, exercițiile sunt prescrise din prima zi după operație. În pat:

 1. Îndoirea picioarelor pentru a ridica capul și umerii. Priveste inainte.
 2. Picioarele sunt drepte. Ajunși cu mâinile la degetele de la picioare.
 3. La fel, dar cu un picior pe celălalt.

După anularea repausului la pat:

 1. Dintr-o poziție predispusă, ridicați spatele, sprijinindu-vă pe picioare și coatele.
 2. Intins pe stomac cu sprijin pe coate, ridicați capul și umerii.
 3. „Biciclete“.

Încărcare pentru persoanele în vârstă

Gimnastica Bubnovsky la domiciliu este cea mai relevantă pentru persoanele în vârstă.

Pentru cele mai vechi grupe de vârstă, există exerciții destul de accesibile:

 • Stretching. Se pot face culcând, stând și stând în picioare..
 • Pârtii. Fabricat atât în ​​picioare, cât și în șezut.
 • Rotirea capului, pelvisului și trunchiului.
 • Agățat de bara orizontală.
 • Ridicarea scaunelor.
 • genuflexiuni.

Materialul prezentat în articol arată că gimnastica conform metodelor S.M. Bubnovsky poate fi utilizat atât într-un spital sau în ambulatoriu, cât și acasă. În orice caz, este capabil să atenueze cursul bolii și, în cele mai multe cazuri, să ducă la o remisiune permanentă..


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită