Tratamentul nevralgiei intercostale: de la medicina clasică la abordări netradiționale

Durere recurentă în inimă și partea inferioară a spatelui, respirație, incapacitate de a respira profund - toate acestea sunt adesea confundate cu manifestările unei boli cardiace sau pulmonare grave. Temându-se de un diagnostic teribil, bolnavul nu îndrăznește să meargă la medic, continuă să îndure durerea și refuză modul obișnuit de viață. Între timp, simptomele pot indica nevralgii intercostale. Această patologie este considerată rapid vindecabilă, dar nu ar trebui să o aduci la un stadiu avansat..

Nevralgie intercostală: când durerea nu permite să trăiască normal

Nevralgia este o afecțiune dureroasă care se resimte în zona unui nerv. În consecință, nevralgia intercostală se manifestă prin durere în regiunea nervului intercostal. Pentru a înțelege cauza durerii, amintiți-vă anatomia.

În total, o persoană are 12 perechi de nervi intercostali, sunt o continuare a nervilor toracici, care ies prin foramenul intervertebral din canalul spinal. Acești nervi se desfășoară de-a lungul fiecărui spațiu intercostal de pe partea dreaptă și stângă a pieptului. Perechile inferioare ajung la peretele abdominal anterior, deci, cu nevralgii, durerea poate fi resimțită nu numai în piept, ci și în abdomen. Deseori medicii consideră că durerea cuplurilor superioare este rezultatul bolilor cardiace sau pulmonare, cele inferioare - un semn al patologiilor stomacului, ficatului, pancreasului.

Nervii intercostali sunt compuși din fibre senzoriale, motorii și autonome. În cazul în care fibrele sensibile sunt deteriorate, victima este îngrijorată de durere, dacă motorii - scurtarea respirației, dacă este vegetativă - există o transpirație crescută în zona pieptului.

Durerea în nevralgii intercostale este puternică, „tragând”, din punct de vedere al intensității, este comparabilă cu durerea în infarctul miocardic, pleurezie, pancreatită, boala ulcerului peptic. Cu toate acestea, cu nevralgii, este posibil să palpați punctul de durere prin palpare, ceea ce este imposibil cu un atac de cord și pleurezie. Nitroglicerina, care face față unui atac de cord, va fi neputincioasă. În plus, cu nevralgii intercostale, durerea poate să nu dispară ore întregi sau chiar zile..

Această boală este cel mai adesea îngrijorată de persoanele de vârstă medie și vârstnică și practic nu apare la copii.

Cauzele bolii

Să luăm în considerare principalele motive care pot provoca nevralgii intercostale:

 • Osteocondrozei. Cu această boală, țesutul cartilaginos între vertebre este distrus, nervul care vine de la nivelul coloanei vertebrale de-a lungul spațiilor intercostale este ciupit, care devine o sursă de durere.
 • Răceli, hipotermie.
 • Purtați lenjerie strânsă (pentru femei). Sutienele strânse, care se apasă puternic pe corp, pot comprima mecanic nervii, dăunându-i. Mai ales de multe ori această problemă îngrijește fetele și femeile subțiri: din cauza lipsei de grăsime subcutanată, nervii sunt situați foarte aproape de piele.
 • Virus herpes (Herpes zoster, zona zoster). Boala este însoțită de o erupție pe piept, pe spate. Bulele și crustele dispar după câteva săptămâni, dar durerea nu dispare luni întregi și fără tratament - ani de zile. Această formă de nevralgie se numește postherpetică și este cea mai frecventă la persoanele în vârstă și la cele cu imunitate slăbită..
 • Activitate fizică neobișnuit de mare.
 • Stres.

În plus, nevralgia intercostală poate apărea din cauza modificărilor legate de vârstă și a anumitor boli: diabet zaharat, boli ale tractului gastro-intestinal, tumori ale măduvei spinării toracice și altele..

Simptome și semne clinice ale nevralgiei intercostale

Principalul simptom al bolii, așa cum am menționat anterior, este durerea. Poate fi ascuțit, dureros, arzător, temporar sau permanent. Senzațiile dureroase cresc semnificativ în timpul activității fizice, iar acest lucru nu înseamnă a juca sport sau a transporta greutăți. Stoarcerea, țipăturile, întoarcerea torsului, schimbarea poziției corpului - toate acestea pot provoca un atac de durere excretoare.

În timp, durerea va dispărea pe măsură ce rădăcina nervoasă va dispărea. Ca urmare, pacientul se va simți mai bine, va începe să creadă greșit că boala a mers odată cu simptomul durerii. Cu toate acestea, această îmbunătățire este înșelătoare, asemănătoare cu calmul dinaintea furtunii. Foarte curând starea persoanei se va schimba - va exista greutăți în piept, respirația va deveni superficială, va fi imposibil să respirați adânc, partea inferioară a spatelui se va doare insuportabil. Boala va intra într-o formă neglijată și va fi mult mai dificilă vindecarea ei..

Alături de sindromul durerii, se disting alte simptome neplăcute ale nevralgiei intercostale: contracții musculare involuntare periodice și răsuciri - convulsii. În plus, pacientul poate să se înroșească sau să-și piardă sensibilitatea (amorțind) pielea în apropierea punctului de durere.

În cazul nevralgiei intercostale, pacientul își asumă în mod inconștient o postură antalgică - înclină ușor corpul către partea „sănătoasă” și încearcă astfel să se miște, păstrând echilibrul. În această poziție, spațiile intercostale sunt întinse, eliberând terminațiile nervoase stoarse..

Dacă prezentați astfel de simptome, trebuie să consultați un medic - un neurolog (neuropatolog) cât mai curând posibil. Pentru a face un diagnostic, el trebuie să examineze cu atenție pacientul, probabil să-l trimită la specialiști din alte profiluri (pentru a exclude alte boli). Dacă durerea este localizată pe partea stângă a corpului, atunci va trebui să se facă o electrocardiogramă. De asemenea, pacientul va trebui să ia o radiografie a coloanei vertebrale (dacă există suspiciuni de patologie a coloanei vertebrale, apoi va fi supus suplimentar o ecografie sau tomografie computerizată), mielografie (o imagine detaliată a rădăcinilor nervoase ale măduvei spinării) și un test general (clinic) de sânge.

Tratamentul nevralgiei intercostale în medicina clasică

Durerea în nevralgii intercostale poate fi „amețită” luând un anestezic - un medicament anti-inflamator nesteroid (metamizol sodic, ibuprofen, diclofenac, ketoprofen). Exercițiile de respirație pot atenua și starea: respirăm adânc, ne ținem respirația pentru o perioadă scurtă de timp și apoi expiram aerul în porții mici.

Terapia principală a bolii poate fi prescrisă doar de un medic după o examinare amănunțită..

Tratament medicamentos

Terapia complexă cu medicamente este considerată cea mai eficientă. Include administrarea următoarelor medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene (enumerate mai sus), anticonvulsivante (carbamazepină, acid valproic, gabapentină), antidepresive (amitriptilină, imipramină, fluoxetină), relaxante musculare (baclofen, tizanidină).

Fizioterapie

În timpul stadiului subacut al bolii, de regulă, este prescrisă terapia cu microunde (utilizarea energiei câmpului electromagnetic poate îmbunătăți starea sistemului nervos uman, crește circulația sângelui) și darsonvalizarea (expunerea la curenții de impuls de înaltă frecvență asigură fluxul de sânge în zonele afectate, activează procesele metabolice, are efect analgezic, ameliorează spasmele fibrelor musculare).

În stadiul acut al nevralgiei intercostale, iradierii ultraviolete, expunerea la curenți de ultra-înaltă frecvență și expunerea la radiații electromagnetice din gama decimetrului (UHF) (terapia decimetrică presupune utilizarea de unde electromagnetice ultra-frecvență, vă permite să afectați organele și țesuturile profund localizate, ajutați țesuturile în asimilarea oxigenului și a nutrienților, are efect antiinflamator), electroforeză cu lidocaină.

Dacă a apărut nevralgie pe fundalul bolilor coloanei vertebrale, prescrieți efectul nămolului terapeutic, parafină, radiații infraroșii. Aceste proceduri cresc temperatura țesutului local, ceea ce duce la vasodilatație, fluxul sanguin îmbunătățit și un metabolism crescut..

Tratamente de medicină chineză pentru nevralgie

În tratamentul nevralgiei intercostale, joacă un rol semnificativ procedurile medicinii orientale, în special chinezele. Medicii medicinii tradiționale chineze definesc două moduri de apariție a patologiei: impactul factorilor patogeni externi și interni. Patogeni externi - frig, vânt, umezeală. Pentru tratament, pacienților li se prescriu unguente cu efect de încălzire, moxibustie, sedative pe bază de plante. Efecte patogene interne - afectarea ficatului, vezicii biliare, sistemului nervos periferic. În acest caz, se folosește acupunctura, masajul și medicamentele pe bază de plante combinate..

Masaj

Cu nevralgie intercostală, este prescris masajul a două zone: spatele și pieptul. Procedura începe cu rezolvarea părții sănătoase cu trecerea ulterioară la zona afectată (este masată mai puțin intens pentru a nu provoca o creștere a durerii). De obicei, este prescris un curs de opt până la zece ședințe de 30-40 minute. În plus, este posibil să se utilizeze unguente anti-inflamatorii anestezice. Ședințele de masaj calmează durerea, ajută mușchii să se relaxeze.

În timpul masajului, circulația sângelui în țesuturi se îmbunătățește, se exercită un efect pozitiv asupra structurilor vertebrale - diametrul găurii prin care trece nervul strangulat se extinde, în urma căreia este posibil să ușurezi pacientul de senzații dureroase..

Reflexoterapie

Este una dintre cele mai frecvente prescripții pentru nevralgia intercostală. Include acupunctura, electropunctura, terapia cu vid și așa mai departe. Principiul funcționării reflexoterapiei se bazează pe îndepărtarea dezechilibrului muscular în mușchii adânci ai spatelui. Unele proceduri, cum ar fi acupunctura, sunt recomandate în perioadele de exacerbare a bolii.

Moxibustion (încălzire cu trabucuri de pelin)

Moxoterapia și-a luat originea în urmă cu multe mii de ani din medicina chineză și este un efect termic asupra punctelor biologic active, precum și asupra locurilor spasmelor și ale zonelor dureroase. Într-o „casă” specială din lemn, este fixat pe corpul pacientului o trabucă mirositoare din plante medicinale, timp de 30 de minute până la o oră. În timpul sesiunii, pacientul simte căldură, flux de sânge și energie în zona încălzită. De regulă, impactul asupra unui punct se realizează de la cinci la zece ori.

Cursul procedurilor medicale poate fi prescris numai de către un medic și numai după o examinare cuprinzătoare. Principalul lucru este să căutați ajutor competent cât mai curând posibil. În stadiile incipiente, boala este tratată cu succes.

Unde este tratată nevralgia intercostală??

Un comentariu pentru cititorii noștri a fost oferit de Zhang Ziqiang, un medic important la Clinica TAO de Medicină Tradițională Chineză:

„Din punctul de vedere al medicinei chineze (TCM), cauza nevralgiei intercostale sunt tulburările funcționale ale organismului, ceea ce duce la modificări organice, care, la rândul lor, se manifestă sub formă de durere. Prin urmare, atunci când un client vine la clinica noastră cu plângeri de dureri nevralgice, diagnosticăm în primul rând starea întregului organism. Se folosesc metodele medicinei tradiționale chineze: interogarea, examinarea, ascultarea și palparea. Desigur, sunt luate în considerare rezultatele tuturor studiilor de laborator și instrumentale, precum și concluziile medicilor pe care pacientul i-a vizitat anterior. În general, acțiunile diagnosticianului au ca scop îndeplinirea regulii de bază a medicinei chineze: „Nu tratați boala, ci pacientul”..

În clinica TAO, tratamentul nevralgiei intercostale constă din trei etape. În primul rând, medicul ameliorează durerea acută folosind mecanismele analgeziei acupuncturii (ameliorarea durerii prin acupunctură). Tratamentul ulterior vizează refacerea tulburărilor patologice folosind ace de acupunctură. În funcție de metoda de introducere a acului, unghiul de înclinare a acestora, adâncimea de imersie, timpul de instalare și metoda de extracție, un medic cu experiență poate acționa izolat asupra anumitor sisteme situate la adâncimi diferite în același punct. Efectul de vindecare poate fi completat cu o procedură care implică efectul căldurii dintr-un trabuc de pelin mirositor pe puncte bioactive (moxoterapie) sau cu un masaj terapeutic cu tuina. Rezultatul tratamentului este stabilit cu ajutorul medicamentelor pe bază de plante - utilizarea medicamentelor din plante chinezești, care conțin nu numai plante medicinale, ci și minerale, precum și materiale de origine animală (bilă, coarne, coajă).

Cât de multe proceduri de tratament trebuie să fie supus unui pacient pentru a-și îmbunătăți starea de bine este determinat de medicul curant, care nu este mai puțin interesat în realizarea unei dinamici pozitive decât pacientul însuși. Toți specialiștii lucrează de multă vreme în clinica noastră. Prin urmare, în cazurile în care este recomandată o repetare a procedurilor preventive sau terapeutice, pacientul poate vizita întotdeauna exact medicul care îi oferă mai multă încredere..

„TAO” este baza clinică oficială a Departamentului de Medicină Integrativă a primei Universități Medicale de Stat din Moscova, numit după IM Sechenov al Ministerului Sănătății Rusiei. În plus, pacienții noștri sunt tratați de medici cu experiență din RPC, mulți dintre ei fiind medici ereditari cu o experiență totală de muncă în TCM de la 15 la 40 de ani. Toți medicii clinicii au fost instruiți în cele mai bune universități medicale din China și au practicat în spitale publice din Regatul Mijlociu, au lucrat în Canada și Elveția.

Diagnosticul în „TAO” este gratuit, costul unui curs de influență terapeutică este destul de acceptabil. Pentru comoditatea pacienților, clinica oferă diverse programe bonus ".

P. S. Programările sunt disponibile prin telefon și online - pe site-ul clinicii. De asemenea, puteți găsi o listă completă de servicii medicale, inclusiv proceduri de cosmetologie..

* Licență pentru furnizarea de servicii medicale nr.LO-77-01-000911 din 30 decembrie 2008 eliberată de Departamentul de Sănătate al orașului Moscova.

Nevralgie intercostală

Nevralgia intercostală este o leziune a nervilor intercostali, însoțită de sindromul durerii intense. Patologia în sine nu reprezintă o amenințare pentru viață, cu toate acestea, bolile grave pot fi mascate sub simptomele nevralgiei intercostale, care includ, în primul rând, patologii cardiovasculare, în special infarct miocardic. În unele cazuri, nevralgia intercostală indică prezența altor boli, de exemplu, neoplasme ale măduvei spinării sau ale organelor toracice, pleurezie.

Nervii intercostali conțin atât fibre senzoriale și motorii, cât și fibre simpatice. În corpul uman, există 12 perechi de nervi în regiunea intercostală, fiecare trecând sub marginea coastei corespunzătoare în spațiul intercostal, ca parte a mănunchiului neurovascular. Nervii intercostali asigură inervația pielii și mușchilor peritoneului, părților costale și diafragmatice ale pleurei, peretelui abdominal anterior, sânului, pieptului. Nevralgia apare atunci când rădăcinile nervilor intercostali sunt stoarse la ieșirea lor din coloana vertebrală, de obicei ca urmare a spasmului muscular.

Nevralgia intercostală apare la fel de des la bărbați și femei. Sensibilitatea bolilor crește odată cu vârsta.

Sinonime: nevralgia nervului intercostal, sciatica toracică.

Nevralgii intercostale cauzele și factorii de risc

Cele mai frecvente cauze ale nevralgiei nervului intercostal sunt:

 • osteocondroza, spondilita, spondilita anchilozanta si alte boli ale coloanei toracice;
 • tumori ale măduvei spinării toracice;
 • activitate fizică excesivă;
 • mișcare bruscă nereușită;
 • traumatisme toracice;
 • poziția forțată inconfortabilă a corpului;
 • hipotermie generală a corpului, hipotermie toracică și spate;
 • patologia tractului gastrointestinal superior;
 • infecție cu herpes.

La femei, nevralgia intercostală poate fi cauzată de purtarea lenjeriei strânse, precum și de a fi subponderale. La copii și adolescenți, nevralgia intercostală poate apărea în perioada de creștere intensivă a scheletului osos..

Factorii care contribuie sunt:

 • tulburări metabolice (diabet zaharat);
 • modificări legate de vârstă în vasele de sânge;
 • imunodeficientei;
 • boli ale sistemului nervos;
 • boli infecțioase și inflamatorii;
 • intoxicația organismului;
 • loc de muncă incomod.

Formele bolii

Există două forme principale de nevralgie intercostală:

 • radiculare - cauzată de iritarea rădăcinilor măduvei spinării și este însoțită de durere în regiunea toracică, poate fi deghizată în patologie cardiacă;
 • reflex - apare din cauza tensiunii musculare în spațiile intercostale.

Nevralgia intercostală apare la fel de des la bărbați și femei. Sensibilitatea bolilor crește odată cu vârsta.

În funcție de localizare, nevralgia intercostală este clasificată în unilaterală și bilaterală. Aceasta din urmă apare adesea pe fondul imunodeficienței, bolii de radiații, infecției cu herpes și a mai multor boli.

Simptomele nevralgiei intercostale

Principalul simptom al nevralgiei intercostale este durerea piercing paroxistică, care poate fi împușcat, ars, înjunghiat, asemănând cu un șoc electric. Durerea crește odată cu râsul, tusea, respirația profundă, întoarcerea corpului, ridicarea membrelor superioare. În plus, senzațiile de durere cresc odată cu palparea zonei afectate și pot deveni insuportabile pentru pacient. Pacientul presupune o poziție forțată a corpului (posturi antalgice) pentru a reduce sau a opri durerea. Durerea este prelungită, persistând adesea ziua și noaptea, deși intensitatea acesteia poate varia.

Durerea poate fi de localizare diferită. La femei, pe fondul modificărilor hormonale din perioada climaterică și / sau postmenopauză, durerea este adesea observată în zona proiecției inimii, durerea poate radia către glanda mamară. La bărbați, durerea este mai des localizată la nivelul coastelor inferioare, în partea stângă a pieptului. În funcție de locația leziunii, durerea poate fi dată regiunii inimii, scapulei, epigastrului. Odată cu localizarea durerii de-a lungul unuia sau a doi nervi intercostali, poate dobândi un caracter de zoster.

O trăsătură caracteristică a nevralgiei intercostale este aceea că durerea nu scade noaptea. În stadiile incipiente ale bolii, durerea în piept poate fi mai puțin intensă, manifestă ca furnicături, dar crește odată cu progresia patologiei. Durerea în nevralgia intercostală poate fi atât unilaterală cât și bilaterală. În primele zile după debutul stării patologice, atacurile de nevralgie intercostală pot duce la tulburări de somn (până la insomnie) și deteriorarea stării generale a pacientului..

La copii, nevralgia intercostală se manifestă prin dureri severe în zona afectată și este însoțită de convulsii, tulburări de somn, excitabilitate crescută, tulburări de vorbire..

Tabloul clinic al bolii poate include:

 • spasme musculare în zona afectată;
 • amorteala zonei afectate;
 • transpirație crescută (hiperhidroză);
 • paloare sau roșeață a pielii;
 • senzația de fiori târâtoare;
 • lipsa respirației (din cauza respirației incomplete în timpul atacurilor de durere); etc..

Semnele nevralgiei intercostale, care sunt cauzate de o infecție cu virus herpes, sunt o erupție pe piele și mâncărime care apare chiar înainte de apariția erupției cutanate. Erupțiile cutanate sunt pete roz care se transformă în vezicule și se usucă. Erupția este localizată pe pielea spațiului intercostal. În locul elementelor erupției cutanate în perioada de convalescență, există o hiperpigmentare temporară a pielii.

Diagnosticul nevralgiei intercostale

Diagnosticul primar al nevralgiei intercostale se realizează pe baza plângerilor și colectării anamnezei, precum și a unei examinări obiective a pacientului. Adesea, datele obținute sunt suficiente pentru a diagnostica boala. În cazuri de diagnostic dificil, precum și în scopul diagnosticării diferențiale cu alte patologii care prezintă manifestări similare, se efectuează un examen suplimentar, care, în funcție de indicații, include:

 • rezonanță magnetică și tomografie computerizată (pentru a exclude neoplasmele, hernia);
 • Examinarea radiografiei a toracelui și a coloanei vertebrale în proiecții frontale, laterale și oblice;
 • electroneurografie (dacă suspectați consecințele traumatismelor);
 • electrocardiografie (pentru a exclude boli ale sistemului cardiovascular);
 • procedura cu ultrasunete;
 • discografie contrastantă;
 • gastroscopie (pentru a exclude patologiile tractului gastrointestinal);
 • test de sânge general și biochimic;
 • analiza generala a urinei;
 • test de sânge serologic; etc.

Conținutul informațional al tomografiei computerizate crește atunci când este efectuat împreună cu examinarea contrastului cu raze X a căilor lichidului cefalorahidian ale măduvei spinării (mielografie).

În unele cazuri, nevralgia intercostală indică prezența altor boli, de exemplu, neoplasme ale măduvei spinării sau ale organelor toracice, pleurezie.

Este posibilă identificarea patologiei într-un stadiu incipient, precum și monitorizarea eficienței tratamentului cu ajutorul electrospondilografiei. Metoda vă permite să evaluați starea coloanei vertebrale și să determinați gradul de deteriorare.

Diagnosticul diferențial al nevralgiei intercostale cu alte boli este necesar:

Tratamentul nevralgiei intercostale

Pacienților cu nevralgie intercostală li se arată repaus la pat câteva zile până la câteva săptămâni.

Sindromul durerii acute care însoțește nevralgia intercostală este oprit prin administrarea parenterală de analgezice. Dacă acest lucru nu este suficient, ei recurg la blocarea novocainei a nervilor intercostali. După ce intensitatea durerii scade, pacientul este transferat la administrarea parenterală a medicamentelor pentru durere.

Tratamentul nevralgiei intercostale este complex. Cu tonusul muscular crescut, se folosesc relaxante musculare cu acțiune centralizată. Edemul din zona afectată este eliminat cu medicamente diuretice, precum și cu venotonice. Pentru a îmbunătăți funcțiile nervului implicat în procesul patologic, este indicată utilizarea parenterală a acidului ascorbic și a vitaminelor B. Potrivit indicațiilor, se folosesc medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (pentru pacienții cu arsuri la stomac, gastrită sau boală cu ulcer peptic, numirea acestora este completată cu medicamente din grupul de medicamente gastotintestinale organotrope) antidepresive, complexe de vitamine.

În cazul dezvoltării nevralgiei intercostale pe fondul infecției cu herpes, sunt prescrise medicamente antivirale, antihistaminice. Tratamentul este completat de aplicarea topică a medicamentelor antiherpetice sub formă de unguent.

La femei, nevralgia intercostală poate fi cauzată de purtarea lenjeriei strânse, precum și de a fi subponderale. La copii și adolescenți, nevralgia intercostală poate apărea în perioada de creștere intensivă a scheletului osos..

Ca supliment pentru tratamentul principal al nevralgiei intercostale în zona localizării durerii, se pot folosi tencuieli de muștar, comprese, medicamente antiinflamatorii sub formă de geluri și unguente. Partea pozitivă a utilizării medicamentelor topice pentru nevralgia intercostală este că aceste medicamente nu trec prin ficat, prin urmare, concentrația lor nu scade.

Este necesar să excludeți stresul asupra organismului, stresul, alcoolul.

După simptomele acute scade, fizioterapia este prescrisă pentru a accelera remisia și a preveni recidiva. Efectul terapeutic este asigurat prin următoarele metode:

În caz de nevralgie intercostală datorată deplasării vertebrelor sau osteochondrozei, se poate efectua o terapie manuală blândă sau tracțiunea coloanei vertebrale. În cazul nevralgiei intercostale, care s-a dezvoltat pe fondul patologiilor coloanei vertebrale, se recomandă suplimentarea tratamentului principal cu exerciții de fizioterapie, inclusiv un complex de exerciții de restaurare..

Pentru nevralgia intercostală cauzată de un neoplasm, tratamentul se efectuează în secția de oncologie.

Posibile complicații și consecințe

În absența unui tratament adecvat, nevralgia intercostală poate avea complicații:

 • tulburări circulatorii cu dezvoltarea ulterioară a patologiilor mușchilor și organelor interne;
 • scolioză;
 • sindromul durerii cronice;
 • exacerbarea bolilor cronice ale sistemului digestiv;
 • creșterea tensiunii arteriale, criză hipertensivă;
 • atac ischemic tranzitoriu, accident vascular cerebral;
 • un atac de angină pectorală pe un fundal de durere intensă; si etc.

prognoză

Odată cu terapia în timp util, prognosticul bolii este favorabil. În cazul nevralgiei intercostale cauzate de infecția cu herpes, recidivele sunt frecvente.

profilaxie

Prevenirea specifică a nevralgiei nervului intercostal nu a fost dezvoltată, măsurile de restaurare vor ajuta la prevenirea dezvoltării patologiei. Recomandat:

 • un stil de viață sănătos, inclusiv o activitate fizică regulată moderată și o dietă echilibrată;
 • întărirea corpului;
 • tratarea la timp a bolilor coloanei vertebrale, leziunilor toracice, patologiilor organelor interne;
 • măsuri pentru a preveni curbura coloanei vertebrale sau pentru a trata o curbură existentă;
 • evitarea hipotermiei;
 • lucrați în condiții confortabile, cu o poziție forțată prelungită a corpului, faceți pauze pentru o încălzire scurtă.

Cât doare nevralgia intercostală

Nevralgia intercostală este o patologie constând în iritarea severă și / sau compresia nervilor intercostali. În ceea ce privește excruciatingness și puterea durerii, aceasta este cea mai neplăcută boală care există astăzi. Durerea toracică care apare cu această boală este adesea confundată cu simptomele bolilor de inimă. Este foarte important să mergeți la spital la timp, deoarece această boală poate necesita diferite metode de tratament, iar întârzierea va fi foarte scumpă.

Manifestarea nevralgiei intercostale

Nevralgia intercostală se poate manifesta atât ca durere constantă, cât și sub formă de atacuri de durere periodice. Gâdilări, arsuri, amorțeală - senzații care însoțesc de obicei durerea.

Mușchii spatelui sunt foarte tensionați; durere când tușește, strănut, râde. Poate răni atât o parte a toracelului, cât și întregul stern, poate exista și pierderea sensibilității.

Durere: semnal de nevralgie

Principalul simptom al nevralgiei intercostale este durerea în zona coastei..
Modificări puternice ale tensiunii arteriale, transpirație crescută, amorțeală în zona nervilor afectați - aceasta este o manifestare a nevralgiei intercostale.

Durerea apare atunci când simțiți (palpați) anumite zone - de exemplu, zona dintre coaste, de-a lungul toracelui sau a coloanei vertebrale. O durere ascuțită „răspunde” imediat la sondarea zonei pieptului unde se află segmentul deteriorat al nervului. În cazul nevralgiei intercostale, durerea este foarte des observată, care crește odată cu expirația și inhalarea - în timpul unui atac de durere acută devine atât de dureros să respirați încât respirația pare să „intercepteze”, în timpul inhalării, cea mai mică expansiune a pieptului răspunde cu durere ascuțită.

Uneori, durerea poate fi dată sub scapula, sub inimă, în aceste cazuri, nevralgia intercostală este adesea confundată cu dureri de inimă. Dar dacă medicamentele pentru inimă, de exemplu, nitroglicerina, durerea nu dispare, concluzia devine evidentă, aceasta este o altă boală, în acest caz nevralgia intercostală.

De asemenea, se întâmplă ca durerea să fie dată sub partea inferioară a spatelui, iar apoi boala poate fi confundată cu durerea în rinichi. Nervii intercostali sunt direcționați către diferite organe și, din această cauză, este pur și simplu imposibil de prezis cum se va manifesta această boală la om..

Dacă apare durere de origine necunoscută, este necesar să apelați o ambulanță, astfel încât un profesionist medical calificat să poată diagnostica și atenua rapid starea unei persoane.

Simptomele nevralgiei și simptomele bolilor de inimă: cum să spui diferența

Deoarece durerea în zona toracică este tipică pentru unele boli de inimă și pentru nevralgii intercostale, identificarea naturii sindromului durerii face posibilă diferențierea acestor boli și punerea diagnosticului corect. Deși durerea este principalul simptom al bolilor de inimă și al nevralgiei, natura durerii în aceste două boli este fundamental diferită. Principalul simptom al nevralgiei intercostale este durerea „de neînlocuit” constantă care poate fi observată pe o perioadă foarte lungă, care nu este ameliorată de medicamentele obișnuite și care se agravează foarte mult cu orice mișcare a corpului. Dar pentru bolile cardiovasculare, caracteristica durerii pe termen scurt, care se manifestă periodic, și este ușor de suprimat de medicamente cardiace. Durerea cauzată de boli cardiovasculare nu este agravată de mișcarea corpului.

Nevralgie intercostală: îngrijiri de urgență

Cu nevralgie intercostală, se prescrie imobilizarea (se sprijină pe un pat foarte dur, de exemplu, cu un scut din lemn sub saltea), analgezice: amidopirină 0,25-0,5 g fiecare, acid acetilsalicilic 0,5-1 g fiecare, analgin 1 ml fiecare 50 % soluție intramuscular sau 0,5 g pe cale orală, ibuprofen 0,2-0,4 g fiecare, indometacină 0,025 g fiecare, reopirin 5 ml intramuscular și (sau) 1 comprimat oral, voltaren 0,025 g fiecare, baralgin 5 ml intramuscular și ( sau) 1 tabletă pe gură. Aceste fonduri sunt prescrise de un medic separat sau în diferite combinații. Se folosesc și iritanți locali (tencuială cu ardei, tencuieli de muștar, frecarea calmantelor).

Ameliorarea durerii în nevralgia intercostală

La începutul tratamentului, accentul este pus pe reducerea și ameliorarea durerii..
Metodele de fizioterapie, cum ar fi câmpurile magnetice, curenții de impuls, electroforeza și ultrasunetele, hirudoterapia, cu diverse medicamente, vor fi foarte eficiente pentru calmarea durerii. În plus, acupunctura, kinetoterapia și masajul sunt utilizate pe scară largă pentru tratamentul acestei boli..

Aceleași tehnici sunt utilizate pentru remiterea bolii pentru a preveni reapariția ei. Dacă măsurile enumerate sunt ineficiente pentru tratamentul acestei boli sau pentru prezența unei tumori în curs de dezvoltare, se utilizează tratament chirurgical.

Multe boli pot provoca nevralgii intercostale. Sindromul de durere autorealizant poate duce la progresia ulterioară a bolii. Prin urmare, trimiterea către un specialist calificat este o condiție pentru un tratament corect și de succes..

- Reveniți la cuprinsul secțiunii „Neurologie”.

Simptomele și tratamentul nevralgiei intercostale. Motivele care o provoacă, metodele tradiționale de terapie

Nevralgia intercostală sau toracalgia înseamnă un proces patologic rezultat din compresia, inflamația sau iritarea nervilor intercostali. Boala provoacă fenomene dureroase foarte puternice și dureroase, care sunt adesea deghizate în simptome ale bolilor care afectează organele pieptului și cavității abdominale și a coloanei vertebrale.

Cuvântul nevralgie în sine înseamnă literalmente durere nervoasă. Odată cu nevralgie, sindromul durerii se răspândește de-a lungul nervului, ceea ce face ca mișcările naturale ale pieptului să fie „inhalate-expirate” extrem de dureroase. Nevralgia intercostală este un simptom cu cauze specifice. Simptomatologia nevralgiei este strălucitoare, dar o astfel de severitate a clinicii face de multe ori să se gândească la patologii grave ale inimii, stomacului și coloanei vertebrale, obligând medicul să urmeze calea de diagnostic greșită. Despre nevralgia intercostală, simptomele și tratamentul acestui sindrom, articolul nostru.

Cauzele nevralgiei intercostale

Cauzele nevralgiei au origini complet diferite. O cauză rară, dar încă posibilă a nevralgiei intercostale este o modificare patologică a nervilor intercostali datorită deteriorării membranelor lor (demielinizarea nervului).

Acest simptom de durere poate fi provocat de microtrauma, traume și intoxicații ale organismului, atât externe (toxine bacteriene, metale grele, unele medicamente) cât și interne (din cauza bolilor organelor interne).

 • Boli infecțioase și patologii ale coloanei vertebrale

Patologiile coloanei vertebrale și ale aparatului musculo-ligamentos sunt cauza principală a nevralgiei - osteochondroză, osteoporoză, scolioză, deplasarea vertebrelor, coaste suplimentare, hernii de discuri intervertebrale, spondiloză deformantă. Spasmul muscular și inflamația mușchilor intercostali provoacă compresia nervilor intercostali și provoacă, de asemenea, un complex de simptome nevralgice. O serie de boli și infecții pot duce în cele din urmă la nevralgii - poliradiculoneurită, scleroză multiplă, tuberculoză, ARVI, zona zoster, pleurezie, anevrism aortic. Compresia nervilor prin formațiuni asemănătoare tumorii și țesuturi sclerozate duce la dezvoltarea nevralgiei.

Un rol semnificativ în dezvoltarea nevralgiei îl joacă factorii comuni precum abuzul de alcool, scăderea imunității, oboseala cronică, precum și patologiile sistemului endocrin (diabet zaharat, tireotoxicoză), tractul digestiv datorită deficienței de vitamina B (ulcer peptic, gastrită, hepatită, colită), boli inima și sistemul circulator (ateroscleroza vaselor cerebrale, hipertensiune arterială, reumatism, anemie).

 • Schimbări hormonale, vârstă

Un anumit risc de a dezvolta nevralgie intercostală este expus femeilor în timpul menopauzei, când osteoporoza apare pe fondul modificărilor hormonale, precum și la persoanele în vârstă care au modificări legate de vârstă în țesuturi și organe (vezi osteoporoza: cauze și simptome).

Rezumând, trebuie remarcat faptul că nevralgia intercostală se dezvoltă rar sub influența unui singur factor. De regulă, mai multe motive acționează simultan sau secvențial ca un provocator al nevralgiei intercostale..

Simptomele nevralgiei intercostale

Pentru un pacient diagnosticat cu nevralgie intercostală, simptomele acestei boli sunt literalmente periculoase pentru viață, deoarece sunt extrem de dureroase de la prima manifestare. Apare un sindrom de durere cu intensitate accentuată, care se răspândește de-a lungul spațiilor intercostale, adică. răspândindu-se de-a lungul nervului. Intensitatea durerii crește odată cu inspirația, cu mișcări și întoarceri ale corpului, tuse și conversații puternice. Durerea străpungătoare nu se oprește în repaus și deranjează pacientul, agravându-se fără niciun motiv aparent. Durata atacului de durere variază de la câteva ore la câteva zile.

Caracteristici distinctive ale nevralgiei intercostale, caracteristică cursului clasic al bolii:

 • sindromul de durere poate fi de la ușor înjunghiere până la intensitate ridicată, cu senzație de arsură, durere severă, comparabilă cu colica renală;
 • palparea spațiului intercostal cu nervul afectat provoacă o creștere accentuată a durerii;
 • o persoană simte clar mișcarea durerii de-a lungul nervului intercostal și poate arăta răspândirea unei valuri de durere;
 • pielea de pe zona afectată poate pierde complet sau parțial sensibilitatea.

Simptome secundare ale nevralgiei acestei localizări:

 • transpirație crescută
 • hiperemie sau paloare a pielii
 • contracția segmentelor musculare individuale

Cu simptomele de nevralgie menționate mai sus, diagnosticul nu prezintă o problemă, dar boala poate fi deghizată ca și alte diagnostice datorită diverselor sale simptome de durere. Natura durerii poate fi dureroasă și chiar plictisitoare, cu intensificări periodice sau disconfort constant al durerii.

Pe lângă localizarea tipică în spațiile intercostale, durerea poate fi dată în partea inferioară a spatelui, a scapulei, a inimii și a stomacului. Acest lucru este explicat simplu - nervii intercostali au ramuri mici care se extind până la organele și părțile corpului de mai sus.

În ciuda acestei deghizări, durerea nevralgică poate fi încă ușor distinsă de durerea asociată cu o anumită patologie: atunci când durerea este localizată în regiunea inimii, ea nu va fi eliminată prin nitroglicerină, dar va scădea sub influența medicamentelor sedative și sedative (Corvalol, Validol, Valocordin); atunci când proiectează durere la locul stomacului, antispasmodicele nu vor ajuta.

În ce fel diferă durerea de inimă de durerea de nevralgie? Senzațiile de durere cu nevralgie intercostală sunt constante, agravate prin întoarcerea corpului, aplecarea, respirația profundă, strănut, tuse, simțind coastele și spațiile dintre ele. În cazul bolilor cardiace ischemice (angina pectorală), durerea este în mod clar asociată cu stresul (apare în timpul efortului fizic și dispare după încetarea acesteia) și nu este înjunghiată, ci compresivă (mai puțin apăsătoare). Durerea apare brusc și trece rapid, mai ales atunci când luați nitroglicerină, durerea din inimă nu crește atunci când schimbați poziția sau respirați adânc, cel mai adesea durerea cardiacă este însoțită de o modificare a tensiunii arteriale (scădere sau creștere) și o încălcare a ritmului pulsului.

Tratamentul nevralgiei intercostale

Cantitatea necesară de măsuri terapeutice este prescrisă după examinarea pacientului și confirmarea diagnosticului. Nu vă puteți angaja în autodiagnostic, deoarece durerea poate masca colici renale, boli de inimă. Trebuie să consultați un medic în timp util, care să vă poată prescrie o radiografie a plămânilor, un ECG, o ecografie a organelor abdominale.

Dacă cauza bolii a fost încălcarea rădăcinilor nervilor coloanei vertebrale, atunci doar tratamentul patologiei care a dus la încălcări - osteochondroză, formarea hernială a discului intervertebral etc. - poate face față nevralgiei. Terapia medicamentoasă specifică este prescrisă - medicamente anestezice nesteroidiene și steroidiene (inclusiv sub formă de epidurale) injecții), relaxante musculare, masaj terapeutic și gimnastică, terapie manuală. În cazuri severe, este prescrisă tracțiunea coloanei vertebrale sau corectarea chirurgicală a patologiilor identificate.

Cu etiologia virală a nevralgiei (zona zosterului, ARVI), se prescrie un tratament antiviral specific cu utilizarea terapiei imunostimulatoare, sedative.

Măsuri terapeutice generale

În cazul manifestărilor durerii severe, pacientului i se prescrie repaus strict la pat, cu ședere pe o suprafață dură și imobilizare maximă - excluderea mișcărilor bruște care provoacă durere.

Pentru ameliorarea durerii, sunt prescrise calmante (analgin, spazgan și altele), precum și blocaje de novocaină și lidocaină, care fac posibilă anestezierea zonei inflamate la nivel local.

Medicamentele pentru nevralgii intercostale constă în administrarea de medicamente antiinflamatoare în tablete (voltaren, celebrex, indometacină), ele sunt utilizate pentru ameliorarea inflamațiilor din zona afectată (vezi toate AINS în comprimate și injecții pentru durerile de spate). Relaxantele musculare (sirdalud, tizanidină, baclofen) sunt prescrise pentru a calma spasmul muscular și vitaminele B, fără de care funcționarea normală a țesutului nervos este imposibilă.

Tehnicile de fizioterapie sunt de asemenea utilizate pentru a reduce sindromul durerii:

 • UHF
 • iontoforeză cu novocaină
 • reflexoterapie cu efect asupra zonelor speciale ale pielii care sunt responsabile de sensibilitatea nervilor intercostali
 • acupunctura
 • terapia prin vid
 • farmacopunctura cu introducerea medicamentelor în punctele de acupunctură
 • magnetoterapie și tratament cu laser

În complexul măsurilor terapeutice, tratamentul local nu ocupă ultimul loc - creme și unguente cu efect anestezic, încălzitor și antiinflamator, care au un efect relaxant și de încălzire și reduc indirect pragul de sensibilitate al durerii (vezi unguente pentru durerile de spate). Preparatele locale care conțin otrăvurile unor insecte s-au dovedit bine în această privință, iar tencuiala cu piper ajută, de asemenea, la relaxarea mușchilor și la reducerea durerii..

Tratamentul nevralgiei intercostale cu metode populare

 • Frecare eficientă cu tinctură de valeriană sau infuzie de muguri de mesteacăn - efectul lor nu este în niciun fel inferior unguentelor industriale. Cu toate acestea, este mai bine să nu aplicați comprese alcoolice noaptea - expunerea prelungită la alcool poate duce la arsuri.
 • Încălzirea ajută, de asemenea, dar efectul termic în nevralgia intercostală nu trebuie să fie direct, adică să nu aplicați o garnitură de încălzire, cartof fierbinte sau ou, ci înfășurați-vă într-un șal împletit, tricotat cu un lucru din lână. Dacă zona dureroasă este încălzită puternic, durerea va dispărea pentru o perioadă scurtă de timp și atunci un astfel de efect va crește doar umflarea țesuturilor moi și va aduce durere și mai mare..
 • Se recomandă intern să se ia decoct:
  • muşeţel
  • mentă,
  • infuzie de amestec medicinal de frunze de balsam de lămâie, miere, piei de portocale și tinctură de valeriană
  • infuzie de flori nemuritoare
  • decoct de mure.
 • Pentru aplicare topică în zonele afectate, se folosește sucul de ridiche neagră sau sucul de hrean. Compresele pe baza de seminte de in abur ajuta bine.
 • Geraniul de interior ajută la reducerea rapidă a durerii, cu o foaie de care freacă zona dureroasă și înfășoară zona afectată cu o eșarfă de lână.
 • Băile de salvie cu sare de mare ajută la ameliorarea tensiunii și la calmarea durerilor.
 • Pentru prevenirea nevralgiei cronice, este important să se excludă efectul factorilor concomitenți nocivi, cum ar fi suprasolicitarea psiho-emoțională, efort fizic greu, abuzul de alcool și, de asemenea, pentru a trata bolile existente ale sistemului nervos, sistemelor și organelor etc..

Un apel precoce către specialiști ajută la tratarea rapidă și eficientă a nevralgiei intercostale, ale căror simptome ar trebui diferențiate de alte boli și exclud posibilitatea ca patologia să intre în stadiul de cronică.

Cum se tratează nevralgia intercostală?

Nevralgia intercostală este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului nervos uman, caracterizată prin durere în zona toracică.

Această boală nu este considerată o boală periculoasă, cu toate acestea, atunci când simptomele ei apar brusc, pacientul este confiscat de o panică teribilă..

Această reacție a pacienților la debutul bolii nu este surprinzătoare, deoarece senzațiile de durere sunt foarte similare cu cele care însoțesc atacurile de cord..

Ce este? ↑

Nevralgia intercostală este apariția durerii excretoare în zona în care sunt localizați nervii intercostali.

Senzațiile dureroase apar pe spate, de-a lungul coloanei vertebrale și toracice, în spațiile intercostale.

Este provocat de inflamație, stoarcere, traume și alte influențe.

Cauzele apariției ↑

Diversi factori duc la nevralgia intercostală:

 • Boli ale sistemului nervos. Ele provoacă cel mai adesea apariția nevralgiei intercostale. De exemplu, scleroza multiplă poate deveni un impuls pentru dezvoltarea acestei afecțiuni..
 • Procese infecțioase. Infecțiile care afectează negativ organismul pot provoca simptome de nevralgie. Poate fi cauzată de tuberculoză, zona zoster sau gripa. Chiar și o răceală obișnuită se transformă uneori într-o complicație gravă - durere în nervii intercostali.
 • Luând medicamente. Medicamentele recomandate pentru utilizarea pe termen lung contribuie la complicații. Componentele medicamentelor se descompun în organism și formează toxine. Acumularea substanțelor dăunătoare are un efect dăunător asupra sistemului nervos și provoacă nevralgii.
 • Leziuni. Atracția nervoasă rezultată din leziuni (în timp ce microtraumele, în special cele recurente, nu fac excepție), este începutul nevralgiei intercostale.
 • Procese tumorale. Tumorile vertebrelor și coastelor, articulațiilor și ligamentelor coloanei vertebrale, discurile intervertebrale determină adesea debutul bolii.

Simptomele și semnele bolii ↑

Dureri excretoare cu nevralgii intercostale la nivelul toracelui, dobândind în unele cazuri un caracter dureros, apăsător sau arzător - principalul simptom al bolii.

Cu toate acestea, durerea toracică nu este singurul semn al nevralgiei intercostale..

Fig.: compresia nervilor cu nevralgie intercostală

Compresia fibrelor nervoase intercostale care apare cu nevralgie este însoțită de o serie de semne caracteristice.

În cursul segmentelor dureroase cu fibre nervoase afectate, se observă amorțeala pielii, senzație de furnicături și hiperemie. Pacienții au respirație superficială datorită scăderii volumului de umplere a plămânilor cu aer.

Această boală se caracterizează prin două caracteristici:

 • Durerea, de regulă, este resimțită de-a lungul nervilor intercostali afectați (de obicei unul sau două), astfel încât poate deveni zoster.
 • Sindromul de durere cu nevralgie este unilateral. Simptomele apar fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă. Cu toate acestea, pieptul este adesea implicat complet în procesul patologic..

Există o legătură directă între activitatea fizică și apariția sindromului durerii: durerea cu cea mai mică mișcare crește.

Senzații dureroase apar pe fundalul râsului sau al tusei, al respirației profunde sau al răsucirii torsului. În același timp, în mușchii pieptului se formează un spasm protector, ceea ce crește durerea..

Sindromul de durere la femei se găsește în regiunea inimii și apare adesea în perioada climaterică și postmenopauză pe fondul modificărilor hormonale. La bărbați, durerea este mai des localizată pe partea stângă, pe coastele inferioare.

La copii, durerea caracteristică apare în perioada de creștere intensă, când scheletul crește rapid.

Durerea severă în zonele afectate și crampele sunt principalele simptome prin care este recunoscută nevralgia intercostală infantilă.

Semnele suplimentare includ transpirația abundentă, hiperexcitabilitate, lacrimă, tulburări de somn și bâlbâială.

Consecințe ↑

Nevralgia intercostală nu reprezintă o amenințare specială pentru sănătatea sau viața pacientului.

Cu toate acestea, se deghizează ca patologii grave asociate cu organele interne sau, dimpotrivă, aceste afecțiuni sunt confundate cu un atac de nevralgie.

Durerea în spațiul intercostal este adesea confundată cu colici renale, colecistită, angină pectorală, pleurezie și o serie de alte boli.

Este important să distingem atacurile de nevralgie de manifestările de atac de cord și angină.

În cazul atacurilor de cord, durerea de brâu nu este observată, acestea sunt localizate în regiunea retrosternală. Atacurile de durere cauzate de angina pectorală sunt ameliorate de nitroglicerină.

Cu dureri de natură nevralgică, nitroglicerina este lipsită de putere, nu are efect.

Senzațiile dureroase cu un atac de cord sunt intense. În plus, odată cu dezvoltarea sa la pacienți, pielea devine palidă, apare și transpirația rece, tensiunea arterială scade.

Durerea în zona toracică poate fi cauzată nu numai de nevralgii intercostale, ci și de alte motive. Citiți despre acest lucru în articolul despre motivul pentru care partea dreaptă doare sub coaste.

Cum poți alina durerea? Citiți aici.

Metode de diagnostic ↑

Consultarea medicului este prima etapă a diagnosticului pentru simptomele nevralgiei intercostale. Medicul examinează imaginile, prescrie teste și examene medicale.

Prescrie tratament și trimiteri pentru consultare specialiștilor necesari, de obicei neurolog sau terapeut.

Diagnosticele pentru atacurile de nevralgie au o gamă largă de direcții diferite, dar în fiecare caz, începe cu o colecție completă de anamneză a bolii care împiedică pacientul, identificarea leziunilor trecute, a bolilor concomitente și a operațiilor.

Fără eșec, faceți:

 • examen manual și neurologic pentru a afla cauzele bolii;
 • determina localizarea durerii, tonusului muscular;
 • evaluați tulburările senzoriale care apar la membre.

Dacă este necesar, numiți teste de laborator suplimentare.

Principalele metode instrumentale de diagnostic utilizate pentru pacienții cu nevralgii intercostale suspectate sunt:

 • Ecografie. Această metodă nu este utilizată ca principală metodă de diagnostic pentru nevralgie. Țesutul osos are o densitate ridicată, ceea ce nu vă permite să vedeți clar structura coloanei vertebrale în momentul ecografiei.
 • Radiografie. Datorită acestei metode, se studiază structura osului. Această tehnică destul de informativă oferă o oportunitate de a determina prezența tulburărilor netraumatice sau traumatice. Razele X sunt luate în proiecții frontale, oblice și laterale.
 • Tomografie computerizată Această metodă examinează atât structurile osoase cât și țesuturile moi. Deoarece imaginile țesuturilor moi pe tomografii calculate sunt nedistinse, tomografia computerizată este mai mult utilizată pentru a detecta modificări patologice în structurile osoase. Conținutul informațional al studiului devine mai precis dacă tomografia computerizată este efectuată împreună cu mielografia.
 • Mielografie Tehnica de cercetare implică utilizarea unui agent de contrast injectat în canalul spinal. Este metoda principală pentru diagnosticarea structurilor țesuturilor moi (rădăcinile nervoase și măduva spinării) care intră în canalul spinal..
 • Discografie contrastantă. Pe baza introducerii unui agent de contrast în discul intervertebral, ceea ce face posibilă diagnosticarea patologiei.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică este o tehnică sigură extrem de informativă, datorită căreia este posibilă obținerea de imagini cu organe și țesuturi. RMN dezvăluie modificări patologice în structurile țesuturilor moi: țesuturi nervoase, mușchi, ligamente. RMN detectează, de asemenea, modificări degenerative care apar în discurile intervertebrale, hernia de disc și alte condiții patologice.
 • Electrospondylography. Folosind această metodă computerizată de diagnosticare funcțională, se evaluează starea sistemului de spondiloză și a coloanei vertebrale, boala este detectată într-un stadiu incipient, se determină gradul de deteriorare, iar cursul bolii și dinamica tratamentului sunt controlate.

Tratament ↑

Cum și cum să tratezi durerea în spațiul intercostal?

Sarcina principală în tratamentul acestei boli este de a ameliora simptomele neplăcute ale nevralgiei, scurând senzații dureroase.

În stadiul inițial, în tratamentul complex al nevralgiei intercostale, sunt eficiente:

 • fizioterapie;
 • acupunctura;
 • terapie cu laser;
 • vitaminizarea (vitaminele B1, B6, B12 ajută la refacerea structurilor nervoase deteriorate).

În stadiul acut, se recomandă următoarele:

 • blocajul novocainei;
 • electroforeză;
 • sollux și UHF;
 • injecții de sedative;
 • odihna la pat.

După înlăturarea simptomelor acute, se efectuează diagnosticări, se găsește cauza care a provocat atacul și tratamentul bolii care a provocat nevralgia intercostală.

Dacă este o boală comună (răceli, infecțioase, alergice, depresie, diabet zaharat), aceasta este tratată.

Dacă a apărut nevralgia pe fondul bolilor coloanei vertebrale, atunci este necesar să se efectueze o metodă de tratament complex al coloanei vertebrale afectate.

Coloana vertebrală este restaurată cu ajutorul terapiei manuale și a masajului terapeutic. În plus, sunt prescrise exerciții de restaurare, care sunt incluse în exerciții de fizioterapie..

Când alăptați, este mai bine ca femeile să trateze nevralgia cu metode sigure care nu pot dăuna nici mamei, nici bebelușului: masaj, căldură moderată și gimnastică.

Cum și ce să tratezi acasă?

Tratamentul la domiciliu pentru nevralgie include trei zile de repaus la pat pe o suprafață fermă și netedă.

Este util să aplicați căldură uscată, moderată (o placă de încălzire electrică, nisip încălzit, tencuieli de muștar sau tencuială cu piper) pe segmentele bolnave. Căldura uscată ameliorează durerea și nu dăunează.

Purtarea unui corset dă rezultate excelente.

Foto: corset pentru nevralgie intercostală

Merită să efectuați exerciții terapeutice (recomandate de medic), evitând îndoirile, mișcările și întoarcerile ascuțite ale corpului.

Este necesar să excludeți ridicarea grea și ședința prelungită.

Un amestec de glicerină cu iod ajută la ameliorarea durerilor excretoare acasă.

Substanțele sunt luate în mod egal, introduse într-o sticlă de sticlă închisă, agitate bine. Tamponul este umezit cu acest amestec și, fără a atinge zona coloanei vertebrale, unge (și nu freacă) întregul spate.

Și-au pus lenjerie de bumbac (nu este nevoie să se învelească) și să meargă la culcare. Procedura se efectuează de 15 ori în fiecare zi.

Masaj

Masajul pentru nevralgii intercostale este un tratament eficient care dă rezultate uimitoare.

În timpul sesiunilor de masaj, mușchii se relaxează și durerea scade.

Masajul aduce alinare pacientului.

Pentru masajul terapeutic, este indicat să folosiți un unguent sau o cremă de încălzire. Ele îmbunătățesc efectul relaxant.

Terapia de masaj trebuie făcută în timp ce stai..

În timpul procedurii, spațiile intercostale sunt frecate și mângâiate cu vârful degetelor. În plus, frământă și freacă mușchii spatelui cu ambele mâini. Uneori mâinile sunt duse într-o „încuietoare” și mușchii spatelui sunt frecați de la partea inferioară a spatelui la omoplat.

acupunctura

Uneori, cu nevralgii intercostale, cea mai eficientă tehnică este acupunctura..

Acupunctura este o metodă eficientă care ameliorează rapid durerea.

Datorită ei, acestea realizează îndepărtarea dezechilibrului muscular, caracteristic mușchilor coloanei vertebrale profunde în timpul unei exacerbări a bolii.

Terapie manuală

Terapia manuală este inițiată după ce forma agravată a nevralgiei intercostale scade.

Datorită acestei tehnici, este posibil să influențăm eficient structurile vertebrale..

Uneori, acest tratament provoacă o exacerbare a bolii..

Înainte de tratament, medicul face diagnosticul manual obligatoriu cu mâinile sale. Identifică cu precizie segmentele musculare spasmodice, ligamentele articulare suprasolicitate, corpurile coloanei vertebrale deplasate.

Tehnicile manuale ajută la restabilirea relațiilor costale și intervertebrale corecte anatomic, la normalizarea și îmbunătățirea circulației sângelui și a proceselor metabolice.

Diametrul găurii prin care trece nervul ciupit crește. Ca urmare, senzațiile dureroase sunt eliminate, tonusul țesutului este restabilit pe discurile intervertebrale..

Tratamentul manual mobilizează resursele sistemelor interne ale pacientului.

Oferă asistență eficientă în tratamentul bolii, elimină re-dezvoltarea atacurilor în spațiul intercostal.

Dacă procedurile manuale sunt efectuate de un vertebrolog cu experiență, complicațiile sunt excluse.

presopunctură

Odată cu acupresiunea, degetele sunt apăsate pe punctele active asociate cu unul sau alt organ afectat.

Masajul de acupresiune este capabil să stimuleze apărările ascunse în corp, să ofere relaxare psihologică, să amelioreze durerea.

Tratament medicamentos

Cu durerea nevralgică, tratamentul medicamentos este principalul.

Este important să consultați un medic atunci când apar primele simptome ale nevralgiei..

De obicei, cu nevralgii, li se prescriu:

 • Mijloace care ameliorează principalul simptom - durere: spazgan, sedalgin sau analgin.
 • Antiinflamatoare: piroxicam, diclofenac, indometacină, ibuprofen și voltaren. În exterior, aceste medicamente sunt utilizate sub formă de unguente și intern sub formă de capsule, tablete și injecții.
 • Medicamente precum viperalgin, vipratox, apizartron și virapin, care conțin venin de albine și șarpe, ușurează semnificativ starea pacienților.
 • Relaxante musculare sirdalud, baclofen, clonazepam (ameliorați una dintre cauzele nevralgiei - spasm muscular).
 • Vitaminele B, a căror deficiență afectează negativ sistemul nervos și provoacă nevralgii intercostale.
 • Anestezice (lidocaină și novocaină), care în condiții acute efectuează blocaje prin injectarea lor intramusculară.
 • Sedativele sunt prescrise pentru insomnie cauzată de dureri nevralgice excretoare.

Foto: preparat Spazgan sub formă de tablete și injecții

Fizioterapie și terapie pentru exerciții fizice

Expunerea la câmpuri electromagnetice și magnetice, ultrasunete, radiații infraroșii și UV, electroforeză și alte metode fizioterapeutice ajută la combaterea nevralgiei intercostale..

Video: exercițiu

Și datorită exercițiilor de fizioterapie, mișcarea corectă a coastelor este restabilită, spasmele și tonul muscular sunt ameliorate.

bănci

Simptomele nevralgiei sunt eliminate cu căni de masaj.

Conservele uscate sunt întinse pe partea din spate a sacului.

Tratamentul nevralgiei bancare este un mod inofensiv, simplu și eficient de a scăpa de senzațiile dureroase.

Metoda este potrivită pentru aproape toată lumea, nu are contraindicații.

În timpul sarcinii ↑

În timpul sarcinii, nevralgia intercostală este considerată o problemă destul de gravă. Ea necesită atenție adecvată pentru a ajuta la evitarea complicațiilor pentru copil și mama lui..

Prescrierea tratamentului pentru gravide care suferă de nevralgie este prerogativa exclusivă a unui medic care este capabil să selecteze corect o schemă individuală pentru tratamentul complex al unei femei.

Mulți pacienți preferă să renunțe la medicamente pentru a nu dăuna bebelușului. Acestea sunt limitate la a lua vitamine, la utilizarea unguentelor și la căldură uscată, repaus la pat, exerciții fizice.

Gimnastica pentru dureri nevralgice la gravide este foarte eficientă. Exercitiul fizic nu permite stagnarea sangelui in articulatii si coloana vertebrala.

Blocajul de Novocaină pentru femeile însărcinate este prescris cu precauție, în cazuri excepționale când durerea devine insuportabilă.

Video: gimnastică pentru gravide

Durerea în coccis apare adesea în timpul sarcinii. Citiți despre motivele din articol despre cum să tratați durerea în coccis (coccisgodie).

Este posibil să se utilizeze antiinflamatoare nesteroidiene în timpul sarcinii pentru a trata nevralgia intercostală? Citiți despre asta aici și aici.

Măsuri preventive ↑

Gimnastica este principala măsură pentru prevenirea nevralgiei intercostale.

Pentru aceasta, se recomandă efectuarea de exerciții care contribuie la dezvoltarea mușchilor, la întărirea și mobilitatea coloanei vertebrale. Trebuie evitate hipotermia, curentul, posturile incomode, activitatea fizică inadecvată.

Este important să controlați postura, să nu ridicați greutățile excesive, să mâncați rațional și echilibrat, să luați vitamine, să evitați postul și mono-dietele.

Este necesar să se ocupe de tratamentul și prevenirea bolilor care duc la nevralgii.

Video: ce ajută exercițiile?

Analize de tratament ↑

Pacienții care au suferit o nevralgie intercostală cu privire la metodele de tratament care au adus alinare și a scăpa de această boală răspund diferit.

Anatolie, 36 de ani:

Atacul meu de nevralgie a durat 4 zile. Durerea din zona pieptului radiat în toate direcțiile. După debutul atacului, s-a înfășurat imediat într-un șal făcut din capră jos, a dormit în el și nu a decolat până când durerea a fost ușurată. A mâncat alimente saturate cu vitamine B. A băut mult lapte, a mâncat carne și brânză, pește și rinichi, ficat și ouă și produse lactate. Nevralgia s-a retras la fel de brusc cum a început.

Olga, 31 de ani:

Simplul sfat al unei bunici înțelepte m-a ajutat. Cu durere intercostală, efectuează un exercițiu simplu care întărește spatele: se întinde pe podea, își trage picioarele la piept, își înfășoară brațele în jurul lor și începe să se balanseze cât de mult poate. Organismul însuși, atunci când efectuează acest exercițiu, dozează sarcina. În acest caz, nu este nevoie de ajutor din exterior și o astfel de gimnastică nu provoacă daune.

Natalia, 47 de ani:

Am avut norocul să găsesc un chiropractic care este un adevărat profesionist. Fără ajutorul lui, ea ar fi murit pur și simplu de dureri incredibil de severe. Deși m-am dus târziu la medic, la punctul maxim al exacerbării, tratamentul cu acupunctură m-a ajutat foarte mult. Pe lângă ședințele de terapie manuală, am încălzit zonele bolnave, iar soțul meu le-a masat cu unguente de încălzire și geluri.


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită