Tratamentul nevralgiei intercostale: de la medicina clasică la abordări netradiționale

Durere recurentă în inimă și partea inferioară a spatelui, respirație, incapacitate de a respira profund - toate acestea sunt adesea confundate cu manifestările unei boli cardiace sau pulmonare grave. Temându-se de un diagnostic teribil, bolnavul nu îndrăznește să meargă la medic, continuă să îndure durerea și refuză modul obișnuit de viață. Între timp, simptomele pot indica nevralgii intercostale. Această patologie este considerată rapid vindecabilă, dar nu ar trebui să o aduci la un stadiu avansat..

Nevralgie intercostală: când durerea nu permite să trăiască normal

Nevralgia este o afecțiune dureroasă care se resimte în zona unui nerv. În consecință, nevralgia intercostală se manifestă prin durere în regiunea nervului intercostal. Pentru a înțelege cauza durerii, amintiți-vă anatomia.

În total, o persoană are 12 perechi de nervi intercostali, sunt o continuare a nervilor toracici, care ies prin foramenul intervertebral din canalul spinal. Acești nervi se desfășoară de-a lungul fiecărui spațiu intercostal de pe partea dreaptă și stângă a pieptului. Perechile inferioare ajung la peretele abdominal anterior, deci, cu nevralgii, durerea poate fi resimțită nu numai în piept, ci și în abdomen. Deseori medicii consideră că durerea cuplurilor superioare este rezultatul bolilor cardiace sau pulmonare, cele inferioare - un semn al patologiilor stomacului, ficatului, pancreasului.

Nervii intercostali sunt compuși din fibre senzoriale, motorii și autonome. În cazul în care fibrele sensibile sunt deteriorate, victima este îngrijorată de durere, dacă motorii - scurtarea respirației, dacă este vegetativă - există o transpirație crescută în zona pieptului.

Durerea în nevralgii intercostale este puternică, „tragând”, din punct de vedere al intensității, este comparabilă cu durerea în infarctul miocardic, pleurezie, pancreatită, boala ulcerului peptic. Cu toate acestea, cu nevralgii, este posibil să palpați punctul de durere prin palpare, ceea ce este imposibil cu un atac de cord și pleurezie. Nitroglicerina, care face față unui atac de cord, va fi neputincioasă. În plus, cu nevralgii intercostale, durerea poate să nu dispară ore întregi sau chiar zile..

Această boală este cel mai adesea îngrijorată de persoanele de vârstă medie și vârstnică și practic nu apare la copii.

Cauzele bolii

Să luăm în considerare principalele motive care pot provoca nevralgii intercostale:

 • Osteocondrozei. Cu această boală, țesutul cartilaginos între vertebre este distrus, nervul care vine de la nivelul coloanei vertebrale de-a lungul spațiilor intercostale este ciupit, care devine o sursă de durere.
 • Răceli, hipotermie.
 • Purtați lenjerie strânsă (pentru femei). Sutienele strânse, care se apasă puternic pe corp, pot comprima mecanic nervii, dăunându-i. Mai ales de multe ori această problemă îngrijește fetele și femeile subțiri: din cauza lipsei de grăsime subcutanată, nervii sunt situați foarte aproape de piele.
 • Virus herpes (Herpes zoster, zona zoster). Boala este însoțită de o erupție pe piept, pe spate. Bulele și crustele dispar după câteva săptămâni, dar durerea nu dispare luni întregi și fără tratament - ani de zile. Această formă de nevralgie se numește postherpetică și este cea mai frecventă la persoanele în vârstă și la cele cu imunitate slăbită..
 • Activitate fizică neobișnuit de mare.
 • Stres.

În plus, nevralgia intercostală poate apărea din cauza modificărilor legate de vârstă și a anumitor boli: diabet zaharat, boli ale tractului gastro-intestinal, tumori ale măduvei spinării toracice și altele..

Simptome și semne clinice ale nevralgiei intercostale

Principalul simptom al bolii, așa cum am menționat anterior, este durerea. Poate fi ascuțit, dureros, arzător, temporar sau permanent. Senzațiile dureroase cresc semnificativ în timpul activității fizice, iar acest lucru nu înseamnă a juca sport sau a transporta greutăți. Stoarcerea, țipăturile, întoarcerea torsului, schimbarea poziției corpului - toate acestea pot provoca un atac de durere excretoare.

În timp, durerea va dispărea pe măsură ce rădăcina nervoasă va dispărea. Ca urmare, pacientul se va simți mai bine, va începe să creadă greșit că boala a mers odată cu simptomul durerii. Cu toate acestea, această îmbunătățire este înșelătoare, asemănătoare cu calmul dinaintea furtunii. Foarte curând starea persoanei se va schimba - va exista greutăți în piept, respirația va deveni superficială, va fi imposibil să respirați adânc, partea inferioară a spatelui se va doare insuportabil. Boala va intra într-o formă neglijată și va fi mult mai dificilă vindecarea ei..

Alături de sindromul durerii, se disting alte simptome neplăcute ale nevralgiei intercostale: contracții musculare involuntare periodice și răsuciri - convulsii. În plus, pacientul poate să se înroșească sau să-și piardă sensibilitatea (amorțind) pielea în apropierea punctului de durere.

În cazul nevralgiei intercostale, pacientul își asumă în mod inconștient o postură antalgică - înclină ușor corpul către partea „sănătoasă” și încearcă astfel să se miște, păstrând echilibrul. În această poziție, spațiile intercostale sunt întinse, eliberând terminațiile nervoase stoarse..

Dacă prezentați astfel de simptome, trebuie să consultați un medic - un neurolog (neuropatolog) cât mai curând posibil. Pentru a face un diagnostic, el trebuie să examineze cu atenție pacientul, probabil să-l trimită la specialiști din alte profiluri (pentru a exclude alte boli). Dacă durerea este localizată pe partea stângă a corpului, atunci va trebui să se facă o electrocardiogramă. De asemenea, pacientul va trebui să ia o radiografie a coloanei vertebrale (dacă există suspiciuni de patologie a coloanei vertebrale, apoi va fi supus suplimentar o ecografie sau tomografie computerizată), mielografie (o imagine detaliată a rădăcinilor nervoase ale măduvei spinării) și un test general (clinic) de sânge.

Tratamentul nevralgiei intercostale în medicina clasică

Durerea în nevralgii intercostale poate fi „amețită” luând un anestezic - un medicament anti-inflamator nesteroid (metamizol sodic, ibuprofen, diclofenac, ketoprofen). Exercițiile de respirație pot atenua și starea: respirăm adânc, ne ținem respirația pentru o perioadă scurtă de timp și apoi expiram aerul în porții mici.

Terapia principală a bolii poate fi prescrisă doar de un medic după o examinare amănunțită..

Tratament medicamentos

Terapia complexă cu medicamente este considerată cea mai eficientă. Include administrarea următoarelor medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene (enumerate mai sus), anticonvulsivante (carbamazepină, acid valproic, gabapentină), antidepresive (amitriptilină, imipramină, fluoxetină), relaxante musculare (baclofen, tizanidină).

Fizioterapie

În timpul stadiului subacut al bolii, de regulă, este prescrisă terapia cu microunde (utilizarea energiei câmpului electromagnetic poate îmbunătăți starea sistemului nervos uman, crește circulația sângelui) și darsonvalizarea (expunerea la curenții de impuls de înaltă frecvență asigură fluxul de sânge în zonele afectate, activează procesele metabolice, are efect analgezic, ameliorează spasmele fibrelor musculare).

În stadiul acut al nevralgiei intercostale, iradierii ultraviolete, expunerea la curenți de ultra-înaltă frecvență și expunerea la radiații electromagnetice din gama decimetrului (UHF) (terapia decimetrică presupune utilizarea de unde electromagnetice ultra-frecvență, vă permite să afectați organele și țesuturile profund localizate, ajutați țesuturile în asimilarea oxigenului și a nutrienților, are efect antiinflamator), electroforeză cu lidocaină.

Dacă a apărut nevralgie pe fundalul bolilor coloanei vertebrale, prescrieți efectul nămolului terapeutic, parafină, radiații infraroșii. Aceste proceduri cresc temperatura țesutului local, ceea ce duce la vasodilatație, fluxul sanguin îmbunătățit și un metabolism crescut..

Tratamente de medicină chineză pentru nevralgie

În tratamentul nevralgiei intercostale, joacă un rol semnificativ procedurile medicinii orientale, în special chinezele. Medicii medicinii tradiționale chineze definesc două moduri de apariție a patologiei: impactul factorilor patogeni externi și interni. Patogeni externi - frig, vânt, umezeală. Pentru tratament, pacienților li se prescriu unguente cu efect de încălzire, moxibustie, sedative pe bază de plante. Efecte patogene interne - afectarea ficatului, vezicii biliare, sistemului nervos periferic. În acest caz, se folosește acupunctura, masajul și medicamentele pe bază de plante combinate..

Masaj

Cu nevralgie intercostală, este prescris masajul a două zone: spatele și pieptul. Procedura începe cu rezolvarea părții sănătoase cu trecerea ulterioară la zona afectată (este masată mai puțin intens pentru a nu provoca o creștere a durerii). De obicei, este prescris un curs de opt până la zece ședințe de 30-40 minute. În plus, este posibil să se utilizeze unguente anti-inflamatorii anestezice. Ședințele de masaj calmează durerea, ajută mușchii să se relaxeze.

În timpul masajului, circulația sângelui în țesuturi se îmbunătățește, se exercită un efect pozitiv asupra structurilor vertebrale - diametrul găurii prin care trece nervul strangulat se extinde, în urma căreia este posibil să ușurezi pacientul de senzații dureroase..

Reflexoterapie

Este una dintre cele mai frecvente prescripții pentru nevralgia intercostală. Include acupunctura, electropunctura, terapia cu vid și așa mai departe. Principiul funcționării reflexoterapiei se bazează pe îndepărtarea dezechilibrului muscular în mușchii adânci ai spatelui. Unele proceduri, cum ar fi acupunctura, sunt recomandate în perioadele de exacerbare a bolii.

Moxibustion (încălzire cu trabucuri de pelin)

Moxoterapia și-a luat originea în urmă cu multe mii de ani din medicina chineză și este un efect termic asupra punctelor biologic active, precum și asupra locurilor spasmelor și ale zonelor dureroase. Într-o „casă” specială din lemn, este fixat pe corpul pacientului o trabucă mirositoare din plante medicinale, timp de 30 de minute până la o oră. În timpul sesiunii, pacientul simte căldură, flux de sânge și energie în zona încălzită. De regulă, impactul asupra unui punct se realizează de la cinci la zece ori.

Cursul procedurilor medicale poate fi prescris numai de către un medic și numai după o examinare cuprinzătoare. Principalul lucru este să căutați ajutor competent cât mai curând posibil. În stadiile incipiente, boala este tratată cu succes.

Unde este tratată nevralgia intercostală??

Un comentariu pentru cititorii noștri a fost oferit de Zhang Ziqiang, un medic important la Clinica TAO de Medicină Tradițională Chineză:

„Din punctul de vedere al medicinei chineze (TCM), cauza nevralgiei intercostale sunt tulburările funcționale ale organismului, ceea ce duce la modificări organice, care, la rândul lor, se manifestă sub formă de durere. Prin urmare, atunci când un client vine la clinica noastră cu plângeri de dureri nevralgice, diagnosticăm în primul rând starea întregului organism. Se folosesc metodele medicinei tradiționale chineze: interogarea, examinarea, ascultarea și palparea. Desigur, sunt luate în considerare rezultatele tuturor studiilor de laborator și instrumentale, precum și concluziile medicilor pe care pacientul i-a vizitat anterior. În general, acțiunile diagnosticianului au ca scop îndeplinirea regulii de bază a medicinei chineze: „Nu tratați boala, ci pacientul”..

În clinica TAO, tratamentul nevralgiei intercostale constă din trei etape. În primul rând, medicul ameliorează durerea acută folosind mecanismele analgeziei acupuncturii (ameliorarea durerii prin acupunctură). Tratamentul ulterior vizează refacerea tulburărilor patologice folosind ace de acupunctură. În funcție de metoda de introducere a acului, unghiul de înclinare a acestora, adâncimea de imersie, timpul de instalare și metoda de extracție, un medic cu experiență poate acționa izolat asupra anumitor sisteme situate la adâncimi diferite în același punct. Efectul de vindecare poate fi completat cu o procedură care implică efectul căldurii dintr-un trabuc de pelin mirositor pe puncte bioactive (moxoterapie) sau cu un masaj terapeutic cu tuina. Rezultatul tratamentului este stabilit cu ajutorul medicamentelor pe bază de plante - utilizarea medicamentelor din plante chinezești, care conțin nu numai plante medicinale, ci și minerale, precum și materiale de origine animală (bilă, coarne, coajă).

Cât de multe proceduri de tratament trebuie să fie supus unui pacient pentru a-și îmbunătăți starea de bine este determinat de medicul curant, care nu este mai puțin interesat în realizarea unei dinamici pozitive decât pacientul însuși. Toți specialiștii lucrează de multă vreme în clinica noastră. Prin urmare, în cazurile în care este recomandată o repetare a procedurilor preventive sau terapeutice, pacientul poate vizita întotdeauna exact medicul care îi oferă mai multă încredere..

„TAO” este baza clinică oficială a Departamentului de Medicină Integrativă a primei Universități Medicale de Stat din Moscova, numit după IM Sechenov al Ministerului Sănătății Rusiei. În plus, pacienții noștri sunt tratați de medici cu experiență din RPC, mulți dintre ei fiind medici ereditari cu o experiență totală de muncă în TCM de la 15 la 40 de ani. Toți medicii clinicii au fost instruiți în cele mai bune universități medicale din China și au practicat în spitale publice din Regatul Mijlociu, au lucrat în Canada și Elveția.

Diagnosticul în „TAO” este gratuit, costul unui curs de influență terapeutică este destul de acceptabil. Pentru comoditatea pacienților, clinica oferă diverse programe bonus ".

P. S. Programările sunt disponibile prin telefon și online - pe site-ul clinicii. De asemenea, puteți găsi o listă completă de servicii medicale, inclusiv proceduri de cosmetologie..

* Licență pentru furnizarea de servicii medicale nr.LO-77-01-000911 din 30 decembrie 2008 eliberată de Departamentul de Sănătate al orașului Moscova.

Nevralgie intercostală și caracteristici ale dezvoltării afecțiunii. Modalități de eliminare a procesului patologic

Nevralgia intercostală este o boală neurologică acută, mai rar cronică, adesea recurentă. În această tulburare, se observă deteriorarea fibrelor nervoase situate în zona toracică. Acesta este un proces patologic mai frecvent decât ar putea părea. Adesea, simptomele unei încălcări le imită pe cele ale bolilor inimii și plămânilor. În același timp, nu sunt detectate modificări organice ale sistemului cardiovascular și respirator. Anomalia poate fi nedetectată timp de mai mulți ani și există riscuri grave de tratament necorespunzător.

Simptomele sunt determinate de dureri severe, uneori insuportabile în stern. Tragere ascuțită, personaj cu pumnal. Sau disconfortul poate fi ars, apăsând, trăgând. În funcție de cauza problemei, intensitatea cursului, prezența unei componente inflamatorii.

Terapia nu este foarte dificilă, dar nu este întotdeauna posibil să faci față rapid nevralgiei intercostale. Cât durează pentru a trata tulburarea? În medie, este nevoie de până la câteva săptămâni pentru a elimina o afecțiune acută..

Prognozele sunt favorabile. Boala nu prezintă un pericol pentru sănătate sau viață, deși reduce semnificativ calitatea acestora.

Motivele dezvoltării devierii

Cauzele afecțiunii numite sunt întotdeauna patologice, cauzate de această încălcare sau aceea. Printre cele mai comune.

Apare la aproape toți pacienții cu antecedente de nevralgie intercostală. Un tiraj ușor, așezat pe o suprafață de piatră rece sau metalică, sau îmbrăcăminte în afara sezonului este suficient pentru a provoca un proces inflamator local. Având în vedere dimensiunea fasciculelor nervoase din localizarea toracică, intensitatea simptomelor va fi ridicată chiar și cu un proces nesemnificativ în volum..

 • Leziuni infecțioase ale corpului

Aceasta include o varietate de tulburări. Infecțiile care afectează țesuturile nervoase pot avea orice aspect principal: de la o durere în gât pe un fundal de amigdalită, dinți bolnavi până la boli formidabile precum tuberculoza, sifilis secundar, boli cu transmitere sexuală. Conexiunea nu este evidentă doar la prima vedere. O corecție urgentă a bolii de bază este necesară, astfel încât nevralgia intercostală să nu devină cronică. Atunci va fi imposibil să scapi de ea. Recidivele sunt frecvente.

Un alt nume este zona zoster. Apare la pacienți din aceleași motive ca varicela. Se dezvoltă pe fondul afectării organismului cu o tulpină de herpes de al treilea tip, virusul Varicella-Zoster. Se caracterizează printr-un curs cronic, constant. Este însoțită de o mulțime de senzații inconfortabile. Nevralgia intercostală este o complicație tipică chiar a unui proces patologic actual de scurtă durată. Dureri toracice severe se adaugă mâncărimii și arderii pielii. Fără tratament, tulburarea va progresa treptat, reducând calitatea vieții.

 • Leziuni și răni ale coastelor

Fracturi, vânătăi și alte răni. Aceasta include, de asemenea, intervențiile chirurgicale transferate pe coaste. De exemplu, dacă pieptul este afectat de limfom, alte tulburări. Fracturile și alte leziuni determină compresia fibrelor nervoase, care în cele din urmă devine un factor în inflamație și durere severă. Odată cu restaurarea necorespunzătoare, încălcarea formei anatomice a coastelor, procesul devine constant, deoarece factorul mecanic nu dispare nicăieri.

 • Osteocondroza coloanei toracice

O boală clasică a sistemului musculo-scheletic. Aproape fiecare a treia persoană de pe planetă are acest diagnostic, fără să știe măcar problema. Cel puțin la început. Este însoțit de un proces inflamator, degenerativ la nivelul coloanei vertebrale. Fără un tratament de calitate, boala progresează și trece la următoarea fază. Se formează osteofite, se modifică configurația coloanei vertebrale. Pacientul se confruntă cu o distribuție neuniformă a sarcinii pe spate, ceea ce duce la compresia țesuturilor nervoase din cauza deformării coloanei vertebrale.

O complicație tipică a osteochondrozei. Dezvoltarea herniilor intervertebrale la nivelul coloanei toracice provoacă compresia fibrelor, dezvoltarea anomaliei în cauză. Tratamentul procesului este complex, îndelungat și necesită intervenție chirurgicală obligatorie în etapele ulterioare..

Este relativ frecvent. În aproximativ 80% din cazuri la pacienții cu osteochondroză, ca parte integrantă a bolii. Independent - mult mai rar. Linia de jos este distrugerea vertebrelor, inflamația țesuturilor nervoase locale, deformarea treptată și distrugerea coloanei. Cu ce ​​este plin acest lucru este deja clar. Redistribuirea sarcinii, compresia nervilor, dezvoltarea nevralgiei intercostale.

 • Patologii ale sistemului respirator

Procesele inflamatorii din plămâni, bronhiile, pleura. Până la pneumonie, bronșită și alte afecțiuni periculoase.

 • Tumori în zona pieptului

Nu neapărat canceroase. Este posibilă dezvoltarea neoplasmelor benigne ale pleurei, cavității toracice. Cu dimensiuni suficiente, ei înșiși creează un efect de masă, strâng fibrele, provoacă inflamații și dureri severe. Când corectați starea, îndepărtați neoplazia, este posibil să scăpați complet de problemă.

Nevralgia intercostală apare pe fundalul compresiunii sau al iritării nervilor intercostali (rădăcinile lor)

De asemenea, gestația poate fi considerată o cauză rară. Tulburarea de sarcină apare ca o complicație. Încărcătura pe coloana vertebrală crește, dacă în anamneză există patologii ale sistemului musculo-scheletic, manifestările devin din ce în ce mai accentuate. Coloana vertebrală începe să se uzeze mai repede, toate tulburările degenerative și inflamatorii devin actuale. Nevralgia intercostală devine un rezultat logic și natural al unei abateri de la normă.

Lista motivelor este incompletă. Cei mai comuni factori identificați.

Principalele simptome, tabloul clinic al tulburării

 • Senzații de durere severă localizate pe o parte

Pacienții descriu senzații atât de inconfortabile precum lumbago, lovituri de pumnal, șocuri electrice. Senzație de arsură severă. Adesea, cu localizare pe partea stângă, pacienții percep în mod fals sindromul durerii ca o manifestare a unui atac de cord, angina pectorală. Medicii insuficient atenți prescriu tratament, care în acest caz este complet inutil. Există un risc real de diagnosticare greșită a tulburărilor cardiace cu medicamente cardiace. Senzațiile dureroase nu durează mult. Paroxismele durerii durează doar câteva secunde, dar pot apărea la nesfârșit deseori în aceeași zi. Pe fondul râsului, strănut, tuse, activitate fizică ascuțită, modificări ale poziției corpului. Disconfortul se răspândește peste piept, îi dă mâinii, omoplatului.

 • Schimbarea tonusului pielii a sternului

Pielea de deasupra suprafeței țesutului afectat devine albăstruie sau palidă. În unele cazuri, dimpotrivă, dobândește o nuanță bogată de zmeură, hiperemică, edematoasă. Cu un curs paralel de herpes, manifestarea nu este atât de vizibilă, ci este mascată.

 • Senzația de alergare în flux (parestezie)

Bombe de gâscă trec prin corp, brațe, piept. O manifestare similară, în contrast cu durerea pe fundalul nevralgiei intercostale, poate dura la nesfârșit. Indică implicarea nervilor în procesul patologic. Cu un curs lung al încălcării, acest simptom se ameliorează treptat. De vreme ce rădăcinile responsabile de conducerea impulsului dispar.

 • Scăderea sensibilității locale

Rezultatul morții tisulare în tulburarea în cauză. Intensitatea simptomului depinde de vârsta bolii. Cu suficient timp, sensibilitatea se pierde complet. Pacientul nu simte atingere la palpare. Stimulii dureroși nu provoacă nici răspuns și nici disconfort. Acest fenomen nu prezintă niciun pericol, dar este specific și permite unuia să judece natura abaterii.

 • Transpirație excesivă (hiperhidroză)

Pe fondul sindromului durerii sau spontan, fără niciun motiv aparent. Semne similare de nevralgie intercostală se dezvoltă în 10-15% din cazuri..

Acționează ca principalul simptom care indică herpes, zona zoster. Erupția arată ca papule mici, vezicule umplute cu exudat transparent. Când sunt deschise, acestea nu formează cicatrici, acoperind treptat zone mai mari. Până la înfrângerea herpesului, nu este nevoie să vorbim despre corectarea problemelor neurologice.

Există o temperatură într-un proces patologic?

Da câteodată. Totul depinde de cursul bolii. Dacă există o componentă inflamatorie, în special infecțioasă, hipertermia este întotdeauna prezentă. Cel puțin există simptome similare ale nevralgiei intercostale în stadiile incipiente, la începutul tulburării.

Nevralgia intercostală se manifestă printr-un grup de simptome tipice. Dacă luați în considerare cu atenție complexul de semne, esența devine clară.

Atunci când evaluează tabloul clinic, medicii iau în considerare manifestările suplimentare. Cele care ar putea indica originea problemei. De exemplu, diagnosticul pulmonar este aproape întotdeauna însoțit de lipsa respirației și probleme de respirație. Cardiologice dau semne specifice pe graficul ECG, se caracterizează printr-o modificare a frecvenței contracțiilor, salturi ale tensiunii arteriale.

Simptomele sunt considerate o componentă importantă în diagnosticul diferențial..

Nu există nicio diferență fundamentală dacă nevralgia intercostală este localizată pe partea stângă sau pe partea dreaptă. Pentru procesul din dreapta și din stânga, metodele de corecție sunt identice. Singura diferență constă în acceptarea posibilă a durerii pentru probleme cardiace cu deviație la stânga.

Măsuri de diagnostic

Diagnosticul nevralgiei intercostale se realizează sub supravegherea unui specialist, în regim ambulatoriu. Nu este nevoie de spitalizare, cu excepția cazurilor cu zona zoster suspectă, tulburări reale ale inimii, vase de sânge, plămâni. Când situația este controversată.

Care medic să contacteze pentru diagnostic?

Examinarea pacienților este prerogativa unui neurolog. Dacă este necesar, o întâlnire cu un ortoped sau un traumatolog.

O listă indicativă de măsuri de diagnostic:

 1. Întrebarea orală a pacientului. Este important să identificăm toate reclamațiile, să le organizăm. Medicul izolează punctele principale, întocmește un tablou clinic, prezintă ipoteze și începe să le elimine treptat, unul câte unul. Până la obținerea unui rezultat și detectarea bolii.
 2. Colectarea anamnezei. Faptele bolilor din trecut, prezența în acest moment a patologiilor sistemului musculo-scheletice sunt supuse stabilirii. Are sens să intervievăm pacientul despre stilul de viață, obiceiurile proaste. Natura activităților profesionale și zilnice.
 3. Evaluarea vizuală a stării pacientului. Deja la întâlnirea inițială, neurologul poate trage câteva concluzii. În postura pacientului. De regulă, în efortul de a reduce intensitatea durerii, se apleacă ușor într-o direcție sănătoasă, încearcă să se miște mai atent.
 4. Palparea zonei anatomice, inclusiv a coloanei vertebrale. Când este expus la unele puncte declanșatoare, apare același lumbago notoriu. Acesta este un semn obiectiv și precis al prezenței nevralgiei intercostale..

Activitățile suplimentare sunt obligatorii:

 1. Raze x la piept. Sondaj, pentru a exclude procesele inflamatorii, neoplazice din plămâni, bronhiile. De asemenea tuberculoza.
 2. Electrocardiografie. Pentru a identifica toate modificările în activitatea cardiacă. Pe fondul nevralgiei intercostale, nu există abateri grafice. Ceea ce delimitează în mod fiabil procesele.
 3. RMN al pieptului. Numit în cazuri controversate. Nu există alternative în ceea ce privește calitatea datelor obținute, deoarece tomografia poate fi o metodă extremă de examinare.
 4. Examinarea sputei pentru prezența micobacterium tuberculosis.
 5. Analiză generală de sânge.
 6. Scanare CT. Pentru a detecta boli pulmonare dacă radiografia nu oferă o imagine completă a ceea ce se întâmplă.

Diagnosticul diferențial se realizează în principal cu boli de inimă. Aici, înțelegerea naturii disconfortului pe fundalul nevralgiei intercostale vine la salvare:

 1. Când inhalați, expirați, disconfortul crește. Ce nu se întâmplă cu bolile sistemului cardiovascular.
 2. Modificările poziției corpului, activitatea fizică nu provoacă, de asemenea, o intensificare a durerii în bolile de inimă..
 3. În cazul nevralgiei intercostale, nu există simptome din structurile cardiace. Fără tahicardie, fără schimbări de ritm. Cu psihosomatice, nevralgia intercostală poate oferi o anumită frecvență cardiacă crescută. Dar fără alte abateri. Și nu în mod sistematic.

Problema originii și delimitării se rezolvă cu ușurință prin metode instrumentale..

Nevralgia intercostală la copii necesită diagnostic cu participarea părinților. Ei trebuie să descrie în detaliu comportamentul copilului, deoarece există dificultăți în evaluarea plângerilor, simptomelor.

terapii

Tratamentul nevralgiei intercostale este sistemic. Nu are sens să te ocupi doar de simptome. Este necesar să lucrați la cauza rădăcină. În acest caz, totul depinde de factorul vinovat specific. În ceea ce privește corectarea efectivă a nevralgiei intercostale, se folosesc medicamente. Terapia medicamentoasă necesită utilizarea următoarelor grupuri.

 • Antiinflamatoare de origine nesteroidă

Ca măsură principală, sunt prescrise Diclofenac, Ketorol, Nimesulide. Se folosesc diverse forme: unguente, injecții. Efectul complet este de obicei absent. Aplicarea cursului de fonduri este necesară. Senzațiile dureroase nu dispar imediat, în plus, sunt necesare alte medicamente.

Sunt utilizate atunci când corecția este ineficientă cu origine anti-inflamatoare nesteroidă. Sunt mijloace mai puternice, nu sunt potrivite pentru utilizarea pe termen lung datorită masei de efecte secundare și contraindicații. Prednisolon, Dexametazonă. În diferite forme, tablete, unguente.

Ele pot fi de ajutor atunci când aveți nevoie de o corecție rapidă a stării. Pragul durerii, excitabilitatea sistemului nervos central scad, prin urmare intensitatea senzațiilor neplăcute este semnificativ redusă.

Vitaminele sunt utilizate ca măsură de întărire.

Primul ajutor pentru un disconfort insuportabil implică utilizarea de calmante. Pe baza metamizolului de sodiu: Analgin, Pentalgin sau alte denumiri comerciale. Adesea, astfel de măsuri nu dau rezultatul dorit. Cum să alinați durerile acute în acest caz? Apoi se efectuează o injecție locală de fonduri în zona nervilor, pentru a atenua starea. Se folosesc anestezice (Lidocaine, Novocaine), glucocorticoizi. Blocajul durează până la o zi.

Cel mai eficient și cel mai rapid mod de a calma durerea în nevralgia intercostală este să o faci, așa-numita. „Blocaj” - injecție de calmante în zona nervoasă

La domiciliu, medicamentele sunt utilizate ca principală măsură de tratament. După o ușurare parțială a afecțiunii, puteți apela la măsuri suplimentare:

 1. Fizioterapie.
 2. Fizioterapie. Exercițiul pentru nevralgia intercostală depinde de situația clinică. Nu merită să faceți pe cont propriu, deoarece există o mare probabilitate de încălcare a fibrelor, reapariția nevralgiei intercostale. Complexul este selectat de un specialist în terapie de exerciții. Gimnastica este indicată după eliminarea inflamației, sindromul durerii.
 3. Masaj. Se poate face, în plus, este necesar, dar numai după eliminarea stării acute cu medicamente.

Cât durează nevralgia intercostală?

Cu un tratament adecvat, corectarea poate fi realizată în câteva zile. Fără terapie, cursul spontan al tulburării durează săptămâni sau luni. Termenul este indefinit de lung.

Tratamentul cu remedii populare, homeopatia este contraindicat. Eficacitatea acestor măsuri este mai mult decât controversată. Pacientul pierde timpul.

Modul de tratare a nevralgiei intercostale este determinat de un neurolog. Este necesar să se stabilească care este cauza problemei, cum se corectează factorul etiologic și simptomele.

Prognozele și consecințele principale

Prognozele pentru viață sunt întotdeauna favorabile. Procesul patologic nu prezintă un pericol ca atare, dar reduce semnificativ calitatea vieții. În absența unui tratament de calitate, boala este întotdeauna cronică. Recuperarea reduce probabilitatea de a deveni cronic. Dar dacă nu eliminați cauza principală, acționați numai asupra simptomelor, exacerbarea nu poate fi evitată. Cât de repede depinde de situație. Într-un curs de recidivă cronică, pacientul își pierde parțial capacitatea de a lucra, nu poate servi întotdeauna în viața de zi cu zi.

Complicațiile unei boli actuale pe termen lung sunt severe, deși nu pot pune viața în pericol. Care este pericolul nevralgiei intercostale în acest caz? Există mai multe opțiuni:

 1. Cursul prelungit al tulburării. Este însoțită de simptome de durere severă, care pot duce la dezvoltarea de manifestări nevrotice, anxietate, depresie pe un fundal de disconfort.
 2. Diminuarea calității vieții. Neîndeplinirea responsabilităților profesionale.
 3. Cronizarea nevralgiei intercostale cu recidive frecvente.

Complicațiile pot fi prevenite numai prin începerea tratamentului la timp.

Nevralgie intercostală

Informatii generale

Nevralgia intercostală este o manifestare a sindromului durerii de-a lungul nervului intercostal. Această afecțiune apare din cauza iritării sau compresiunii nervilor intercostali. De regulă, această boală afectează persoanele la vârsta mijlocie, chiar mai des - persoanele în vârstă, dar la copii boala nu este diagnosticată practic.

Cauzele nevralgiei intercostale

Această boală este un sindrom de durere care are o origine reflexă. De regulă, atacurile dureroase ale acestei afecțiuni se manifestă la persoanele bolnave de osteochondroză avansată datorită comprimării rădăcinilor nervilor intercostali prin hernii intervertebrale. Cu toate acestea, motivele manifestării nevralgiei intercostale sunt adesea alte boli - spondilită, spondilită anchilozantă, spondilopatie hormonală, apariția neoplasmelor la nivelul coloanei vertebrale, cifoza progresivă. De asemenea, atacurile de nevralgie apar adesea după răceli, hipotermie severă, boli infecțioase, otrăvire, stres, traume. Nevralgia intercostală poate fi provocată de o activitate fizică prea puternică, neobișnuită pentru o persoană sau efectuată fără o încălzire preliminară corespunzătoare. Foarte des, la diagnosticul de „nevralgii intercostale”, specialistul concluzionează că cauza acestei afecțiuni a fost leziunile herpetice.

De asemenea, boala se manifestă datorită iritării preliminare a trunchiurilor nervoase, care a apărut ca urmare a proceselor patologice în organele și țesuturile care se află în apropiere. Deci, nevralgia intercostală poate fi provocată de boli ale coloanei vertebrale, pleurezie, deformarea toracelui, tumori, anevrismul aortei toracice și alte boli. Uneori nevralgia se manifestă ca urmare a modificărilor la nivelul coloanei vertebrale, care se dezvoltă datorită dezechilibrului hormonal în timpul menopauzei la femei. Ele provoacă dezvoltarea bolii și abuzul regulat de băuturi alcoolice, diabet zaharat, probleme cu schimbul de vitamine din grupa B. Acest din urmă fenomen apare destul de des datorită gastritei, colitei, hepatitei, ulcerului peptic, atât al stomacului, cât și al duodenului, când procesul metabolic se deteriorează în țesutul nervos... Practic, nevralgia intercostală progresează datorită influenței mai multor factori simultan.

Simptomele nevralgiei intercostale

Principalul simptom al acestei afecțiuni este durerea în spațiul intercostal. Durerea poate fi paroxistică. Practic, devine mai puternic în timpul mișcării pieptului, când o persoană respiră adânc, tușește, strănut, vorbește prea tare. Pacientul poate fi într-o postură antalgică atunci când corpul se îndoaie involuntar spre partea sănătoasă. O persoană care suferă de durere încearcă să mențină această poziție. Practic, localizarea durerii are loc în zona a cincilea până la a noua coastă. De asemenea, simptomele nevralgiei intercostale se manifestă prin senzații de durere în regiunea umerilor-scapulari sau la nivelul brațului. În timpul palpării, se detectează cu ușurință punctele de localizare a durerii. Astfel de puncte sunt situate paravertebral la nivelul coloanei vertebrale, precum și de-a lungul liniei axilei - în mijlocul nervului și la marginea sternului. În procesul de apăsare sau simțire, durerea devine mai puternică.

Durerea este adesea însoțită de amorțeală, furnicături și senzație de arsură. Caracteristicile nevralgiei intercostale sunt astfel încât durerea poate fi dată sub scapula și chiar în regiunea inimii. Astfel, la o persoană care suferă de această boală, există presupuneri despre un atac de cord atunci când, de fapt, există simptome de nevralgie intercostală. Este foarte important pentru manifestarea durerii sub scapula din stânga pentru a face rapid o cardiogramă și consultarea unui specialist.

Dar, de fapt, nervii intercostali au o mulțime de ramuri. Pentru a determina în mod independent natura unei astfel de dureri, trebuie să ținem cont de diferențele: dacă durerea cu nevralgie intercostală este constantă, atunci cu atacuri de angină pectorală, durerea pulsează, se intensifică și se reduce brusc. În cazul durerilor cardiace, există, de asemenea, o încălcare a pulsului, tensiunii arteriale mici sau mari. În același timp, la pacienții cu nevralgie intercostală, atât pulsul cât și tensiunea arterială sunt într-o stare normală. De asemenea, cu nevralgie, durerea radiază adesea spre partea inferioară a spatelui, dând impresia unei manifestări de colici renale. În orice caz, în cazul apariției bruște a durerii toracice, trebuie să contactați imediat specialiști calificați care pot stabili diagnosticul corect.

Tratamentul nevralgiei intercostale

Este foarte important să începeți tratamentul nevralgiei intercostale atunci când apar doar primele semne ale bolii. Sarcina principală pe care un specialist o stabilește înainte de începerea terapiei este de a alina și reduce durerea. După atingerea acestui obiectiv, sunt utilizate acele medicamente care pot îmbunătăți procesele trofice din țesuturile afectate. Dacă există o leziune primară, atunci trebuie acordată atenție folosirii metodelor de reflexoterapie. Așadar, acupunctura, terapia cu vid, farmacopunctura dau rezultate bune. Dacă specialistul consideră că este oportun să includă tratamentul cu medicamente în terapia generală, atunci medicamente cu acțiune antiinflamatoare, precum și vitamine din grupa "B".

În timpul unei exacerbări a bolii, trebuie aplicat repaus strict la pat timp de cel puțin câteva zile. Este important ca pacientul să se întindă pe o suprafață plană și solidă, pentru care trebuie pus un scut puternic sub saltea. În zilele de atac, se recomandă înfășurarea pieptului cu o eșarfă de lână, iar tencuielile de muștar pot fi plasate în zona din apropierea coloanei vertebrale. Se recomandă masarea și frecarea cu utilizarea de unguente anestezice cu efecte antiinflamatorii. Pacientul trebuie să-și amintească că, odată cu utilizarea constantă a analgezicelor, efectul lor devine ineficient ceva timp mai târziu. Prin urmare, înainte de a lua orice calmant, ar trebui să vă consultați medicul..

Există, de asemenea, multe modalități populare de a calma nevralgia intercostală. Așadar, semințele calde de in într-o pungă de pânză se aplică pe pete adânci, pete adânci sunt frământate cu hrean și suc de ridichi și se aplică iarbă de pelin. De asemenea, se practică un masaj special pentru acupresiune. Dacă pacientul are o natură secundară a bolii, atunci tratamentul nevralgiei intercostale se realizează folosind metode simptomatice. Este important să se limiteze clar activitatea fizică în timpul tratamentului nevralgiei intercostale, dar uneori pacientului i se prescriu exerciții de fizioterapie.

Nevralgie intercostală

Nevralgia intercostală este o leziune a nervilor intercostali, însoțită de sindromul de durere acută. Se caracterizează prin tragere paroxistică sau durere arzătoare într-unul sau mai multe spații intercostale, extinzându-se de la coloana vertebrală la stern. Diagnosticul se bazează pe plângeri și pe o examinare obiectivă a pacientului, pentru a exclude / identifica patologia coloanei vertebrale și a organelor interne, se efectuează o examinare suplimentară cu ajutorul radiografiei, CT, endoscopiei tractului gastrointestinal. Principalele domenii ale terapiei sunt tratamentul etiotrop, antiinflamator, neuroprotector și fizioterapeutic.

Informatii generale

Nevralgia intercostală este un sindrom de durere asociat cu deteriorarea nervilor intercostali ai oricărei etiologii (din cauza încălcării, iritării, infecției, intoxicației, hipotermiei etc.). Nevralgia intercostală poate apărea la persoane de toate vârstele, inclusiv la copii. Se observă cel mai des la adulți. Nevralgia intercostală cea mai frecventă cauzată de osteochondroza coloanei vertebrale cu sindrom radicular sau hernie intervertebrală a regiunii toracice, precum și cauzată de herpes zoster. În unele cazuri, nevralgia intercostală acționează ca un „dispozitiv de semnalizare” al bolilor grave ale structurilor care formează pieptul, sau a organelor situate în interiorul acestuia (de exemplu, pleurezie, tumori ale măduvei spinării, pieptului și mediastinului). În plus, nevralgia intercostală pe partea stângă poate imita anomalii cardiace. Datorită diversității etiologiei nevralgiei nervului intercostal, managementul pacientului nu se limitează doar la cadrul neurologiei clinice, ci necesită adesea participarea specialiștilor înruditi - vertebrologi, cardiologi, oncologi, pulmonologi..

Anatomia nervului intercostal

Nervii intercostali sunt amestecati, contin fibre motorii, senzoriale (senzoriale) si simpatice. Ele provin din ramurile anterioare ale rădăcinilor spinării ale segmentelor toracice ale măduvei spinării. Există 12 perechi de nervi intercostali în total. Fiecare dintre nervi circulă în spațiul intercostal sub marginea coastei corespunzătoare. Nervii ultimei perechi (Th12) trec sub cele 12 coaste și se numesc subcostal. În zona de la ieșirea din canalul spinal spre colțurile costale, nervii intercostali sunt acoperiți de pleura parietală.

Nervii intercostali inervează mușchii și pielea pieptului, peretele abdominal anterior, glanda mamară, partea costofrenică a pleurei și peritoneul care aliniază suprafața anterioară-laterală a cavității abdominale. Ramurile senzoriale ale nervilor intercostali adiacenți și se conectează între ele, oferind inervare încrucișată, în care zona pielii este inervată de un nerv intercostal major și parțial deasupra și sub nervul subiacent.

Motivele

Înfrângerea nervilor intercostali poate fi de natură inflamatorie și poate fi asociată cu hipotermie sau boli infecțioase anterioare. Cea mai frecventă nevralgie de etiologie infecțioasă este nevralgia intercostală cu infecția cu herpes, așa-numita. herpes zoster. În unele cazuri, afectarea nervilor este asociată cu lezarea lor în caz de vânătăi și fracturi ale coastelor, alte leziuni ale toracelui, leziuni ale coloanei vertebrale. Nevralgia poate apărea din cauza compresiunii nervilor de către mușchii intercostali sau mușchii spatelui în timpul dezvoltării sindroamelor tonico-musculare asociate cu efort fizic excesiv, care lucrează cu o postură inconfortabilă, impulsuri reflexe în prezența pleurezii, sindrom de dureri vertebrale cronice.

Diverse boli ale coloanei vertebrale (spondiloză toracică, osteochondroză, hernie intervertebrală) cauzează adesea iritarea sau compresia nervilor intercostali la ieșirea lor din canalul spinal. În plus, patologia nervilor intercostali este asociată cu disfuncția articulațiilor costo-vertebrale în artroză sau modificări post-traumatice la acestea din urmă. Factorii care predispun la dezvoltarea nevralgiei nervului intercostal sunt deformările toracice și curbura coloanei vertebrale.

În unele cazuri, nevralgia intercostală apare ca urmare a compresiunii nervilor printr-o tumoră benignă în creștere a pleurei, neoplasmului peretelui toracic (condrom, osteom, rabdomiom, lipom, condrosarcom), anevrismul aortei toracice descendente. Ca și alte trunchiuri nervoase, nervii intercostali pot fi afectați atunci când sunt expuși la substanțe toxice din organism, hipovitaminoză cu deficit de vitamina B.

Simptomele nevralgiei intercostale

Principalul simptom este o durere bruscă, cu o singură față, străpungând durerea în piept (toracalgia), care merge de-a lungul spațiului intercostal și încercuiește torsul pacientului. Pacienții îl descriu adesea drept „lumbago” sau „flux de curent electric”. Cu toate acestea, acestea indică clar răspândirea durerii de-a lungul spațiului intercostal de la coloană vertebrală la stern. La debutul bolii, toracala poate fi mai puțin intensă sub formă de furnicături, apoi durerea se intensifică de obicei, devine insuportabilă. În funcție de locația nervului afectat, durerea poate radia către scapula, inima și regiunea epigastrică. Sindromul de durere este adesea însoțit de alte simptome (hiperemie sau paloare a pielii, hiperhidroză locală) datorită deteriorării fibrelor simpatice care alcătuiesc nervul intercostal.

Paroxismele repetitive ale durerii sunt caracteristice, care durează de la câteva secunde până la 2-3 minute. În timpul unui atac, pacientul îngheață și își ține respirația în timp ce inhalează, deoarece orice mișcare, inclusiv o excursie respiratorie a pieptului, provoacă o creștere a durerii. Temându-se să provoace un nou paroxism dureros, în perioada interictală, pacienții încearcă să evite întoarcerea bruscă a trunchiului, suspinelor profunde, râsul, tuse, etc. În perioada dintre paroxismele dureroase de-a lungul spațiului intercostal, se pot remarca parestezii - senzații subiective sub formă de gâscă, târâre.

Odată cu infecția cu herpes, nevralgia intercostală este însoțită de erupții cutanate care apar în a 2-a 4-a zi de toracalgia. Erupția este localizată pe pielea spațiului intercostal. Este format din mici pete roz, care sunt apoi transformate în vezicule care se usucă pentru a forma cruste. Mâncărimea este tipică, care apare chiar înainte de apariția primelor elemente ale erupției. După rezolvarea bolii, hiperpigmentarea temporară rămâne la locul erupției.

Diagnosticul nevralgiei intercostale

Un neurolog poate stabili prezența nevralgiei nervului intercostal pe baza reclamațiilor caracteristice și a datelor de examinare. Se atrage atenția asupra posturii antalgice a pacientului: încercând să reducă presiunea asupra nervului intercostal afectat, el înclină corpul spre partea sănătoasă. Palparea în spațiul intercostal afectat provoacă apariția unui paroxism dureros tipic, punctele declanșatoare sunt dezvăluite la marginea inferioară a coastei corespunzătoare. Dacă mai mulți nervi intercostali sunt deteriorați, un examen neurologic poate determina o zonă de scădere sau pierdere a sensibilității zonei corespunzătoare a pielii trunchiului..

Diferența clinică a sindromului durerii are o importanță deosebită. Așadar, odată cu localizarea durerii în regiunea cardiacă, este necesar să le diferențiem de durerea în bolile cardiovasculare, în primul rând de angina pectorală. Spre deosebire de aceasta din urmă, nevralgia intercostală nu este oprită prin administrarea de nitroglicerină, ci este provocată de mișcări în piept și palparea spațiilor intercostale. Cu angina pectorală, atacul de durere este de natură compresivă, este provocat de efort fizic și nu este asociat cu răsuciri ale torsului, strănut, etc. Pentru a exclude fără echivoc boli coronariene, pacientul este supus unui ECG, dacă este necesar, este indicat un consult cu un cardiolog..

Odată cu afectarea nervilor intercostali inferiori, sindromul durerii poate imita boli ale stomacului (gastrită, ulcer gastric) și pancreas (pancreatită acută). Pentru patologia stomacului, este caracteristic un paroxism dureros mai prelungit și mai puțin intens, asociat de obicei cu aportul alimentar. Durerea la brâu este observată și cu pancreatită, dar de obicei sunt bilaterale, asociate cu alimentele. Pentru a exclude patologia tractului gastro-intestinal, pot fi prescrise examinări suplimentare: determinarea enzimelor pancreatice din sânge, gastroscopie etc. Dacă nevralgia intercostală apare ca un simptom al radiculitei toracice, atunci apar paroxisme dureroase pe fondul unei dureri constante de spate, scăzând la descărcarea coloanei vertebrale într-o poziție orizontală. Pentru a analiza starea coloanei vertebrale, se efectuează o radiografie a regiunii toracice, dacă se suspectează o hernie intervertebrală, un RMN al coloanei vertebrale..

Nevralgia intercostală poate fi observată în unele boli pulmonare (pneumonie atipică, pleurezie, cancer pulmonar). Pentru a exclude / identifica o astfel de patologie, se efectuează radiografie toracică și, dacă este indicat, tomografie computerizată.

Tratamentul nevralgiei intercostale

Terapia complexă se realizează cu scopul de a elimina patologia cauzală, de a opri toracalgia, de a reface nervul afectat. Una dintre componentele principale este terapia antiinflamatoare (piroxicam, ibuprofen, diclofenac, nimesulid). Cu sindromul durerii severe, medicamentele sunt injectate intramuscular, terapia este completată de blocaje intercostale medicale cu introducerea anestezicelor locale și a glucocorticosteroizilor. Un mijloc auxiliar în ameliorarea sindromului durerii este numirea sedativelor, care fac posibilă reducerea durerii prin creșterea pragului de excitabilitate a sistemului nervos.

Terapia etiotropă depinde de geneza nevralgiei. Deci, cu herpes zoster, sunt indicați agenți antivirali (famciclovir, aciclovir etc.), antihistaminice și aplicarea topică a unguentelor antiherpetice. În prezența sindromului tonic muscular, se recomandă relaxanți musculari (tizanidină, clorhidrat de tolperizon). Atunci când nervul intercostal este comprimat la ieșirea din canalul spinal datorită osteocondrozei și deplasării vertebrelor, o terapie manuală blândă sau tracțiune a coloanei vertebrale poate fi efectuată pentru a ameliora compresia. Dacă compresia nervului este cauzată de o tumoare, se are în vedere operația.

În paralel cu terapia etiotropă și antiinflamatoare, se efectuează tratament neurotrop. Pentru a îmbunătăți funcționarea nervului afectat, se prescrie administrarea intramusculară de vitamine B și acid ascorbic. Terapia medicamentoasă este completată cu succes de procedurile fizioterapeutice: fonoforeză, magnetoterapie, UHF, reflexoterapie. Cu herpes zoster, iradierea ultravioletă locală în zona erupțiilor cutanate este eficientă.

Prognoza și prevenirea nevralgiei intercostale

În general, cu un tratament adecvat, nevralgia intercostală are un prognostic favorabil. Majoritatea pacienților se recuperează complet. În cazul etiologiei herpetice a nevralgiei, recidivele sunt posibile. Dacă nevralgia intercostală este persistentă și nu răspunde la terapie, trebuie să reconsiderați cu atenție ideea etiologiei sale și să examinați pacientul pentru prezența unui disc herniat sau a unui proces tumoral.

Măsurile preventive sunt tratamentul la timp al bolilor coloanei vertebrale, prevenirea curburii sale, terapia adecvată a leziunilor toracice. Cea mai bună protecție împotriva infecției cu herpes este un nivel ridicat de imunitate, care se obține printr-un stil de viață sănătos, întărire, efort fizic moderat, recreere activă în natură.


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită