Deformitatea coloanei vertebrale: cifoză, lordoză, scolioză, spondilolisteză

Există mai multe tipuri de deformări ale coloanei vertebrale. Poate fi congenital sau poate apărea pe fondul leziunii sau al bolii, poate capta un segment specific sau întreaga coloană vertebrală. Motivele deformării, gravitatea modificărilor, vârsta pacientului, prezența complicațiilor determină alegerea medicului pentru o metodă de tratament: chirurgical sau conservator.

Aproape întotdeauna, deformarea coloanei vertebrale atrage modificări ale posturii și tulburări ale funcționării organelor și sistemelor corpului.

Clasificare

Există trei tipuri principale de curbură a coloanei vertebrale:

 • scolioză - curbură laterală;
 • cifoza - curbura patologica posterioara;
 • lordoză - curbura patologică anterior.

scolioză

În scolioză, coloana vertebrală este îndoită lateral. Cel mai frecvent tip este scolioza toracică (toracică), care este cea mai frecventă la copii și adolescenți. Deformitatea scoliozei poate fi diferită:

 • În formă de C, este o curbură într-o singură direcție. Acest tip este cel mai frecvent întâlnit.
 • În formă de S. Cu acest tip de deformare, există două arcuri de curbură direcționate în direcții diferite.
 • Σ - în formă. Cel mai sever tip de curbură, coloana vertebrală este curbată în trei direcții.

Lordoză

Cea mai frecventă lordoză a segmentelor cervicale și lombare ale coloanei vertebrale. Uneori lordoza apare ca o curbură compensatorie cu cifoza coloanei vertebrale toracice.

cifoză

Acest tip de deformare are două tipuri. Kifoza unghiulară duce la deformarea severă a corpului. Cifoza arcuită se caracterizează printr-un unghi de îndoire mai neted și curge mai ușor.

Un tip de deformare însoțește adesea altul. Odată cu cifoza coloanei vertebrale toracice, lordoza coloanei vertebrale lombare apare adesea, eventual o curbură simultană a coloanei vertebrale posterior și lateral - cifoscoza. Orice deformare afectează activitatea organelor din apropiere, deformarea severă provoacă tulburări severe în activitatea întregului organism.

Spondiloza

Spondilolisteza este deplasarea unei vertebre în raport cu alta vertebră. Principalul factor care predispune la apariția deplasării patologice este neunirea sau distrugerea arcului vertebral care leagă articulațiile. Acest defect permite uneia sau mai multor vertebre să alunece de pe cealaltă..

Deformarea compresiunii

Ca urmare a leziunii traumatice, este posibilă dezvoltarea deformării compresiunii coloanei vertebrale. Această afecțiune se dezvoltă atunci când cădeți de la înălțime până la picioare, în timpul sporturilor intense, când săriți în apă de la o înălțime mare, cu o formă severă de osteoporoză. Odată cu deformarea compresiunii, există o scădere a înălțimii vertebrei, o scădere generală a lungimii coloanei vertebrale, fracturi ale corpului și arcadelor vertebrale, deteriorarea măduvei spinării.

clinică

Simptomele variază mult și se datorează tipului de deformare, gravității sale și locației deformării.

Primele etape ale curburii coloanei vertebrale nu se manifestă prin modificări ale stării de bine și nu pot exista plângeri. În timpul examinării, medicul va acorda atenție ușoarei asimetrii a umerilor (una mai mare decât cealaltă), curbura coloanei vertebrale în acest stadiu nu este vizibilă fără o măsurare specială.

Dezvoltarea ulterioară a curburii este însoțită de dezvoltarea sindromului durerii. Există plângeri de oboseală, senzație de disconfort în spate. Curbura este vizibilă cu ochiul liber.

Al treilea grad de deformare se caracterizează printr-o durere crescută și trecerea acesteia de la periodic la permanent. Sunt posibile încălcări în activitatea organelor interne. Curbura devine un defect cosmetic, este clar vizibilă. O persoană este obligată să reducă nivelul activității fizice, refuză să-și îndeplinească o parte din îndatoririle profesionale.

A patra etapă este cea mai dificilă. Încălcările în activitatea organelor interne necesită un tratament obligatoriu, unele dintre ele (insuficiență cardiopulmonară, încălcarea măduvei spinării) pot pune viața în pericol.

Clinica poate varia, de asemenea, în funcție de locația deformării. Deformitatea coloanei cervicale este însoțită de dureri de cap severe. Scolioza lombara sau lordoza duce la anomalii pelvine, impotenta, constipatie.

Ai o intrebare? Întrebați medicii noștri.

complicaţiile

Tratamentul deformării trebuie început la primele semne pentru a preveni progresul suplimentar și dezvoltarea de complicații ale coloanei vertebrale și ale altor organe. Aproape toate tipurile de deformare sunt predispuse la progresie..

Cu o curbură a regiunii toracice, apare deformarea toracelui. Coaste se mișcă și stoarce organele respiratorii, inima, vasele de sânge situate în piept. Poate să apară bronșită, pneumonie, astfel de pacienți se plâng adesea de senzația de aer și de incapacitatea de a respira profund.

Curburile coloanei lombare sunt însoțite de congestie în organele abdominale și pelvine. Funcția reproductivă scade, femeile dezvoltă infertilitate.

În plus, deformarea pronunțată este un defect cosmetic neplăcut care determină dezvoltarea unui complex de inferioritate la copii și adulți care sunt conștienți de prezența imperfecțiunii. În unele cazuri, se dezvoltă depresia clinică, necesitând o corecție de către un psihiatru-psihoterapeut.

Diagnostice

După o examinare amănunțită, care include măsurarea înălțimii pacientului, unghiul de curbură a coloanei vertebrale, precum și efectuarea de teste funcționale, pacientul este trimis pentru radiografie. Această metodă vă permite să determinați cu exactitate locația deformării și gradul acesteia. În plus, poate fi prescris RMN-ul coloanei vertebrale, ecografie și alte studii.

Tratament

Deformitățile coloanei vertebrale necesită tratament pe termen lung. Terapia este adesea complexă și constă din metode fizice (fizioterapeutice) și tratament medicamentos. De asemenea, este necesară o dietă bogată în calciu, fosfor și proteine. Tratamentul conservator este de obicei eficient în stadiile incipiente (1-2 grade) de deformare. Aplicat purtând un corset medical (guler), masaj, terapie de exerciții, înot.

În etapele ulterioare, tratamentul chirurgical este recomandat.

Deformitatea în formă de pană a vertebrelor

Vertebrele în formă de pană sau hemivertebrae sunt o anomalie frecventă în formarea unei vertebre, caracterizată prin subdezvoltarea părții anterioare sau laterale a corpului său.

Vertebrele în formă de pană se pot forma la vârste diferite, atât în ​​timpul dezvoltării intrauterine, cât și la adulți, din cauza diferitor factori.

Ce este? ↑

Spre deosebire de vertebrele obișnuite, vertebrele în formă de pană constau dintr-un semicarc cu un proces și un jumătate de corp.

Ei pot fi:

Două vertebre în formă de pană situate la înălțimi diferite și pe laturile opuse sunt numite alternante.

Dacă există trei sau mai multe vertebre malformate, apare o tulburare de segmentare largă.

Corpul vertebral poate fi, de asemenea, format din două jumătăți în formă de pană, care converg la vârfuri, ca urmare a unei anomalii de dezvoltare în formă de fluture.

Hemivertebra dublă și triplă unilaterală sunt rareori diagnosticate, dar sunt aproape imposibil de detectat pe radiografie; este necesar un studiu destul de costisitor și complicat al macropreparatiilor coloanei vertebrale..

În plus, deformarea în formă de pană a corpurilor vertebrale poate fi:

Deformitatea anterioară în formă de pană a corpurilor vertebrale se dezvoltă ca urmare a subdezvoltării nucleului osificării anterioare. Posterior - datorită subdezvoltării nucleului posterior de osificare.

Acest tip de deformare este cel care adesea provoacă apariția unei cocoașe..

Foto: cocoașă cu deformare în formă de pană a vertebrelor

Vertebra laterală în formă de pană are forma unei mase osoase în formă de pană încorporată între două vertebre normale.

Astfel de vertebre pot fi simple și duble (la diferite înălțimi de ambele părți), cel mai adesea se formează în regiunile lombare superioare sau în zona toracică inferioară, la nivelul colului uterin sunt extrem de rare.

Motivele apariției semicentelor ↑

Numărul de cazuri de modificări patologice congenitale la nivelul coloanei vertebrale, inclusiv apariția vertebrelor în formă de pană, crește în fiecare an.

La copii

 • Factorii genetici (boala Scheuermann-Mau, care este diagnosticat cel mai adesea la băieții cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani și este moștenit atât prin linii feminine, cât și masculine, printr-o generație);
 • Boli infecțioase și boli ale sistemului endocrin, hipertensiune arterială, suferită de o femeie însărcinată;
 • Stresul în timpul sarcinii;
 • Alimentația slabă a unei femei însărcinate;
 • Trăind într-o regiune defavorabilă ecologic;
 • Condiții de muncă dăunătoare.

La copiii sănătoși, o hemivertebră în formă de pană se poate dezvolta la început, la vârsta preșcolară sau la adolescență, ca urmare a:

 • leziuni la spate;
 • boli infecțioase, inflamatorii și granulomatoase transferate.

Foto: deformarea pieptului cauzată de vertebrele în formă de pană

Prezența vertebrelor congenitale în formă de pană în regiunea toracică este unul dintre principalii factori care contribuie la dezvoltarea formelor severe de cifoză, adică curbura coloanei vertebrale, provocând cocoașă sau stoop.

În absența unui tratament adecvat în 2-3 ani, boala duce la deformarea persistentă a coloanei toracice, în care mobilitatea este limitată și la aplatizarea pieptului. Pe lângă durerile de spate, limitarea mobilității, în timp, aceste boli provoacă tulburări în activitatea sistemului cardiovascular, o scădere a capacității vitale a plămânilor.

La adulți

Deformitatea vertebrei în formă de pană la adulți se poate forma ca urmare a:

 • leziuni;
 • procese distrofice;
 • leziuni metastatice.

Simptomele și semnele bolii ↑

Principalele motive care aduc pacienților cu deformare în formă de pană a vertebrelor la cabinetul medicului sunt:

 • dureri de spate de natură și intensitate variate;
 • debut rapid al oboselii;
 • postură slabă - de la minor la apariția unei cocoașe care împiedică mișcarea.
 • dureri de cap (cu deformare în formă de pană a vertebrelor cervicale).

Foto: curbura pieptului cu vertebre în formă de pană

De ce este periculos? ↑

Deformitatea în formă de pană a corpurilor vertebrale este o boală destul de gravă care poate agrava semnificativ calitatea vieții.

În mod inevitabil, duce la:

 • încălcarea posturii, care determină deplasarea organelor interne;
 • perturbarea sistemelor cardiovasculare, digestive, respiratorii;
 • dezvoltarea altor boli cronice;
 • durere constantă.

Metode de diagnostic ↑

Deoarece este extrem de important ca medicul să înțeleagă clar starea fiecărei vertebre și natura deformărilor existente în formă de pană pentru a prescrie un tratament eficient, se pot utiliza diferite metode pentru diagnostic..

Ele pot avea diferite grade de conținut informațional în funcție de tipul deformării în formă de pană și de localizarea hemivertebrei..

Imagistică prin rezonanță magnetică

RMN sau imagistica prin rezonanță magnetică, după mulți experți, este metoda de primă alegere în diagnosticul diferențial al deformării în formă de pană a vertebrelor.

Spre deosebire de alte metode de diagnosticare a radiațiilor, RMN oferă o imagine mai completă, permițându-vă să studiați starea vertebrelor, măduvei spinării, spațiului epidural, discurilor, sacului dural.

Deformitatea în formă de pană a vertebrelor apare adesea tocmai ca urmare a deteriorării măduvei spinării.

Prin urmare, este recomandabil să utilizați această metodă de cercetare atunci când examinați pacienții cu simptome care indică posibilitatea deplasării vertebrei în formă de pană sau a deformării acestora..

Metoda radionuclidă

Metoda radionuclidă, sau osteoscintigrafia, este utilizată în diagnosticul diferențial al deformărilor în formă de pană ale vertebrelor, în special atunci când este cauzată de leziuni metastatice.

Metoda radionuclidă este utilizată în combinație cu imagistica prin rezonanță magnetică, deoarece are capacități mai limitate în diagnosticul leziunilor vertebrale locale.

Foto: imagine obținută cu osteocintigrafie

Tomografie computerizată cu raze X

Tomografia computerizată cu raze X permite:

 • evaluați mai degrabă obiectiv starea vertebrei afectate, țesuturile moi paravertebrale, disc;
 • determinați cu exactitate substratul patomorfologic al leziunii.
 • grație îmbunătățirii contrastului, confirmați sau excludeți natura oncologică a proceselor patologice.

Foto: deformare în formă de pană a vertebrei

Cu toate acestea, metoda prezintă o serie de dezavantaje semnificative:

 • vă permite să vedeți întinderea răspândirii proceselor patologice doar la nivelul mai multor segmente vertebrale;
 • Reconstrucția CT cu raze X se realizează exclusiv în plan axial, ceea ce nu întotdeauna face posibilă obținerea unei imagini de bună calitate;
 • datele despre conținutul canalului spinal nu sunt, de asemenea, foarte informative.

Tratamentul deformării în formă de pană a vertebrelor

Terapie conservatoare

Nu este întotdeauna posibil și recomandabil să îndepărtați hemivertebrale în formă de pană.

Hemivertebra singură poate afecta doar ușor calitatea vieții, în timp ce localizarea lor le permite medicilor să ofere un prognostic condiționat favorabil de evoluția bolii.

În unele cazuri, pe lângă boala coloanei vertebrale, pacientul are alte leziuni grave ale organelor interne, ceea ce face intervenția chirurgicală extrem de nedorită.

Cu boli precum scolioza moderată și boala Scheuermann-Mau, tratamentul conservator este destul de eficient și nu este necesar să apelezi la o intervenție chirurgicală..

Principalele metode de terapie conservatoare pentru deformările în formă de pană ale vertebrelor sunt:

 • masaj și terapie manuală;
 • fizioterapie;
 • înot și exerciții speciale în apă;
 • purtarea de corsete ortopedice;
 • proceduri de fizioterapie,
 • Tratament spa.

Fig.: Terapie de exercițiu pentru ameliorarea coloanei vertebrale în cifoză

Schema pentru efectuarea acestor exerciții:

 • 1 - poziția în spate profundă;
 • 2 - poziție spate semi-profundă;
 • 3 - poziție orizontală;
 • 4 - târându-se pe toate paturile;
 • 5 și 6 - târâre cu brațele întinse (5) și cu brațele îndoite într-o treaptă transversală (6);
 • 7 și 8 - târâre cu brațele întinse (7) și cu un val al brațelor și întinderea picioarelor (8);
 • 9 - târâre în direcția orizontală;
 • 10 - târâre cu brațele fluturând și întinderea picioarelor;
 • 11 - mersul cu un val al mâinii și înclinarea corpului în lateral;
 • 12 - rotirea trunchiului;
 • 13 - îngenuncheat târându-se fără suport.

Interventie chirurgicala

Dacă o astfel de deformare a vertebrelor devine cauza unor afecțiuni grave și inevitabil progresive ale sistemului musculo-scheletic, iar tratamentul conservator este ineficient, este posibilă doar o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și a-și păstra sănătatea..

Deoarece boala poate fi congenitală sau dobândită la copilărie sau la vârsta adultă, timpul pentru tratamentul chirurgical este determinat individual, în funcție de caracteristicile cursului bolii și de starea generală a pacientului..

De asemenea, determină metodele de intervenție chirurgicală, inclusiv:

 • fuziune spidă posterioară fără instrumentare;
 • fuziunea spinală posterioară cu utilizarea instrumentației, adică adăugarea de implanturi metalice, ceea ce face posibilă creșterea stabilizării coloanei vertebrale, reduce dependența de calitatea imobilizării externe și, într-o măsură mai mare, o deformare corectă;
 • fuziune anteroposterior
 • fuziunea epifizei anteroposterior, care permite oprirea creșterii țesutului osos pe partea convexă a deformității, păstrându-l pe partea concavă, ceea ce este deosebit de important în tratamentul chirurgical al copiilor;
 • excizia hemivertebrei.

Medicina modernă poate diagnostica și trata cu succes deformarea sub formă de pană a vertebrelor.

Dar cel mai eficient tratament este încă o prevenire simplă, începând cu perioada de dezvoltare intrauterină și terminând cu bătrânețea profundă..

Nutriție adecvată, activitate fizică moderată, controlul posturii la copii, prudență la ridicarea greutăților și respectarea regulilor simple de siguranță pentru a evita rănile, tratamentul la timp al proceselor inflamatorii va ajuta la reducerea semnificativă a probabilității formării vertebrelor în formă de pană..

Fractura de compresiune a coloanei vertebrale: cauze, tratament, consecințe

Fractura de compresiune a coloanei vertebrale (CPF) este o patologie inclusă în lista clasificării internaționale a bolilor (ICD 10), ca o boală care poate duce la dizabilitate sau moarte. Lezarea coloanei vertebrale necesită tratament pe termen lung și reabilitare, în timp ce în 70% din cazuri pacientul nu se recuperează complet.

p, blocare 1,0,0,0,0 ->

Ce este o fractură de compresie a coloanei vertebrale

Dintre toate fracturile osoase, una dintre cele mai periculoase este deplasarea prin compresie a vertebrelor. Coloana vertebrală este responsabilă pentru activitatea întregului sistem musculo-scheletic, prin urmare, în cazul în care integritatea acestuia este încălcată, o persoană poate fi imobilizată. În cazuri grave, moartea este de asemenea posibilă..

p, blocare 2,0,0,0,0 ->

Notă! Coloana vertebrală este formată din mai multe vertebre care sunt separate prin discuri cartilaginoase. Când apare compresia, vertebrele sunt atât de comprimate încât se pot crăpa. O fractură a coloanei vertebrale poate afecta una sau mai multe vertebre.

Cu acest tip de accidentare, pacientul suferă dureri severe și pot apărea probleme cu activitatea motorie. Pericolul bolii constă în faptul că în prima zi după producerea accidentării, o persoană se poate deplasa fără să știe gravitatea patologiei. După câteva ore sau chiar după 1 - 2 zile, este posibilă paralizia completă sau parțială.

p, blocare 4,0,0,0,0 ->

Metodele și consecințele tratamentului depind de caracteristicile patologiei, de tabloul clinic general și de vârsta pacientului. În 60% din cazuri, fracturile de compresiune vertebrală sunt diagnosticate la persoane cu vârsta peste 50 de ani, deoarece sistemul lor scheletic este mai predispus la traume.

p, blockquote 5,0,0,0,0 ->

O fractură poate apărea din cauza unuia dintre doi factori: stres mecanic (vătămare externă) sau procese interne (rezultatul bolilor). Traumele rezultate din stresul mecanic sunt mai periculoase, deoarece pot duce la distrugerea completă a vertebrei.

p, blocare 6,0,0,0,0 ->

Clasificare

Compresia coloanei vertebrale rezultată dintr-o fractură are mai multe tipuri de calificări: în funcție de gradul de compresiune al corpurilor vertebrale, în funcție de complicații și simptome, în funcție de trăsăturile caracteristice ale leziunii.

p, blockquote 7,0,0,0,0 ->

Tot în traumatologie, patologia este clasificată în funcție de locul afectării vertebrelor, în funcție de secțiile coloanei vertebrale:

p, blockquote 8,0,0,0,0 ->

 • col uterin sau toracic;
 • lombar;
 • sacral sau coccis.

Cel mai adesea, se detectează traume la nivelul coloanei vertebrale a coloanei toracice și lombare, deoarece acestea au cea mai mare încărcătură în timpul mișcărilor umane.

p, blocquote 9,0,0,0,0 ->

După gradul de compresie

Coloana vertebrală este o joncțiune de 33 de corpuri vertebrale. În cazul unei fracturi, două sau mai multe corpuri sunt presate brusc împreună, ceea ce duce la compresie.

p, blockquote 10,0,0,0,0 ->

Traumatologii disting între trei grade de compresie, care caracterizează forța presiunii care duce la scăderea înălțimii vertebrelor:

p, blockquote 11,0,0,0,0 ->

 • primul - de la 20 la 40%;
 • al doilea - de la 50 la 60%;
 • al treilea - de la 60% sau mai mult.

O fractură de compresie de gradul 1 este considerată cea mai puțin traumatică. Tratamentul este mai rapid, dar chiar și cu primul grad de patologie, pot apărea complicații grave asociate cu modificarea corpului și prezența complicațiilor concomitente.

p, blocare 12,0,0,0,0 ->

Prin modificarea vertebrei

Cu o fractură de compresiune a coloanei vertebrale, consecințele depind în mare măsură de ceea ce schimbă corpul coloanei vertebrale suferit după leziune.

p, blocare 13,0,0,0,0 ->

Există trei tipuri de fracturi.

p, blocare 14,0,0,0,0 ->

 1. În formă de pană. Sub influența traumatismelor, vertebra este comprimată pe partea dreaptă sau stângă și devine în formă de pană. În acest caz, partea îngustă a corpului devine orientată spre organele interne..
 2. Eliminarea compresiei. Un tip complex de accidentare, caracterizat prin separarea părții superioare anterioare a corpului vertebral. Partea ruptă a osului care are margini inegale se poate mișca și deteriora ligamentele longitudinale. Separarea mai multor părți osoase nu este exclusă.
 3. Șrapnel. Un tip sever de boală, care se observă mai des cu al treilea grad de compresie. Corpul vertebral este împărțit în bucăți de diferite dimensiuni. Părți ale vertebrei se îndepărtează de discul intervertebral în direcții diferite. Posibilă deteriorare a canalului intervertebral de către spatele vertebrei afectate.

În cazul unei fracturi de compresiune la nivelul vertebrei, prognosticul este slab. În 60% din cazuri, măduva spinării este rănită, ceea ce duce la afectări grave ale funcționalității sistemului nervos.

p, blocare 15,0,0,0,0 ->

Prin complicații

Reabilitarea după o fractură de compresie depinde de prezența unor complicații, traume ulterioare.
O fractură de această natură este calificată în două tipuri.

p, blockquote 16,0,0,0,0 ->

 1. Necomplicat. Apare mai des cu radiculită progresivă sau osteochondroză. Pacientul prezintă disconfort și durere, dar este posibil să nu conștientizeze diagnosticul. Treptat, dacă nu există tratament, se dezvoltă forme severe de boli ale sistemului musculo-scheletic.
 2. Complicat. Se observă atunci când sistemul nervos este deteriorat (de exemplu, prinderea fibrelor nervoase). Poate provoca paralizie. Simptomele sunt de obicei severe.

O fractură de compresie necomplicată nu este mai puțin periculoasă, deoarece pacientul poate întârzia vizita la medic. Patologia va continua să progreseze, provocând complicații concomitente. Drept urmare, primul tip se va schimba la al doilea.

p, blocare 17,0,0,0,0 ->

Motivele

Fractura de consolidare a coloanei vertebrale poate apărea sub influența cauzelor interne și externe (traume externe).

p, blockquote 18,0,0,0,0 ->

Notă! Persoanele în vârstă prezintă cel mai mare risc. Din cauza modificărilor legate de vârstă, sistemul lor scheletic este slăbit și mai vulnerabil. Persoanele de peste 50 de ani dezvoltă patologii ale sistemului musculo-scheletic, care pot provoca, de asemenea, o leziune a coloanei vertebrale.

Cauza influenței externe asupra coloanei vertebrale este:

p, blocquote 20,0,0,0,0 ->

 • căderea pe spate, picioare sau fese;
 • lovit cu obiecte pe spate;
 • presiunea externă asupra corpului (de exemplu, în situații de urgență, când o persoană este prinsă între ceva).

p, blockquote 21,0,0,0,0 ->

 • osteoporoza este cea mai frecventă cauză de fractură la vârstnici, caracterizată prin scăderea densității osoase;
 • metastaze - distrugerea vertebrelor, cu formarea metastazelor în coloana vertebrală.

Este aproape imposibil să preveniți patologia în caz de traume externe. Singura recomandare ar putea fi prudența. Tratamentul la timp al patologiilor majore este considerat a fi prevenirea RCP, care apare ca o complicație a bolilor..

p, blocare 22,0,0,0,0 ->

semne

Simptomele unei fracturi din motive externe sunt mai pronunțate. Pacientul are dureri severe în zona leziunii, se formează edem și hematom. Cu influența bolilor, nu există semne externe, se resimt doar senzații dureroase neexprimate de natură instabilă.

p, blocare 23,0,1,0,0 ->

Simptome frecvente ale fracturii de compresie a coloanei vertebrale:

p, blocare 24,0,0,0,0 ->

 • creșterea intensității durerii;
 • starea de sănătate se agravează;
 • ceata si pierderea constiintei;
 • apare slăbiciunea musculară;
 • sensibilitatea pielii se pierde la membre;
 • periodic există greață urmată de vărsături;
 • există o sensibilitate puternică în zona afectată la palpare;
 • activitatea fizică este semnificativ redusă.

Semnele de leziune pot diferi în funcție de ce parte a coloanei vertebrale sunt afectate vertebrele..

p, blocare 25,0,0,0,0 ->

Simptome la locul fracturii

p, blocare 26,0,0,0,0 ->

coloană vertebralăsemne
cervical• durere în zona gâtului și a gulerului, care se extinde până la partea din spate a capului, umerilor și brațelor;
• manifestarea disconfortului la înghițire;
• injecția reflexă a mușchilor gâtului în ton;
• amețeli lungi;
• tinitus constant;
• durere la inhalare.
Pectoral• slăbiciune musculară în spate;
• durere în piept;
• paralizia periodică a extremităților inferioare;
• amorțeala pielii în picioare;
• încălcarea urinării sau a defecării.
Lombar• pierderea frecventă a cunoștinței;
• sufocare;
• flamă intermitentă;
• dureri de spate care radiază spre întregul spate;
• paralizia temporară a extremităților inferioare;
• perturbarea tractului digestiv.
Coccisului-sacral• dureri severe în regiunea lombară și mușchii gluteali, care radiază până la picioare;
• încălcarea activității motorii a extremităților inferioare;
• dificultăți de golire;
• întunecarea periodică a conștiinței.

Pe baza simptomelor și examinării pacientului, medicul nu poate stabili un diagnostic. Cu o fractură de compresiune a coloanei vertebrale, tratamentul începe cu un diagnostic, ceea ce face posibilă evaluarea tabloului clinic complet.

p, blockquote 27,0,0,0,0 ->

Diagnostice

La un punct de control rezultat în urma unei răni mecanice, de obicei este apelată o ambulanță. În caz de complicații de oncologie sau osteoporoză, patologia poate fi detectată din întâmplare atunci când examinează pacientul pentru alte boli, sau pacientul merge la medic cu plângeri de dureri de spate..

p, blockquote 28,0,0,0,0 ->

Fracturile vertebrelor sunt tratate de un ortoped sau un traumatolog. Prima consultare cu un medic este examinarea și intervievarea pacientului. După ce medicul stabilește un diagnostic preliminar, care necesită confirmare (sau refutare) pe baza rezultatelor diagnosticului.

p, blockquote 29,0,0,0,0 ->

Examinarea în cazul unei fracturi de compresiune suspectată a corpului vertebral presupune trecerea metodelor de diagnostic hardware.

p, blocare 30,0,0,0,0 ->

 1. Radiografie (imagine laterală și directă). Pe baza imaginii obținute, specialistul poate determina ce vertebre au fost deteriorate, califică fractura și poate stabili prezența complicațiilor asociate sistemului osteoarticular.
 2. Scanare CT. Procedura este necesară pentru a obține date mai precise despre traumatisme ale canalului spinal și organelor din apropiere.
 3. Mielografie. O metodă suplimentară pentru examinarea măduvei spinării pentru posibile leziuni.
 4. RMN-ul. Procedura se efectuează pentru fracturi severe asociate cu modificări în structura întregii coloane vertebrale.
 5. Densitometrie. Metoda de diagnostic utilizată pentru fractura de compresie a coloanei vertebrale la vârstnici, cu osteoporoză suspectată, precum și prezența metastazelor.

Diagnosticul vă permite să identificați patologia, să-i determinați natura cât mai corectă, să stabiliți cauzele și să detectați complicațiile. În cazuri urgente, examinarea poate include numai radiografii. Cu toate acestea, după acordarea primului ajutor, pacientul este în continuare diagnosticat complet..

p, blocare 31,0,0,0,0 ->

Important! De asemenea, un neurolog trebuie să fie examinat de un pacient cu RCP. Un specialist poate detecta simptomele unei defecțiuni ale sistemului nervos și poate preveni complicația cea mai gravă - paralizia.

Tratament

Fractura de compresiune a coloanei vertebrale este o boală gravă care poate face o persoană cu dizabilități și, în cazuri grave, poate duce la moarte. Recuperarea pacientului depinde nu numai de tabloul clinic, ci și de regimul de tratament corect selectat, precum și de reabilitare.

p, blocare 33,0,0,0,0 ->

Scopul specialiștilor la punctul de control:

p, blockquote 34,0,0,0,0 ->

 • refacerea integrității coloanei vertebrale;
 • normalizarea funcționalității coloanei vertebrale;
 • eliminarea tuturor complicațiilor.

În cazul compresiunii vertebrale, pacientul este internat în spital. Prima măsură a tratamentului este imobilitatea completă a coloanei vertebrale. Pentru aceasta, se pot folosi corsete de tencuială sau ortopedice. În forme severe de deteriorare, imobilizarea completă a corpului este necesară.

p, blockquote 35,0,0,0,0 ->

Notă! Imobilizarea vertebrelor este recomandată pentru o perioadă de cel puțin două luni.

Tratamentul poate fi efectuat doar conservativ sau prin metode chirurgicale urmate de terapie. Reabilitarea durează de la 6 luni la câțiva ani. Recuperarea completă nu este întotdeauna posibilă. Dacă nu este tratată, o fractură de compresie poate duce la o imobilitate completă fără șanse de recuperare.

p, blockquote 37,0,0,0,0 ->

Terapie conservatoare

Cu primul grad de CPP, terapia conservatoare este posibilă. Al doilea și al treilea grad al acestei patologii implică utilizarea metodelor de terapie numai după intervenția chirurgicală..

p, blockquote 38,0,0,0,0 ->

În faza inițială, tratamentul unei fracturi de compresie se realizează cu medicamente din diferite grupuri de medicamente.

p, blocquote 39,0,0,0,0 ->

 1. Analgezice sau anestezice. Calmantele sunt folosite pentru calmarea durerii (Ketorol, Nimesil, Aertal). Cu atacuri de durere severă, blocarea novocainei este făcută. Medicamentele din acest grup nu afectează procesul de restaurare a țesutului osos..
 2. antibiotice Dacă pacientul dezvoltă un proces inflamator de natură infecțioasă, se pot prescrie agenți antibacterieni (medicamente din seria cefalosporinei).
 3. Hondoprotectors. Promovați restabilirea articulațiilor și cartilajului deteriorate de o fractură (Chondroitin, Teraflex, unguent Dolbene).
 4. Imunomodulatori. Consecințele traumatismelor duc la incapacitatea de a păstra activitatea motorie anterioară și la disfuncțiile multor sisteme ale corpului. Pe fondul slăbirii corpului, nivelul imunității scade și el. Pentru a restabili sistemul imunitar, sunt prescrise imunostimulante (Pyrogenal, Timalin, Levamisole).
 5. Vitamine. Complexele de microelemente și vitamine sunt necesare pentru a restabili nutriția tisulară adecvată și pentru a consolida imunitatea.
 6. Preparate care conțin calciu Pentru o fuziune mai rapidă a țesutului osos, este necesar să se prescrie fonduri care conțin calciu (Calcimin, Calciu D3).

Orice medicament este prescris numai de către medicul curant, individual fiecărui pacient. Pentru o expunere sporită, se recomandă o combinație a unui curs de medicamente locale și sistemice. În modul spital, se pot prescrie injecții și picuratori.

p, blocare 40,0,0,0,0 ->

Fizioterapie

Împreună cu terapia medicamentoasă, fizioterapia este necesară pentru a restabili integral osul și țesutul articular.

p, blocare 41,0,0,0,0 ->

Fizioterapia începe cu permisiunea medicului.

p, blocare 42,0,0,0,0 ->

Important! Tratamentul de fizioterapie poate fi început nu mai devreme de 1,5 luni de la rănire.

p, blocare 44,0,0,0,0 ->

 • acupunctura - are efect analgezic, relaxează fibrele nervoase, crește tonusul muscular;
 • stimularea electrică - favorizează accelerarea fuziunii osoase și întărirea locurilor de fixare (recomandate pentru osteoporoză);
 • terapia la rece - sporește efectul medicamentelor;
 • iradierea ultravioleta - crește rata proceselor metabolice, are un efect de încălzire și vasodilatare;
 • electroforeza cu medicamente care conțin calciu - favorizează penetrarea directă a calciului în țesutul osos la locul leziunii;
 • hidroterapie - îmbunătățirea circulației sângelui, accelerarea proceselor oxidative și reducerea, curățarea țesuturilor de produsele de descompunere, înlăturarea pufului și rezolvarea hematoamelor;
 • hirudoterapia - elimină sindromul durerii, favorizează regenerarea țesuturilor, ajută la eliminarea intoxicației cu medicamente;
 • masaj - ameliorează tonusul muscular, elimină tensiunea nervoasă, previne atrofierea țesuturilor.

Tipul adecvat de fizioterapie este determinat numai individual pentru fiecare pacient. Orice metodă de tratament de fizioterapie are contraindicații.

p, blocare 45,0,0,0,0 ->

Metode chirurgicale

În cele mai multe cazuri, o fractură de compresiune, în special după stimularea externă, necesită tratament chirurgical. Metoda operației depinde de indicații.

p, blocare 46,0,0,0,0 ->

Operația se efectuează cu următoarele indicații:

p, blocare 47,1,0,0,0 ->

 • lipsa rezultatelor terapiei conservatoare;
 • 2 sau 3 grade de rănire;
 • formă complicată de fractură (amestecarea corpurilor vertebrale, prezența fragmentelor, sindromul durerii severe);
 • deteriorarea coloanei vertebrale sau a fibrelor nervoase.

Intervenția chirurgicală poate fi o combinație a mai multor metode și poate fi efectuată peste câteva ore.

p, blocare 48,0,0,0,0 ->

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru complicații

p, blocare 49,0,0,0,0 ->

indicaţiiMetoda de operare
afectarea măduvei spinării sau a rădăcinilor spinăriilaminectomie (creșterea înălțimii vertebrei prin deschiderea arcadelor vertebrale și eliminarea fragmentelor osoase)
deformarea vertebrelor sacralefuziunea spinării (instalarea de implanturi metalice care fixează vertebrele)
distrugerea completă sau deformarea severă a zonelor coloanei vertebralefuziunea spinării (instalarea de implanturi metalice care fixează vertebrele)
deplasarea pieselor osoaseimplantare (înlocuirea oaselor afectate cu un implant metalic)

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru complicații

Cu RCP la adulți, intervenția chirurgicală în formă necomplicată se realizează prin două metode moderne.

p, blocare 50,0,0,0,0 ->

 1. Kyphoplastia este o metodă cu traumatism scăzut de eliminare a compresiunii corpului vertebral prin introducerea unui bolon în miniatură cu o tijă în vertebră. Aerul este introdus prin tijă în bolon, datorită căruia corpul vertebral crește.
 2. Vertebroplasty. O metodă de intervenție minim invazivă, realizată printr-o singură puncție și injecție de ciment artificial în vertebră. Vertebroplastia este utilizată ca a doua etapă după îndepărtarea bolonului în timpul cifoplastiei.

Chirurgia coloanei vertebrale are întotdeauna un risc ridicat. Chiar și cu un rezultat reușit al operației, pot apărea complicații, de aceea perioada de reabilitare are o importanță deosebită..

p, blocare 51,0,0,0,0 ->

Cum să tratezi o fractură de compresiune a coloanei vertebrale acasă

După externarea din spital, tratamentul pacientului continuă acasă. În cazul unei fracturi de compresie, este necesar să nu încetați să luați medicamente prescrise de medicul acasă, să efectuați toate manipulările pentru reabilitare, precum și să mențineți un stil de viață sănătos.

p, blocare 52,0,0,0,0 ->

În primele două luni, recomandările sunt urmate:

p, blocare 53,0,0,0,0 ->

 • odihnă de pat - patul pacientului trebuie acoperit cu o saltea ortopedică dură, uneori o suprafață tare este plasată sub o saltea subțire;
 • purtând un corset - se folosește un carst special cu inserții de oțel, este purtat pentru orice activitate fizică.

Sub formă de terapie suplimentară, puteți utiliza metode de medicină tradițională pentru întărirea organismului și eliminarea durerii.

p, blockquote 54,0,0,0,0 ->

 1. Se comprimă cu rădăcina de brusture. Se macină rădăcina plantei (70r), se așază într-un recipient și se toarnă 0,2 l. uleiuri. Amestecul se infuzează timp de 2 până la 3 zile. Pentru o compresa, un amestec medical se aplică pe țesut și se aplică pe zona bolnavă timp de câteva ore.
 2. Unguent din plante. Se amestecă 1 lingură într-un recipient. l. scoarță de stejar și flori de margarete. Se toarnă apă clocotită peste amestecul uscat.

După 4 ore, filtrează și folosește, de asemenea, pentru o compresă.

p, blocare 55,0,0,0,0 ->

Etapa principală a tratamentului la domiciliu este considerată reabilitare, care include exerciții terapeutice..

p, blocare 56,0,0,0,0 ->

Reabilitare

Consecințele unei fracturi de compresie a coloanei vertebrale pot duce la dizabilitatea pacientului. Pentru a preveni complicațiile și a accelera recuperarea, ar trebui să suferiți o reabilitare îndelungată, care poate dura câțiva ani..

p, blockquote 57,0,0,0,0 ->

Notă! Scăderea activității fizice, imobilizarea prelungită a coloanei vertebrale, scăderea sistemului imunitar - duce la slăbirea tonusului muscular și atrofia parțială a țesutului.

Cu o formă severă de leziune vertebrală, reabilitarea poate avea loc în instituții speciale, unde pacientul este tratat de medici calificați. Dacă după tratament pacientul este într-o stare stabilă și există un prognostic pozitiv pentru recuperare, recuperarea are loc acasă.

p, blocare 59,0,0,0,0 ->

Specialiștii au dezvoltat multe cursuri de exerciții de fizioterapie pentru reabilitare după o fractură de compresiune.

p, blocare 60,0,0,0,0 ->

Metoda terapiei de exercițiu corespunzătoare este determinată de un specialist. De asemenea, primele clase trebuie organizate împreună cu un medic calificat..

p, blocare 61,0,0,0,0 ->

Printre cele mai cunoscute terapii de exerciții, una dintre cele mai eficiente este tehnica Bubnovsky, care include exerciții de gimnastică și respirație. Conform recomandărilor lui Bubnovsky, sarcina pe coloana vertebrală ar trebui să crească treptat.

p, blocare 62,0,0,0,0 ->

Atunci când alegeți un curs de exerciții de reabilitare pentru terapia de exercițiu, trebuie să țineți cont în ce parte a coloanei vertebrale a avut loc leziunea, gradul de deteriorare, prezența complicațiilor și posibile contraindicații..

p, blocare 63,0,0,0,0 ->

Un exemplu de exerciții pentru întărirea generală a pacienților în stare de imobilizare:

p, blocare 64,0,0,0,0 ->

 • întinderea picioarelor în părțile laterale, fără a ridica tocurile din pat;
 • ușoară ridicare a pelvisului (de 1 - 2 ori);
 • mișcarea picioarelor în imitația ciclismului;
 • picioarele sunt îndoite la genunchi, călcâiul este plasat în cavitatea popliteală a piciorului opus (repetare alternativă);
 • picioarele îndoite la genunchi sunt îndreptate alternativ și duse în lateral;
 • mișcare ca mersul.

Când pacientul nu are încă voie să stea, toate exercițiile gimnastice sunt efectuate doar în poziție supină, fără a ridica picioarele de pe pat. Numărul de repetări nu trebuie să fie mai mare de 10 ori.

p, blocare 65,0,0,0,0 ->

Exercițiile de fizioterapie întăresc mușchii corsetului abdominal și dorsal, previn paralizia tisulară și atrofia și mențin mobilitatea articulațiilor.

p, blocare 66,0,0,0,0 ->

Exerciții de respirație

Deja în a doua zi după fractură, puteți începe să faceți exerciții de respirație. Ameliorează rigiditatea articulațiilor și ajută la oxigenarea organismului.

p, blocquote 67,0,0,0,0 ->

Important! Cu o fractură a vertebrelor coloanei cervicale și toracice, pot exista restricții.

Cel mai simplu exercițiu de respirație pe care pacienții îl pot efectua chiar și în poziție supină este să umfle baloane.

p, blockquote 69,0,0,0,0 ->

Dacă vorbim despre o lecție complexă, experții recomandă următorul grup de exerciții:

p, blocare 70,0,0,0,0 ->

 • inspiră adânc, după care efectuează imediat 4 exhalații scurte;
 • respirați adânc, în timp ce ridicați mâinile deasupra capului, apoi, coborând mâinile, expirați încet;
 • inspirați lent prin cavitatea nazală, în timp ce stomacul este umflat, după care respirația este ținută timp de 5 secunde și expiră lin prin gură.

Există multe metode de exerciții de respirație, este important să consultați un medic înainte de a alege un complex specific și să vă asigurați că nu există contraindicații.

p, blockquote 71.0,0,1,0 ->

Nutriție pentru fractura de compresiune a coloanei vertebrale

Pe toată perioada de tratament și reabilitare după compresiunea vertebrelor, pacientului i se recomandă să respecte o dietă. Nutriția corectă contribuie la fluxul complet de substanțe necesare în țesuturi, la normalizarea tractului gastrointestinal, care este afectat negativ de medicamente și la întărirea imunității. Dieta este compilată individual, ținând cont de toate caracteristicile corpului pacientului, specialistul trebuie să țină cont de trauma posibilă a organelor interne, de efectul terapiei medicamentoase, de vârsta pacientului și de mobilitate redusă.

p, blockquote 72.0,0,0,0 ->

După o fractură de compresiune, alimentele bogate în minerale și vitamine trebuie introduse în dietă:

p, blocare 73,0,0,0,0 ->

 • migdale, lapte, pește, varză (calciu);
 • creveți, banane, salată, nuci (magneziu);
 • fulgi de ovăz, hrișcă, fructe de mare, nuci (zinc);
 • ficat, fasole, banane, sfeclă, varză (vitamina B6 și acid folic).

Restricții se aplică produselor:

p, blocare 74,0,0,0,0 ->

 • mâncăruri grase, afumate, picante și sărate;
 • produse semifinite și fast-food;
 • produse cu o cantitate mare de concentrate;
 • produse de copt drojdie;
 • alcool, ceai tare sau cafea.

Principiul elaborării unei diete zilnice se bazează pe refacerea necesității organismului pentru toate micro- și macroelementele necesare, în timp ce conținutul caloric zilnic este redus din cauza unui stil de viață sedentar.

p, blocquote 75,0,0,0,0 ->

Recomandări nutriționale pentru pacienții aderați la repaus la pat

În perioada în care o persoană este practic imobilizată, procesele de digestie sunt perturbate. Pacientul se plânge adesea de dureri de stomac și afectări ale mișcărilor intestinale. Pentru a restabili tractul gastro-intestinal, este necesar să se respecte regulile nutriționale ale pacientului, mai ales dacă s-a efectuat o operație și s-a aplicat anestezie.

p, blockquote 76,0,0,0,0 ->

O dietă terapeutică este importantă pentru pacienții cu leziuni ale măduvei spinării. Funcționarea necorespunzătoare a tractului gastro-intestinal duce la iritarea receptorilor nervoși localizați strâns, ceea ce provoacă dureri mult mai des și în principal după masă.

p, blocare 77,0,0,0,0 ->

Pacienții mincinoși prezintă cel mai mult risc pentru probleme nutriționale, deoarece un stil de viață sedentar duce la congestie în stomac și intestine. Pentru a evita acest lucru, este recomandabil să urmați mai multe recomandări dietetice:

p, blocare 78,0,0,0,0 ->

 • orice dietă trebuie făcută ținând cont de conținutul de calorii al preparatelor, deoarece excesul de greutate câștigat va crea o încărcare suplimentară pe coloana vertebrală, ceea ce va agrava procesele patologice;
 • în primele luni după accidentare, pacientul trebuie să mănânce numai în porții fracționate, astfel încât corpul să aibă timp să absoarbă alimentele primite;
 • este mai bine să aburi vasele sau să le fierbeți, nu se recomandă prăjirea și coacerea în cuptor;
 • pentru micul dejun este recomandat să mâncați piure de fructe sau terci de lichid;
 • prânzul trebuie să includă o supă cu legume sub formă de piure de cartofi;
 • este indicat să includeți o gustare după-amiază sub forma unui fruct ras;
 • pentru cină mănâncă mese ușoare în formă lichidă, deoarece în poziția supină corpul pacientului noaptea nu va putea prelucra complet alimentele.

Introducerea alimentelor solide este permisă numai după permisiunea medicului curant, care este de acord, în funcție de starea pacientului și de îmbunătățirile observate ale sănătății acestuia..

p, blockquote 79,0,0,0,0 ->

Primul ajutor

O atenție deosebită este acordată acordării primului ajutor în caz de vătămări ale coloanei vertebrale cu fractură de compresiune suspectată. Doar o persoană care știe ce să facă în această situație poate oferi asistență reală victimei..

p, blocare 80,0,0,0,0 ->

Dacă pacientul este singur și nu există nimeni care să-l ajute, atunci este indicat să se limiteze la apelarea unei echipe de medici sau salvatori.

p, blockquote 81.0,0,0,0 ->

Important! Dacă suspectați o fractură a coloanei vertebrale sau a părților sale, victima nu trebuie să se ridice în picioare și să se miște! În absența cunoștințelor despre îngrijirea primară, este recomandat să nu atingeți pacientul înainte de sosirea specialiștilor, ci doar să monitorizați starea sa generală și să acordați asistența necesară.

Orientări generale pentru îngrijirea leziunilor coloanei vertebrale:

p, blocare 83,0,0,0,0 ->

 • apelarea salvatorilor sau a unei echipe medicale;
 • pacientul este plasat pe o suprafață dură și plană;
 • dacă este necesar, controlați că nu face mișcări;
 • dați o băutură victimei;
 • calmează-l și sprijină-l;
 • cu simptome de însoțire, încercați să le opriți;
 • așteptați specialiști.

Pacienții cu o posibilă fractură în regiunea coccisului sunt așezați pe stomac, transportul pe spate este interzis.

p, blocare 84,0,0,0,0 ->

Persoana care cheamă salvatorii sau medicii poate solicita medicilor să-l sfătuiască cu privire la acțiunile necesare prin telefon. Pentru a face totul bine, nu trebuie să intrați în panică, ci să vă concentrați pe cât posibil pe ajutorul care este vital pentru victimă..

p, blocare 85,0,0,0,0 ->

Consecințele unei fracturi de compresiune a coloanei vertebrale

După punerea diagnosticului, pacientul se gândește imediat la care este pericolul unei fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Această patologie, chiar și într-un grad ușor de deteriorare, lasă consecințe, deoarece coloana vertebrală este baza întregului schelet, multe fibre nervoase și terminații trec prin ea. Întregul sistem musculo-scheletic funcționează de la reflexele care ajung pe site prin canalul spinal.

p, blocare 86,0,0,0,0 ->

Cea mai severă este fractura corpurilor vertebrale ale coloanei vertebrale cervicale, mai ales în cazul în care vertebra V a fost rănită. Multe vase de sânge și canale ale sistemului nervos central trec prin această zonă. Dacă vertebrele coloanei cervicale sunt rănite, se poate dezvolta instabilitatea segmentară, iar decesul unei persoane nu este, de asemenea, exclus.

p, blockquote 87,0,0,0,0 ->

O altă formă severă de RCP este înfrângerea unui departament dificil. După o accidentare, pacientul prezintă procese degenerative care provoacă osteochondroză sau artroză. Patologia nu poate fi complet vindecată, prin urmare, pacientul poate suferi dureri severe pentru o lungă perioadă de timp după tratament, unde este localizată fractura veche.

p, blocquote 88,0,0,0,0 ->

Potrivit ortopedilor și traumatologilor, după RCP, pacienții pot prezenta diferite tipuri de complicații:

p, blockquote 89,0,0,0,0 ->

 • patologii neurologice (particularitatea tulburării depinde de localizarea terminațiilor nervoase comprimate);
 • deformarea coloanei vertebrale de tipul cifotic (formarea unei cocoașe);
 • scolioză, radiculită
 • încălcarea funcțiilor respiratorii;
 • formarea calusilor structurii osoase;
 • apariția proeminențelor;
 • deplasarea organelor situate în regiunea pelvină;
 • creșterea țesutului osos de-a lungul marginilor vertebrelor;
 • formarea fistulelor și neoplasmelor chistice;
 • scăderea mobilității cartilajului și articulațiilor;
 • hernie intervertebrală;
 • fluxul de lichid cefalorahidian;
 • paralizia membrelor.

Consecințele unei fracturi vertebrale în caz de compresie depind de mulți factori. Tratamentul și reabilitarea nu pot afecta întotdeauna procesul de vindecare, dar dacă sunt respectate recomandările medicului și abordarea corectă a autocurarii, se pot obține rezultate pozitive chiar și cu o formă severă de vătămare.

p, blocare 90,0,0,0,0 ->

recomandări

După încheierea tratamentului și trece perioada de reabilitare principală, pacientul trebuie să continue în mod independent terapia și să respecte măsurile preventive. După un timp, chiar și o fractură veche poate duce la dezvoltarea bolilor coloanei vertebrale sau a somnului, provocând dureri severe..

p, blockquote 91.0,0,0,0 ->

p, blocquote 92.0,0,0,0 ->

Experții recomandă după ce PPC s-a întâmplat de-a lungul vieții:

p, blockquote 93,0,0,0,0 ->

 • nu ridica obiecte grele;
 • exclude activitatea fizică excesivă;
 • mananca corect;
 • nu abuzați de alcool;
 • eliminați influența dependențelor.

La primele semne ale unei exacerbări a unei leziuni vechi, trebuie să consultați un medic pentru a preveni complicațiile la care poate duce.

p, blockquote 94,0,0,0,0 -> p, blockquote 95,0,0,0,1 ->

Fractura de compresiune este o vătămare care poate duce la cele mai grave consecințe. Consecințele unei fracturi sunt influențate de toți factorii, din momentul primului ajutor și se încheie cu măsuri preventive. Chiar și cea mai mică nerespectare a recomandărilor specialiștilor poate provoca complicații grave..


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită