Exerciții, gimnastică pentru o hernie a coloanei vertebrale: lombare, cervicale, toracice


O hernie intervertebrală, localizată într-una sau alta parte a coloanei vertebrale, este o patologie destul de comună a unei persoane erecte moderne. În patogeneza bolii se află deformarea discului intervertebral (structura anatomică care leagă vertebrele) și proeminența acesteia în afara coloanei vertebrale. Partea proeminentă a discului comprimă țesuturile din apropiere, inclusiv nervii, vasele de sânge și uneori măduva spinării, ceea ce duce la dezvoltarea simptomelor tipice ale bolii și disfuncției coloanei vertebrale și organelor interne.

Boala este adesea asociată cu osteochondroza coloanei vertebrale, considerând-o una dintre principalele cauze ale deformării discurilor intervertebrale. Cu toate acestea, lista cauzelor și factorilor care predispun la patologie este mult mai largă și se dezvoltă din cauza încărcărilor necorespunzătoare pe coloana vertebrală..

Tratamentul bolii este complex, este selectat individual în funcție de stadiul bolii, starea generală a pacientului și patologia concomitentă, include metode de terapie conservatoare și, în unele cazuri, apelează la intervenția chirurgicală. Exercițiile terapeutice pentru o hernie a coloanei vertebrale este un element obligatoriu al tratamentului, ajută la întărirea mușchilor, la activarea circulației sângelui în segmentul afectat al coloanei vertebrale și la reducerea simptomelor.

Caracteristici de gimnastică pentru o hernie de disc

Tratamentul herniei cu exerciții contribuie la formarea de mecanisme adaptative care au ca scop stabilirea echilibrului fiziologic în segmentul afectat al coloanei vertebrale. Clasele vă permit să preveniți progresia ulterioară a bolii, să accelerați procesele de resorbție, ceea ce duce la resorbție sau la o reducere semnificativă a dimensiunii proeminenței herniale. Activitatea fizică însoțește terapia principală, regimul de tratament, dieta și alte activități prescrise de medic și, dacă sunt efectuate corect, duc la:

 • reducerea durerii;
 • eliminarea altor simptome (furnicături, dureri de cap, amorțeală în spate, membre etc.);
 • refacerea flexibilității coloanei vertebrale;
 • îmbunătățirea tonului general și a stării de spirit. Și motivația potrivită, după cum știți, nu contribuie decât la tratamentul bolii..

Există seturi separate de exerciții pentru fiecare secțiune a coloanei vertebrale. În funcție de stadiul și severitatea bolii, clasele se desfășoară într-un regim de economisire, tratament și antrenament. Primele două conduc la mobilizarea și întinderea coloanei vertebrale, precum și relaxarea țesutului muscular. Al treilea are ca scop stabilizarea coloanei vertebrale.

Reguli pentru efectuarea exercițiilor pentru o hernie a coloanei vertebrale:

Toate tehnicile, combinația lor, numărul de repetări trebuie selectate de către un medic! Cu o mișcare ascuțită sau incorectă, poate apărea ciupirea rădăcinilor nervoase sau chiar ruperea inelului discului deteriorat. Este recomandabil să înveți gimnastica terapeutică în condițiile unui departament de reabilitare sub îndrumarea unui instructor de terapie pentru exerciții și cel puțin consultați medicul dumneavoastră dacă este posibil să efectuați anumite tehnici în cazul dvs. particular.

 1. Orice tehnici care necesită mișcări ascuțite, curburi de amplitudine înaltă dintr-o poziție în picioare, sărituri, mișcări de rotație semnificative ale trunchiului, ghemuțe adânci, ridicarea greutăților și răsucirea puternică a coloanei vertebrale, precum și alergarea.
 2. Cursurile sunt organizate în mod regulat, în fiecare zi, într-o cameră pre-ventilată, de preferință pe podea, pe un covor gimnastic special.
 3. Toate tehnicile sunt efectuate într-un ritm lent, lin și precis, urmărind starea și orice senzații: amețeli, amorțeală, furnicături și durere indică faptul că exercițiul se efectuează incorect sau este contraindicat într-un anumit caz. Dacă există o ușoară durere după prima zi de antrenament, ar trebui să vă întindeți pe spate pe o suprafață plană, să vă alinați spatele.
 4. Sarcina și raza de mișcare cresc treptat.
 5. Nu trebuie încercate exerciții dificile din punct de vedere tehnic. Coloana vertebrală ar trebui să devină mai flexibilă, iar acest lucru este posibil numai după 1-2 luni de antrenament.
 6. Fiecare exercițiu, dacă nu este indicat altfel, se repetă de 5-10 ori.
 7. Nu trebuie să existe oboseală severă după curs. Dacă acesta este cazul, trebuie să reduceți durata terapiei de exercițiu și numărul de repetări..
 8. Pe lângă complex, în plus în timpul zilei, supus unei sănătăți bune și a unei reacții adecvate a organismului, se recomandă:
  • exerciții de dimineață sub formă de încălzire de 10 minute;
  • încălzirea scurtă și descărcarea coloanei vertebrale la fiecare 2 ore;
  • descărcarea spatelui înainte de culcare (plimbare calmă, înot, exerciții de respirație Strelnikova).

Cum poți obține rapid un efect terapeutic? Este dificil să răspunzi la această întrebare, chiar și în cazuri ușoare, tratamentul se poate întinde pe o perioadă de la șase luni la câțiva ani. În orice caz, nu este nevoie să sperăm la o cură instantanee (și cu atât mai mult să credem în metodele dubioase și vindecătorii care promit să scape de o hernie într-o săptămână). Acesta este un proces îndelungat care necesită răbdare și perseverență din partea pacientului..

Exerciții în perioada acută cu hernii intervertebrale de localizare diferită

Gimnastica pentru spate cu hernie în perioada acută exclude stresul direct asupra coloanei vertebrale (inclusiv mișcări active) și are ca scop relaxarea completă a mușchilor din segmentul afectat. În paralel, mișcările sunt efectuate cu tensiune în mușchii brațelor și picioarelor și în alte părți ale corpului. Această combinație unică asigură efectul maxim și duce la o îmbunătățire semnificativă a stării, întinzând coloana vertebrală și eliminând senzații neplăcute la nivelul membrelor..

Antrenamentul se desfășoară dintr-o poziție supină, pe o suprafață dură, plată.

Tehnica de execuțieEfectImagine
Stați pe spate. Închide ochii și încearcă să-ți relaxezi corpul cât mai mult. Efectuați respirații profunde, chiar și în interior și în afară. Conduceți cel puțin 5 minute.Relaxarea țesutului muscular și eliberarea tensiunii din coloana vertebrală.
Poziția de pornire este aceeași. Trageți cu ușurință degetele de la picioare pentru a simți o întindere în coloana vertebrală, apoi relaxați-vă. Repetați încă 4 p.Tulpina coloanei vertebrale.
Îndoaie genunchii cu o mișcare glisantă, astfel încât picioarele să nu iasă de pe podea. Adu-ți încet genunchii la piept, înfășurându-ți mâinile în jurul luciului și apăsându-le către tine. Îndoiți capul, încercați să vă atingeți genunchii cu bărbia. Remediați această poziție, ca și cum ar curba într-o minge. Repetați 1 p.
Întins pe spate, cu brațele paralele cu corpul, cu respirația calmă: strângeți rapid și deschideți degetele. Repetați 10 p.Normalizarea circulației sângelui în extremitățile superioare, eliminarea paresteziilor.
Stați pe spate. Întindeți-vă brațele, îndoiți-le la articulația cotului și strângeți-vă mâinile într-un pumn, încercați să atingeți umărul cu pumnii. Apoi îndreptați-vă brațele și relaxați-vă mâinile. Repetați 10 p. într-un ritm rapid.Consolidarea mușchilor umărului, restabilirea circulației sângelui, scăparea de parestezii.
Alternativ trageți șoseta cu stânga și apoi piciorul drept. Repetați un număr între 1 și 20 într-un ritm rapid.Normalizarea circulației sângelui și scăparea paresteziilor în extremitățile inferioare.

Ce exerciții trebuie făcut cu o hernie în timpul remisiunii

Complexul ar trebui să înceapă cu tehnici executate pe spate. După stăpânirea acesteia din urmă, puteți adăuga exerciții pe stomac, toate patru din poziția lor de ședere. Dar exercițiile din poziție în picioare cu o hernie intervertebrală nu sunt recomandate chiar și după stabilizarea coloanei vertebrale, deoarece dau sarcina maximă pe ea (cu excepția patologiei coloanei cervicale).

Agățați bara de brațele îndreptate, astfel încât corpul să fie în greutate, dar fără împingeri, pe cât posibil.

Acest exercițiu poate fi efectuat doar cu acordul unui medic - în unele cazuri, întinderea coloanei vertebrale duce la un spasm muscular și mai mare!

Tehnica de execuțieEfectImagine
Întindeți-vă pe spate, ridicați capul și țineți-l suspendat, numărând până la 10, în timp ce trageți simultan pe degetele de la picioare. Repetați 4 p.Întărește țesutul muscular, partea superioară a spatelui și a gâtului. Tulpina coloanei vertebrale.
Întindeți-vă pe spate, ridicați capul și țineți-l suspendat, numărând până la 5, ridicând piciorul drept îndreptat și ținându-l la o distanță de 15 cm în greutate. Repetați aceeași tehnică cu piciorul stâng. Repetați 4-8 p.Consolidarea mușchilor spatelui.
Întindeți-vă pe spate și „rotiți bicicleta”, mai întâi cu un picior, apoi cu al doilea. Începeți timp de 30 de secunde. minut pentru fiecare picior, aduceți până la 2,5 minute.Consolidarea mușchilor picioarelor și spatelui.
Întindeți-vă pe spate, cu brațele în lateral, îndoiți genunchii, puneți picioarele pe podea. Înclinați-vă picioarele spre dreapta și stânga, executând o răsucire blândă în regiunea lombară.Restaurarea mobilității și a flexibilității în stomacul coloanei lombare.
Întindeți-vă stomacul, întindeți-vă brațele înainte, palmele în jos. Trageți brațele și picioarele drepte de pe podea (ușor, la o înălțime de aproximativ 10 cm) și fixați această poziție timp de 10 secunde. Repetați 2 p.Consolidarea corsetului muscular al spatelui.
Întinde-te pe stomac, cu brațele paralele cu corpul. Îndoiți-vă rapid genunchii, încercând să vă atingeți fesele cu tocurile. Repetați de 10 ori.Întinderea coloanei vertebrale, îmbunătățind circulația sângelui la nivelul picioarelor, întărind mușchii spatelui.
Treci pe toate patru, îndoaie-ți spatele, ridicându-ți bărbia în sus. Apoi arcuți-vă spatele într-un arc, coborând capul în jos. Repetați de 5-10 ori într-un ritm lent.Îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale.
Stați pe podea, înclinați încet capul înainte și înapoi, apoi stânga și dreapta.Restabilirea flexibilității coloanei cervicale.
Descărcarea și întinderea coloanei vertebrale.

Gimnastica pentru spate cu hernii de localizare diferită în remisie

Exerciții pentru hernie cervicală

Le puteți începe după ce a trecut perioada acută, principalele simptome au dispărut sau au scăzut semnificativ. Exercițiile pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în creier și în zonele deteriorate, elimină durerile în gât și cap și tinitus. Ajută la restabilirea mobilității coloanei vertebrale, la creșterea flexibilității, la ameliorarea mușchilor încordate.

Tehnica de execuțieImagine
Intinde-te pe spate pe un covor de gimnastică moale sau o canapea plată. Apăsați ușor cu spatele capului pe canapea / covoraș fără a pune accent puternic. Apoi, din aceeași poziție, apăsați spatele capului de pe mână. Aduceți mai multe abordări.
Întindeți-vă pe spate și ridicați capul deasupra podelei, la un unghi de 45 °. Încercați să o mențineți în această poziție timp de 10 secunde. Repetați 5 p.
Întinde-te pe stomac și apasă-ți fruntea de suprafață (similar cu cele de mai sus). Apoi, din aceeași poziție, apăsați spatele capului pe mână.
Stai pe un scaun sau pe podea cu spatele drept. Alternativ coborâți și ridicați umerii. Repetați timp de 3 min..
Așezați-vă pe un scaun sau pe podea cu spatele drept (sau deveniți, dacă este mai confortabil), relaxați-vă mâinile și așezați-le pe genunchi sau pe centură (dacă exercițiul se efectuează în picioare). Rotiți capul la stânga și la dreapta, mai întâi cu o amplitudine mică, crescând treptat unghiul de rotație. Brâul de umăr trebuie să fie fixat.
Exercițiul se realizează similar cu cele de mai sus, dar capul este înclinat înainte și înapoi, încercând să atingă bărbia până la crestatura toracică. Cu toate acestea, nu poți arunca puternic capul înapoi. Brâul de umăr trebuie să fie fixat.
Dintr-o poziție așezată, întoarceți încet capul spre dreapta, apoi fixați-l timp de 5 secunde. în această poziție și spre stânga, fixați și 5 secunde.
Deveniți pe toți paturile și coborâți încet capul în jos, astfel încât să atârne liber, iar cu greutatea sa, așa cum era, întinde coloana vertebrală. Rămâneți în această poziție timp de 1-2 minute.

Exerciții de hernie toracică

Înfrângerea în acest departament se dezvoltă lent și apare adesea pe fundalul leziunilor sau osteocondrozei. Gimnastica pentru coloana vertebrală cu o hernie a regiunii toracice îmbunătățește mobilitatea coloanei vertebrale, oferă posibilitatea respirației profunde.

Tehnica de execuțieImagine
Așezați-vă pe un scaun, așezați-vă mâinile în spatele capului și îndoiți-vă astfel încât spatele să fie apăsat pe partea superioară a scaunului. Apoi apleacă-te înainte. Repetați 3-4 pag.
Așezați-vă pe un scaun, puneți-vă mâinile în spatele capului, partea din spate superioară ar trebui să se sprijine de marginea spătarului scaunului. Efectuați devieri, similare celor descrise mai sus, dar în conformitate cu tehnica de respirație: inhalați în timp ce aplecați înapoi și expirați în timp ce vă aplecați. Repetați exercițiul 3-4 r.
Așezați-vă pe spate pe o suprafață dreaptă, puneți o rolă medie-tare, cu un diametru de 10 cm sub regiunea toracică.Puneți-vă mâinile în spatele capului. Îndepărtați-vă și inspirați-vă, apoi ridicați-ți torsul și expirați-vă. Repetați 3-4 r., Deplasând rola de-a lungul coloanei vertebrale.
Întindeți-vă pe spate, îndoiți-vă și trageți-vă picioarele la piept. Apucați ușor capul și aduceți-vă fruntea în genunchi, luați încet poziția inițială. Repetați 10 p.
Intinde-te pe podea, indoaie picioarele la genunchi, odihnește-ți mâinile cu coatele pe podea la nivelul umerilor. Din această poziție, ridicați corpul pentru a forma un pod mic, fixați poziția și coborâți. Repetați 5 p.
Așezați-vă pe un scaun și înfășurați pieptul inferior cu un prosop, apucați cu mâinile capetele libere ale prosopului. Inhalați adânc și trageți prosopul în timp ce expirați. Inhalați, slăbind tensiunea de pe prosop. Repetați 5-10 p.
Stai pe podea, pune-ți picioarele puțin. Întindeți brațele peste cap, în timp ce apucați încheietura mâinii drepte cu mâna stângă. Înclinați-vă spre stânga în timp ce întindeți mâna dreaptă. Pe partea dreaptă, va fi o senzație de rigiditate în mușchii laterali ai pieptului. Schimbați mâinile și repetați în direcția opusă. Se rulează 5-10 ruble. în fiecare direcție. Exercitarea este permisă numai după șase luni de antrenament!

Exerciții pentru hernia lombară a coloanei vertebrale

Gimnastica ajută la întărirea corsetului muscular, la îmbunătățirea circulației sângelui și la dezvoltarea mecanismelor adaptative pentru restabilirea echilibrului fiziologic în coloana vertebrală lombară. Exercițiile pentru hernia lombară reduc proeminența discului, ajută la eliminarea blocării rădăcinilor nervoase.

Întindeți-vă stomacul și întindeți-vă brațele înainte. Cu o mișcare lentă, ridicați-vă brațele și picioarele, îndoiți-vă torsul și mențineți această poziție timp de 3 secunde, apoi încercați să vă îndoiți și mai mult, simțind tensiunea mușchilor din partea inferioară a spatelui. Coborâți încet până la poziția de pornire. Repetați 4-5 p.
Întindeți-vă stomacul, aplecați-vă brațele la coate, așezați-vă palmele pe podea, cu lățimea umerilor. Ridicați încet piciorul sănătos (care nu dă dureri de spate) și îndoiți-vă. Țineți poziția timp de 3 secunde. și se scufundă la podea. Repetați 4-5 p.
Intinde-te pe stomac, în același timp întinde brațul drept în sus și înainte, iar piciorul stâng înapoi ușor în sus. Apoi schimbați brațele și picioarele. Ar trebui să simtă că coloana vertebrală se întinde.
Treci pe toate patru. La inhalare, aplecați-vă (aplecați-vă spatele) și țineți în continuare această poziție timp de câteva secunde, iar la expirație aplecați-vă, aruncându-vă capul înapoi. Repetați 4-5 p.
Întindeți-vă pe spate, îndoiți picioarele în genunchi. Ridicați pelvisul contractând mușchii feselor. Țineți corpul în punctul de sus timp de 3-5 secunde și coborâți lent până la podea. Repetați de 4-5 ori.
Întindeți-vă pe spate și trageți alternativ picioarele îndoite în genunchi spre piept, țineți în partea de sus câteva secunde și luați încet poziția de pornire. Repetați 5 p. pe fiecare picior.
Întindeți-vă pe spate și efectuați mișcări ale picioarelor „cu bicicleta” timp de 1-3 minute.
Întindeți-vă pe spate, întindeți-vă brațele în fața dvs., îndoiți-vă ușor picioarele la genunchi, ridicați încet corpul superior, ajungând spre genunchi. Lăsați în această poziție timp de 10-15 secunde, întindeți-vă încet. Repetați 3 p.

Cu o hernie a coloanei vertebrale lombare, yoga, înotul în piscină, Pilates, flexia corpului și sisteme speciale de antrenament ale autorilor sunt de asemenea utile.

O atenție deosebită trebuie acordată exercițiilor lui Bubnovsky pentru hernie, pe care medicul și colegii săi îi învață pacienților în centrele de kinetoterapie. Toate metodele se bazează pe utilizarea rezervelor interne ale organismului, adică. cu privire la vindecarea de sine. În plus, în centrele Bubnovsky există simulatoare speciale dezvoltate de el, care sporesc efectul antrenamentului. Gimnastica lui Bubnovsky este unică: complexele medicale nu pot fi găsite pe internet, sunt dezvoltate individual pentru fiecare pacient, ținând cont de capacitățile de recuperare ale organismului. Multe persoane care au fost tratate în centrele de medic se consideră persoane absolut sănătoase. Cu toate acestea, nu toată lumea, inclusiv în mediul medical, susține metoda de tratament a autorului, consideră că este periculos să renunțe complet la tratamentul medicamentos, care este poziționat de Bubnovsky.

Exerciții după îndepărtarea unei hernii

Perioada de recuperare timpurie elimină încărcarea pe coloana vertebrală, astfel încât terapia de exercițiu poate fi prescrisă nu mai devreme de 2-4 săptămâni după operație.

Un program de exerciții bine stabilit pe care toți pacienții îl urmează după îndepărtarea herniei nu există astăzi. Reabilitarea și alegerea metodelor specifice depind de gradul de complexitate al bolii și de metoda de intervenție chirurgicală și de caracteristicile corpului pacientului. Pentru fiecare perioadă de reabilitare, este selectat un set de exerciții, este foarte important să nu depășiți sarcina admisă și, în general, să respectați o schemă limitativă, restrictivă, care va evita recidiva.

Exercițiile pentru hernie de disc nu sunt un panaceu, ci o modalitate dovedită, eficientă și gratuită de a lua boala sub control și de a-ți îmbunătăți sănătatea.!

Exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale

Cu o hernie a coloanei vertebrale cervicale, exercițiile din ciclul exercițiilor de fizioterapie (exerciții de terapie) joacă un rol important în tratamentul complex. O astfel de încărcare este în special eficientă în etapele inițiale ale dezvoltării procesului patologic. Pregătirea specială poate îmbunătăți semnificativ starea pacientului și, în unele cazuri, poate evita operația.

Gimnastica este capabilă să elimine simptomele însoțitoare (cefalee etc.), spasme. Cu limitarea parțială a mobilității, exercițiile pot restabili total sau parțial mișcarea în mâini. Terapia de exercițiu pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale îmbunătățește circulația sângelui, întărește mușchii gâtului.

La primele semne de boală, trebuie să solicitați imediat ajutor medical. Gimnastica terapeutică și alte metode de terapie pot fi selectate doar de un specialist calificat. Nu se recomandă auto-medicarea pentru această boală - exerciții selectate în mod necorespunzător pot duce la deplasarea vertebrelor, ciupirea nervilor, creșterea durerii etc..

Exerciții terapeutice pentru hernia coloanei vertebrale cervicale

Următoarele exerciții sunt de obicei eficiente:

 1. Pacientul ia o poziție de pornire în picioare sau stând, mâinile sunt coborâte de-a lungul corpului. După aceea, ar trebui să întoarceți ușor capul alternativ pe umărul drept și stânga de 5-10 ori.
 2. Persoana rămâne în aceeași poziție de plecare, coboară capul în jos, în timp ce își apasă bărbia pe piept și revine la poziția de pornire. Aceste acțiuni se repetă de 5-10 ori..
 3. Fiind în aceeași poziție de plecare, pacientul trebuie să înclineze încet capul înapoi și să revină la poziția inițială. Exercițiul se repetă de 5 până la 10 ori..
 4. Pacientul ia poziția inițială de ședere drept, înclină capul la un umăr, încercând să-l atingă cu urechea, rămâne în această poziție timp de 5-6 secunde, după care repetă aceleași acțiuni, aplecându-se spre celălalt umăr. Exercițiul se efectuează de 2-3 ori în fiecare direcție.
 5. Pacientul ia poziția de pornire pe toți patru, în timp ce inhalează, îndoaie spatele în sus, în timp ce expiră, se îndoaie în jos. Acești pași trebuie repetați de mai multe ori într-un singur antrenament..
 6. Fiind în aceeași poziție de plecare, persoana coboară capul, apăsându-și bărbia pe piept, rămâne în această poziție aproximativ 30 de secunde și revine la poziția de pornire.
 7. Fiind într-o poziție în picioare sau în șezut, întorc capul alternativ la stânga și la dreapta, lăsând câteva secunde în punctele finale, ceea ce se poate realiza nu numai în timpul exercițiilor de fizioterapie, ci și pe tot parcursul zilei.
 8. Push-up-uri cu accent pe palme și degetele picioarelor sau genunchilor drepți. Este necesar să vă asigurați că spatele este drept, iar corpul atinge podeaua în timpul împingerilor. Puteți face 10 seturi de 5 push-ups sau 5 seturi de 10 push-up, în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de recomandările medicului.

În unele cazuri, este util să atârnați pe o bară orizontală și să trageți încet în sus.

Aceste exerciții pot fi utilizate pentru tratarea și prevenirea proceselor degenerative-distrofice la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Intensitatea antrenamentului poate fi mai mare în absența bolii.

Reguli de executare

 1. Educația fizică trebuie făcută zilnic.
 2. O lecție trebuie efectuată în medie timp de 15-20 de minute. La început, ei iau 5 minute pe zi pentru antrenament, crescându-și treptat durata până la 30-45 de minute pe zi.
 3. Cel mai bine este să faci exerciții dimineața, dar îți poți planifica antrenamentul pentru alte momente ale zilei, dar seara, se folosesc tehnici speciale de relaxare..
 4. Clasele nu trebuie efectuate după mese și cu câteva ore înainte de culcare.
 5. În timpul exercițiului, trebuie evitate mișcări bruște, nu trebuie să existe prea multă tensiune în zona gâtului.
 6. În timpul gimnasticii
 7. durerea nu trebuie să apară; dacă apare, este mai bine să opriți antrenamentul.
 8. Recomandat pentru încărcare într-o zonă bine ventilată.

Contraindicații pentru efectuarea gimnasticii remediale

Fizioterapia arată o eficiență bună în această patologie, dar exercițiile pot fi efectuate numai în perioada de remisie. În timpul exacerbărilor bolii, nu puteți face gimnastică și alte tipuri de activitate fizică.

Alte contraindicații pentru efectuarea exercițiilor dintr-un complex de exerciții de fizioterapie la domiciliu:

 • sindrom de durere severă;
 • tulburări ale inimii;
 • sângerare;
 • simptome ale tulburărilor acute ale circulației cerebrale;
 • tromboză acută;
 • neoplasme maligne.

Recomandări generale

Pentru ca exercițiile terapeutice să aibă efectul maxim, pe lângă implementarea lor regulată, pacienții trebuie să respecte următoarele recomandări:

 1. Normalizați greutatea corporală, mențineți-o în limite sănătoase.
 2. Normalizați regimul de muncă și odihnă.
 3. Asigurați-vă o odihnă adecvată, somnul de noapte ar trebui să fie de cel puțin 8 ore pe zi.
 4. Evitați să dormiți pe perne mari și moi; o pernă mică care se potrivește sub gât este cea mai bună pentru a dormi.
 5. Evitați inactivitatea fizică.
 6. Faceți un duș de contrast.

Alte tratamente

Dacă pacientul are dureri severe, i se pot prescrie medicamente analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene. Ca parte a terapiei medicamentoase, se pot utiliza hormoni steroizi, condroprotectori.

În perioada de remisiune, sunt deseori prescrise fizioterapie, masaj, acupunctură, hirudoterapie. Pacienții sunt sfătuiți să reducă încărcarea pe coloana vertebrală, în acest scop, se poate indica purtarea unui corset special.

În absența efectului terapiei conservatoare în curs de desfășurare, precum și cu o hernie mare, se consideră problema tratamentului chirurgical.

Informații generale despre boală

O hernie a coloanei vertebrale cervicale este o deplasare a fragmentelor discului intervertebral (intervertebral) în canalul spinal, rezultând compresiunea rădăcinilor nervoase.

Conform statisticilor, această patologie cu localizare la nivelul coloanei vertebrale cervicale este a doua cea mai frecventă, în primul rând în ceea ce privește frecvența apariției este leziunea coloanei lombosacrale.

Motivele

Boala poate fi cauzată dintr-unul sau mai multe motive:

 • modificări legate de vârstă în corpul uman;
 • slăbiciunea corsetului muscular;
 • impactul asupra organismului de factori de mediu nefavorabili;
 • stil de viata sedentar.

Factorii de risc includ:

 • postură incorectă (inclusiv datorită particularităților muncii, muncii prelungite la computer);
 • tratamentul prematur și / sau necorespunzător al leziunilor coloanei vertebrale (de exemplu, primite în timpul scufundărilor, antrenamentului sportiv, căderii etc.);
 • boli endocrine;
 • greutate excesiva.

Simptome

Cu o hernie a coloanei cervicale, se pot observa următoarele:

 • durere de cap;
 • atacuri de amețeli;
 • dureri la nivelul gâtului, umerilor și omoplatelor, care sunt agravate prin întoarcerea capului, tuse, strănut;
 • creșteri ale tensiunii arteriale, tulburări vasculare;
 • abilități cognitive afectate;
 • tinitus, care se intensifică la întoarcerea capului, probleme de auz;
 • slăbiciune și / sau amorțeală a membrelor superioare;
 • disconfort în gât;
 • slăbiciune generală și oboseală;
 • stare depresivă;
 • tulburări ale gustului și mirosului;
 • scăderea acuității vizuale;
 • boli frecvente ale tractului respirator superior.

Tabelul arată localizarea durerii, în funcție de care vertebrele sunt discul afectat („C” - desemnarea vertebrelor cervicale, „Th” - toracic).

Locația discului afectat

Durere și amorțeală a întregii mâini pe partea degetului mic, dificultate în a încerca să strânge mâna într-un pumn

Durere de-a lungul spatelui umărului și antebrațului, slăbiciune a extensorilor degetelor și triceps brachii; senzație de amorțeală și furnicături pe întreaga suprafață a membrului

Durere în mână de-a lungul părții laterale a degetului mare, slăbiciune a extensorilor la încheietură, biceps brachii

Durere la umăr, slăbiciune deltoidă

Lipsa tratamentului și evoluția procesului patologic poate duce la paralizia completă și dizabilitatea pacientului..

Video

Oferim pentru vizionarea unui videoclip pe tema articolului.

Gimnastica pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale

Coloana vertebrală cervicală este cea mai mobilă și cea mai vulnerabilă. El este sensibil nu numai la activitatea fizică. La acest nivel trec vasele importante - arterele vertebrale care transportă sânge la creier. Leziuni ale coloanei vertebrale cervicale pot duce la deteriorarea sensibilității și mișcării la nivelul brațelor și picioarelor, amețeli, leșin și alte simptome neplăcute..

Boli ale coloanei vertebrale cervicale

Datorită mobilității coloanei vertebrale la acest nivel, apar frecvent hernii intervertebrale. De obicei sunt rezultatul osteochondrozei. Dar se pot dezvolta după răni..

Herniile intervertebrale sunt ieșirea din nucleul pulposus dincolo de fibroza annulus. Poate proemina în orice direcție și, în consecință, se vor forma hernii intervertebrale diferite.

Cele mai periculoase sunt proeminențele laterale, deoarece acestea încalcă rădăcinile nervoase, iar cele mediane - în canalul spinal. Compresia măduvei spinării la acest nivel va provoca o varietate de simptome neurologice pe tot corpul:

 1. Încălcarea controlului organelor pelvine.
 2. Mers incert.
 3. Awkwardness de mișcare.
 4. Scăderea forței musculare la nivelul brațelor sau picioarelor.

Herniile intervertebrale se formează cel mai adesea în părțile inferioare, la nivelul a 5-7 vertebre cervicale.

Nu contează doar dimensiunea proeminenței, ci și lățimea canalului spinal. În cazul unui canal larg, chiar și hernii mari vor fi asimptomatice. În schimb, cu un canal îngust, tulburările neurologice se vor dezvolta foarte repede..

Alături de hernii intervertebrale la nivelul coloanei cervicale, se formează adesea creșteri osoase marginale - osteofite. Acestea comprim arterele vertebrale, afectând aportul de sânge către creier. Chiar și blocarea completă a fluxului de sânge pe o parte poate fi asimptomatică datorită muncii celui de-al doilea vas și poate fi revelată din întâmplare în timpul examinării.

Tratament

Terapia herniei intervertebrale la acest nivel este destul de complicată. Medicamentele pot elimina doar simptomele neplăcute - durere și inflamație, dar nu pot restabili integritatea inelului fibros. Tratamentul chirurgical al acestei părți a coloanei vertebrale este asociat cu un risc ridicat de complicații - deteriorarea vaselor vertebrale și măduvei spinării.

Terapia de exercițiu rămâne tratamentul optim pentru această patologie comună..

Exercițiul pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale dezvoltă mușchii care acționează ca un corset. Cu o coloană vertebrală stabilă, rădăcinile nervoase sunt mai puțin traumatizate în timpul mișcării, ceea ce înseamnă că dispar simptomele neplăcute.

Gimnastica cu astfel de hernii este selectată de un neuropatolog sau fizioterapeut, ținând cont de caracteristicile individuale ale pacientului, datele sale fizice și rezultatele examinării..

Terapia de exercițiu nu este atribuită separat. Face parte din tratamentul complet al discurilor herniate. Anti-inflamatorii și calmantele sunt folosite pentru a elimina simptomele acute și pentru a obține rezultate rapide. Și gimnastica este prescrisă pentru a obține un efect de durată al terapiei. În plus, sunt prescrise exerciții de terapie pentru a preveni exacerbările. O astfel de gimnastică nu va dăuna oamenilor sănătoși..

Gimnastica cervicala

Coloana vertebrală a colului uterin este foarte sensibilă la stresul fizic, prin urmare, nu trebuie suprasolicitată în niciun caz. La început, sarcina exercițiilor de fizioterapie este adaptarea lentă a acestei coloanei vertebrale la gimnastică.

Exercițiile de terapie de exercițiu vizează întinderea coloanei vertebrale, creșterea spațiilor intervertebrale. În același timp, compresiunea structurilor nervoase de către discul fibros și nucleul pulposus scade, iar integritatea lor este restabilită. Cu un set selectat corect de exerciții de terapie, simptomele neurologice scad treptat, iar corsetul muscular devine mai puternic. Aceasta înseamnă că crește și stabilitatea coloanei vertebrale..

Este important să nu efectuați gimnastică în perioada acută - când rădăcinile nervoase sunt încălcate de durere și o reacție inflamatorie pronunțată. Este necesar să aștepți ca procesul să scadă și să continue terapia de exercițiu.

Tehnica gimnasticii

Gimnastica cu hernii intervertebrale ale coloanei cervicale trebuie să fie netedă și atentă. Mișcările bruște, virajele, aruncarea capului înapoi sunt inacceptabile. Este important să ne amintim că patologia regiunii cervicale a capului este adesea însoțită de apariția osteofitelor. Și cu un exercițiu intens, pot comprima artera vertebrală..

Ar trebui să opriți imediat gimnastica dacă apar următoarele simptome:

 • Dureri la gât.
 • Senzație crunchy la rotire.
 • Amețeli, întunecare în ochi.
 • Zgomot brusc în cap sau în urechi.

Exercițiile de exerciții de fizioterapie pentru această patologie trebuie să fie regulate. Gimnastica începe la 10-15 minute și crește treptat în durată. Numărul de exerciții și durata lor cresc. Când practicați terapia de exerciții, trebuie să vă acordați pozitiv, să efectuați exerciții cu vigoare, să respirați prin nas.

Terapia inițială a exercițiilor pentru coloana vertebrală cervicală

Fizioterapia coloanei cervicale se bazează pe mișcări ale capului - îndoire, cotitură, rotire. Etapa inițială include următoarele exerciții:

 1. În poziție așezată sau în picioare, capul este înclinat lent înainte înainte până bărbia ajunge în piept. Nu trebuie să te străduiești să o faci la prima încercare. Scopul exercițiului este de a întinde coloana vertebrală și de a încălzi mușchii cervicali.
 2. Exercițiul se efectuează după același principiu, dar capul este coborât înapoi, până când occiputul atinge spatele. Înclinarea capului se realizează chiar mai lin și mai lent decât în ​​primul caz.
 3. În poziție în picioare, capul se înclină înainte. În același timp, bărbia nu coboară de pe piept și se mișcă în jos, alunecă peste ea. Mușchii gâtului se încordează în timpul acestui exercițiu, de aceea este important să vă mișcați foarte bine capul. La cea mai mică senzație de disconfort, exercițiul fizic se oprește..
 4. În poziție în picioare, capul este foarte bine înclinat înapoi și din această poziție este tras ușor în umeri. Apoi, la fel de lin, se mișcă înainte și se întinde din nou în direcția verticală. La efectuarea exercițiului, la început nu trebuie să se facă efort. Realizat de 3 până la 5 ori.
 5. În poziție în picioare, capul se înclină alternativ la fiecare umăr. Este important ca acestea să rămână nemișcate în același timp. Nu este nevoie să te străduiești să atingi imediat umărul cu urechea. Acest lucru se va întâmpla în timp. Îndoiți capul ușor și fără efort.

Cantitatea și volumul exercițiilor fizice cresc în timp..

Gimnastica complicata a coloanei vertebrale cervicale

Când corsetul muscular la acest nivel al coloanei vertebrale devine mai puternic, gimnastica poate fi ușor complicată. Este important ca coloana vertebrală cervicală să fie stabilă. Când apare durerea, trebuie să vă întoarceți la un set de activități mai ușoare.

Următoarea etapă a exercițiilor de fizioterapie include următoarele exerciții:

 1. Rotirea capului. Capul trebuie să fie rotit în jurul axei prin nas și spate. Bărbia se va deplasa în lateral și în sus. Exercițiul se realizează din trei poziții. În primul, capul este nivelat. În al doilea, este ușor înclinat în față. În al treilea, este aruncat înapoi. Este important să nu vă întoarceți prea brusc capul, intervalul de mișcare ar trebui să fie mic.
 2. Capul este în linie cu spatele. La început, privirea este transferată în lateral, iar capul începe să se miște în spatele său. Umerii sunt nemișcați. Capul se întoarce, încercând să vadă ce se află în urmă. La început, nu se face niciun efort, dar treptat trebuie să creșteți raza de rotire, până când se va opri. Exercițiul începe de 3-5 ori și se ridică până la 10-15.
 3. Rotirea circulară a capului. Acesta este cel mai dificil exercițiu pentru coloana vertebrală cervicală. Cu hernii intervertebrale mari, nu se recomandă efectuarea completă, aruncarea capului înapoi este exclusă. La început, capul se înclină ușor cu urechea până la umăr, apoi alunecă de-a lungul pieptului, se întinde în jos către ombilic. Apoi ajunge la celălalt umăr și, atingându-l cu o ureche, partea din spate a capului începe să se miște de-a lungul spatelui. Mișcările circulare ale capului se efectuează foarte lent pentru a nu provoca amețeli.

Terapia de exercițiu pentru herniile intervertebrale ale coloanei cervicale este o metodă eficientă și fiziologică de tratament. Este important să nu exagerați cu activitatea fizică și să nu dăunăm gimnasticii..

Terapia unei hernii a coloanei cervicale folosind exerciții terapeutice

Discul herniatic este o boală destul de frecventă, întâlnită cel mai adesea la bărbații de vârstă mijlocie, este o boală profesională a șoferilor, a oamenilor de informatică, a persoanelor asociate cu o muncă fizică grea.

Se formează în diferite segmente ale coloanei vertebrale: cervicale, toracice și lombare. Simptomele și metodele de tratament sunt diferite în fiecare dintre aceste cazuri..

O hernie a crestei cervicale, deși apare mult mai rar decât în ​​partea inferioară a spatelui, necesită atenție serioasă și tratament extrem de delicat.

Acest segment cel mai îngust al coloanei vertebrale trebuie să fie super activ și mobil pentru ca creierul să funcționeze corect, alimentându-l cu sânge și oxigen. Și din cauza depășirii constante a încărcăturilor, gâtul trebuie să fie foarte puternic, iar discurile intervertebrale prezintă cel mai mare stres.

Ce este o hernie intervertebrală, simptome

Un potențial hernie de disc este proeminența sau fractura capsulei vertebrale dense. Adesea, durerea în această stare nu este severă și mulți ignoră problema, ceea ce duce apoi la ruperea ei și la pierderea unui nucleu asemănător cu jeleu cu durere crescută. Acest lucru complică grav funcționarea a numeroase ligamente și vase de sânge, mai ales dacă cauza bolii este osteochondroza.

Un simptom important al herniei cervicale este durerea, în funcție de zona de prindere a discului, ea este proiectată (radiază) în diferite părți ale corpului:

 • Dacă problema este localizată în regiunea celei de-a cincea rădăcini nervoase, atunci umărul doare.
 • Cu o hernie în zona rădăcinii a șasea, bicepsul și încheietura mâinii suferă, aceasta se exprimă prin slăbiciune, amorțeală, arsură și furnicături în ele.
 • Nevroza celei de-a șaptea rădăcini provoacă dureri în partea din spate a umărului, atingând antebrațul și degetele.
 • Dacă hernia a coborât și mai jos, atunci mâna doare și devine amorțită într-o asemenea măsură încât degetele nu pot fi încleștate într-un pumn, iar senzația de arsură se răspândește de la umăr la degetul mic..

Din cauza tulburărilor cerebrale, care sunt inevitabile cu o hernie cervicală, apar probleme cu auzul și vederea, capacitatea de lucru scade și poate ajunge la un accident vascular cerebral sau alte patologii.

Alte simptome sunt de asemenea posibile:

 • Dificultate de mișcare a gâtului și a capului
 • ameţeală;
 • insomnie;
 • scăderea atenției;
 • migrenă.

Tratamentul tradițional al herniei cervicale

O boală diagnosticată la timp este tratată în mod eficient prin metode tradiționale - în mod conservator și prompt. La ultima metodă se recurge atunci când prima este ineficientă..

Tratamentul conservator, în primul rând, ameliorează durerea și inflamația, apoi împiedică dezvoltarea unei hernii și a complicațiilor acesteia. Prezintă repaus la pat și medicamente antiinflamatoare. Aceasta este urmată de masaj, acupunctură și gimnastică de remediere. Purtarea unui bandaj special este adesea afișată.

În plus, se practică metode tradiționale de tratament: extern și intern. Tratamentul extern constă în încălzirea compreselor, frecarea, băile pe bază de plante și hirudoterapia. Și în interior iau decocturi, tincturi și siropuri.

Utilizarea terapiei de exercițiu pentru hernia coloanei vertebrale cervicale

La apogeul bolii cu durere severă, exercițiile terapeutice sunt rareori practicate, scopul său în această perioadă este de a ajuta la ameliorarea spasmului muscular împreună cu terapia medicamentoasă, astfel încât încărcarea pe vertebre ar trebui să fie minimă. Pentru a evita mișcările viguroase ale capului care cresc durerea, coloana cervicală este fixată cu un corset special..

În stadiul de remisie, terapia de exercițiu este obligatorie, în timp ce mișcările capului nu sunt excluse, dar ar trebui să fie netede: fără a tresări, a întoarce și a răsuci coloanei.

Această procedură de tratament se realizează în conformitate cu următoarele reguli:

 • Atunci când alegeți un set adecvat de exerciții, trebuie să vă monitorizați în permanență starea, pentru a nu provoca dureri. Acest lucru se datorează faptului că nucleul discului se poate aglomera în direcții diferite și doar acele exerciții în timpul cărora pacientul se simte confortabil au efect terapeutic. Unele dintre ele pot fi utilizate ca un fel de indicatoare pentru selectarea corectă a metodelor de tratament. Aceasta înseamnă că, la început, pot provoca dureri insuportabile, dacă după repetarea lor după ceva timp, senzațiile de durere scad, atunci tratamentul se deplasează în direcția corectă..
 • Sunt contraindicate loviturile de spate, săriturile și tresărirea, tensiunea puternică a zonelor cu probleme ale coloanei vertebrale.
 • Complexul terapeutic al exercițiilor se realizează în părți mici de până la 6 ori pe zi.
 • La început, intervalul de mișcare și încărcare pe gât sunt minime, în timp cresc treptat, în timp ce circulația sângelui în locul dureros crește, de asemenea, treptat.
 • În faza inițială, astfel de clase ar trebui să dureze doar 5 minute, iar durata lor maximă ar trebui să fie de jumătate de oră sau puțin mai mult..
 • Antrenamentele de dimineață sunt deosebit de utile, nu trebuie efectuate imediat după mese și înainte de culcare. Seara, sunt utile doar mișcările relaxante.

În ce etapă se aplică terapia de exercițiu

În mijlocul inflamației, masajul și exercițiile fizice sunt interzise. Odihna, căldura și odihna la pat sunt de ajutor pentru durerile acute. Terapia de exercițiu este obișnuită numai în stadiul de remisie..

Contraindicații pentru utilizare în hernie

Terapia de exercițiu pentru tratamentul herniei cervicale este contraindicată în astfel de cazuri:

 • Formații maligne.
 • Ruperea ligamentului și tendoanelor.
 • Perioada postoperatorie timpurie.
 • Preinfarct și starea pre-accident vascular cerebral.
 • Boli progresive.
 • Sângerare.
 • Tulburări de circulație cerebrală.
 • Tromboză și embolie.
 • Probleme cu inima.

Video: „Cele mai eficiente exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale”

Exerciții de terapie de exercițiu pentru tratamentul unei hernii a coloanei vertebrale cervicale, tehnică de execuție

Terapia de exercițiu este un mod eficient de a inhiba boala, de a consolida mușchii care susțin vertebrele cervicale și de a corecta deformările coloanei vertebrale. Aceasta este o oportunitate de a scăpa de revenirea bolii. Clasele se desfășoară sub supravegherea unui specialist, care selectează și un set individual de exerciții. Implementarea lor necorespunzătoare va agrava boala..

Exercițiile terapeutice pentru o hernie cervicală includ următoarele exerciții:

 1. În poziție așezată cu spatele drept, este posibil să vă sprijiniți cât mai mult capul pe umăr. Este imposibil să o îndoiți cu o tensiune puternică, senzația ar trebui să fie confortabilă. Fixează poziția timp de câteva secunde. Apoi, fără a tresări, îndreptați-vă gâtul și repetați aceleași acțiuni, dar în cealaltă direcție.
 2. Poziția este aceeași și o respirație profundă. După aceea, înclinați-vă cu atenție capul înapoi, privind fix tavanul. Fixați poziția timp de câteva secunde și reveniți la poziția de pornire.
 3. Aceeași poziție, cu spatele relaxat și drept, coborâți ușor capul, astfel încât bărbia să atingă pieptul. Dar să o faci fără stres, să nu încerci cu orice preț să obții rezultatul dorit. Remediați poziția pentru câteva momente, apoi reveniți la poziția de pornire.
 4. Dintr-o poziție așezată cu spatele drept, întoarceți ușor capul într-o direcție sau în cealaltă, fixând poziția pentru câteva momente. Reveniți la poziția de pornire de fiecare dată.

Complex de terapie de exerciții pentru întărirea generală, se efectuează culcat pe un covor gimnastic:

 1. Dintr-o poziție supină, cu brațele întinse și picioarele între ele: scoate șosetele departe de tine, apoi peste tine.
 2. Dintr-o poziție supină, cu brațele întinse, palmele jos pe podea și picioarele împreună: ridicați capul la piept, fixați-l pentru câteva momente și coborâți-l din nou.
 3. Dintr-o poziție culcată pe partea ta, cu brațele întinse în fața ta (palmele împreună) și picioarele îndoite la genunchi și șolduri: înclinați capul pe umăr, fixați poziția pentru o clipă și reveniți la poziția supină. Apoi schimbați partea.

Fiecare exercițiu se repetă de 6-8 ori. Cu o hernie cervicală, ameliorează spasmul mușchilor cervicali, aceasta este o prevenire fiabilă a afectării nervilor.

Complex terapeutic recomandat în timpul reabilitării după îndepărtarea chirurgicală a unei hernii cervicale:

 1. Dintr-o poziție supină, îndoiți genunchii și întindeți-i larg și nu vă sfâșiați umerii de pe podea. Îndreptați genunchiul drept spre călcâiul stâng, apoi, revenind la poziția inițială, schimbați genunchiul și călcâiul.
 2. Dintr-o poziție supină, picioarele drepte închise, palmele întinse în părțile laterale: lăsând corpul pe podea, direcționați mâna stângă spre palma dreaptă. Apoi schimbă mâinile.
 3. Dintr-o poziție pe stomac, cu picioarele drepte închise, brațele îndoite pe coate, bărbia întinsă pe mâini: sprijinit pe vârfuri și fese, ridicați genunchiul drept cu un picior drept. Apoi luați poza inițială și procedați la fel cu piciorul stâng..

Repetați fiecare exercițiu de 5 ori.

Există multe alte complexe de terapie pentru exerciții dezvoltate de Bubnovsky, Dikul și alți specialiști în acest domeniu. Yoga este de asemenea de ajutor. Toate aceste exerciții sunt eficiente numai dacă sunt efectuate în mod regulat și destul de mult timp..

Video: „Exercițiu pentru gât de la Dikul”

Concluzie

Tratamentul unei hernii a coloanei vertebrale este un proces dureros și îndelungat, următoarele măsuri preventive ajută la evitarea complicațiilor sale:

 • Accident vascular cerebral care îmbunătățește circulația sângelui, relaxează mușchii și accelerează metabolismul.
 • Terapie manuală cu frământare și masaj, care ajută la refacerea circulației sângelui și a mobilității discului.
 • Terapie de exercițiu, yoga și mers regulat timp de cel puțin o jumătate de oră pe zi. Ele întăresc corsetul muscular, contribuie la reducerea deformării vertebrelor.
 • Evitarea fumatului și a alcoolului.
 • Este necesar să se evite hipotermia, mișcările bruște și efortul fizic excesiv.
 • Supune examinări preventive cel puțin o dată pe an.

Cum se efectuează exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale?

Vom vorbi în continuare despre ce exerciții merită făcute și cum să le facem..

Hernia: simptome și semne

Discurile sunt localizate între vertebre. Datorită lor, coloana vertebrală umană este suficient de flexibilă. Când apare o hernie, discul intervertebral iese la suprafață. Încălcarea duce la formarea de disconfort la nivelul coloanei vertebrale cervicale.

Apare ca urmare a prinderii rădăcinilor nervoase.

Există multe motive pentru apariția unei hernii. Luați în considerare care sunt motivele pentru apariția unei hernii a coloanei vertebrale cervicale.

Una dintre premisele pentru apariția unei hernii a coloanei cervicale va fi încărcările lungi și excesive. Ca urmare, există o presiune crescută asupra coloanei vertebrale. Apar tulburări circulatorii.

Alimentația dezechilibrată poate afecta dezvoltarea bolii.

Mâncăturile grase, prăjite, „mâncarea rapidă” - toate acestea afectează digestia, supără echilibrul de acizi. Corpul nu primește vitaminele și mineralele necesare.

Principalele motive includ:

 1. osteocondrozei;
 2. Traumatisme la naștere;
 3. Leziuni sportive și gospodărești;
 4. Anomalii ale coloanei vertebrale.

Sub influența acestor factori, se remarcă o serie de manifestări simptomatice ale bolii..

Primele semne ale tulburărilor patologice la nivelul coloanei vertebrale pot fi observate la vârsta de 20 de ani. În acest caz, pot fi observate dureri minore la nivelul gâtului și spatelui. Cel mai adesea, tulburările apar la vârsta de 30 de ani+.

Un semn comun al unei hernii este durerea durerii la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Cu mișcări bruște, durerea în gât crește și devine acută.

Ea poate da:

A avea hernie provoacă dureri în cap. DESPRE.

Notă! Dacă nu începeți tratamentul la timp, patologia se dezvoltă odată cu creșterea durerii..

Datorită durerii constante la nivelul coloanei vertebrale cervicale, devine imposibil de a efectua munca zilnică. Mișcarea devine rigidă. Există amorțeală la membrele superioare.

Dacă doriți să aflați mai multe despre simptomele unei hernii a coloanei vertebrale cervicale: vizionați videoclipul

Pentru a evita apariția unei hernii, se recomandă consultarea unui specialist. Este necesar să începeți tratamentul coloanei vertebrale în timp util.

Unul dintre tipurile de terapie este gimnastica remedială. Educația fizică este o metodă eficientă de a face față problemelor coloanei vertebrale. Exercitarea în mod regulat este unul dintre principiile unui tratament eficient. Odată cu implementarea corectă a setului de exerciții, după prima lecție se poate observa un rezultat pozitiv.

Exercitiile fizice pot ajuta la reducerea durerilor cervicale. Exercitarea periodică poate ajuta la prevenirea apariției unui disc herniat. Exercițiile fizice evită medicația și chirurgia coloanei vertebrale.

Atenţie! Înainte de a începe un set de exerciții, trebuie să consultați un specialist.

Exercițiu terapie pentru hernia coloanei vertebrale cervicale

O hernie a coloanei cervicale este o patologie care se exprimă în deplasarea discului intervertebral în zona indicată. Primul său semn este apariția durerii severe datorate presiunii asupra canalului spinal. Motivele dezvoltării procesului patologic pot fi încărcări regulate regulate, malnutriție, leziuni etc. În timp, o persoană începe să sufere de dureri de cap, disconfortul crește fără un tratament adecvat. Exerciții speciale pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale vor ajuta la ameliorarea stării..

Diagnostice

Un neurolog este cel care diagnostică herniile intervertebrale. Dă direcție imaginii prin rezonanță magnetică, cu ajutorul căreia:

 • prezența herniilor și poziția lor;
 • dimensiuni;
 • lățimea canalului spinal;
 • există un proces inflamator;
 • alte patologii caracteristice.

Cu cât este mai devreme și mai precis acest tip de diagnostic, cu atât sunt mai multe șanse de succes și de scurtă durată.

Ce efect să vă așteptați de la terapia de exercițiu?

Exercițiile de fizioterapie vor da următoarele rezultate:

 • ameliorarea sindromului durerii;
 • întărirea mușchilor gâtului;
 • calmarea spasmelor;
 • îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale;
 • refacerea proceselor metabolice și circulația sângelui în zona afectată;
 • reducerea probabilității de hernie recurentă.

Caracteristici ale exercițiilor pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale

Exercițiile pentru gât cu o hernie a coloanei vertebrale cervicale trebuie efectuate lin și cu atenție. Nu este recomandat să faceți mișcări bruște, precum și să mergeți imediat la sarcini grele. Acest lucru ar putea provoca vătămări și înrăutăți situația. În plus, înainte de a începe cursul terapiei de efort, merită să primiți sfatul medicului curant și direcția acestuia.

În funcție de natură, exercițiile sunt împărțite în următoarele grupuri:

 • antrenament - care vizează creșterea tonului mușchilor gâtului, cel mai adesea un astfel de complex este efectuat ca prevenirea unei hernii;
 • restauratoare - fac parte din cursul tratamentului, exercițiile sunt efectuate fără exacerbări;
 • sparing - clase efectuate în cursul acut și subacut al bolii.

Contraindicații

Exercițiile pentru o hernie cervicală nu sunt efectuate în următoarele cazuri:

 • sindrom de durere ascuțită;
 • neoplasme maligne;
 • patologie cronică a osteocondrozei gâtului;
 • tromboză și embolie;
 • atac de cord recent sau accident vascular cerebral;
 • sângerare.


Ar trebui să vă abțineți de la educația fizică pentru bolile cardiovasculare.

Ar trebui să vă abțineți de la educația fizică în caz de boli cardiovasculare, patologii autoimune progresive, perturbări ale circulației cerebrale și coronariene.

Sfaturi generale pentru cursuri

Pentru tratament se oferă un set de exerciții. Se recomandă efectuarea acestuia fără viraje ascuțite..

Exercițiile sunt efectuate lent, fără a încărca coloana vertebrală..

Merită să conducem primele clase sub supravegherea unui antrenor de terapie pentru exerciții. El vă va ajuta să alegeți un set de exerciții și durata cursurilor. Dacă intenționați să efectuați exerciții la domiciliu, cu siguranță, ar trebui să fiți examinați și consultați un neurolog.

Ar trebui notat! Dacă faceți exercițiile incorect, puteți agrava cursul bolii și puteți agrava starea.

Luați în considerare câteva recomandări care vă vor ajuta să rămâneți sănătos:

 • Numărul de exerciții și abordări trebuie crescut treptat..
 • Se recomandă începerea antrenamentelor de la cinci minute, crescând treptat timpul de pregătire;
 • Cel mai bine este să efectuați un set de exerciții dimineața, în principal dimineața;
 • Evitați exercițiile fizice imediat, după mâncare sau înainte de culcare..
 • Dacă aveți dureri acute, trebuie să vă opriți să faceți exerciții fizice și să consultați un medic.

Tine minte! În timpul exercițiului, nu trebuie să apară dureri la nivelul gâtului. Prezența durerii este un semnal pentru a vedea un medic..

Care este kinetoterapia lui Bubnovsky

De fapt, aceasta este aceeași gimnastică terapeutică, terapia de exercițiu, care a fost întotdeauna folosită în complexul terapiei conservatoare și terapeutice și restaurative în tratamentul bolilor și în corectarea coloanei vertebrale și a articulațiilor. Dar Bubnovsky l-a îmbunătățit și l-a ridicat la un rang de frunte. Adică, mai întâi exerciții și apoi orice altceva..

Important! Pe scurt despre esența întrebării: pacientul, prin mișcare, executând exerciții periodice și corecte, activează forțele interne ale corpului, antrenează corpul și se vindecă pe sine.

Nu toate bolile, desigur, pot fi vindecate cu kinetoterapie, așa că este prea devreme pentru a scrie meseria de chirurg ortoped. Însă „banca de salvare” a lui Bubnovsky conține o listă întreagă de boli care pot fi vindecate fără intervenții chirurgicale..

 1. Hernie intervertebrală.
 2. Osteoartrita.
 3. Degenerarea discului intervertebral.
 4. Artrita reumatică.
 5. Spondiloza vertebrală.
 6. Dislocare articulară.
 7. Inflamarea tendoanelor.
 8. Necroza (avasculară) a articulației șoldului.
 9. Artroza genunchiului.

Aceasta se aplică articulațiilor, oaselor și coloanei vertebrale. Dar lista nu se termină aici. Peste o sută de centre de sănătate, care funcționează după metoda Bubnovsky, se vindecă cu ajutorul kinetoterapiei, procedurilor de apă și exercițiilor de respirație:

 • boli cronice de prostată;
 • inflamația ovarelor;
 • supraponderal
 • disfuncție sexuală;
 • hemoroizi, chiar în stadiul acut operabil;
 • NNC;
 • prolapsul organelor interne;
 • migrenă;
 • tulburări psihosomatice.

Ca restaurare, tehnica este folosită după transfer:

 • atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale;
 • fracturi ale coloanei vertebrale;
 • plasarea implanturilor la genunchi sau șold;
 • altoirea prin bypass coronarian;
 • operații asupra organelor interne;
 • chirurgia coloanei vertebrale.

Dacă schematic, într-o versiune tabulară, prezentați această tehnică, obțineți această.

Masa. Obiectivele kinetoterapiei și modul de realizare a acestora în conformitate cu Bubnovsky.

scopMod de realizare
Consolidarea, întinderea (creșterea elasticității), dezvoltarea mușchilor spateluiUn set de exerciții pentru adaptivul din spate.
Mobilitate crescută a articulațiilorExerciții de dimineață.
Stimularea musculară profundăComplex special.
Îmbunătățirea activității vaselor de sânge (permeabilitate, elasticitate)Exerciții pe simulatoare.
Scăderea, ducând la tensiunea arterială normalăExerciții pe simulatoare, complexe respiratorii.
Descărcarea coloanei vertebrale, ameliorarea tensiunii din vertebre și articulațiiUn set de exerciții în combinație cu procedurile de apă (crio).
Îmbunătățirea circulației sângelui în organele interneTratamente cu apă, respirație și exerciții fizice.

Oamenii au fost privați! Articulațiile se vor vindeca în 3 zile! Atașați...

Puțini oameni știu, dar acest lucru vindecă articulațiile în 7 zile!

Cea mai frecventă greșeală a medicinei moderne, potrivit Bubnovsky, este încercările pacienților care suferă de boli de spate pentru a evita stresul în toate modurile posibile, pentru a nu agrava starea lor.

Important! Odihna la pat este cel mai rău lucru care poate fi prescris unui pacient cu o coloană vertebrală bolnavă, medicul este sigur. Restrângerea activității fizice și a intervenției chirurgicale sunt măsuri extreme. Și nu puteți recurge la ele fără să încercați mai întâi kinetoterapia terapeutică.

Dacă activitatea musculară este zero, fluxul sanguin este afectat. Organele nu primesc sânge în cantități suficiente, ceea ce înseamnă că nici cantitatea de nutrienți suficientă pentru o funcționare normală nu atinge niciuna. Acest lucru afectează negativ starea organului bolnav și a întregului organism..

Gimnastica terapeutică deschide accesul la organele de sânge, oxigen, îmbunătățește procesul metabolic. Dacă adăugați crio-terapie, exerciții de respirație, consumul de suficiente lichide și o dietă echilibrată, puteți restabili zonele de distrugere prematură a corpului și regenerarea acestora, inversând procesele dureroase.

Apropo. Tehnica lui Bubnovsky nu este o dezvoltare științifică teoretică. În urmă cu mulți ani, medicul a avut un accident și practic a fost dezactivat. Apoi, începând să efectueze anumite exerciții, a fost vindecat și i-a restabilit complet sănătatea..

Antrenament sportiv și recuperare

Dacă exercițiile de fizioterapie au fost selectate corect, puteți scăpa rapid de durerea severă a coloanei vertebrale cervicale. După un timp, flexibilitatea ei naturală va reveni. Tratamentul chirurgical poate fi evitat datorită exercițiilor fizice selectate.

După un curs de terapie de exercițiu, circulația sângelui în coloana vertebrală este restabilită.

Când poți folosi gimnastica?

Exercițiile gimnastice sunt împărțite în funcție de stadiul de dezvoltare a bolii. Se va alege regimul și durata de exercițiu corespunzătoare.

Gimnastica este împărțită în trei moduri:

Luați în considerare seturi de exerciții pentru diferite etape ale bolii.

Complex pentru perioada acută și subacută a bolii

Acest set de exerciții are ca scop întinderea coloanei vertebrale.

 1. Trebuie să vă culcați pe spate, să vă relaxați brațele și picioarele, ochii ar trebui să fie închiși. Întindeți-vă în această poziție aproximativ cinci minute. Atunci când efectuați acest exercițiu, ar trebui să vă relaxați cât mai mult.
 2. Întins pentru a efectua flexia, extensia degetelor. Exercitarea trebuie făcută rapid, aplicând forțe de compresie.
 3. Stai pe un taburet cu mâinile pe șolduri, cu palmele în jos. Rotirile umerilor sunt efectuate.
 4. Stați pe un scaun, coborâți-vă mâinile în timp ce aveți nevoie să le relaxați. În această poziție, ar trebui să ridicați brațele în sus, în lateral..

Exercițiile trebuie efectuate cu repetare, în cantitate de 5 - 10 ori. Dacă este prezentă durere severă, faceți exerciții fizice doar în timpul culcării..

În perioada subacută, puteți începe exerciții pe mușchiul care îndreaptă coloana vertebrală și presă:

 1. Întindeți-vă stomacul, ridicați umerii la 10 grade față de suprafață. Simțiți tensiunea în spate. Incet incet spatele.
 2. Întins pe stomac, pe o suprafață plană, ridicați încet picioarele drepte, un unghi de 10 - 20 de grade. Țineți timp de 5 - 7 secunde, apoi coborâți încet.
 3. Repetați ridicările brâului de umăr și ale picioarelor alternativ și în poziție supină.

Atunci când efectuați acest complex, este important să nu creșteți unghiul de ascensiune mai mult de 20 - 30 de grade. Se recomandă pornirea de la 10 grade, un asistent care va verifica corectitudinea exercițiului nu va interfera.

Complex pentru perioada fără exacerbări

Dacă boala este în remisiune, exercițiile fizice se efectuează cu sarcini ușoare. Nu ar trebui să fie durere..

Tine minte! Nu este recomandat să efectuați clase cu utilizarea greutăților și să efectuați mișcări bruște.

Vă aducem în atenție următorul set de exerciții:

 1. Trebuie să vă ridicați în picioare. Apoi se efectuează aplecări spre piept. După aceea, înclinați capul în partea dreaptă și stângă. La efectuarea exercițiului, umerii nu trebuie să se ridice.
 1. Pentru a întinde mușchii gâtului, faceți exerciții fizice. Trebuie efectuat fără probleme, fără mișcări bruște.
 1. În timp ce stă, capul este ridicat și întârziat timp de 5, 10 secunde.

Pentru a înțelege mai bine cum să efectuați corect exercițiile, vă recomandăm să vizionați videoclipul

Exerciții izometrice pentru hernia coloanei vertebrale cervicale

O zonă separată de gimnastică pentru hernia cervicală este exercițiile izometrice. Fizioterapeuții și neurologii moderni vorbesc pozitiv despre această tehnică. Avantajul unor astfel de exerciții este că nu necesită mult timp și prezența echipamentelor speciale. O astfel de gimnastică este utilă atât pentru cei care suferă de un disc herniat al gâtului, cât și pentru cei care lucrează mult timp la computer pentru a preveni.

Modul izometric constă în depășirea rezistenței, tensiunii pe termen scurt și apoi relaxarea. De asemenea, poziția de pornire nu joacă într-adevăr un rol: puteți efectua exercițiile în timp ce stai, stai și stai întins. Dar chiar și postura și respirația lină, măsurată sunt foarte importante..

Complexul izometric al terapiei de exercițiu include mai multe etape:


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită