Coloană vertebrală lombosacrală herniată: Tratament și simptome

Coloană vertebrală lombosacrală herniată: Tratament și simptome

1. Ce înseamnă o hernie intervertebrală a coloanei vertebrale lombosacrale??

Tratamentul multor boli este lung și dificil, această afirmație se aplică și unei astfel de modificări patologice la nivelul coloanei vertebrale, care se numește hernie intervertebrală. Particularitățile sale includ faptul că discurile intervertebrale suferă unele modificări negative, iar o parte din ele se încadrează în afara granițelor canalului măduvei spinării sau în lumenul acestuia. De obicei, formarea hernială este localizată în limitele canalului măduvei spinării, în timp ce simptomele locației patologice sunt mai pronunțate. Motivul este că măduva spinării și terminațiile nervoase care se diverge de trunchiul său în toate direcțiile sunt comprimate, ceea ce duce la sindromul durerii.

Localizarea cea mai frecventă a formațiunilor herniale este partea inferioară a spatelui și acest lucru nu este lipsit de motiv, deoarece acest departament este cel care prezintă stres grav în orice afecțiune. Și aceste încărcături au un efect direct asupra stării discurilor situate între vertebre..

Formațiile herniene într-un organ, cum ar fi coloana vertebrală duc la alte probleme, în special la scolioză. Curbură are durere pe o parte ca principală cauză.

2. Hernia intervertebrală a coloanei vertebrale lombosacrale: tratament conservator (medicamente, fizioterapie)

Ce dă cel mai bun rezultat în tratamentul herniei? Acordând atenție unor astfel de caracteristici precum dimensiunea formării herniei, starea întregului sistem musculo-scheletic și semnele specifice ale bolii, medicul alege cea mai potrivită tehnică terapeutică. Similar cu orice patologie, aici funcționează o regulă simplă: încălcările anterioare sunt identificate, cu atât este mai ușor să le facem față folosind metode tradiționale conservatoare. Atunci când cazul este neglijat, atunci când sunt observate patologii puternice de natură neurologică și există riscul modificărilor puternice ale sistemului nervos, care include măduva spinării, atunci intervenția chirurgicală este indispensabilă.

Când este indicat un tratament conservator, acesta este de obicei împărțit în următoarele etape:

 1. Cele mai acute simptome ale stării patologice ale coloanei vertebrale sunt eliminate. Pacientul trebuie să rămână calm și să poarte o centură specială. Analgezicele și antiinflamatoarele sunt prescrise în mod obișnuit.
 2. În continuare, trebuie să utilizați medicamente menite să îmbunătățească trofismul în zona discurilor intervertebrale. Unul dintre cele mai populare medicamente care stimulează metabolismul în cartilaj și alte țesuturi se numește Actovegin. Pentru a restabili structura discului intervertebral, se folosesc pe larg chondroprotectoare.
 3. Când a fost posibil să scăpați de durere acută, sunt prescrise fizioterapie și diverse metode de terapie manuală (diferite tipuri de masaj, su-jok, etc.). Astfel de tehnici vizează reducerea focurilor de inflamație, edem în țesuturile de lângă vertebrele afectate. În plus, aceste metode au ca obiectiv ca terminațiile nervoase blocate anterior să fie complet decompresoare (eliberate).
 4. Etapa de recuperare își propune să consolideze efectul terapeutic primit, precum și să consolideze mușchii din regiunea lombară. Acest lucru creează un corset muscular natural, care ajută la menținerea coloanei vertebrale în poziția corectă. Pentru a atinge acest obiectiv, medicii selectează complexe de terapie pentru exerciții fizice pentru pacienții lor. Acest lucru se realizează individual..

3. Hernia intervertebrală a coloanei vertebrale lombosacrale: tratament prin exerciții gimnastice


Atunci când durerea a dispărut datorită terapiei eficiente, este necesar să se consolideze rezultatul. Gimnastica medicală este cea mai potrivită aici. Prin exerciții fizice regulate, puteți atinge următoarele obiective:

 • îmbunătățește circulația sângelui, precum și circulația limfei în zonă cu patologie;
 • normalizați tonusul muscular;
 • întărește mușchii abdominali, precum și spatele;
 • creați modele optime de mișcare.

Exerciții concepute pentru pacienții cu formațiuni herniale în regiunea lombosacrală pot fi găsite cu ușurință pe Internet. Însă vă recomandăm să consultați medicul pentru sfaturi înainte de a face exercițiile. Cert este că, în prezența patologiilor coloanei vertebrale, doar un medic profesionist specializat în exerciții de fizioterapie poate alege complexul adecvat de terapie pentru exerciții fizice..

Este foarte important ca toate exercițiile să fie nedureroase. Când, la un moment dat, devine dureros să faci gimnastică, ar trebui să încetezi imediat să efectuezi exercițiul care a provocat disconfort și să-ți informeze medicul despre asta.

Există anumite reguli pentru efectuarea exercițiilor terapeutice în prezența formațiunilor herniale și a altor boli ale coloanei vertebrale:

 • trebuie să vă deplasați încet și cât mai bine;
 • toate mișcările trebuie efectuate cu o amplitudine mică;
 • trebuie să începeți să faceți acest lucru sau acel exercițiu cu câteva repetări, numai după câteva zile puteți aduce numărul de repetări la 10-12 ori;
 • dacă partea bolnavă este clar determinată, atunci trebuie să începeți să vă deplasați din partea opusă acesteia, numai după aceea puteți face exerciții pe partea „bolnavă” (dar nu ar trebui să existe nicio durere);
 • trebuie să încercați să relaxați mușchii cât mai bine;
 • pentru a începe, zece minute vor fi suficiente pentru toate exercițiile, în timp, puteți crește durata gimnasticii la 40 de minute.

4. Hernia intervertebrală a coloanei vertebrale lombosacrale: tratament prin intervenție chirurgicală


Chirurgia pentru acest diagnostic este o măsură extremă, este utilizată numai în situațiile în care tehnicile terapeutice tradiționale non-invazive nu au adus efectul scontat. De asemenea, operațiile sunt efectuate atunci când pacientul are tulburări neurologice severe, în plus, cele progresive sau hernia este mare, din această cauză, măduva spinării este comprimată. Cu astfel de indicații, observația preliminară a stării pacientului nu este efectuată și nu sunt utilizate metode conservatoare..

Intervenția chirurgicală pentru hernie de discuri poate fi efectuată folosind una dintre următoarele metode:

 • Discecotomie convențională - mai devreme această tehnică a fost folosită mai des, astăzi este rară. Chirurgie standard cu incizie în zona hernială.
 • Discekomie endoscopică - spre deosebire de tehnica anterioară, inciziile sunt făcute foarte mici, echipamentul endoscopic este utilizat în timpul manipulărilor.
 • Microdiscectomie - în timpul operației, se utilizează un microscop, care permite efectuarea tuturor procedurilor cât mai exact posibil, ca urmare a probabilității de deteriorare a vaselor de sânge, nervii care înconjoară formarea țesutului hernial este redusă la aproape zero.

5. Hernia intervertebrală a coloanei vertebrale lombosacrale: etiologie

Există două motive principale, „datorită” cărora apar hernii în coloana vertebrală lombară și sunt exact opusul: activitate fizică insuficientă și, invers, efort fizic excesiv de puternic, exorbitant. Să luăm în considerare fiecare dintre ele în detaliu.

Activitatea insuficientă are un efect grav asupra stării întregii coloanei vertebrale, și anume, perturbă trofismul normal al cartilajelor intervertebrale, ca urmare, acestea suferă modificări distrofice. Din această cauză, annulus fibrosus, care asigură poziția și starea stabilă a fiecărui disc intervertebral, este slăbit. Această patologie se numește osteochondroză. Prin urmare, o poziție permanentă de șezut sau culcat este dăunătoare sănătății..

În ceea ce privește cel de-al doilea factor, și anume, efortul fizic prea mare pentru un anumit individ, este încă clar aici: discurile și ligamentele intervertebrale cu care sunt atașate au o anumită marjă de siguranță, iar dacă această limită este depășită regulat, ligamentele se uzează. și discuri. Și vine un moment în care apar simptome herniale, acest lucru se poate întâmpla chiar și în timpul unei mișcări incomode.

Al doilea factor este, fără îndoială, și excesul de greutate. Imaginează-ți: o persoană trebuie să poarte în mod constant o jumătate de centenar suplimentar de greutate. Este ca și cum ai merge întotdeauna cu o pungă imensă de zahăr, făină sau cartofi pe care pur și simplu nu o poți arunca. Prin urmare, la pacienții cu greutate corporală mare, se observă foarte des simptome ale formațiunilor herniene..

Herniile se pot dezvolta și din cauza leziunilor de spate. Pe lângă aceasta, în această zonă, o hernie apare adesea la cei care la o vârstă fragedă au avut o patologie numită displazie de șold, iar boala nu a fost complet vindecată..

6. Hernia intervertebrală a coloanei vertebrale lombosacrale: simptome

Manifestările specifice ale unei hernii pot fi foarte diferite, manifestările depind atât de locație, cât și de terminarea nervoasă. În plus, foarte des nu există o hernie, ci mai multe simultan, în locuri diferite, iar simptomele lor pot fi suprapuse una peste cealaltă..

Un neurolog va putea determina cu exactitate locația herniei, prin urmare, dacă vă simțiți inconfortabil și dureros la spate și la partea inferioară a spatelui, trebuie să contactați acest medic cât mai curând posibil. Principalele semne ale unei hernii includ:

 • durere și rigiditate în spate (partea inferioară), o creștere a acestor simptome apare în timpul activității fizice;
 • la nivelul feselor, coapselor sau picioarelor inferioare, se poate simți durere, care are un caracter de înjunghiere sau tragere;
 • piciorul crește periodic amorțit, „gâștele de gâscă” se târâie de-a lungul acestuia, poate apărea o senzație de arsură.

Dacă nu consultați un medic la timp și începeți tratamentul, boala va progresa, în viitor se poate manifesta cu simptome mai grave:

 • slăbiciune la membrele inferioare;
 • coordonarea și mișcarea picioarelor sunt afectate;
 • probleme cu funcțiile genitourinare, inclusiv incontinența urinară, disfuncția erectilă;
 • încălcarea procesului de defecare etc..

Toate acestea duc la o deteriorare puternică a stării de bine a pacientului și, prin urmare, poate duce la dizabilitate. Prin urmare, până se întâmplă acest lucru, trebuie să solicitați sfatul unui neurolog și să fiți examinați. O masă hernială este cel mai bine observată pe o scanare prin rezonanță magnetică (IRM). Deși această tehnică de diagnostic este destul de costisitoare, este extrem de precisă și informativă și, în plus, este sigură pentru sănătate..

7. Măsuri preventive


Pentru a evita apariția unei hernii în regiunile lombare și sacrale, este necesară o mișcare constantă, ceea ce înseamnă activitate fizică regulată, desigur, cu moderație. Exercițiile zilnice de mers și dimineața vor fi destul de suficiente. Înotul ajută foarte bine la întărirea corsetului muscular.

Beneficiul activității fizice constante este, de asemenea, că, ca urmare, cu supraponderala inițială, în timp revine la normal. Datorită acestui fapt, sarcina pe coloana vertebrală este redusă, iar riscul de hernie și alte modificări patologice este redus..

O nutriție corectă și echilibrată este foarte importantă în prevenirea unei astfel de boli. Este necesar să formulați o dietă pentru a primi maximum de vitamine și minerale utile cu alimentele. Dacă nu vă puteți echilibra nutriția, atunci trebuie să luați suplimentar vitamine și complexe minerale.

Respectarea somnului și a odihnei este foarte importantă. Trebuie să dormi suficient, patul trebuie să fie confortabil, nu prea moale sau prea tare. Există saltele și perne ortopedice care sunt cele mai utile pentru un spate sănătos și chiar mai dureros..

Atunci când joci sport, dacă există o predispoziție la formațiuni herniale și alte probleme cu coloana vertebrală, activitatea fizică trebuie crescută treptat, este mai bine să refuzi mișcările bruște.

Asigurați-vă că vizionați acest video interesant despre simptomele unei hernii și tratamentul acesteia.!

Tratamentul herniei coloanei vertebrale lombare

Ce este o hernie a coloanei vertebrale lombare?

... și cum este tratată o hernie a coloanei vertebrale lombare, vom vorbi despre acest lucru și multe altele în acest articol.

Cinci vertebre masive alcătuiesc regiunea lombară. Între ele se află formațiuni fibro-cartilaginoase - discuri intervertebrale. Prima vertebră lombară este desemnată L1, a doua - L2, restul, respectiv L3, L4 și L5.

 • Discurile intervertebrale sunt formațiuni care constau dintr-un fibroza annulus care înconjoară nucleul pulposus.
 • Inelele fibroase sunt compuse din țesut conjunctiv fibros, cum ar fi tendoanele.
 • Nucleul pulposus este un țesut cartilaj asemănător unui gel compus din 80% fibre de apă și colagen.

Funcția principală a discului din orice parte a coloanei vertebrale este absorbantă de șocuri. Datorită discurilor, încărcarea pe coloana vertebrală este minimizată atunci când este primită în diverse situații (îndoire, cotitură, compresie). Funcția de amortizare scade odată cu vârsta.

Începutul formării unui disc intervertebral herniat este facilitat de apariția proceselor degenerative-distrofice între două vertebre adiacente. Cel mai frecvent site este între L4 și L5 și lombosacral L5-S1.

Etiologia unei hernii a coloanei lombare poate include cauze traumatice, inflamatorii și neoplazice, dar cel mai adesea patologia duce la oteocondroză.

Procesul de degenerare a discului intervertebral începe cu o încălcare a metabolismului celular într-una din părțile vertebrei. Din această cauză, nutriția discului este perturbată, în ea apare pierderea de umiditate și subțierea, iar fisurile și rupturile de țesut apar pe inelul fibros..

Etapele dezvoltării unei hernii intervertebrale:

 1. - prolaps,
 2. - proeminență,
 3. - extrudare (prolaps),
 4. - sechestrare.

Nucleul pulposus pătrunde în încălcările formate ale inelului și îl protejează dincolo de limitele anatomice. Se produce prolapsul - deplasarea discului în raport cu locația sa obișnuită.

Următoarea etapă în dezvoltarea procesului patologic va fi proeminența - proeminența discului și deplasarea nucleului cu mai mult de 4 mm fără ruperea inelului fibros.

Mai târziu, apare prolapsul (extrudarea) - inelul fibros se rupe și corpul gelatinos al nucleului pulposus intră în canalul spinal.

În faza finală a sechestrării, țesuturile discului intervertebral sunt rupte, lichidul nucleului pulposus curge în canalul spinal, comprimă terminațiile nervoase. Există dureri acute, reacții nevralgice, disfuncții ale organelor interne. Diagnosticul va suna ca „Hernia coloanei lombare”.

Tipuri și stadii de hernie intervertebrală

Patogeneza este clasificată numai după locația sa. De asemenea, în procesul de determinare, medicii află caracterul și cât de proeminente. Toate acestea sunt formate în cursul diagnosticului. Nivelul poate fi unul sau mai multe simultan.

Acestea sunt desemnate după cum urmează:

Aproape 90 la sută dintre pacienți suferă de probleme în ultimele două puncte. Aceste niveluri sunt cele mai sensibile la formare datorită mișcării crescute. În plus, există o anumită bază pentru întreaga coloană vertebrală..

Mai ales recepția încărcăturii verticale. O hernie a regiunii lombosacrale apare sub forma unor deformări. Este localizat într-un loc specific și este determinat în raport cu toate zonele coloanei vertebrale.

Formațiile pot fi următoarele:

 1. Spate. Direcția lor indică canalul spinal. La cea mai mică dezolare, pacienții prezintă dureri neurologice. Ulterior, comprimarea va apărea pe partea din spate a creierului.
 2. Față. Cea mai favorabilă opțiune. Direcția proeminenței de pe discurile vertebrale. Extrem de rar.
 3. Latură. Sensul de proeminență este fie spre dreapta, fie spre stânga coloanei vertebrale. Când apar, încep să încalce rădăcinile individuale. Partea din spate a creierului prezintă disconfort și durere.
 4. Hernia lui Schmorl. Neoplasmul presează țesutul cartilaginos în structurile spongioase. Dacă începe serios, pacientul va primi o distrugere a corpului osos și o fractură.
  Clasificarea se realizează și prin severitate. Întreaga formare a unei hernii este luată ca bază.

În esență, acestea sunt următoarele trei etape:

ieșire în afară

Începutul dezvoltării este numit prolaps sau protuberanță de către medici. Discul vertebral este deplasat până la 4 mm. De asemenea, apare subtierea fibrozei anulare, fiecare strat având fisuri. Spatele este complet în ordine. Nucleul se deplasează la periferie, dar nu depășește propriile limite. Pentru proeminență, folosiți aplicatorul Kuznetsov.

Extrusion

Completarea formației este desemnată în medicină ca extrudare. Dimensiunile sale sunt de aproximativ 5 mm. Prin urmare, marginea fibroasă este complet dezgropată. Un defect de travers permite nucleului să se rupă și să se spânzure ca o picătură între vertebre. Este ținut de ligamente longitudinale.

Uneori dimensiunile ajung la 15 mm. Stadiul sever al bolii formează o hernie de 9 mm. Pacientului îi este dificil să se miște, el simte disconfort chiar și în poziția supină. 2 etape permise.

sechestrare

Medicii au supranumit sechestrarea gradului critic. De fapt, aceasta este etapa finală (sau a 4-a etapă). Un miez înfiorător este puternic fragmentat. Cartilajul ajunge complet în canalul spinal, deoarece a ieșit de pe disc și din nucleu. Chiar și o schimbare de poziție este permisă ca urmare a migrației în întregul sistem vertebral.

Mai mult, această etapă începe după oricare dintre cele de mai sus. Adică, începând de la 4 mm, cu anumite date fizice, sechestrarea apare la pacienți. Cel mai mare risc vine cu dimensiuni de 8 mm.

Apropo, ultimul grad provoacă paralizie, care este însoțită de reacții autoimune. Disabilitatea este asigurată în 90% din cazuri. Prin urmare, trebuie să contactați imediat medicii pentru a afla starea generală..

În orice caz, deteriorarea organismului are loc. Fiind în segmentele lombosacrale, acesta interferează cu activitatea complexului musculo-scheletic în orice stadiu. Nu mai vorbim de organele interne și sistemul circulator. Terminațiile nervoase și vasele care trec prin hernia regiunii lombosacrale sunt iritate.

Discul vertebral deformat exercită presiune chiar și la stadiul inițial de la 1 mm. Prin urmare, este periculos și necesită maximă atenție de la primele simptome ale unei hernii a coloanei lombare..

Cauzele herniei

Lăutul este cea mai vulnerabilă parte a coloanei vertebrale umane. Volumul principal de rotații, coturi, coturi și sarcini verticale se încadrează pe vertebrele a 4-a și a 5-a și a sacrului. Cel mai adesea, acest lucru determină riscul de hernii lombosacrale. Apariția unei afecțiuni poate fi asociată și cu un stil de viață sedentar..

Există mai mulți alți factori care pot provoca proeminența discului intervertebral:

 • Osteocondroza regiunii lombosacrale într-o formă neglijată poate provoca cu ușurință apariția unei hernii. Fără un tratament adecvat, țesutul cartilaginos devine rapid mai subțire, ceea ce duce la scăderea decalajului intervertebral. Inelul fibros se prăbușește și se rupe, iar nucleul discului se prăbușește.
 • Cauza dezvoltării patologiei este supraîncărcarea statică. Munca care necesită aceeași poziție a corpului - șezând sau în picioare - în majoritatea cazurilor duce la o hernie. Profesiile asociate cu ridicarea regulată a greutăților pot provoca, de asemenea, apariția unei boli intervertebrale. Completarea discului poate provoca încărcări dinamice constante, suprasolicitare sportivă și chiar somn în aceeași poziție inconfortabilă..
 • O cauză comună a debutului bolii este rănirea coloanei vertebrale. Acestea includ subluxarea vertebrelor, vânătăi și fracturi ale coloanei vertebrale.
 • O creștere a încărcăturii pe vertebre și, ca urmare, proeminența discului, poate provoca displazie de șold.
 • Postura slabă, în special scolioza, este, de asemenea, un declanșator pentru apariția unei hernii lombare. Cu această patologie, discurile se uzează rapid, ceea ce duce la apariția unor modificări degenerative..
 • Un factor care provoacă apariția unei hernii poate fi o malnutriție a cartilajului și a țesutului muscular. Dietele dezechilibrate, refuzul anumitor grupuri alimentare duc adesea la degenerare, care subțiază țesutul discului și o face instabilă chiar și pentru efort minim.

Simptome de hernie lombară

Dacă luăm în considerare etapele inițiale ale dezvoltării bolii, atunci apar senzații dureroase tranzitorii atunci când iritarea receptorilor durerii situate la marginea fibulului annulus.

Când acest tip de receptor este excitat, impulsurile aferente sunt transmise de-a lungul căilor nervoase ascendente către creier, către centrul nervos superior al durerii, unde stimularea este analizată și se formează un răspuns reflex, trecând pe căile descendente eferente către mușchii regiunii lombare..

Drept urmare, apare o senzație subiectivă de tensiune în regiunea lombară, ceea ce conferă pacientului disconfort; pacientul scuteste zona dureroasa.

Pe măsură ce procesul patologic progresează, se observă dezvoltarea sindromului radicular:

O hernie proeminentă începe să strângă mecanic fibra nervului din apropiere și nodul nervos corespunzător. Starea se agravează atunci când un proces inflamator se unește cu umflarea caracteristică, exudarea și o iritare și mai mare a terminațiilor nervoase de către produsele metabolizării neurotransmițătorilor. Radiculopatia se dezvoltă cu semne ale durerii deja vizibile.

Simptomele unei hernii a coloanei vertebrale lombare devin permanente și provoacă disconfort vizibil. În același timp, starea de spirit se înrăutățește: pacientul devine temperat-cald, iritabil; din cauza durerii, el nu poate dormi normal, poate lua o poziție confortabilă pentru el.

În cazuri târzii, avansate, durerea capătă caracterul de arsură, aproape insuportabilă, constantă; iradiază în departamentele subiacente, este oprit doar de analgezice puternice.

Principalele simptome patognomonice ale radiculopatiei lombare includ:

 • Sindromul de durere în regiunea lombară, în combinație cu durerea la nivelul piciorului, corespunzătoare laturii leziunii; este posibil să simțiți durere la nivelul piciorului, ceea ce îngreunează diagnosticul;
 • Durere la nivelul fesei și a piciorului corespunzător (sindromul de durere bilateral este rar);
 • Durere care apare în regiunea lombară, care apoi se răspândește mai jos de-a lungul fibrelor nervoase ale plexului sacral și surprinde fesele, coapsele, picioarele inferioare și chiar picioarele;
 • Senzații neplăcute sub formă de parestezii în zona extremității inferioare, în special deseori manifestate cu o ședere lungă a pacientului în poziție verticală și mers prelungit;
 • Tulburare de mișcare lombară; din cauza durerii, amplitudinea scade și rigiditatea musculară apare atât cu mișcări active, cât și pasive ale mușchilor lombari;
 • „Sindromul piciorului agățat”: pacientul, atunci când este solicitat să ridice piciorul și să miște degetele de la picioare, nu este în măsură să efectueze această acțiune;
 • Datorită senzațiilor subiective sub formă de bloc și durere în spate, pacientul începe să se aplece, să se aplece în lateral, ca urmare a faptului că postura este tulburată;
 • Mersul suferă, apare flămânța, mai ales după efortul prelungit sau o ședere lungă într-o poziție staționară;
 • Disfuncție vegetativă: albirea pielii în zona de proiecție a zonelor afectate ale corpului; pot apărea pete roșii tranzitorii;
 • În etapele ulterioare, sunt posibile tulburări de urinare, incontinență fecală, încălcarea tuturor tipurilor de sensibilitate a picioarelor, până la dezvoltarea parezei sau paraliziei.

5 semne ale unei hernii a coloanei vertebrale lombare

Diagnosticarea herniei coloanei vertebrale lombare

Bolile coloanei vertebrale afectează aproximativ optzeci la sută din populație, așa că medicii științifici recomandă tuturor să se supună examinărilor pentru a identifica problema fără complicații în viitor. Pentru a afla și a face un diagnostic precis, este necesar să examinăm pacientul folosind instrumente speciale și cercetări neurologice..

Cel mai adesea, testele de această natură sunt efectuate de neurochirurgi, neuropatologi sau ortopedi. În stadiul inițial, specialistul de cercetare poate suspecta doar că pacientul are o hernie de localizare lombară, efectuând unele teste și bazându-se pe o evaluare a forței sale musculare și a reflexelor de tendon..

Dacă este necesar să se construiască un diagnostic precis, pacientul este redirecționat la următoarele examinări:

care ajută la identificarea patologiilor modificărilor structurale ale țesuturilor osoase și a structurii discurilor intervertebrale. Radiografia este utilizată exclusiv într-o etapă inițială timpurie, deoarece, în principiu, nu poate vizualiza discul intervertebral, formațiunile neurovasculare, măduva spinării, care aparțin țesuturilor moi.

Radiografia X ajută la înțelegerea dacă pacientul are anomalii poziționale și structurale ale vertebrelor și cât este necesar să fie supus unei examinări ulterioare folosind cele mai informative metode imagistice..

Imagistica prin rezonanță magnetică are cea mai mare importanță clinică..

RMN este specializat în:

 1. determinarea stării discurilor intervertebrale;
 2. localizarea prejudiciului, natura acesteia, mărimea bombării;
 3. gradul de dislocare a nucleului pulposus;
 4. prezența presiunii asupra măduvei spinării și formarea compresiei ganglionilor nervoși;
 5. lungimea și lățimea canalului spinal;
 6. sechestrare gratuită;
 7. ruperea anulului.

Care medic tratează o hernie a coloanei vertebrale

O hernie a coloanei vertebrale este o afecțiune medicală gravă care necesită tratament urgent. În caz contrar, în viitorul apropiat puteți avea probleme grave de sănătate. Într-adevăr, ca urmare a formării unei hernii vertebrale, măduva spinării este comprimată, care controlează majoritatea organelor..

Prin urmare, dacă sunt detectate primele simptome ale unei hernii intervertebrale, trebuie să contactați imediat un terapeut sau un neurolog. În viitor, pacientul este trimis pentru tratament la un neurochirurg sau chirurg.

Medicul prescrie, fără greș, imagini prin rezonanță magnetică pacientului. Pe baza rezultatelor sale, problema intervenției chirurgicale este soluționată..

Tratamentul herniei spinale

Tratament medicamentos

... cum să tratezi o hernie a coloanei vertebrale? tratamentul herniei spinale fără intervenție chirurgicală!

Pentru tratamentul unei hernii a coloanei vertebrale lombare, sunt utilizate cel mai frecvent următoarele medicamente locale și interne pentru uz local și intern:

 • medicamente analgezice (cum ar fi Ketonal, Ketorolac) - medicul lor le prescrie în prezența unor dureri severe prelungite la pacienți. În același timp, eficiența lor este de obicei evaluată ca 50/50 (dar dacă există un efect, atunci este întotdeauna doar pe termen scurt, după oprirea consumului de droguri, durerea revine);
 • antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi Indometacina, Diclofenac) - sunt eficiente pentru reducerea intensității inflamației și a durerii în etapele 1-2 ale bolii;
 • injecțiile de hormoni glucocorticoizi sau lidocaina în coloana vertebrală sunt rareori utilizate atunci când durerea este prea severă și AINS nu au efectul dorit. Dar, cu astfel de manifestări, va fi necesară în timp intervenția chirurgicală;
 • opioidele (cum ar fi Tramadol) - pot fi prescrise pentru o scurtă perioadă de timp de către medicul curant la cei mai severe pacienți la care durerea este foarte severă. Aceste fonduri sunt utilizate pentru pregătirea chirurgiei.

Niciun calmant nu trebuie luat pentru perioade lungi de timp. Acest lucru se datorează impactului lor negativ asupra funcționării ficatului, rinichilor, tractului gastro-intestinal, sistemului cardiovascular. Preparatele locale, de exemplu, unguentele, sunt mai blânde în acest sens. Dar, în același timp, au un dezavantaj - aceasta este o mică capacitate de penetrare.

În orice caz, este dificil pentru pacienți să fie tratate cu medicamente pentru o lungă perioadă de timp, pentru a evita doar intervenția chirurgicală. Este scump și are multe efecte secundare. Ca urmare, este posibil chiar și dizabilitatea unui astfel de pacient. În timp, hernia regiunii lombosacrale progresează și apare atrofia țesutului nervos. Drept urmare, problemele suplimentare abia încep. Și în timp, medicamentele pe care le luați pot pur și simplu să nu mai funcționeze..

Pentru pacienții cu hernie lombosacrală, medicii prescriu adesea condroprotectori. Ele îmbunătățesc nutriția cartilajului discului, dar numai dacă discul nu este sever deformat. Astfel de fonduri sunt utile pentru osteochondroza izolată sau în cazul proeminenței discurilor L, iar în alte cazuri sunt ineficiente..

Tratament fără droguri

Pe lângă metoda medicamentului, există și o metodă non-medicamentoasă de tratament al herniei coloanei vertebrale lombare, care nu este în niciun fel inferioară. Pentru a începe tratamentul unei hernii în acest fel, este necesar să nu te angajezi la exerciții grele pentru câteva zile, adică să fii în repaus complet.

După aceste zile, este recomandabil ca orice exercițiu fizic, activitatea să fie redusă la o valoare minimă.

În acest timp, se va efectua următorul tratament:

 1. Electromiostimularea - constă în acțiunea curentului alternativ asupra mușchilor. Acest proces crește tonusul muscular în regiunea sacrală;
 2. Electroforeză - datorită curentului, un medicament este introdus în organism care acționează asupra herniei, care este exclus din organism după 3 săptămâni;
 3. Fonoforeza - medicamentele intră în organism folosind ultrasunete. Cu această metodă, medicamentul pătrunde și se răspândește prin sângele din interiorul corpului;
 4. Ecografie - cu această metodă, țesuturile sunt încălzite, circulația sanguină a acestora se îmbunătățește, durerea scade, apare regenerarea;
 5. Terapia cu parafină - este implicată parafină, datorită căreia durerile din regiunea coloanei vertebrale sacrale sunt reduse sau dispar complet, circulația sângelui și conducerea terminațiilor nervoase sunt, de asemenea, stimulate;
 6. Terapie magnetică - coloana vertebrală este tratată prin câmpuri magnetice, frecvența sa este similară cu cea a unui biocâmp uman.

Remedii populare pentru tratamentul herniei

Cum de a trata o hernie a coloanei vertebrale folosind metode populare? Trebuie să știți că încercările de a trata o hernie a coloanei lombare cu diferite metode alternative pot aduce doar un rezultat pe termen scurt. Dar pot fi folosite pentru ameliorarea stării..

Există diferite metode de a amortiza o hernie. Ce anume?

 1. Frecarea spatelui inferior cu un amestec medicinal. Puteți prepara un astfel de medicament, de exemplu, dintr-o mumie de la farmacie în combinație cu miere sau ulei de brad. Aceasta va amortiza zona inferioară a spatelui..
 2. Aplicarea perfuziei. Primăvara, ar trebui să colectați mugurii din copaci, în cantitate de aproximativ 50 g. Trebuie să fie turnate cu jumătate de litru de apă clocotită, apoi să insistați într-un loc întunecat.
 3. Recepția unui decoct de urzică cu adăugarea de mușețel de pajiște. Acest bulion poate fi luat de mai multe ori în timpul zilei..
 4. Compresează noaptea. Grăsimea de capră trebuie amestecată cu gălbenuș și iod, luată în câteva picături. Este important să fiți atenți la faptul că grăsimea nu trebuie să fie caldă sau rece. Se recomandă utilizarea grăsimii de capră la temperatura camerei.

Acasă, este posibil să folosiți diverse rețete de medicină tradițională ca parte a aplicării terapiei complexe. În primul rând, vă vor permite să faceți față senzațiilor dureroase neplăcute, să prevină disconfortul psihologic și să preveniți dezvoltarea ulterioară a bolii..

Remedii populare care ajută în tratamentul herniei intervertebrale a coloanei lombare:

 • Se macină 500 g de rădăcină de comfrey, se amestecă cu 350 g de grăsime de porc topită, se pune la foc mic și se agită ocazional. După aproximativ 40 de minute, adăugați 300 ml de alcool, apoi amestecați totul. După 4 ore, încălziți totul din nou, apoi turnați într-un borcan, care trebuie introdus la frigiderul de pe raftul cel mai jos. Zona dureroasă trebuie tratată cu un strat gras din acest unguent. După ce o aplicați deasupra, trebuie să acoperiți pielea cu un film și apoi să o înfășurați cu grijă cu o eșarfă de lână. Ar trebui să vă culcați timp de 40 de minute, apoi să vă spălați bine resturile produsului.
 • Se toarnă 100 g rădăcină de nisip uscat cu un litru de alcool. Lăsați să se fierbe timp de trei săptămâni într-un loc întunecat. Când este consumat, 1 lingură de tinctură trebuie dizolvată în 70 ml de apă. Apropo, cinquefoil poate fi luat nu numai intern, ci și ca o frecare. În acest scop, soluția rezultată trebuie amestecată cu o sticlă de dimexid (10%), apoi încălzită și frecată în locul dureros..
 • Sucul de aloe, mierea și alcoolul sunt amestecate într-un raport 1: 2: 3. Amestecul trebuie insistat timp de o zi, apoi pus la frigider. Produsul se aplică pe tifon și se aplică pe piele, asigurându-se deasupra cu folie de plastic și pânză. Trebuie păstrat timp de o oră.

Remediile populare pot fi utilizate numai după consultarea prealabilă cu medicul curant.

Pentru a accelera tratamentul unei hernii a coloanei vertebrale lombare fără intervenții chirurgicale, puteți utiliza instrumentele enumerate mai sus. Acestea vor spori efectul terapiei principale. Este util, pe lângă remediile deja menționate, să folosiți infuzie de var cu adaos de mușețel și șolduri de trandafir. Ar trebui să-l bei zilnic..

De asemenea, este util un decoct din tărâțe. Ameliorarea durerii poate fi realizată și cu ulei de camfor, care trebuie aplicat pe zona herniei. Puteți aplica, de asemenea, un prosop înmuiat în lapte fierbinte în locul dureros. Compresa trebuie ținută timp de câteva ore.

Destul de des, în practică, utilizarea metodelor nechirurgicale pentru tratarea unei hernii a coloanei lombare enumerate aici, respectând toate recomandările date de medic, oferă un efect pozitiv. Drept urmare, pacientul reușește să evite intervenția chirurgicală a coloanei vertebrale..

Exerciții gimnastice

O hernie a coloanei vertebrale lombare este o boală comună care necesită o abordare integrată pentru tratament și reabilitare. Una dintre cele mai importante componente ale tratamentului de succes al unei hernii a coloanei vertebrale lombare fără intervenții chirurgicale este un set de exerciții gimnastice dezvoltate în mod corespunzător.

Acest complex, desigur, ar trebui să fie selectat de medicul curant, ținând cont de toate caracteristicile cursului bolii la fiecare pacient în parte, adică abordarea ar trebui să fie competentă și individuală.

Medicul de kinetoterapie ar trebui să aibă imagini și rezultatele RMN-ului pacientului, el ar trebui să cunoască bine istoricul bolii și natura cursului acesteia. Începutul antrenamentului ar trebui să aibă loc și sub supravegherea unui medic, el ar trebui să vadă reacția organismului la activitatea fizică.

În epoca internetului, au apărut multe videoclipuri care arată diferite exerciții care presupun că dau rezultate foarte eficiente și rapide. Însă, având încredere orbă doar în promisiunile autorilor acestor videoclipuri, nu numai că nu puteți obține rezultatul dorit, ci chiar puteți răni organismul. La urma urmei, o hernie se poate schimba, iar terminațiile nervoase vor fi comprimate.

Dacă complexul este ales corect, atunci exercițiile contribuie la o bună circulație a sângelui în zonele dorite, întărind mușchii și îndreptând vertebrele, iar spațiul dintre ei crește și el. O astfel de pregătire ar trebui să fie regulată, iar apoi boala se poate retrage..

Dacă gimnastica are un efect pozitiv, atunci medicul poate recomanda și cursuri în piscină. Dacă boala s-a agravat, atunci antrenamentul trebuie suspendat. Corpul trebuie să ofere pace. Prejudiciul cauzat de instruirea ulterioară poate depăși beneficiul posibil.

Opinia experților în această chestiune este că este necesară o operație, iar gimnastica va ajuta la reabilitarea ulterioară.

Trei exerciții magice pentru tratarea herniilor lombare

Masaj pentru hernia vertebrelor lombare

Acțiunile de masaj vizează îmbunătățirea fluxului de sânge și a fluxului de limfă, precum și furnizarea de oxigen a tuturor celulelor și a substanțelor utile, suficiente, nutritive.

Masajul este necesar pentru ameliorarea tensiunii musculare, este o excelentă prevenire a atrofiei, are un efect benefic asupra reducerii presiunii în discurile intervertebrale.
Dar recurgerea la tactici de masaj, precum și exerciții de fizioterapie, este interzisă. Acest lucru este important mai ales dacă boala este acută..

Toate masajele și acțiunile manuale trebuie efectuate de către un medic care lucrează în specialitatea de neurologie și ortopedie, cu respectarea strictă a tuturor regulilor.
Complexul de efecte terapeutice asupra punctelor active ale suprafeței corpului uman ar trebui să fie efectuat cât mai atent posibil, profesional.

Important! Nu permiteți nicio strâmbare, răsucire, niciun impact asupra coloanei vertebrale. De asemenea, este de dorit să se utilizeze tactici, acțiuni de masaj care sunt folosite pentru a repoziționa o hernie. Efectul acțiunilor efectuate poate fi opus.

Un masaj efectuat într-o anumită zonă are o serie de contraindicații:

 1. Hipertensiune;
 2. Prezența zonelor de țesut mort care este localizată liber între țesuturile vii (sechestrare);
 3. Proeminențe volumetrice;
 4. Procese inflamatorii la rinichi.

Masajul, dacă este permis, ar trebui să fie considerat ca una dintre opțiunile pentru procesul de tratament, dar nu ca singura cale.

Terapia manuală, utilizarea masajului nu este un remediu universal pentru tratamentul tuturor bolilor, dar ele pot ajuta cu o hernie incipientă a coloanei lombosacrale.

Terapia de masaj poate fi de un beneficiu de neprețuit în recuperarea coloanei vertebrale după operație..

În plus, puteți utiliza un masaj pentru a scăpa de stres de coloana vertebrală, după consultarea unui medic:

Fizioterapie lombară

Ședințele de fizioterapie sunt o componentă importantă în prevenirea și tratamentul bolilor coloanei lombare. Fizioterapia nu va conduce la o restaurare completă a discului intervertebral și nici nu va inversa procesele de distrugere a țesutului fibrocartilaginos.

Însă utilizarea metodelor fizioterapeutice va ajuta la oprirea proceselor de degenerare în țesuturile osoase și fibro-cartilaginoase ale regiunii lombare. Îndepărtarea edemului din jurul discului intervertebral afectat, refacerea circulației sanguine sănătoase, eliminarea tensiunii musculare vor contribui la remiterea bolii.

Pentru persoanele cu boli ale coloanei lombare, procedurile de fizioterapie standard sunt recomandate în combinațiile necesare - acestea sunt:

 1. fono- și electroforeză,
 2. terapie cu ultrasunete,
 3. electro stimulatie,
 4. terapie magnetică,
 5. pulsoterapie.

Cât de eficiente sunt aceste metode de tratare a unei hernii a coloanei vertebrale lombare și câți pacienți au reușit să scape parțial sau complet de simptomele dureroase? Aici statisticile nu sunt bune. După terminarea cursurilor complete de fizioterapie, doar 50% dintre pacienți primesc o ușurare de durată a simptomelor.

În unul din zece cazuri, fizioterapia nu dă niciun efect, starea de bine a pacienților nu se îmbunătățește, dar nici nu se agravează. În 40% din cazuri, oamenii primesc un rezultat negativ în urma procedurilor de fizioterapie - este posibilă apariția și creșterea durerii.

Acest lucru se datorează faptului că metodele de fizioterapie în majoritatea cazurilor se bazează pe principiul încălzirii interne a țesuturilor moi sau pe principiul stimulării electrice neuromusculare. Astfel de manipulări nu elimină adesea simptomele unei hernii a coloanei vertebrale lombare și pot contribui chiar la o creștere a umflăturii în zona inflamată, ceea ce poate duce la o creștere a simptomelor dureroase..

Tratamente complementare

Stimularea măduvei spinării (SCS)

Stimularea măduvei spinării (SCS) este o opțiune chirurgicală care poate avea valoare în îmbunătățirea vieții pacienților prin gestionarea neuropatică a durerii și poate reduce nevoia de terapie medicamentoasă zilnică, este o terapie sigură și eficientă.

Terapia SCS este o procedură reversibilă care utilizează un dispozitiv mic numit generator de impulsuri implantabil. Pentru a ajuta la ameliorarea durerii, impulsurile electrice stimulează anumite curenți din măduva spinării pentru a întuneca percepția semnalelor de durere care variază de la măduva spinării la periostul vertebral din spațiul epidural.

Tracțiunea spinării sau tracțiunea

Tracțiunea coloanei vertebrale este o metodă de acțiune mecanică, care constă în aplicarea forțelor exterioare coloanei vertebrale (coloanei cervicale sau lombare), care acționează pentru a crește distanța vertebrei de la alta. Rândurile care îndepărtează vertebrele și promovează ungerea articulațiilor reduc frecarea și rigiditatea articulațiilor.

crioterapia

Crioterapia este un tratament în care întregul corp este expus nu mai mult de trei minute la temperaturi extreme sub zero, între 120 și 160 ° C. Răceala aduce o serie de beneficii pentru sistemul imunitar, sistemul nervos și circulația, ajutând la combaterea durerilor musculare. artroza și artrita în general, fibromialgia, depresia și chiar îmbătrânirea!

Relaxare post-izometrică (PIR)

Această tehnică reduce semnificativ durerea care se simte de obicei la întindere. Este considerată cea mai bună metodă pentru creșterea flexibilității statice-pasive. Este o combinație de întindere pasivă și izometrică.

Această metodă presupune inițial o prelungire pasivă a grupului de interese musculare, ulterior este contractată izometric prin rezistență fixă, iar apoi se întinde din nou pasiv prin intervenția unui medic..

Nucleoplastie cu plasmă rece

Nucleoplastia este o procedură minim invazivă folosită pentru decomprimarea discurilor intervertebrale herniate. Procedura este foarte simplă, constă în îndepărtarea miezului cu plasmă rece.

Decompresie laser percutană

Este o procedură simplă care dă rezultate imediate. Se face cu ajutorul unui laser, în timp ce dimensiunea herniei este imediat redusă semnificativ. După această procedură, cu ajutorul unui laser, țesutul cartilaginos este restaurat.

Când este necesară operația

Durerile de spate lombare, într-un fel sau altul, îi îngrijorează pe majoritatea oamenilor. Protruziile, cunoscute mai des ca hernii, sunt adesea cauza durerii..

Există două metode de tratare a herniilor lombare: conservatoare și chirurgicale.

În cele mai multe cazuri, prima opțiune pentru tratarea unei hernii a coloanei vertebrale lombare este suficientă, care include masaj, terapie manuală, terapie de exerciții și fizioterapie. Cu un regim de tratament competent, hernia scade în dimensiune în timp sau dispare complet.

În ce cazuri trebuie să apelați la intervenția chirurgicală??

Indicații relative

Consilierea cu un neurochirurg este recomandabilă dacă metodele de tratament conservatoare nu dau dinamică pozitivă timp de câteva 8 săptămâni (indicație relativă).

Citiri absolute

O indicație absolută pentru intervenția chirurgicală de urgență este sindromul durerii, însoțit de o tulburare a funcției motorii și de perturbarea organelor pelvine..

În orice caz, auto-medicația pentru hernii lombosacrale nu este doar nedorită, dar periculoasă pentru sănătatea ta. Diagnosticul, prescripția terapiei conservatoare sau decizia cu privire la intervenția chirurgicală ar trebui să fie luate doar de un medic competent în aceste probleme..

Complicații și rezultate ale dezvoltării herniei intervertebrale

Hernia lombară a coloanei vertebrale în sacru, cu asistență selectată în mod necorespunzător și prematură, poate duce la perturbări ale inervării organelor situate în regiunea pelvină, mușchii picioarelor, dezvoltarea unei deficiențe de neuropatie.

Cea mai nedorită consecință care apare în etapele 3 și 4 este sindromul neplăcut de cauda equina, manifestat la pacient ca:

 • durere înrăutățitoare la rădăcinile nervoase;
 • paralizie parțială sau pareză a direcției periferice a picioarelor, în principal în părțile distale;
 • scăderea sensibilității la membre și în regiunea perineală;
 • defecțiuni severe în rect, precum și vezica urinară, colonul sigmoid, sisteme de reproducere la ambele sexe, motiv pentru care se observă (incontinență fecală, urinare necontrolată de o persoană, impotență etc.).

Dacă apare cel puțin unul dintre simptomele de mai sus caracteristice sindromului cauda equina, o persoană ar trebui să solicite imediat ajutor calificat de la neurochirurgi.

Orice metode conservatoare nu sunt eficiente în acest caz! Cursul și rezultatul restabilirii inervației nervoase vor depinde ulterior de momentul în care apar primele simptome ale unei hernii a coloanei lombare până la intervenția chirurgicală..

Ce nu poate fi mâncat cu o hernie a coloanei vertebrale?

În cazul unei boli - o hernie a coloanei vertebrale lombare, este necesar să se dezvolte corect o dietă. Un meniu bine gândit joacă un rol important în tratamentul unei hernii a coloanei lombare.

Trebuie să mâncați mâncare în porții mici, să mâncați de cel puțin șase ori în timpul zilei. Ultimul aport de produse, mesele gata ar trebui să fie cu patru ore înainte de culcare. Dacă doriți cu adevărat să mâncați, vă simțiți foame, este recomandat să beți un pahar de lapte degresat, kefir.

Este necesar să vă limitați la utilizarea de dulciuri, produse de panificație, produse făinoase. Dar nu hărțuiți corpul cu restricții regulate. O dată la șapte zile, aveți voie să vă aranjați o mică moară pentru trișoare, adică mâncați câteva dulciuri și alte delicatese.

Pe lângă dulciuri, se recomandă excluderea următoarelor alimente din dieta zilnică:

 1. Paine, chifle, produse coapte fabricate din făină premium;
 2. Mousse, gemuri și jeleuri;
 3. Diferite tipuri de înghețată;
 4. Apa cu gaz, băuturi dulci;
 5. Margarină și răspândit;
 6. Gustări, crutoane, semințe și nuci sărate, chipsuri;
 7. Carne afumată, pește, alte produse afumate.

De asemenea, meniul nu trebuie să includă orez alb, zahăr, este necesar să se limiteze minim aportul de sare. Toate aceste alimente pot avea un efect negativ asupra organismului, mai ales că afectează coloana vertebrală..

Majoritatea alimentelor de pe această listă pot avea un efect dăunător asupra funcționării sistemului musculo-scheletic. Acestea promovează scurgerea sării de calciu din oase.

Este important să nu uitați că urmarea dietei corecte este cheia tratamentului de succes al unei hernii a coloanei vertebrale lombare. Toate acțiunile trebuie să fie convenite cu medicul. Acest lucru se aplică nu numai nutriției, ci și efortului fizic posibil, activității.

Ajutorul de specialitate, implementarea corectă a recomandărilor și eforturile pacientului sunt calea către succes și recuperare.

Exercițiu fizic care nu trebuie făcut

Cel mai important rol în prevenirea și tratamentul patologiilor discurilor intervertebrale îl joacă terapia fizică. Un profesionist calificat din domeniul sănătății va putea recomanda exerciții pentru a accelera recuperarea pacientului. Un astfel de set de exerciții exclude maxim tensiunea în țesuturile musculare și ameliorează hipertonicitatea musculară.

Alături de activitatea fizică benefică, există și exerciții care sunt contraindicate categoric pentru a efectua chiar și cu patologii minore ale discurilor intervertebrale:

 • Apăsați picioarele. Un astfel de exercițiu fizic este interzis pentru cele mai mici probleme de spate. Acest exercițiu nu poate doar să accelereze dezvoltarea patologiei, dar poate contribui și la dezvoltarea bolii într-o coloană vertebrală sănătoasă, în cazul în care abordarea greșită a punerii în aplicare a acesteia. O astfel de educație fizică poate duce la dezvoltarea osteocondrozei, la apariția durerilor de cap, caracteristice patologiilor spatelui..
 • Încărcătura pe picioarele drepte. Exercițiile fizice pot stresa sever coloana vertebrală. În plus, transferul acestor sarcini va crea hipertonicitate musculară și va crește simptomele durerii în regiunea lombară..
 • Răsucirea corpului. De obicei, discurile herniate se formează în regiunea lombară de deasupra oaselor pelvine. Exercițiile în care se utilizează răsucirea vor accelera dezvoltarea bolii de mai multe ori și vor provoca complicații. De asemenea, nu puteți efectua exerciții cu o minge gimnastică și exerciții cu gantere, care implică răsucirea corpului..
 • Ridicare de greutăți. Este strict interzis să efectuați orice exercițiu cu o barilă, cum ar fi presă de banc, ascensoare și orice îndoire cu o sarcină. Exercițiile de haltere pot fi efectuate numai sub supravegherea și supravegherea unui antrenor profesionist și numai după pregătirea minuțioasă și o încălzire musculară bună.
 • Execuție de sarcini. Principala funcție a discurilor intervertebrale este deprecierea. Încărcarea pe discuri în timpul exercițiilor de rulare poate reduce resursa de amortizare și poate afecta semnificativ starea herniei intervertebrale..

Cursurile de yoga pot aduce unele avantaje. Unele posturi ameliorează tensiunea musculară și relaxează sistemul musculo-scheletic, dar trebuie să înțelegeți că efectuarea oricăror exerciții este posibilă numai după consultarea unui medic specializat.

Prevenirea herniei

O hernie este o patologie periculoasă care, la fel ca toată lumea, este mai dificil de vindecat decât pentru a preveni apariția ei..

Măsuri de prevenire:

 • mananca corect;
 • traieste o viata sanatoasa;
 • monitorizează-ți postura;
 • mers regulat;
 • folosiți mobilier confortabil atunci când lucrați;
 • dormi într-un pat confortabil;
 • monitorizați cantitatea de activitate fizică;
 • nu bea alcool, nu fumează și nu ai alte obiceiuri proaste.

Dormi cu o hernie

Într-un vis, corpul se redresează, reface energia cheltuită, se odihnește. Cu toate acestea, o hernie le strică adesea pe toate, ceea ce face somnul foarte neplăcut..

Cu o hernie a coloanei vertebrale lombare, puteți restabili plinătatea somnului urmând șase reguli:

 1. dormiți de partea ta, reducând astfel stresul coloanei vertebrale. Și este mai bine să luați poziția unui embrion în general;
 2. nu dormi niciodată pe stomac - aceasta îndreaptă curbura naturală a coloanei vertebrale, agravând astfel boala;
 3. hotărând să dormi pe spate, trebuie să pui sub genunchi o pernă dură, care nu se flexează;
 4. după metoda de testare, alegeți cea mai confortabilă poziție de dormit pentru dvs.;
 5. cumpărați o saltea ortopedică de calitate. Nu trebuie să se aplece sub greutatea celui care va dormi pe ea..
 6. este util să achiziționați un pat pe care corpul poate fi reglat în înălțime sau în funcție de îndoirea patului.

Sperăm că v-am ajutat să preveniți o hernie lombară sau să vă dezvoltați obiceiuri pentru a o face mai puțin neplăcută..

Concluzie

Metodele conservatoare de tratare a unei hernii a coloanei lombare sunt complet inacceptabile pentru a reduce dimensiunea herniei care a apărut și a restabili integritatea annulus fibrosus. Simptomele herniei lombosacrale sunt destul de dificil de gestionat cu metode conservatoare în stadii avansate.

Acest fapt se explică prin faptul că o astfel de sursă neglijată și dureroasă nu va dispărea nicăieri pe cont propriu. În practica medicală, nu a fost înregistrat un singur caz în care pacientul a reușit să se recupereze dintr-o hernie lombară fără intervenție chirurgicală..

Refuzul de a efectua operația este recomandabil numai în stadiile incipiente ale dezvoltării acestei boli, când deformarea este încă nesemnificativă și nu contribuie la ruperea gravă a fibrelor conective ale discului și la deteriorarea terminațiilor nervoase..

Se remarcă faptul că numai în stadiile incipiente ale dezvoltării unei astfel de boli se poate realiza, în realitate, o remisiune stabilă prin terapia complexă, care include cursuri constante și regulate de-a lungul vieții unei persoane..

Cu alte cuvinte, un astfel de tratament conservator al unei hernii a coloanei lombare nu va fi decât o profilaxie pentru a menține o stare stabilă. Acest efect este obținut prin stimularea circulației sângelui și a metabolismului. Acest lucru va face posibil să încetinească procesele de distrugere incipiente de ceva timp și să prevină tranziția proeminenței în extrudare..

Când boala este la penultimul și, în unele cazuri, în ultima etapă a dezvoltării sale, utilizarea metodelor conservatoare de tratament își pierde relevanța și necesitatea. Orice persoană are o mare dorință de a trage hernia înapoi, de a vindeca un inel sfâșiat, acest lucru nu poate fi obținut de la sine.

În astfel de etape, toate metodele nechirurgicale sunt practic și nu vor produce niciun efect pozitiv..

concluziile

Trebuie menționat că metodele conservatoare utilizate nu pot deveni o alternativă la intervenția chirurgicală, deoarece nu îndepărtează hernia, ci au doar un efect preventiv..

Conform studiilor clinice, aproximativ patruzeci la sută dintre pacienții tratați cu metode conservatoare au primit rezultate nesatisfăcătoare..

După o perioadă de la șase luni la un an, astfel de pacienți continuă să funcționeze din cauza ineficienței utilizării tratamentului conservator pentru hernia coloanei lombare și a complicațiilor apărute. Această operație se numește microdiscectomie sau endoscopie. În orice caz, există riscul unei amenințări de deteriorare a măduvei spinării și a fasciculelor nervoase care nu pot fi restabilite..

Dacă metodele conservatoare de tratare a unei hernii a coloanei vertebrale lombare în prima etapă a dezvoltării acestei boli timp de șase luni nu au adus niciun efect pozitiv, dimpotrivă, în această perioadă a avut loc o evoluție a bolii, care a fost înregistrată folosind o scanare RMN, atunci ar fi indicat să se ia în considerare opțiunea de a efectua o operație pentru a elimina hernia lombară. - departamentul sacral.

Prin urmare, în acest caz, pacientul trebuie să fie supus unei examinări complete și să efectueze o operație neurochirurgicală cât mai curând posibil..


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită