Artrita reumatoidă - cauze, etape, tratament, prevenire

Artrita reumatoidă este o boală autoimună în care corpul propriu atacă celulele sănătoase ale țesutului conjunctiv și cartilaj. Cauza anomaliei poate fi o boală frecventă sau o boală sezonieră. Un prognostic pozitiv este dat numai în stadiile inițiale, complicațiile ulterioare pot deveni fatale. Boala articulară autoimună - o propoziție sau un stil de viață sănătos pentru restul zilelor tale? Decizia rămâne la pacient.

Artrita reumatoidă - ce este?

Artrita reumatoidă este o patologie care afectează țesutul cartilaginos al articulației. Spre deosebire de alte boli artritice, aceasta nu afectează capsula articulară, ci doar coaja exterioară a acesteia. Datorită etiologiei neclare, boala este dificil de diagnosticat în stadiile incipiente..

Studii recente asupra artritei reumatoide au dovedit că aparține bolilor autoimune, în care apărarea biologică naturală a organismului, în circumstanțe inexplicabile, începe să atace celulele sănătoase ale țesutului cartilaginos..

Afectează în principal articulațiile nu mari ale membrelor - la degete și mâini. Mai puțin frecvent, patologia este observată la nivelul genunchiului, cotului, gleznei și articulațiilor vertebrale. Se manifestă simetric, pe două sau mai multe articulații. Dă complicații severe la ficat, rinichi, plămâni, epidermă, sisteme nervoase și cardiovasculare.

Motivele

Etiologia bolii nu a fost încă descoperită. Există mai multe direcții în care oamenii de știință lucrează pentru a determina cauzele bolii. Principalele sunt:
Factorii genetici. Dacă a fost pus un diagnostic dezamăgitor la rudele cele mai apropiate de sânge, atunci persoana este inclusă automat în grupul de risc. Tulburările imune sunt foarte dese moștenite.

Boli infecțioase amânate. În urma unui atac viral se poate produce o defecțiune a corpului. Rubeola, laringita, sinuzita, herpesul și alte infecții pot lovi sistemul imunitar și îl pot forța să lupte cu propriile celule.

Tulburări hormonale. Tulburările psihologice și stresul pot provoca o defecțiune a sistemului endocrin. Eliberarea unei cantități mari de hormoni în organism are un efect extrem de negativ asupra imunității. Care la rândul său se manifestă sub formă de artrită reumatoidă.
Conditii de mediu. Emisiile nocive în atmosferă, poluarea apei și lipsa spațiilor verzi pot avea un impact extrem de negativ asupra sănătății publice. Boala este frecventă în zonele defavorabile din punct de vedere ecologic.

Fracturile, vânătăile, expunerea la temperaturi scăzute, stresul crescut, vârsta sunt adăugate factorilor enumerați - pot exista multe motive pentru apariția patologiei.

Tipuri de artrită reumatoidă a articulațiilor

Boala este clasificată în două tipuri - seropozitive și seronegative.

seropozitiv

Patologia este clasificată în acest tip dacă în analize se găsesc virusuri reumatoide. În forma cronică a bolii, sistemul imunitar începe să producă o cantitate crescută de anticorpi care distrug celulele sănătoase ale țesutului cartilaj al articulației. Aceasta duce la apariția proceselor inflamatorii în locurile în care este conținut colagen - organe interne și sistemul ligamentos al oaselor.

Compoziția biochimică a sângelui se schimbă imediat și arată indicele reumatoid, care determină tipul de poliartrită.

Manifestările simptomatice sunt extinse:

 • Dureri articulare;
 • vasculita;
 • Tremurând în corp;
 • Încălcarea abilităților motrice fine;
 • Temperatura corpului ridicată constantă;
 • Hipertensiune arterială, tahicardie, patologii pulmonare.

seronegative

Factorul reumatoid este absent în analize. Acest lucru îngreunează diagnosticul. Dar cercetări suplimentare și un istoric general al bolii pot determina artrita reumatoidă.

Se caracterizează prin dureri minore la nivelul articulațiilor și semnificative în mușchi, oboseală rapidă fără niciun motiv aparent, reacții alergice frecvente, disconfort la inimă.

Pare a fi artrita reumatoidă, nu duceți boala la asta, fiți tratat!

etape

Boala în sine progresează treptat. Fiecare etapă a patologiei afectează noi organe și articulații..

Există 4 etape în total:

Etapa I. În această etapă, este extrem de dificil să recunoști boala. Simptomele sunt aproape complet absente. Cu excepția unor umflături în jurul articulațiilor degetelor. Măsurile diagnostice efectuate la timp relevă subțierea oaselor, deteriorarea articulațiilor mijlocii și modificări ale țesutului muscular.

Etapa II Eroziuni se formează pe țesutul osos care înconjoară articulațiile. Mușchii încep să se atrofieze, apar noduli reumatoizi. Articulațiile se umflă și se măresc.

Etapa III Designul anatomic al articulațiilor este complet deformat. Funcția motorului este afectată. Țesuturile moi se îngroașă. Membrele iau o formă specifică (în special, mâinile sunt deviate în lateral).

Etapa IV. Leziunile devin numeroase, este imposibil să efectuați mișcarea. Organele interne sunt atrase în proces. Ficatul și rinichii sunt cele mai afectate. Activitatea cardiovasculară este perturbată, pe piele apare o culoare galbenă caracteristică, splina eșuează. Pacientul este culcat.

Simptome

Artrita reumatoidă are rareori o evoluție rapidă. De regulă, boala se dezvoltă timp de multe luni, sau chiar ani, fără simptome pronunțate. Acesta este principalul pericol al bolii. Este posibil să te obișnuiești cu disconfortul. Prin urmare, pacienții nu solicită ajutor medical în fazele incipiente..

O atenție atentă la solicitările organismului va ajuta la evitarea consecințelor nedorite. Prezența unuia sau a mai multor semne nespecifice este un motiv bun pentru a consulta un reumatolog:

 • Senzație de oboseală constantă;
 • Durere în articulații;
 • Pierderea în greutate drastică;
 • Febră
 • Rigiditatea în corp.

Dacă această afecțiune durează mai mult de două săptămâni, fără condiții suplimentare (de exemplu, răceli), atunci are sens să contactați clinica.

Următoarele semne sunt deja caracteristice uneia dintre etapele bolii și necesită asistență medicală urgentă:

 • Durere severă la nivelul articulațiilor;
 • Umflarea bilaterală în locurile în care membrele sunt îndoite;
 • Leziune simetrică a articulațiilor mobile;
 • Simptome tipice „reumatoide”: articulațiile interfalangiene sunt nemișcate, întoarse sau în jos, deviate spre lateral;
 • Degetele se îngroașă în placa unghiilor și la pliuri;
 • Deformarea piciorului, în urma căreia există o curbură arcuită a picioarelor.

Boala afectează aproape întreg sistemul circulator și organele interne. Prin urmare, simptomele se manifestă împreună cu semnele altor boli. Amigdalită, laringită, pneumonie, pleurezie, aritmie, infarct miocardic, fibroză interstițială. Aceste patologii pot provoca atât boala, cât și complicații secundare grave..

Tratamentul artritei reumatoide

Regimul terapeutic este elaborat individual și depinde în totalitate de gradul de afectare a organului. Tratamentul are ca scop oprirea progresiei artritei reumatoide. Combinația de medicamente este compilată ținând cont de starea pacientului.

Tratament medicamentos

Necesită responsabilitate maximă și răbdare. Tratamentul durează cel puțin 6 luni cu medicamente din mai multe grupuri:

 1. Imunosupresoare. Suprimați activitatea distructivă a sistemului imunitar împotriva organismului. În acest scop, numiți „Ciclofosfamidă”, „Leflunomidă”, „Ciclosporină”, „Metotrexat” etc..
 2. Sulfonamide. Medicamentele antibacteriene împiedică formarea de colonii microbiene pe membranele exterioare ale articulațiilor. "Sulfanilamidă", "Sulfaperină", ​​"Sulfametoxazol".
 3. Globuline imune. Ei recunosc și îndepărtează componentele străine din corp. Astfel de medicamente precum MabThera, Herceptin și Rituxan au demonstrat eficiență bună în lupta împotriva bolilor autoimune.
 4. Săruri de aur. Au o eficacitate bună în tratarea infecției. Cursul tratamentului este de la 6 săptămâni la 6 luni. Folosit în prezent "Aurothiomalate de sodiu" și "Aurothioglucose".
 5. Medicamente antimalariene. Acestea opresc procesele inflamatorii. Prescrise „Plaquenil”, „Hidroxiclorochină”, „Clorochină”.
 6. Glucocorticosteroizi. Indicat pentru internare în ultimele etape ale bolii. Suprimați producerea hormonului de cortizol, care este responsabil pentru activitatea activă a sistemului imunitar. "Acetatul de hidrocortizon", "Kenalog", "Betametazona Norton", "Celeston-V" - sunt utilizate cu succes pentru a trata toate tipurile de artrită.
 7. Medicamente antiinflamatoare. "Aspirina", "Diclofenac", "Ketoprofen", "Movalis", "Meloxicam" sunt doar o listă scurtă de medicamente antiinflamatoare generale..
 8. Analgezice. Ajutați la calmarea durerii și ameliorarea stării pacientului. În funcție de stadiu, poate conține opiacee. Cele mai simple, medicamente contra-counter cum ar fi Tempalgin, Analgin, Paracetamol sunt remedii accesibile și destul de eficiente pentru calmarea durerii moderate.


Metode de fizioterapie

Ind indispensabil pentru lupta complexă împotriva artritei reumatoide.

Cel mai comun:

 • Terapie cu laser. Corecția țesutului cartilaj al articulațiilor cu un laser.
 • Expunere cu ultrasunete. Sporește metabolismul.
 • Plasmaphoresis. Reînnoirea sângelui îmbunătățește sistemul imunitar.
 • Crioterapie. Reduce semnificativ durerea și inflamația.
 • Electroforeză.
 • Terapie de exercițiu. Un set de exerciții ajută la refacerea mobilității.
 • Terapie manuală. Previne atrofia musculară.
 • Tratament spa.

Pentru a preveni recidivele și pentru a menține o stare stabilă, un pacient diagnosticat cu artrită reumatoidă este înregistrat la un reumatolog până la sfârșitul vieții sale și este examinat în mod regulat pentru a prescrie terapia în timp util.

Cura de slabire

Cu artrita reumatoidă, dieta este o măsură terapeutică obligatorie. Planul dietetic este dezvoltat de un dietetician, după un studiu atent al istoricului medical. Toate detaliile sunt luate în considerare: stadiul bolii, implicarea articulațiilor, medicamentele luate, greutatea și vârsta pacientului, prezența bolilor concomitente.

Recomandări generale pentru respectarea dietei pentru pacienții cu artrită reumatoidă:

 • Supe de legume cu adaos de cereale;
 • Dieta carne de pui sau curcan, măceșă aburită, iepure;
 • Marea, pește de râu, slab;
 • Ulei vegetal - măsline, floarea soarelui, semințe de in, porumb;
 • Produse lactate cu conținut scăzut sau zero de grăsimi - brânză de căsuță, lapte, brânză nesărsată;
 • Legume și fructe în volum crescut;
 • Compoturi de fructe uscate, băuturi de fructe și sucuri proaspete, apă minerală.

În caz de boală, este interzis să mâncați:

 • Carnea grasă și bulionii de pe ea;
 • Cârnați, balyk, șuncă;
 • Produse semifinite din carne;
 • Toate felurile de sosuri;
 • Produse de patiserie dulci;
 • Prăjituri, sărate, conserve, murate, condimentate.

Mesele trebuie să fie frecvente, de 6-7 ori pe zi. Băuturile alcoolice și scăzute de alcool sunt complet excluse din dietă. O astfel de dietă nu numai că ajută la combaterea cu succes a bolii, ci și la menținerea greutății corporale sub control. Boala nu este o sentință. Corecția nutrițională și corectarea stilului de viață sunt capabile să mențină o condiție fizică bună a pacientului mulți ani, fără a pierde calitatea vieții.

Artrita reumatică: acțiuni eficiente pentru o recuperare rapidă

Artrita reumatică este o boală inflamatorie care se manifestă ca lezare cronică a articulațiilor mari: genunchi, cot, șold și gleznă. De asemenea, boala afectează celulele nervoase și celulele musculare ale inimii (cardiomiocite). Mai rar, în procesul patologic sunt implicate micile articulații ale mâinilor, picioarelor, încheieturilor, gleznelor. Cauza dezvoltării bolii este bacteriile streptococice. Boala este întotdeauna precedată de o infecție acută a sistemului nazofaringian: amigdalită, otită medie, sinuzită, laringită. Pe lângă articulații, boala provoacă leziuni ale organelor interne, cel mai adesea valvul cardiac, care poate duce la boli de inimă.

patogeneza

Artrita reumatică este o manifestare a reumatismului, care se caracterizează prin deteriorarea articulațiilor și țesutului inflamator, precum și a sistemului cardiovascular. O boală se dezvoltă pe fundalul unei infecții acute sau cronice cu sensibilitate crescută la ea. O astfel de infecție poate fi chiar o simplă răceală, dar mai des acestea sunt focare purulente precum amigdalită și sinuzită..

Factorul declanșator al bolii este anumite tipuri de bacterii: streptococi beta - hemolitici ai grupului A. După ce au pătruns în corpul uman, acestea provoacă boli infecțioase acute: amigdalită (durere în gât), otită medie, sinuzită. Cu toate acestea, nu orice persoană care a avut dureri în gât devine o victimă a artritei reumatice. Boala se dezvoltă numai dacă există anumite anomalii ale sistemului imunitar în organism. Conform statisticilor medicale, această complicație este observată doar la 3% dintre persoanele care au avut infecție streptococică..

În plus, există mai mulți alți factori care slăbesc organismul care pot provoca o boală:

 • slăbirea sistemului imunitar;
 • lipsa de vitamine și minerale;
 • factor neurogen;
 • supraîncărcare fizică semnificativă;
 • hipotermie.

Primul atac de artrită reumatică apare adesea după hipotermie severă, de exemplu, după înotul pe un râu rece vara sau după o suprasarcină fizică intensă. De asemenea, cauza bolii poate fi stresul psiho-emoțional. Sistemul nervos poate influența rapid debutul bolii, de exemplu, stresul emoțional și emoția pot duce la un curs mai acut de febră reumatică.

Mulți oameni cred în mod greșit că artrita reumatică este o boală a vârstnicilor. Totuși, acesta nu este deloc cazul. Dimpotrivă, boala este mai frecventă la copii, adolescenți și tineri dacă corpul lor este predispus la infecție streptococică.

Esența bolii constă în inflamația membranei sinoviale a articulațiilor, în care boala cardiacă reumatică se dezvoltă în paralel, și alte organe sunt, de asemenea, afectate. Cu toate acestea, articulațiile mari sunt afectate în primul rând, mai rar articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor..

Prin urmare, atunci când un medic spune că angina este o boală insidioasă, atunci ar trebui să-i luați cuvântul pentru asta. Dacă nu tratați boli infecțioase de origine streptococică, se poate dezvolta o complicație sub formă de artrită reumatică. De asemenea, este periculos să se auto-medicamente, acest lucru poate agrava cursul acestei boli..

Simptomele artritei reumatoide

Simptomele bolii apar acut și întotdeauna pe neașteptate. După o durere în gât sau sinuzită, pot trece câteva săptămâni și persoana pare să se simtă sănătoasă. Dintr-o dată, există o deteriorare accentuată a sănătății cu simptome manifestate rapid. Pacientul are:

 • o creștere accentuată a temperaturii corpului până la 38-39 °, însoțită de febră;
 • inflamația articulară, care este însoțită de durere, înroșirea pielii și umflarea articulațiilor.

Aș dori să mă gândesc mai detaliat la durerea în artrita reumatoidă. În primul rând, natura durerii este semnificativ diferită de alte tipuri de poliartrită și, în al doilea rând, sunt atât de intense încât cea mai mică mișcare provoacă dureri severe. În plus, durerea este volatilă și poate migra, schimbându-și locația la fiecare două-trei zile. Aceste simptome durează aproximativ 20 de zile, după care dispar, ceea ce este adesea înșelător. I se pare că boala a trecut, cu toate acestea, acest lucru nu este deloc cazul. Aceasta este insidiozitatea acestei boli..

După ce simptomele acute au scăzut, artrita reumatică își continuă marșul triumfal prin corp - afectează valva inimii. Trebuie amintit că numai tratamentul în timp util al bolii în cel mai timpuriu stadiu poate proteja organismul de complicații. Pe parcursul bolii, deformarea articulară și atrofia musculară nu sunt observate, ceea ce indică un curs benign al bolii.

Metodele moderne de tratament pot reduce durata cursului bolii la câteva zile. Prin urmare, este mai bine să tratați răcelile în timp util, pentru a nu duce la complicații..

Diagnosticul bolii

Diagnosticul diferențial cu următoarele boli este necesar:

 • artrita reumatoida;
 • infecțioase - artrită alergică;
 • unele tipuri de artrită și reumatism.

Boala este diagnosticată destul de simplu. Pentru aceasta, trebuie menționate următoarele puncte:

 • simetria leziunii;
 • natura migratorie și volatilă a durerii;
 • luați în considerare ce articulații sunt afectate;
 • identificarea anticorpilor anti-streptococici;
 • diagnosticați în timp util complicații cardiace (deteriorarea valvei).

În acest scop, se efectuează o serie de teste de laborator:

 • analiza generala a sangelui;
 • analiza generala a urinei;
 • identificarea factorului reumatoid;
 • chimia sângelui;
 • identificarea streptococilor;
 • studiul lichidului sinovial;
 • realizarea unei electrocardiograme (ECG).

În unele cazuri, artrita reumatoidă poate imita artrita reumatoidă, adică demonstrează simptome caracteristice artritei reumatice: continuați cu febră ridicată, dureri volatile și migratoare. Cu toate acestea, în cazul artritei reumatoide, durerea la nivelul articulațiilor este observată atât la trei cât și la patru săptămâni, ceea ce nu este cazul unui curs benign de febră reumatică..

Modificările mușchiului cardiac, care se dezvoltă la câteva săptămâni de la debutul procesului inflamator, pot indica, de asemenea, prezența unei boli reumatice..

Cum se tratează febra reumatică

Tratamentul artritei reumatice nu implică nicio terapie radicală. În acest caz, regimul de tratament arată astfel:

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Medicamentele din acest grup au efecte antiinflamatorii, analgezice și antipiretice. Luarea medicamentelor antiinflamatorii poate continua mult timp și, uneori, toată viața pacientului. În acest scop, sunt prescrise următoarele medicamente:

O anumită dificultate în utilizarea acestor medicamente este faptul că medicamentele din grupul AINS pot provoca ulcer peptic și bronhospasm. Prin urmare, acestea trebuie utilizate cu prudență la persoanele cu boli cronice ale plămânului și ale sistemului digestiv..

Medicamente antireumatice

Acesta este un grup de medicamente care pot opri și încetini evoluția bolilor reumatice. Acestea includ:

 • metotrexat;
 • leflunomidă;
 • sulfasalazină;
 • azatioprina.

corticosteroizii

Medicamentele din acest grup elimină perfect inflamația și ameliorează durerea. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt prescrise ca ultimă soluție, deoarece au reacții adverse grave. Aceste medicamente includ:

Injecțiile corticosteroizi sunt uneori administrate în articulație.

antibiotice

În primul rând, sunt prescrise medicamente care opresc acțiunea streptococilor. Aceasta este în primul rând:

Dacă este necesar, medicamentele dintr-un grup diferit de antibiotice sunt prescrise. De asemenea, medicamente prescrise care îmbunătățesc metabolismul.

Imunosupresoare

Medicamentele din acest grup suprimă replicarea celulară, ceea ce reduce activitatea sistemului imunitar. Acest grup include:

 • unele corticosteroizi;
 • ciclosporină;
 • azatioprina.

Dacă pacientul are anomalii în activitatea inimii, atunci se prescrie un repaus strict la pat. Dacă aceste simptome nu sunt observate, atunci medicul prescrie medicamente în scop preventiv pentru a menține funcția normală a inimii..

Terapia dietetică joacă un rol important în tratamentul artritei reumatoide. Ea obligă pacientul să-și monitorizeze cu atenție dieta. Dieta trebuie să includă:

 • alimente bogate în proteine ​​(carne, fasole, mazăre);
 • legume și fructe care conțin vitaminele C și K (caise uscate, curmale, cartofi coapte, stafide, caciuli).
 • este necesar să se limiteze consumul de sare de masă, alcool și nicotină.

Diferențe între artrita reumatică și reumatoidă

Spre deosebire de concepția greșită comună, artrita reumatică și cea reumatoidă sunt două boli diferite, fiecare având propriile cauze și simptome. Ele sunt unite doar de sindromul articular, care are o asemănare generală în manifestări. Artrita reumatică este o boală mai ușoară care, cu un tratament în timp util, dispare fără consecințe neplăcute. Dar reumatoidul este o boală sistemică, autoimună, care afectează organele interne și duce la deformare articulară și atrofie musculară..

Motivul dezvoltării artritei reumatoide este reumatismul, care se dezvoltă ca urmare a unei boli infecțioase (amigdalită, sinuzită). Boala începe acut, cu febră mare, există o leziune simetrică a articulațiilor mari, care sunt dureroase la atingere. O caracteristică caracteristică a artritei reumatoide este volatilitatea sau migrarea durerii. Principalul pericol al acestei boli este că, cu un tratament insuficient sau deloc tratament, valva cardiacă este afectată, ceea ce poate provoca pragul inimii. Trebuie spus că această formă de poliartrită este foarte bine studiată și duce la o cură rapidă într-un timp scurt..

Artrita reumatoidă este o boală foarte complexă, deoarece etiologia acesteia rămâne necunoscută până în prezent. Boala nu are un debut acut, se manifestă încet și treptat. De asemenea, nu există dureri acute, sunt moderate și cronice. În plus, artrita reumatoidă afectează mai ales articulațiile mici ale mâinilor, picioarelor, încheieturilor și gleznelor. În timp, articulațiile mari sunt de asemenea implicate în procesul patologic. Există rigiditate, roșeață și umflare a zonei afectate. Apoi, principala manifestare a acestei afecțiuni nu este de multă vreme - deformarea articulațiilor. De asemenea, trebuie remarcat faptul că există unele dificultăți în tratamentul acestei forme de poliartrită, deoarece nu se cunoaște cauza dezvoltării acesteia. Rezultatul artritei reumatoide este mai puțin favorabil decât reumatismelor.

Remedii populare în tratamentul artritei reumatoide

Rețetele de medicamente tradiționale pot fi foarte eficiente în tratarea febrei reumatice. Pentru a atenua starea generală a pacientului și a elimina durerea, se utilizează o varietate de plante medicinale. Dar înainte de a începe tratamentul cu metode populare, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră și să urmați recomandările și rețetele sale.

Pe măsură ce se folosesc medicamente:

 • turmeric, care poate fi adăugat la diverse feluri de mâncare și lapte;
 • curry, adăugat și la alimente și lapte;
 • compresia de mușețel comprese în fiecare zi înainte de culcare;
 • rostopasca - lubrifiază articulațiile afectate;
 • propolis - se aplică sub formă de compresa pe articulațiile dureroase în fiecare zi înainte de culcare, timp de o săptămână.

Prevenirea artritei reumatice

Pentru a preveni boala, trebuie să respectați următoarele reguli:

 • este necesar să se trateze prompt toate bolile infecțioase, în special cele cauzate de streptococ;
 • să efectueze pe deplin tratamentul bolilor cronice;
 • igienizarea în timp util a dinților bolnavi;
 • să fie monitorizat în mod regulat de către un cardiolog și reumatolog;
 • pentru răceli, gripă, infecții virale acute respiratorii și infecții respiratorii acute, respectă repausul la pat și nu trebuie tratat „pe picioarele lor”;
 • evitați curentul și hipotermia;
 • evitați activitatea fizică intensă;
 • mănâncă corect;
 • traieste o viata sanatoasa;
 • se implică într-o terapie fizică moderată.

Poliartrita: cauze, prevenire și tratament

Astăzi, pacienții care vin la medic cu plângeri de dureri articulare sunt din ce în ce mai diagnosticați cu poliartrită. Această boală, care afectează articulațiile, cauzând inflamații multiple, reduce semnificativ calitatea vieții umane și poate provoca dizabilități. De ce apare poliartrita și este posibil să o prevenim cumva?

CAUZELE POLYARTHRITIS

Simptomele poliartritei sunt foarte tipice: mobilitate afectată a articulațiilor inflamate, edem local, roșeață și febră. Ar trebui să spunem și despre sindromul durerii: cel mai adesea se manifestă în valuri, în timp ce durerea este deosebit de puternică noaptea și dimineața. În acest caz, îmbinările pot eșua atât simultan, cât și pe rând.

Poliartrita poate fi atât acută cât și cronică. Primul poate fi vindecat complet, al doilea provoacă modificări patologice ireversibile la nivelul țesuturilor articulației. Dacă cu forme ușoare de poliartrită, o persoană poate trăi o viață și o muncă aproape deplină, atunci formele severe ale bolii îl privează de capacitatea sa de a lucra și pot duce la un handicap sever.

Poliartrita poate fi primară sau secundară. În primul caz, apare și se dezvoltă independent, în al doilea, este rezultatul altor boli, infecții, leziuni, tulburări ale sistemului imunitar sau metabolism..

VARIETĂȚI DE POLIARTHRITIS

Artrita reumatoidă este o boală severă care duce la handicap precoce în 70% din cazuri. Această boală independentă, care duce la deteriorarea sistemică a țesutului conjunctiv, începe la tinerețe: vârsta medie a primei vizite la medic este de 30-35 de ani. Femeile suferă de această boală de trei ori mai des decât bărbații. Cauza artritei reumatoide este autoimună. O anumită defecțiune apare în organism, iar sistemul imunitar începe să distrugă celulele sănătoase ale propriului corp. Principalul simptom este durerea și deformarea articulațiilor. Cel mai adesea - mâinile și degetele și, în cele mai multe cazuri - asemănătoare cu oglinda și se dezvoltă destul de lent. Adică, de exemplu, ambele degetele mari. Există și alte tipuri de artrită reumatoidă. În formele cele mai severe, nu numai articulațiile sunt afectate, ci și organele interne: inima, plămânii, rinichii, sistemul nervos, vasele de sânge, ochii.

Poliartrita reactivă apare ca o complicație după boli intestinale infecțioase (salmoneloză, shigeloză și yersinioză), infecții genitourinare (uretrită, cistită, endometrită, prostatită), tract respirator (pneumonie, sinuzită, bronșită, amigdalită, faringită). Factorii de risc includ infecții cronice, supraîncărcare, hipotermie și leziuni. Poliartrita reactivă apare la câteva săptămâni după boala primară. Articulațiile picioarelor sunt cel mai adesea afectate. În același timp, membranele mucoase pot deveni inflamate, care se manifestă ca uretrită, conjunctivită și / sau stomatită. Cea mai periculoasă complicație este miocardita. Boala este curabilă, dar în absența unei terapii adecvate, poate deveni cronică.

Poliartrita metabolică (cristalină) apare din cauza tulburărilor metabolice, ca urmare a căreia se depun cristale de sare în interiorul articulațiilor, care rănesc țesuturile articulare și provoacă inflamații. Cel mai cunoscut soi. Poliartrita metabolică este „boala regilor” - gută, care este cauzată de un exces de acid uric din organism. Articulațiile picioarelor, gleznelor și genunchilor sunt cel mai frecvent afectate. Atacul începe acut, durează 3-4 zile, apoi se reduce complet. Cu un curs nefavorabil al bolii, atacurile devin din ce în ce mai prelungite, remisiunile devin din ce în ce mai scurte, iar articulațiile afectate devin treptat deformate..

Poliartrita specifică infecțioasă este o complicație a infecțiilor specifice: sifilis, tuberculoză, gonoree, dizenterie și bruceloză. De obicei, articulația se inflamează la înălțimea bolii primare. Leziunile multiple sunt rare, cel mai adesea mai multe articulații mari sunt inflamate: glezne, coate, genunchi, umeri.

Poliartrita psoriazică se dezvoltă la pacienții cu psoriazis. Dar uneori apare poliartrita și mai întâi apar simptomele psoriazisului. Artrita psoriazică se caracterizează prin degete umflate și degetele de la picioare și o erupție roșie scalzoasă pe corp..

Artrita idiopatică juvenilă este un tip de copil al acestei boli care apare de la început la pubertate târzie. Simptomele tipice sunt umflături dureroase la nivelul articulațiilor mici și mari ale picioarelor. Cu un tratament selectat și început corect la timp, manifestările bolii pot fi semnificativ reduse.

DIAGNOSTICUL POLITARITRII

Datorită numeroasei cauze și tipuri de poliartrită, diagnosticului clinic precis și numirii unor metode de tratament eficiente, ținând cont de cauzele și formele bolii, joacă un rol imens în tratamentul bolii. În funcție de ce a provocat debutul poliartritei, se poate ocupa cu acesta un traumatolog, ortoped, reumatolog, terapeut, specialist în boli infecțioase și alți specialiști..

În timpul programării, medicul trebuie să acorde o atenție deosebită culegerii detaliate a anamnezei și a reclamațiilor pacientului. Este necesar să studiați cu atenție tabloul clinic al bolii. De exemplu, dezvoltarea lentă și inflamația simetrică a articulațiilor mici ale mâinilor vorbește cel mai probabil despre artrita reumatoidă, prezența tuberculozei - pentru poliartrita infecțioasă specifică, deformarea articulațiilor picioarelor - pentru artrita guta și altele asemenea..

Cu toate acestea, probabilitatea unei combinații a mai multor forme sau a unui curs atipic al oricăruia dintre tipurile de poliartrită ar trebui să fie luată în considerare, de exemplu, deteriorarea mai multor articulații mari din artrita reumatoidă.

Pentru a clarifica diagnosticul, se folosesc numeroase metode de diagnosticare de laborator și instrumentale: radiografie, examinarea cu ultrasunete a articulațiilor și a organelor abdominale, scintigrafie, RMN, CT, ECG, analiza lichidului sinovial, biochimia sângelui, ESR, nivel de creatinină, AST, acid uric, urină, teste de alergie.

Pentru a exclude sau confirma artrita reumatoidă, se efectuează un test de factor reumatoid. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că un test negativ pentru factorul reumatoid nu exclude prezența artritei reumatoide, deoarece la 30% dintre pacienții care suferă de această boală, factorul reumatoid nu este determinat.

Pentru a exclude sau a confirma poliartrita cristalină, se efectuează o biopsie a membranei sinoviale a articulației afectate.

Dacă suspectați o poliartrită specifică infecțioasă, este necesar să consultați specialiști specializați: un venereolog, fiziiatician sau un bolnav infecțios, precum și teste pentru boli infecțioase: PCR, reacția Wasserman, microreactionarea precipitațiilor, bacterioscopia, testul imuno-testului enzimatic și altele.

FACTORI DE RISC

Printre factorii de risc se numără cei pe care nu îi putem influența în niciun fel: vârsta (persoanele în vârstă sunt mai susceptibile să dezvolte poliartrită), sexul (femeile au un risc mai mare decât bărbații), ereditatea (unele gene fac o persoană mai predispusă la poliartrită).

Există însă factori pe care îi putem elimina: excesul de greutate, un stil de viață sedentar, obiceiurile proaste - fumatul, alcoolul și excesul de cofeină ne fac mai vulnerabili la factorii care provoacă poliartrita.

PREVENIREA POLITRITITEI

Din păcate, unele tipuri de poliartrită apar indiferent de stilul de viață pe care îl conduce o persoană. Cu toate acestea, medicii mai dau câteva recomandări care permit, dacă nu pentru a evita, apoi întârzie semnificativ debutul bolii. Aceste recomandări sunt ușor de adoptat - mai ales că sunt utile nu numai pentru articulații, ci pentru întregul organism în ansamblu..

1. Includeți în dieta dvs. pește gras (somon, macrou, pește ulei, macrou, hering, ton, sardine, păstrăv), precum și caviar roșu. Aceste produse conțin acizi grași polinesaturați, care îmbunătățesc circulația sângelui și alimentația țesuturilor, reduc inflamațiile și îmbunătățesc proprietățile funcționale ale țesutului conjunctiv..

2. Urmărește-ți greutatea. Când sunteți supraponderali, articulațiile, în special genunchii și gleznele, sunt supraîncărcate. Persoanele supraponderale sunt de patru ori mai mari să sufere de artrită la genunchi!

3. Evitați supraîncărcarea. Articulațiile se uzează în timp - toată lumea știe asta. Încărcându-le, grăbești acest proces. Prin urmare, încercați să evitați să transportați obiecte grele, în special pe distanțe lungi. Și atunci când joci sport, folosește încălțăminte specială care reduce încărcăturile de compresie pe articulații. De asemenea, evitați accidentarea - nu neglijați genunchiul și protejarea cotului - de exemplu, patinajul cu role.

4. Conduceți un stil de viață activ. Exercițiul moderat va consolida mușchii din jurul articulațiilor și îi va proteja de uzura prematură. În același timp, evitați „uzura” sportului profesional și a antrenamentelor de forță. Înotul, mersul nordic, gimnastica articulară, yoga, Pilates, stretching-ul vor face cel mai bine pentru articulațiile tale..

5. Mâncați alimente potrivite pentru articulații: carne jeleu, aspic, picioare și capete de pui, urechi de porc și copite. Aceste produse conțin substanțe necesare pentru refacerea țesutului cartilaginic: calciu și țesut cartilaj, care contribuie la refacerea cartilajului articular (articulațiile devin mai puternice și mai mobile), colagen și mucopolizaharide pentru formarea țesuturilor conjunctive (apropo, colagenul ajută, de asemenea, la menținerea elasticității pielii și încetinește aspectul riduri).

6. Consultați-vă medicul în mod regulat. Examinarea clinică nu împiedică apariția bolii, dar ajută la identificarea ei în fazele incipiente, când șansele de vindecare sunt deosebit de mari.

TRATAMENTUL DE POLIARTHRITIS

Dacă poliartrita nu poate fi evitată, pacientul va avea un tratament lung, uneori pe toată durata vieții..

Dacă poliartrita este secundară, primul lucru de făcut este să se vindece boala de bază, atunci acestea încep să lupte împotriva inflamației articulațiilor.

În poliartrita reumatoidă și în alte poliartrite primare, terapia are ca scop combaterea durerii și restabilirea funcției articulare și, cel mai important, la încetinirea cursului bolii. Terapia complexă include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, antibacteriene și antihistaminice, imunosupresoare, plasmafereză, masaj, exerciții de fizioterapie și fizioterapie: fonoforeză, electroforeză, aplicații Dimexidum, ultrasunete, UHF, ozokerită, parafină, magnetoterapie și baroterapie. Tratamentul balnear este foarte eficient, atât în ​​Rusia - în spitalele din Pyatigorsk, Mineralnye Vody și Crimeea, cât și în străinătate - de exemplu, la Marea Moartă și lacul de vindecare maghiar Heviz.

De asemenea, medicul prescrie o dietă terapeutică. Cu diferite tipuri de poliartrită, acesta poate diferi semnificativ. De exemplu, cu artrita gută, sunt excluse alimentele care conțin o cantitate excesivă de acizi urici și oxalici, precum și săruri: carne grasă, subproduse, conserve, etc. O companie frecventă a artritei reumatoide este osteoporoza, de aceea, pacienților li se recomandă o dietă cu un conținut ridicat de calciu și vitamina D.

În cazurile grave ale bolii, medicamentele corticosteroizi sunt injectate în cavitatea articulațiilor inflamate, iar cu deformări semnificative ale articulațiilor și ineficiența terapiei conservatoare, tratamentul chirurgical este prescris.

Artrita reumatoidă - cauze, simptome, tratament

Artrita reumatoidă (RP) este o boală sistemică autoimună cronică care afectează articulațiile. Se dezvoltă ca o poliartrită simetrică cu deteriorarea organelor interne. Boala este una dintre cele mai invalidante și comune patologii reumatice. Femeile primesc artrita reumatoidă de 3 ori mai des decât bărbații.

Cod icb 10 pentru artrita reumatoidă seropozitivă - M05, artrită reumatoidă seronegativă - M06.0.

Motivele

Momentan, nu se știe care este exact cauza cauzei dezvoltării artritei reumatoide. Cu toate acestea, există mai multe teorii care sugerează care factori contribuie la debutul și dezvoltarea bolii:

 • Cauze genetice - S-a dovedit că celulele care oferă imunitate pot reacționa diferit la diferiți agenți infecțioși. Când sistemul imunitar funcționează defectuos, organismul greșește propriile celule pentru agenții străini și produce anticorpi împotriva lor. Ceea ce duce la deteriorarea permanentă a propriilor țesuturi.
 • Infecțioase - boala poate fi activată după transferul infecțiilor cauzate de virusul Epstein-Barr, retrovirusuri, rubeolă, herpes, citomegalovirus.
 • Dezvoltarea bolii poate fi provocată din motive precum stres, hipotermie, traume.

Simptome

Debutul bolii este rar acut, boala se dezvoltă treptat. Prin urmare, simptomele nu apar imediat, ci cresc în timp..

Manifestări comune

Această boală se caracterizează prin apariția timpurie a simptomelor nespecifice, ceea ce complică diagnosticul. Primele simptome sunt cel mai des:

 • oboseala cronica;
 • artralgie (dureri articulare);
 • Pierzând greutate;
 • temperatura corpului 37,3–37,5;
 • rigiditatea articulară dimineața (notată de aproximativ 30% dintre pacienți).

Această afecțiune poate dura luni..

Simptome specifice

Un simptom caracteristic este deteriorarea articulațiilor mâinilor, picioarelor, încheieturilor, genunchilor cotului. Sunt afectate și tendoanele musculare din zona mâinii. Un semn tipic al artritei reumatoide este deteriorarea articulațiilor din ambele părți în același timp.

În cazuri avansate, putem vorbi despre caracteristica „mână reumatoidă”. Poate fi de mai multe tipuri:

 • „Buclă de buton” - articulațiile interfalangiene superioare sunt îndoite nemișcat și supraextinse în partea inferioară a falangei;
 • "Gât de lebădă" - articulațiile interfalangiene sunt îndoite nemișcat în partea inferioară și supraextinse în partea superioară.

Acest complex de simptome este tipic pentru artrita reumatoidă..

Aproape întotdeauna, articulațiile degetelor de la picioare sunt afectate, care se manifestă prin modificări numite „picioare reumatoide”. Pacienții sunt îngrijorați de durere și deformarea ulterioară a piciorului. Simptome tipice:

 • deformări în formă de ciocan ale degetelor;
 • abaterea degetelor spre exterior;
 • picioare plate;
 • cornuri dureroase;
 • Hallux valgus (abaterea exterioară a primului deget);
 • inflamația capsulei articulare de 1 deget de la picior.

Artrita avansată poate provoca deformarea varuză a piciorului, ceea ce duce la curbura în formă de O a picioarelor.

Alte manifestări ale artritei reumatoide

În aproape toate cazurile bolii, există o natură sistemică, adică lezarea sistemelor și organelor care nu au legătură cu sistemul musculo-scheletic. Cu cât se dezvoltă mai mult artrita reumatoidă, cu atât apar semne sistemice mai pronunțate..

Cele mai frecvente simptome sunt nodulii subcutanati in articulatia cotului..

Ele pot fi observate la fiecare a zecea persoană bolnavă. Acestea sunt în mare parte formațiuni mici, dense, nedureroase..

Un alt simptom definitoriu este polineuropatia - deteriorarea unui număr mare de nervi periferici. Pacienții se plâng de amorțeală, arsură, răceală în picioare și mâini, dar tulburările de mișcare sunt rare. Aceste două simptome sunt observate în principal la pacienții cu RP seropozitiv..

Vascularita reumatoidă (inflamația pereților vaselor de sânge) se poate manifesta ca ulcerații nedureroase în zona inferioară a picioarelor, episclerită (înroșirea sclerei), necroză punctată sau hemoragii în vase. Acesta din urmă poate provoca atacuri de cord și lovituri.

În inimă, pe lângă inflamația sacului pericardic, se pot observa modificări cauzate de miocardită sau endocardită. Se pot forma defecte cardiace, dar gravitatea lor este de obicei mică și rareori afectează activitatea cardiacă..

Daunele pulmonare includ:

 • inflamația alveolelor;
 • noduli reumatoizi din țesutul pulmonar;
 • inflamația vaselor pulmonare.

Afectarea rinichilor sub formă de glomerulonefrită este mult mai puțin frecventă decât afectarea activității lor din cauza luării unui număr mare de medicamente.

Diagnosticul artritei reumatoide

Pentru diagnosticarea artritei reumatoide, se folosesc diagnostice de laborator - pentru aceasta se folosește sânge (număr complet de sânge, fibrinogen, RF, CRP, α-globuline) și lichid articular, precum și date cu raze X.

Diagnosticare de laborator

Unul dintre cele mai sigure semne ale bolii este detectarea factorului reumatoid (RF) în serul din sânge. Dar la aproximativ 1/5 dintre pacienții cu artrită reumatoidă dovedită, poate fi absent. În stadiile incipiente ale bolii, RF poate fi, de asemenea, negativ.

În analiza generală a sângelui, o scădere a indicelui de culoare la 0,8, hemoglobină scăzută (cel puțin 80 g / l), creștere a ESR, poate fi o ușoară creștere a conținutului de eozinofile. Numărul de leucocite și neutrofile este normal.

De asemenea, în sânge există o cantitate crescută de fibrinogen, proteine ​​C-reactive (CRP), α-globuline.

Pentru diagnosticarea artritei reumatoide precoce, se utilizează determinarea anticorpilor împotriva peptidei citrulinate ciclice (ACCP).

Lichidul articular prezintă modificări tipice artritei reumatoide.

Radiografie a articulațiilor

Examinarea cu raze X este necesară atât pentru diagnostic cât și pentru observare, precum și pentru evaluarea dezvoltării bolii în timp.

Principalele simptome ale modificărilor radiologice ale articulațiilor sunt:

 • osteoporoză periarticulară (scădere patologică a densității) marginilor superioare și inferioare ale osului - glanda pineală;
 • îngustarea decalajului articular și dezvoltarea începutului ulcerațiilor marginale (usur);
 • Membrana articulară deformată depășită devine slăbită, „se strecoară” în cartilaj, crește împreună cu ea și o distruge. Această formațiune se numește pannus..

Pe lângă radiografie, este de dorit densitometria și scintigrafia în dinamica articulațiilor mici, cu captarea articulațiilor de la încheietura mâinii și a gleznei și numărarea scrupuloasă a eroziunilor..

Progresia artritei reumatoide duce la dezvoltarea anchilozei (imobilitatea articulară). Acestea se dezvoltă mai devreme în articulațiile mici ale încheieturii, care cresc împreună într-un singur bloc osos..

Clasificarea artritei reumatoide

Include simptome caracteristice, gradul activității sale, stadiul radiologic și orele funcționale.

Cu un RF pozitiv, boala se numește seropozitiv și cu un negativ - seronegativ. Conform clasificării de lucru adoptate la Minsk în 2003, RP este de următoarele tipuri:

 • Prin prezența RF în serul sanguin - seropozitiv și seronegativ.
 • În ceea ce privește activitatea RP, poate fi în remisiune, grad scăzut, moderat sau grad ridicat de activitate..
 • Starea corpului este împărțită în patru clase funcționale, conform cărora sunt determinate posibilitățile de autoservire, precum și capacitatea de muncă și activitatea profesională..
 • În funcție de stadiile, în funcție de starea radiologică, RP se împarte în osteoporoză periarticulară (o scădere a densității osoase), la care, odată cu agravarea stării, se îngustează decalajul periarticular, aspectul uzurilor și dezvoltarea anchilozei articulațiilor.

Activitatea inflamației reflectă cât de rapid se dezvoltă boala, precum și eficiența terapiei antiinflamatorii. Dar dacă activitatea procesului este scăzută, aceasta nu înseamnă că funcțiile pierdute anterior vor fi restabilite. Din păcate, acest lucru nu este posibil astăzi..

Activitatea bolii este în proporție directă cu simptomele și cu unii parametri de laborator..

Diagnostic diferentiat

Recunoașterea, de regulă, a artritei reumatoide nu este dificilă. Dificultăți pot apărea doar în stadiile incipiente ale bolii, când încă nu există modificări la nivelul articulațiilor, iar RF în sânge nu este întotdeauna prezent.

RP trebuie să se distingă de astfel de boli:

 • spondilită anchilozantă;
 • Sindromul Reiter;
 • artrita psoriazică;
 • osteoartrita;
 • gută.

Tratament

Abordarea tratamentului acestei boli trebuie să fie cuprinzătoare. Principalele sarcini în lupta împotriva artritei reumatoide sunt:

 • reduce, pe cât posibil, problemele cu sistemul musculo-scheletic;
 • încetinește sau întrerupe manifestările sistemice;
 • prevenirea complicațiilor;
 • prevenirea efectelor secundare ale medicamentelor.

Doar o combinație de diferite metode de tratament este cheia terapiei de succes și crește șansele de a opri procesul patologic și de a îmbunătăți calitatea vieții..

Principiile de tratament includ principalul program, metodele complementare și auxiliare.

Principiile tratamentului poliartritei: medicamente, fizioterapie, terapie pentru exerciții fizice

Tratamentul poliartritei este o călătorie lungă și dificilă pe care pacientul trebuie să o parcurgă cu medicul său. Medicina clasică și tradițională, alimentația adecvată, exercițiile de fizioterapie vor susține o persoană în lupta pentru sănătate. Nu trebuie să uităm de metodele alternative. Multe dintre ele pot face viața mult mai ușoară și pot restabili mobilitatea comună..

Medicamentele stau la baza terapiei

Se folosesc medicamente din diferite grupuri farmacologice. Unele dintre ele au ca scop eliminarea cauzelor inflamației articulare, altele ameliorează durerea și umflarea, restabilesc mobilitatea.

Fonduri de bază (BPRP)

Medicamentele din această grupă au un efect antiinflamator și antireumatic pronunțat, de aceea sunt prescrise cel mai adesea pentru artrita reumatoidă. BPRP nu sunt mai puțin eficiente pentru alte forme ale bolii. Remediile ameliorează durerea și reduc umflarea, protejează articulațiile de distrugere.

Metotrexatul este cel mai bun dintre medicamentele antireumatice de bază

Cele mai eficiente medicamente pentru terapia de bază:

 1. Metotrexatul este cel mai accesibil medicament pentru tablete din grupul BPRP. Bine tolerat de pacienți, adesea combinat cu alte medicamente antiinflamatoare;
 2. Leflunomida - adesea folosit cu Metotrexat;
 3. Artroofonul este un medicament intern pentru utilizare pe termen lung;
 4. Infliximab este un medicament scump, dar eficient. Elimină rapid simptomele inflamației și este perfect combinat cu diverse medicamente;
 5. Sulfasalazina este un agent puternic, de obicei utilizat cu metotrexat și își îmbunătățește acțiunea.
 6. Dimephosphone - îmbunătățește circulația sângelui în țesuturile afectate, ameliorează inflamațiile. Deseori dat de fluxul intravenos sau picurare.

În unele cazuri, utilizarea metotrexatului provoacă reacții nedorite. Persoanele cu boală hepatică trebuie să o ia cu precauție și să facă periodic un test biochimic de sânge pentru a monitoriza conținutul de enzime hepatice.

De obicei, fondurile de bază nu intră în vigoare imediat. Primele rezultate apar abia după 1,5-2 luni de terapie, prin urmare, în această perioadă sunt utilizate de obicei medicamente din alte grupuri.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Medicamentele din această serie nu sunt capabile să vindece poliartrita, după cum cred greșit mulți. Ele pot ameliora doar durerea. Fondurile funcționează rapid și eficient, dar nu pentru mult timp. În plus, utilizarea prelungită a AINS poate provoca daune semnificative organismului. S-a dovedit că entuziasmul excesiv pentru non-steroizi duce la distrugerea țesutului cartilaginos și la afectarea ulcerativă a membranelor mucoase ale tractului gastro-intestinal..

Cele mai eficiente și sigure produse care conțin acid fenilpropionic includ următoarele medicamente:

Ameliorează inflamațiile, au efecte analgezice și antipiretice.

Astăzi, în tratamentul poliartritei, sunt utilizate mai des medicamente moderne - inhibitori selectivi ai COX-2. Au contraindicații și efecte secundare semnificativ mai puține..

AINS selective includ:

Pe lângă formele de tabletă, există diferite creme cu efecte antiinflamatorii și analgezice: gel Voltaren, Ibuprofen, unguent Diclofenac.

În stadiile inițiale ale bolii, remedii locale sunt de preferat comprimatelor, deoarece acestea din urmă afectează negativ starea tractului gastrointestinal. AINS poate provoca o exacerbare a patologiei ulcerative sau a gastritei, astfel încât acestea trebuie luate numai conform indicațiilor medicului.

Calmante

Terapia medicamentoasă include diferite analgezice. De obicei, sunt prescrise în cursuri scurte pentru dureri severe..

Cele mai eficiente medicamente includ:

Unguentul Butadion este eficient pentru poliartrită, dar în cazuri rare poate provoca alergii locale. Aplicați-o doar pe pielea intactă.

Chondroprotectors

Condroprotectorii includ glucozamina, condroitina sau o combinație a ambelor. Substanțele încetinesc distrugerea articulațiilor și, printr-o utilizare prelungită, restabilesc țesutul cartilaginos. Cu poliartrita, sunt prescrise substanțe medicinale precum Artra, Teraflex, Dona.

Condroprotectorii durează mult timp, cel puțin 4-6 luni. După o scurtă pauză, repetați cursul.

Hormoni glucocorticosteroizi

Medicamentele hormonale au un efect antiinflamator pronunțat și afectează sistemul imunitar. Sunt mai eficiente decât AINS, deoarece opresc deformarea articulațiilor, dar utilizarea prelungită poate duce la numeroase consecințe nedorite..

În tratamentul poliartritei, sunt utilizate următoarele medicamente:

Hormonii pot fi administrați sub formă de tabletă sau sub formă de injecții intra-articulare. Toate corticosteroizii au o mulțime de efecte secundare și contraindicații, astfel încât sunt utilizate în cursuri scurte și individual.

În pediatrie, glucocorticosteroizii și AINS sunt rareori utilizate. Dacă este posibil, înlocuiți-le cu medicamente mai puțin dăunătoare..

De exemplu, astăzi preparatele cu acid ursodeoxicolic sunt adesea prescrise copiilor cu poliartrită juvenilă. Ele elimină eficient inflamația, normalizează temperatura corpului, restabilesc mobilitatea la articulații și opresc distrugerea cartilajului. Cursul tratamentului este de cel puțin 25 de zile și se desfășoară cel mai des într-un spital. În plus, stimulenții sistemului imunitar sunt incluși în regimul terapeutic, incluzând complexe de vitamine și minerale.

Tratamentul diferitelor forme de patologie

Lupta împotriva poliartritei are unele particularități. În primul rând, este imposibil să te descurci singură acasă. Această boală necesită supravegherea obligatorie a unui specialist. În al doilea rând, metodele de terapie depind direct de cauzele bolii..

Dacă boala este de natură infecțioasă (reactivă), trebuie introdusă administrarea de tratament cu penicilină sau alte antibiotice în schema de tratament. Medicul curant îi selectează în funcție de natura și sensibilitatea agentului patogen. După eliminarea cauzei de bază, patologia articulară, de regulă, se vindecă rapid și fără consecințe nedorite..

În cazul poliartritei cristaline (gute), este foarte important să restabiliți metabolismul, prin urmare, accentul principal este pe tratamentul bolii de bază, respectarea unei diete antiinflamatorii și administrarea de vitamine cu o proporție crescută de magneziu și zinc.

Lupta împotriva artritei reumatoide începe prin utilizarea fondurilor de bază. Au un efect imunosupresiv, suprimând artificial apărarea imunitară. Aceasta duce la atenuarea proceselor inflamatorii și refacerea treptată a țesuturilor articulațiilor. Pe lângă medicamentele de bază, în timpul unei exacerbări, AINS, hormoni glucocorticosteroizi și analgezice sunt incluși în schema de tratament.

Periartrita articulației umărului, chiar cronică, se pretează la terapie complexă folosind medicamente antiinflamatorii și o varietate de metode de fizioterapie. În stadiul de formare a anchilozei, este posibil să faceți față bolii numai cu ajutorul unei operații.

În febra reumatică, medicamentele antireumatice sunt prescrise simultan cu hormoni și AINS. Au fost folosiți în cursuri lungi de mai mulți ani..

Forma psoriazică este tratată cu agenți antiinflamatori și antireumatici, selectați individual. Terapia trebuie să fie echilibrată și persistentă, deoarece boala tinde să reapară.

Forma juvenilă

Poliartrita juvenilă este tratată cel mai adesea într-un spital. Pacientului i se prescriu medicamente din următoarele grupe de medicamente:

 • imunostimulante intravenoase (imunoglobulină);
 • analgezice - Baralgin;
 • antiinflamatoare nesteroidiene - Diclofenac, Indometacină;
 • antibiotice cu penicilină.
Poliartrita juvenilă este tratată într-un spital

În timpul unei exacerbări, medicamentele steroizi și AINS din grupul inhibitorilor selectivi de COX-2 pot fi prescrise. În clinicile de specialitate, în cazuri rare, recurg la transplantul de celule stem.

Intervenție chirurgicală

Când va trebui să aveți o operație? Dacă terapia conservatoare nu dă efectul dorit și boala dobândește un curs progresiv ireversibil, ei apelează la măsuri radicale.

Indicațiile pentru intervenția chirurgicală sunt următoarele puncte:

 • distrugerea severă a articulațiilor, în urma căreia pacientul își pierde capacitatea de a se îngriji de sine și devine gravat;
 • frecvente luxații sau subluxații ale piciorului;
 • deformarea evidentă a articulației, ceea ce duce la defecte cosmetice și afectează mișcarea independentă;
 • dureri severe la membre, rezistente la terapia complexă.

Necesitatea unei operații este întotdeauna decisă individual. În funcție de severitatea leziunii, de vârsta pacientului și de prezența bolilor concomitente, este selectată o tehnică chirurgicală.

Pentru tratamentul poliartritei, se practică următoarele metode de intervenție:

 1. Endoprosteticii - înlocuirea completă sau parțială a îmbinărilor cu structuri artificiale;
 2. Artrodeza sau fuziunea suprafețelor articulare. Folosit pe picioare, coloană vertebrală și încheieturi. Conduce la imobilitatea articulațiilor, prin urmare este rar utilizat;
 3. Rezecția țesuturilor articulare distruse și deformate. De obicei efectuat pe articulațiile picioarelor;
 4. Artroplastie. Procedura se realizează dacă genunchiul sau articulația femurală sunt afectate;
 5. Sinovectomia. Se efectuează pe articulațiile mici ale degetelor sau picioarelor. În timpul procedurii, partea inflamată a sinoviului este excizată.

Astăzi, operațiunile sunt efectuate folosind tehnologii avansate, perioada de reabilitare nu necesită mult timp și efort, deci nu trebuie să vă fie frică de procedură. În unele cazuri, chirurgia devine singura modalitate posibilă de a restabili mobilitatea la nivelul articulațiilor afectate..

Fizioterapie

Tratamentele moderne pentru poliartrită includ o varietate de tratamente de fizioterapie. Ameliorează bine durerea și inflamația, îmbunătățesc circulația sângelui și accelerează procesele de recuperare a țesuturilor. Metodele de expunere sunt selectate în funcție de neglijarea patologiei și de starea de sănătate a pacientului.

De obicei, sunt prescrise următoarele manipulări:

 • amplipulse;
 • electroforeză cu soluții de enzime proteolitice și antiinflamatoare;
 • fonoforeza cu AINS sau medicamente hormonale;
 • băi minerale;
 • aplicații de noroi sau parafină.

În perioada de remisie, tratamentul sanatoriu este indicat în stațiuni de sănătate specializate. Programul de recuperare include balneoterapie, masaj, ozonoterapie, medicamente pe bază de plante, diverse proceduri de fizioterapie.

O ședere într-un sanatoriu reduce semnificativ durerea articulațiilor, restabilește activitatea fizică și îmbunătățește calitatea vieții pacientului. Pentru a obține un efect de durată, trebuie să vizitați stațiunile de sănătate cel puțin o dată pe an..

Exercițiile de fizioterapie sunt foarte eficiente pentru orice formă de poliartrită. Ajută la menținerea și restabilirea mobilității în articulații, întărește mușchii, îmbunătățește starea fizică generală a unei persoane.

Tehnica lui Bubnovsky ajută la redobândirea mobilității anterioare

Dr. Bubnovsky a creat un set special de exerciții menite să restabilească funcționalitatea articulațiilor afectate, reducând riscul de recidivă.

Se recomandă dezvoltarea articulațiilor în timpul remisiunii. În timpul exacerbărilor, gimnastica este interzisă..

Făcând în mod regulat exerciții, puteți restabili mobilitatea membrelor, lucrați bine articulațiile mici ale mâinilor. Kinetoterapia și sportul moderat ajută în stadiile incipiente ale bolii. Clasele trebuie efectuate mai întâi sub îndrumarea unui instructor, apoi complexul atribuit poate fi făcut acasă independent.

Terapii neconvenționale

Cum să tratăm poliartrita articulațiilor cu metode alternative și care dintre ele sunt cele mai eficiente? Luați în considerare mai multe tehnici populare care au numărul maxim de recenzii pozitive ale pacienților.

Hirudoterapia este adesea folosită pentru ameliorarea durerii. Saliva Leech conține peste 100 de enzime care au un efect benefic asupra organismului uman. Ca urmare, microcirculația se îmbunătățește, ceea ce înseamnă că articulațiile afectate primesc mai mulți nutrienți și oxigen..

Terapia cu leech poate ajuta la ameliorarea simptomelor inflamației

Această metodă vă permite să reduceți doza de medicamente, întărește sistemul imunitar și accelerează reabilitarea. Durata tratamentului poate fi diferită, dar cel puțin 6-8 proceduri la fiecare 5 zile. Pentru a obține un efect de durată, cursul trebuie repetat după o pauză de o lună..

Apiterapia este adesea folosită pentru combaterea poliartritei. Metoda trebuie utilizată cu precauție datorită probabilității mari de reacții alergice.

Acupunctura și alte tehnici orientale ajută bine la poliartrită. Yoga s-a dovedit a fi excelent la refacerea articulațiilor atunci când este practicat în mod regulat și sub îndrumarea unui îndrumător experimentat..

În cazul poliartritei metabolice recurente, postul este util. După câteva zile de foame sau de o dietă strictă, simptomele bolii scad și starea pacientului se îmbunătățește.

Un duș fierbinte poate fi uneori utilizat pentru rigiditatea dimineții. Acesta reduce durerile articulare și tensiunea musculară, dar trebuie discutat cu medicul dumneavoastră. Băile de vindecare (sulfură de hidrogen, oxigen, radon) sunt utile. Este recomandat să le luați în sanatorii. Ajutați la dezvoltarea articulațiilor afectate de înotul de la piscină și aerobic.

Nutriție adecvată

Dieta pentru artrita include câteva restricții. Următoarele alimente sunt complet excluse din dietă:

 • produse făinoase albe (pâine, paste);
 • feluri de mâncare prăjite, sărate și afumate;
 • citrice, sucuri acre (roșii);
 • ciocolată și dulciuri;
 • carne grasă, cârnați, conserve;
 • băuturi carbogazoase alcoolice și dulci;
 • ceai negru și cafea.
Atunci când tratați poliartrita, în special de origine metabolică, este necesar să urmați o dietă

Dieta zilnică ar trebui să fie dominată de alimente bogate în vitamine și minerale. Mai ales utile sunt mâncărurile cu acid lactic care conțin calciu: brânză de căsuță cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt natural, iaurt, brânză.

Cu poliartrita, este necesar să se reducă aportul de sare la minimum.

Este recomandabil să includeți în meniu ghimbir, turmeric, ulei de pește, ceai verde, melasă. Aceste produse au efecte antiinflamatorii și îmbunătățesc condiția umană. Este permis să mănânce carne de pui alb, bulion de pui slab, curcan, vițel, iepure și pește. Carnea jeleu și ficatul sunt deosebit de utile.

Cu poliartrita este foarte bine să bei morcov proaspăt stors și suc de sfeclă, suc de țelină. Este indicat să consumi zilnic 200 ml din oricare dintre ele. Pentru a elimina sărurile din corp și a ajuta persoanele care suferă de forma cristalină a bolii, infuziile și decocturile de frunze de lingonberry și șoldurile de trandafir sunt capabile.

Medicină tradițională

Metodele tradiționale nu sunt capabile să vindece poliartrita. Acestea au un efect temporar cu utilizare prelungită. Prin urmare, rețetele sunt recomandate să fie utilizate doar ca ajutor și după consultarea unui medic..

Compresele calde de anghinare din Ierusalim pot atenua starea pacientului

Pentru administrare orală, sunt destinate diverse preparate pe bază de plante, care conțin următoarele plante care au efecte antiinflamatorii și analgezice:

 • calamus;
 • Sabre;
 • coada calului;
 • ramuri de molid și pin;
 • frunze de mesteacăn și muguri.

Materiile prime se prepară cu apă clocotită și se iau în cursuri de 10-12 zile. După o pauză de săptămână, tratamentul se repetă.

Vindecătorii tradiționali recomandă aplicarea de anghinare fierbinte din Ierusalim pe articulații dureroase pentru artrita guta. Pentru comprese, folosiți tuberculi calzi, tocați în stare pură.

Un ulei anti-inflamator și calmant poate fi preparat din ulei de măsline și eter de pin. Medicamentul este frecat în articulația afectată înainte de culcare și articulația este învelită în pânză de lână. Crema se încălzește bine și ameliorează durerea și inflamația. Este recomandat să-l utilizați zilnic. Durata tratamentului este determinată de medic.

Măsuri preventive

Este dificil să vorbim despre modalități de prevenire a poliartritei, deoarece această boală are multe cauze, apare din influența diverșilor factori.

Este clar că nu se poate prevedea totul, prin urmare, vom analiza principalele măsuri pentru prevenirea bolii:

 • tratați în timp util bolile infecțioase de orice natură;
 • duce un stil de viață activ, joacă sport, dans, înot;
 • evitați deteriorarea diferită a articulațiilor;
 • mențineți greutatea normală, mâncați înțelept, nu vă lăsați transportat cu alcool;
 • elimina suprasolicitarea fizica si nervoasa.

Pacienții cu predispoziție ereditară la boli ale sistemului musculo-scheletice trebuie monitorizați de un terapeut și înregistrați la un reumatolog sau ortoped.

Concluzie

Folosind metode complexe de terapie, puteți vindeca unele tipuri de poliartrită sau puteți obține o remisiune stabilă. Aceasta necesită o implementare atentă a recomandărilor medicului. Efortul maxim și încrederea pacienților în succes vor ajuta la a face față bolii.


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită