Cele mai frecvente cauze ale durerii toracice și de spate

Fotografie de pe site-ul iphones.ru

Motivele

Durerile de spate și piept pot fi declanșate de anomalii în activitatea sau structura diferitelor sisteme și organe. În funcție de aceasta, intensitatea, durata sindromului diferă.

Boli ale coloanei vertebrale

Dacă durerea toracică radiază brusc spre spate, nu este neapărat cauzată de o perturbare în activitatea miocardului. Adesea, acest simptom însoțește tulburări ale sistemului musculo-scheletice, precum și complicații asociate sistemului nervos:

Afecțiunile inflamatorii, cum ar fi osteomielita, provoacă arsuri, dureri ascuțite în piept și spate. Disconfortul și durerea în stern cu afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale sunt cauzate și de faptul că țesuturile musculare aflate în centrul atenției patologiei suferă de spasme. Sensibilitatea cronică a sânului poate fi cauzată de artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă.

Boli de inimă

Cel mai adesea, durerea din spatele sternului din mijloc, care radiază spre spate, este cauzată tocmai de patologiile inimii și vaselor de sânge. Patologii care însoțesc durerea în piept și spate în același timp:

 • ischemie cardiacă;
 • angină pectorală;
 • tulburări de conducere;
 • fibrilatie atriala;
 • cardioscleroza postinfarctică;
 • distrofie miocardică.

Dacă pieptul și spatele doare, motivul poate fi ascuns în leziuni inflamatorii ale diferitelor structuri ale marilor vase și ale inimii. Dar, în același timp, se observă întotdeauna simptome suplimentare. Astfel de boli includ inflamația endocardului, pericardului, mușchii inimii.

O durere arzătoare în stern care radiază spre spate poate fi un simptom al unor condiții care pot pune viața în viață, cum ar fi embolie pulmonară, infarct miocardic sau anevrism disectant aortic.

Boli ale sistemului respirator

Când spatele și pieptul doare, ar trebui să fiți atenți la starea sistemului respirator. Durerea în stern poate însoți bronșita acută sau cronică, astmul, inflamația plămânilor sau pleura, pneumotoraxul. Disconfortul este remarcat de pacienții cu tuberculoză, în special cu dezvoltarea unei tuse lacrimogene.

Boli ale tractului gastro-intestinal

Tulburările erozive, inflamatorii și organice ale tractului gastro-intestinal adesea provoacă dureri în piept, care radiază spre spate. Pentru astfel de boli ale esofagului, caracteristică durerea în stern în mijloc și în spate:

 • esofagita;
 • arsuri termice sau chimice ale mucoaselor;
 • boala de reflux gastroesofagian.


Durerea în piept este însoțită de astfel de boli inflamatorii și erozive precum ulcerul peptic al stomacului și duodenul, colecistita, inflamația pancreasului. Focusul inflamației poate fi determinat de simptomele concomitente și de natura durerii.

Trauma

Fracturile și fisurile coloanelor și coastelor sunt însoțite de dureri toracice foarte intense, ascuțite. Este îmbunătățită prin deteriorarea pleurei prin fragmente osoase, în timp ce se remarcă nu numai durerea toracică, care dă la spate, dar și durere la inhalare.

Adesea, cu rănile, durerea este singurul simptom. Dar disconfortul crește și se simte literal cu fiecare mișcare, care distinge acest motiv de ceilalți. Apar de asemenea vânătăi și entorse ale ligamentelor și mușchilor..

Oncologie

Neoplasmele și metastazele maligne pot fi unul dintre motivele pentru care sternul și spatele doare. Este dificil de prezis localizarea focarelor tumorale fără diagnostic - cancerul afectează atât țesuturile moi, cât și oasele. Tipuri de patologii oncologice în care spatele doare și radiază la nivelul toracelui sau, dimpotrivă, un focar de durere în piept, cu disconfort în zona axei medii:

 • mixom;
 • cancer bronhopulmonar;
 • tumorile esofagului;
 • mielom multiplu;
 • metastaze ale tumorilor îndepărtate.

Metastaza este, de asemenea, determinată de înfrângerea ganglionilor limfatici vecini - motiv pentru care acestea sunt adesea detectate mai devreme decât tumora principală. Ganglionii limfatici se pot doare și atunci când sunt afectate, prin urmare, atunci când examinăm de ce pieptul doare și dă la spate, acordați atenție durerii la nivelul ganglionilor axilari, subclavieni și submandibulari..

Alte motive

Durerea în stern în mijloc, care radiază spre spate, poate fi declanșată de astfel de patologii:

 • hernie a diafragmei;
 • abcesul diafragmei;
 • mastită, mastopatie.

Bolile de sân la femei sunt adesea însoțite de un astfel de sindrom de durere. Odată cu edemul, încărcătura sistemului musculo-scheletic crește și acest lucru poate fi însoțit de dureri de spate crescute..

Natura și simptomele suplimentare

Simptomele și simptomele de susținere sunt mecanisme de „semnalizare” care indică faptul că ceva nu este în regulă în organism. Prin natura durerii și a semnelor auxiliare, puteți determina care organ este afectat și, cu ajutorul diagnosticării, confirmați suspiciunile.

Aparat locomotor

Dacă pieptul și coloana vertebrală doare din cauza patologiilor sistemului musculo-scheletic, caracteristicile sindromului sunt următoarele:

 • durerile de spate radiază în piept și crește cu inspirație;
 • durerile de tragere în piept radiază spre scapula și umăr;
 • tensiunea și durerile la nivelul coastei și hipocondrului este un semn al nevralgiei intercostale.


Disconfortul crește odată cu efortul fizic, râsul și modificările poziției corpului. Adesea, pacientul nu poate găsi o poziție confortabilă, în special atunci când este culcat. Simptom suplimentar: amorțeală sau furnicături la nivelul degetelor, dureri de cap.

Inima și vasele de sânge

Fotografie de la lifehacker.ru

Dacă spatele doare și se dă în piept din cauza deteriorarii inimii și vaselor de sânge, acordați atenție naturii sindromului:

 • cu un atac de cord - durere în centrul spatelui, în brațul și umărul stâng, în stânga în fălci;
 • cu infarct al peretelui posterior al ventriculului - durere în partea inferioară a spatelui, hipocondru și abdomen, "pseudo-ulcer";
 • cu angină pectorală - dureri de apăsare, arsură, dureri în stern și dă la spate;
 • cu inflamație a pericardului - durere în sternul stâng, dă în spate, există o bătăi cardiace grele.

Astfel de afecțiuni sunt diagnosticate suplimentar de paloare severă, transpirație rece, respirație bruscă, amețeli bruște sau scurgere fierbinte la față și gât. Pacientul simte frică intensă, panică.

Sistemul respirator

Este posibil să se stabilească că durerea de sub piept, care radiază spre spate, este cauzată tocmai de patologiile bronhiilor și plămânilor, de simptomele însoțitoare. Aceasta este tusea, respirația șuierătoare, în special sub stetoscop, tuse. Producție de spută, mai ales dimineața, respirație scurtă, amețeli.

Boli ale tractului gastro-intestinal

În acest caz, durerea este adesea arsă sau durere, însoțită de greață, scaune supărate, balonare și flatulență. Pacientul suferă de diaree sau constipație.

Atacurile de vărsături non-stop sau diaree, impuritățile sângelui în masele separate sunt un semn al unei urgențe, este nevoie de ajutor cât mai curând posibil.

Care medic tratează durerile de piept și spate?

Dacă doare în spatele pieptului sân și îl dă la spate, trebuie să consultați mai întâi un terapeut sau un medic de familie. El va efectua un diagnostic inițial și va stabili ce specialist într-un domeniu restrâns trebuie contactat. Aceasta poate fi:

Dacă durerea în stern este însoțită de febră severă, pierderea cunoștinței, interferează cu respirația și provoacă sufocare, trebuie să apelați la o ambulanță.

Diagnostice

Pentru a diagnostica motivele pentru care se doare în spatele sternului și se dă în spate, se folosesc următoarele metode:

 • analize clinice generale ale urinei și sângelui;
 • raze X;
 • fluorografie;
 • RMN sau CT;
 • ECG zilnic, în repaus sau cu stres;
 • gastroscopie;
 • Ecografie.

Pe baza rezultatelor primelor studii, specialistul va determina cauza mai exact și va prescrie diagnostice suplimentare. Adesea, aceste metode sunt suficiente, iar restul sunt prescrise pentru a clarifica stadiul afectării organelor.

Principii generale de tratament

Terapia depinde de cauza sindromului de durere identificat. În general, sunt recomandate următoarele:

 • stare de repaus în caz de boli de inimă;
 • încălziri și mobilitate moderată pentru bolile coloanei vertebrale - această măsură nu este potrivită pentru toate bolile, nivelul de încărcare este prescris de medic;
 • dieta pentru patologiile stomacului, intestinelor;
 • intervenție chirurgicală: îndepărtarea tumorilor de altă natură, chisturi;
 • eliminarea focalizării inflamației și durerii cu ajutorul AINS, analgezice - prescrise de un medic.

Cauzele durerilor de piept și de spate sunt atât de variate, încât este imposibil să se evidențieze un sfat general privind tratamentul în acest caz. Ceea ce este recomandat pentru o patologie va fi interzis pentru alta, deși ambele cauzează dureri ale aceleiași localizări. Pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, trebuie să vă supuneți diagnosticului cât mai curând posibil din momentul în care apare disconfortul..

Autor: Vladislava Matveeva, medic,
special pentru Vertebrolog.pro

Video util despre exerciții pentru durerile toracice și de spate

Lista surselor:

 • Vasiliev Yu.V. Durere din spatele sternului: diagnostic diferențiat, tratament / Revista medicală internațională. - nr. 2 - 2006.
 • Belovol A. N., Knyazkova I. I. Abordări clinice pentru diagnosticul durerilor toracice / Tehnologii și medicamente moderne. - nr. 2 (78). - 2011.
 • Provotorov V.M., Shapovalova M.M. Diagnosticul diferențial al durerii și senzației de arsură din spatele sternului: boala de reflux gastroesofagian sau angina pectorală? / Noua declarație medicală din Sankt Petersburg. - Numarul 1. - 2007.-- p. 89-93.

Durerea în stern în mijloc radiază spre spate

Se întâmplă ca pieptul și spatele să doară în același timp. Fiecare durere are o cauză. Datorită faptului că localizarea durerii este în zona pieptului, oamenii dezvoltă adesea hipocondrie. Le este teamă că este vorba de probleme cardiace. Cauzele durerii sunt foarte diferite, nu vă supărați și nu vă speriați înainte de timp, este mai bine să fiți examinați.

Motivele

Atunci când efectuează diagnostice, medicul poate identifica anumite boli la un pacient cu astfel de reclamații:

 • Patologia vertebrală;
 • Boala de inima;
 • Boli ale sistemului respirator;
 • Boli ale tractului gastro-intestinal;
 • Leziuni în această zonă;
 • Boli oncologice.

Dacă aveți dureri în piept, dureri de spate, dureri de brâu, atunci prima dvs. acțiune ar trebui să fie să mergeți la medic. Nu depinde de vârstă. Atunci când o persoană are dureri de stern și de spate, apar adesea senzații de arsură, dureri, a căror sursă este dificil de determinat. Se dezvoltă diverse patologii ascunse. Acest lucru se datorează în principal întârzierii tratamentului..

Patologia coloanei vertebrale

Dacă durerea toracică radiază spre spate, atunci se pot distinge 3 afecțiuni patologice caracteristice: osteocondroză, scolioză, nevralgie intercostală. O persoană poate avea una dintre aceste boli sau poate avea mai multe simultan.

osteocondrozei

Dacă te doare spatele, atunci există o mare probabilitate de osteochondroză. Există 3 tipuri: lombare, toracice și cervicale. Cele mai frecvente lombare și cervicale.

Dureri de spate, dureri de piept pot fi un semn al osteochondrozei coloanei vertebrale toracice. Principalele cauze ale osteochondrozei: un stil de viață sedentar, stres crescut pe spate, leziuni ale coloanei vertebrale. Osteocondroza este o patologie a coloanei vertebrale, de ce apar durerile toracice? Da, pentru că în această zonă există o intersecție de mulți nervi, unul dintre ei este deteriorat - durerea se răspândește pe întreaga zonă. În plus, cu osteochondroza, discurile intervertebrale se uzează, ultima etapă fiind apariția unei hernii vertebrale. O hernie provoacă multe disconfort, durere și lumbago la nivelul coloanei vertebrale.

scolioză

Durerea toracică care radiază spre spate poate fi rezultatul unei patologii precum scolioza. Scolioza este o curbură a coloanei vertebrale, deviație laterală de la verticală. De obicei apare în copilărie și poate progresa (cu o abordare greșită a părinților) sau poate dispărea (cu un tratament corect și în timp util).

Scolioza provoacă multe inconveniente, nu vă permite să faceți sport în mod normal, vă denatura vizual poziția și provoca dureri de spate, dureri în piept.

Ar putea fi o astfel de boală de spate periculoasă? Desigur, dacă nu există un tratament în timp util și scolioza va dobândi 3 sau 4 grade. Cauzele durerii în scolioză: compresia nervilor vertebrali, stres crescut asupra anumitor părți ale coloanei vertebrale.

Nevralgie intercostală

Nevralgia intercostală poate provoca dureri toracice și de spate. O manifestare caracteristică este durerea acută în mijlocul toracelui. O astfel de boală este cauzată de hipotermia corpului, ridicând lucrurile grele. Nevralgia intercostală este un motiv foarte frecvent pentru care sternul și spatele doare. Deși nu este periculos pentru sănătate, simțirea senzațiilor din zona pieptului nu oferă odihnă, te face să renunți la timpul liber în căutarea tratamentului.

Boala de inima

Dacă durerea sternului este la mijloc, radiază spre spate, există șanse de boli de inimă:

 • Una dintre cele mai pronunțate boli este angina pectorală. Mijlocul pieptului este predispus la arsuri, chiar și coloana lombară poate simți durere.
 • Infarctul miocardic este o afecțiune patologică foarte periculoasă, determină dureri severe la membrele superioare, torace și spate. Vasele de sânge sunt comprimate ca urmare a formării cheagurilor de sânge. Apelați o ambulanță dacă apar simptome.
 • Un alt posibil motiv pentru care durerea toracică este miocardita. Pe lângă durere, există slăbiciune a întregului corp, lipsa respirației. Dureri de durere îmi străpunge pieptul.
 • Pericardita caracterizează durerea toracică stângă. Se produce inflamația mucoasei inimii, temperatura corpului se schimbă brusc.
 • Unul dintre cele mai periculoase motive pentru care sternul și durerile de spate sunt un anevrism aortic. Simptome suplimentare - paralizie, amorțeală a membrelor, dureri de brâu.

Boli ale sistemului respirator

Durerea din mijlocul sternului dă în spate și în bolile sistemului respirator. Cel mai pronunțat dintre ele:

 • Pleurezia este o inflamație a mucoasei plămânilor care provoacă o tuse severă. Când tușești, pieptul te doare.
 • Traheita provoacă, de asemenea, multe senzații neplăcute, printre care se numără și durerea de stern.
 • Tuberculoza este o boală periculoasă a sistemului respirator, chiar și cu atacuri ușoare de tuse, piept și dureri de spate. Tusea devine treptat mai umedă, transformându-se în tuse de sânge.
 • Bronsita este o tulburare bronsica caracterizata printr-o tuse severa care provoaca dureri in mijlocul toracelui.

Patologia tractului gastrointestinal

Multe modificări patologice ale tractului gastro-intestinal pot provoca dureri în stern, spate sau dureri de brâu. O listă cu cele mai caracteristice:

 • Ruptura esofagului este o afecțiune patologică în care cavitatea esofagului încetează să fie etanșă și alimentele pot intra în zona toracică. Provoacă durere atât în ​​piept, cât și în spate (partea din spate).
 • Arsura la stomac este o boală care provoacă dureri severe în stern ca urmare a dezechilibrului acid în organism.
 • Pancreatita - provoacă dureri dureroase, persistente în zona toracică.
 • Colică - există o durere la brâu care radiază spre stern.
 • Ulcerul - fisuri în pereții stomacului, caracterizate prin greață și dureri locale pe partea dreaptă sau stângă a stomacului, pot fi administrate în regiunea toracică.
 • Inflamarea vezicii biliare este o boală infecțioasă care este agravată de alimentele care intră în stomac. Durerea se extinde către zona toracică.

Trauma

Dacă o persoană cade pe spate, apare o puternică lovitură dinamică la nivelul coloanei vertebrale. În funcție de locul în care lovitura a căzut, durerea poate fi de altă natură. Dacă există o lovitură a coloanei lombare, partea inferioară a spatelui începe, de obicei, să doară grav, durerea se poate răspândi de-a lungul coloanei vertebrale, până în regiunea toracică. Când lovitura este puternică, poate apărea amorțeala membrelor inferioare. În cazul în care lovitura a căzut pe zona toracică, coastele pot fi rupte, acest lucru provoacă dureri foarte severe la respirație, dureri constante sau periodice sub omoplați.

Boli oncologice

Bolile oncologice sunt o patologie foarte groaznică. Curabilitatea tumorilor canceroase este extrem de îndoielnică, doar câțiva pot fi vindecați de o boală cumplită. Tratamentul este extrem de scump și nu este accesibil pentru toată lumea. Dacă brusc o persoană dezvoltă tumori canceroase, el începe să sufere de dureri severe de diferite tipuri în locul localizării patologiei. Dureri la brâu apar adesea.

Cancerul pulmonar are dureri severe în toată pieptul, care este agravat prin tuse și respirație. În plus față de durerea din zona pieptului, când tușește, un bolnav de cancer tuse sânge. Un alt cancer periculos care apare la femei este cancerul de sân. Este însoțită de dureri toracice severe care, de asemenea, radiază spre spate.

O boală oncologică detectată într-un stadiu incipient este mai realistă de vindecare decât una avansată. Pentru a face acest lucru, este necesar să se supună unei examinări cu suspiciuni..

Ajutarea unei persoane cu durere

Ce să faci cu durerea în piept? Mulți oameni nu au suficiente cunoștințe și experiență de viață pentru a putea face față acestei dureri. Chiar dacă o persoană a trecut prin toate acestea, atunci medicamentul de sine nu ar trebui angajat. Durerea în piept poate fi cauzată de un număr mare de boli în diferite părți ale corpului, unele dintre ele putând fi fatale.

Cu acces la timp la îngrijiri medicale calificate, o persoană reduce semnificativ riscul de complicații și consecințe neplăcute. După apariția simptomelor, persoana trebuie să se adreseze medicului curant pentru examinări suplimentare. În unele situații, când durerea nu permite chiar mersul sau respirația normal, este necesar să apelați o ambulanță..

Autor: Petr Vladimirovich Nikolaev

Chiropractor, traumatolog ortoped, terapeut cu ozon. Metode de tratament: osteopatie, relaxare post-izometrică, injecții intra-articulare, tehnică manuală moale, masaj tisular profund, tehnică de ameliorare a durerii, cranioterapie, acupunctură, administrare de medicamente intraarticulare.

De ce doare spatele în zona rinichilor

Spatele doare după anestezia epidurală - ce să faci?

Tratamentul la spate și al coloanei vertebrale la domiciliu

Dureri la brâu la stomac și la spate

Ce boli provoacă dureri în spate și stern

Păzitorul și protectorul organelor noastre este durerea, care în sine nu este o patologie, ci semnalează organismul despre încălcările activității sale. Durerea în stern și spate este adesea un simptom al diferitelor boli interne: sistemul nervos, coloana vertebrală, sistemul digestiv, rinichii, inima, sistemul respirator, leziunile de spate, pieptul.

Boli neurologice

 1. Nevralgie intercostală. Se produce atunci când rădăcinile coloanei vertebrale sunt încălcate. Durere de spate, paroxistică, ascuțită, severă sau dureroasă, plictisitoare. Nevralgia însoțește adesea scolioza, osteochondroza, leziunile de spate.
 2. Radiculita este o inflamație a rădăcinilor nervilor spinali. O persoană simte o senzație de furnicături, un lumbago ascuțit.
 3. Tulburări psihosomatice, nevroze pot fi caracterizate prin manifestări dureroase localizate în omoplatul stâng.

Boli ale aparatului de sprijin

 1. Miozita. Mușchii inflamați se umflă, strâng terminațiile nervoase, provoacă o atingere dureroasă asupra corpului.
 2. Tendinită. Boala inflamatorie a țesutului tendonului. Țesuturile conjunctive conțin un număr mare de receptori ai durerii, ceea ce provoacă dureri severe.
 3. Tumorile coloanei vertebrale. Simptomele dureroase la mijlocul spatelui sunt agravate de poziția supină a unei persoane, practic nu este ameliorată de analgezice.
 4. Boala Bechterew este o boală inflamatorie a coloanei vertebrale, în care se acumulează săruri de calciu în ligamente. Substanțele secretate de celulele vertebrelor inflamate provoacă dureri care se intensifică atunci când întreaga coloană vertebrală este implicată în procesul inflamator.
 5. Scolioza (curbura laterală a coloanei vertebrale), cifoza (curbura anteroposterioră) provoacă tensiune în sistemul muscular, durere în mijlocul spatelui.
 6. Osteocondroza este o patologie distrofică a discurilor intervertebrale, ceea ce duce la scăderea distanței dintre vertebre și încălcarea nervilor spinali. Se caracterizează prin dureri ascuțite, crampe care se agravează cu efortul.
 7. Hernie intervertebrală. Conduce la compresia nervilor spinali, provoacă dureri constante sau crampe. O hernie este adesea localizată în regiunea lombară, dar se poate dezvolta în coloana toracică.
 8. La femeile însărcinate apare o suprasolicitare musculară, o creștere a încărcăturii pe vertebre și dureri în mijlocul spatelui. Pentru cei care suferă de osteochondroză, cifoză, scolioză, obezitate după naștere, durerea în spate scade, cu un tratament adecvat sau terapie fizică, aceasta dispare complet.

Durere reflectată

Durerea reflectată apare și se manifestă nu în zona de proiecție a organului bolnav, ci dă (iradiază) într-un loc complet diferit, ceea ce uneori duce la un diagnostic incorect.

 1. Ulcere ale stomacului și duodenului. Dureri de durere sau durere de intensitate diferită apar în zona stomacului, radiază spre coloana toracică sau lombară, regiunea umărului stâng. Simptomele sunt similare cu angina pectorală, dar nu sunt ameliorate de medicamentele cardiace. Dacă apar astfel de simptome, trebuie să fiți examinat de un medic cardiolog și gastroenterolog.
 2. Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Durerea este adesea de natură zoster, radiază la stânga sau la dreapta în hipocondru, regiune epigastrică, partea inferioară a spatelui.
 3. Obstructie intestinala. Manifestată prin izbucniri, crampe dureri severe care radiază în spate (regiunea lombară).
 4. Boala Gallstone se caracterizează prin durere din partea dreaptă.
 5. Boala renală poate provoca dureri reflective la dreapta sau la stânga (în funcție de rinichiul rănit).
 6. Infarct miocardic. Se caracterizează prin durere în stern, care radiază spre spate, omoplat, umăr, brațul stâng și se poate manifesta în regiunea lombară stângă. Durerea este uneori arzătoare, de natură prelungită, până la 50-60 de minute. Apare în orice afecțiune (odihnă, suprasolicitare), provoacă o senzație de teamă, nervozitate.
 7. Angină pectorală. Durerea în stern durează nu mai mult de 15 minute, poate deranja noaptea, radiază spre omoplatul stâng, umăr. Apar atunci când este supraexercitat, ridicând greutăți, mergând sau alergând repede.
 8. Durerea din mijlocul toracelui poate fi asociată cu miocardită sau pericardită.
 9. Durerea în scapula poate fi un simptom al unei crize hipertensive.
 10. Durerea din dreapta sternului indică o posibilă pneumonie pe partea dreaptă. Simptome ca acestea necesită îngrijiri medicale imediate..
 11. Bronşită. Înfrângerea bronhiilor este caracterizată de tuse severă, durere în partea din față a pieptului și spate. Provoacă suprasolicitarea diafragmei, leziuni ale mușchilor pectorali. Pentru tratament, se folosesc medicamente antibacteriene și expectorante.
 12. Durerea în scapula din dreapta poate semnala un chist ovarian.
 13. Flegmonul retroperitoneal - o leziune purulentă a țesutului, caracterizată prin dureri de întindere, palpitante.

Leziuni la spate și piept

Spondilolisteza este o deplasare sau subluxarea vertebrelor. De-a lungul fibrei nervoase apar dureri de intensitate diferită. Fractura vertebrelor se caracterizează prin dureri acute severe în zona afectată. Se poate produce încălcarea activității cardiovasculare.

Coaste rupte. Durerea este de cele mai multe ori severă, excitantă, mai ales atunci când întoarceți și îndoiți corpul. Trauma poate fi însoțită de pneumotorax (perforarea cavității pleurale și pătrunderea aerului în ea).

Când să vezi un doctor

Durerea în spate și în spatele sternului poate fi constantă, cu un curs recurent, adesea asociat cu suprasolicitare fizică, hipotermie. Uneori nu necesită tratament, dar dacă apar următoarele simptome de durere, trebuie să contactați cu siguranță un specialist:

 • apar atunci când corpul este orizontal;
 • tulbură o persoană noaptea;
 • însoțită de febră mare;
 • determina tensiunea musculara la nivelul membrelor;
 • durerea persistentă este localizată într-o anumită zonă;
 • apar dimineața pe fundalul rigidității generale a corpului.

Acțiuni preventive

Prevenirea durerii în spate și stern implică implementarea anumitor reguli.

 1. Atitudine psihologică față de emoțiile pozitive, evitarea stresului sever, atât pozitiv, cât și negativ.
 2. Exercițiu fizic, înot, jogging, mers pe jos.
 3. Schimbarea activității mentale în repaus activ.
 4. Somn bun pe un pat confortabil, destul de greu.
 5. Menținerea poziției corecte a corpului atunci când lucrați la un birou sau computer.
 6. Ridicarea corectă a greutăților (pentru a ridica o greutate, trebuie să stai jos și să nu te apleci adânc).
 7. Încălzirile scurte, care întind corpul cu o muncă sedentară prelungită.
 8. Menținerea posturii corecte și frumoase a corpului.
 9. Evitarea îndoirilor și virajelor ascuțite ale corpului.
 10. Purtați pantofi cu tocuri confortabile și joase.
 11. Monitorizarea preventivă a sănătății în timp util.

Schimbându-vă stilul de viață, urmând recomandările simple ale medicilor, puteți reduce probabilitatea de a dezvolta multe boli și a scăpa de durerile de spate și piept.

Durere în spatele sternului din mijloc, care radiază spre spate: cauze și tratament

Durerea în piept la mijloc, care radiază spre spate, este o plângere destul de comună a multor pacienți, atât mai mari, cât și foarte tineri. Simptome similare sunt asociate cu numeroase afecțiuni ale corpului și acest lucru se aplică nu numai la nivelul coloanei vertebrale, dar la multe alte organe..

Este posibil ca o persoană să simtă dureri în spatele pieptului, acute, plictisitoare sau însoțite de semne suplimentare, cum ar fi arsură, amorțeală și „târâre” pe tot corpul. Toate aceste semne provoacă suferințe considerabile și au nevoie urgentă de examinare și tratament adecvat..

Principalele cauze ale durerilor de spate și piept

Acest tip de durere este un sindrom foarte frecvent. Astfel de boli grave o pot provoca:

 • Patologia coloanei vertebrale
 • Afecțiunile inimii, ale sistemului respirator și ale sistemului digestiv
 • Trauma
 • Formații maligne.

Patologia coloanei vertebrale

Deseori, durerea toracică poate fi un semn al osteocondrozei. În acest caz, o persoană experimentează diverse senzații. Osteocondroza coloanei vertebrale toracice este caracteristică persoanelor care duc un stil de viață sedentar. În timp, coloana vertebrală devine mai puțin mobilă. În același timp, discurile vertebrale se usucă, devin mai subțiri și își pierd funcția de absorbție a șocurilor. După un anumit timp, terminațiile nervoase sunt ciupite, ceea ce devine motivul acestor manifestări.

Semnele nevralgiei intercostale sunt foarte similare cu cursul osteochondrozei. Durerea este resimțită în zona pieptului, poate fi dată la omoplatul stâng și la braț, adesea crește odată cu mișcarea. Nevralgia poate fi cauzată de osteochondroză, ședere prelungită într-o poziție inconfortabilă, activitate fizică grea, hipotermie.

Cauza durerilor de spate și piept poate fi o hernie a coloanei vertebrale. În timp, coloana vertebrală se îndoaie, discurile intervertebrale devin mai subțiri, inelul fibros izbucnește. În acest caz, dureri severe apar în spate și în piept. În plus, există o senzație de strângere la nivelul sternului, când tușește, poate crește. O hernie a coloanei vertebrale toracice este o boală destul de rară, dar neplăcută care provoacă consecințe grave.

Scolioza de orice grad provoacă, de asemenea, durere toracică la mijloc și poate radia și spre spate. Scolioza și cofoscoloza apar adesea la o vârstă fragedă. Starea prelungită în poziția greșită, diverse leziuni, sindromul de hiperbobilitate articulară adesea devin motivul curburii. Schimbarea posturii provoacă dureri severe între omoplați și în stern.

Scolioza într-o stare neglijată este practic incurabilă, de aceea este foarte important să luați măsuri în timp util.

Boli de inimă

Durerea în piept, care este adesea însoțită de o senzație de arsură și se radiază spre spate, este un simptom caracteristic al anginei pectorale. Există o părere că, cu boli cardiace, este localizat în partea stângă a pieptului, dar, cu toate acestea, nu este întotdeauna cazul. Cu angina pectorală, tragerea durerii toracice poate afecta partea inferioară a spatelui și chiar brațul stâng. În această condiție, există aproape întotdeauna un sentiment de teamă, bătăi puternice ale inimii..

Infarctul miocardic acut se caracterizează și prin dureri acute toracice care se răspândesc la spate, la brațul stâng, uneori la gât și chiar la maxilarul inferior.

La cea mai mică presupunere a unui infarct miocardic, o ambulanță trebuie apelată de urgență, deoarece boala poate pune viața în pericol.

Această simptomatologie este adesea observată cu pericardită și miocardită. Pacientul prezintă dureri în profunzimea pieptului, care poate fi dată la spate, slăbiciune, edem și o scădere a tensiunii arteriale. Cu miocardul, această simptomatologie este adesea combinată cu o temperatură crescută..

Tulburări respiratorii

Principalul simptom al multor patologii ale sistemului respirator este durerea toracică. O durere arzătoare în piept la mijloc este resimțită cu traheită, când membranele mucoase sunt inflamate. Adesea se dă în spate, există un gât uscat, febră, tuse. Pneumonia este, de asemenea, aproape întotdeauna caracterizată de durere în spatele pieptului, cel mai adesea este o singură față, cu toate acestea, este adesea resimțită în mijlocul pieptului și radiază spre spate. În plus, simptome similare sunt asociate cu pleurezie, tuberculoză și altele.

Patologia tractului gastrointestinal

Esofagul rupt este o boală gravă. Există o încălcare a integrității sale, iar conținutul esofagului intră în cavitatea toracică. Durerea din această patologie este foarte puternică, resimțită în mijlocul pieptului și dată la spate, crește cu tuse și mișcări bruște. În acest caz, trebuie să solicitați imediat asistență medicală..

O altă afecțiune neplăcută care afectează tractul gastro-intestinal este o hernie a deschiderii esofagiene a diafragmei. Senzațiile de durere sunt similare cu atacurile de angină pectorală, creșterea poziției supine, odată cu aceasta, există arsuri la stomac, dureri în stomac.

Trauma

Durerea toracică este considerată primele semne de rănire. De exemplu, o fractură de coaste sau piept este caracterizată de dureri de spate severe. În plus, aceste semne adesea însoțesc deteriorarea organelor interne..

Tumori maligne

Tumorile de cancer devin adesea motivul dezvoltării simptomelor de mai sus. Durerea din mijlocul pieptului mamar poate apărea în cancerul esofagian, când formația atinge o dimensiune imensă, comprimă pieptul și o dă la spate. Mai mult, cu diferite tumori ale coloanei vertebrale, organele respiratorii, precum și cu patologii precum leucemia, dureri în piept și în spate sunt întotdeauna prezente..

Alinare pentru dureri de spate și piept

Întrucât durerea în stern este un simptom al atâtor boli, în primul rând, se presupune că va stabili cauza exactă a originii sale, iar apoi, pentru a evita probleme grave de sănătate, începeți imediat tratamentul:

 • Tratamentul bolilor coloanei vertebrale depinde în mare măsură de dezvoltarea bolii, de simptome și de starea de sănătate a pacientului. De regulă, cursul terapeutic acoperă terapia medicamentoasă, gimnastica remedială, masajele speciale, procedurile de apă și altele. În cazuri mai complexe, se folosesc metode chirurgicale.
 • Pentru patologii grave precum infarctul miocardic, ruperea esofagului, răni grave și alte boli care pot pune viața în pericol, se acordă asistență medicală imediată
 • Pentru tratamentul cu succes al anginei pectorale, miocarditei și altor boli cardiace, medicul curant prescrie o examinare, care include un ECG, analize de sânge. Pe baza examinării, medicul prescrie cursul terapeutic necesar pacientului..
 • Dacă această simptomatologie apare pe fondul bolilor respiratorii, atunci este indicată o intervenție chirurgicală cu antibiotice, medicamente antitusive, în cazuri grave
 • Tumorile maligne au nevoie de tratament în timp util și competent, în care pacientul trebuie să respecte cu strictețe toate prescripțiile medicului. De obicei, cu aceste patologii, este prescris un tratament complex complex..

Durerea de stern este foarte dificil de ușurat pe cont propriu, deoarece este în principal rezultatul bolilor grave. Prin urmare, este mai bine să contactați imediat un specialist..

Cauzele durerilor toracice și de spate

Aproape toate bolile atât ale coloanei vertebrale, cât și ale organelor interne sunt concentrate pe spate. Este dificil să găsești o boală care nu radiază în nicio zonă a spatelui. Acest lucru se datorează numărului mare de plexuri nervoase, mari și mici. Nervii, originari din măduva spinării, se intersectează în secțiunile vertebrale și apoi se ramifică în toate zonele corpului nostru până la extremități, acoperind și organele. Spatele este un concept destul de convențional: este întreaga suprafață posterioară a corpului nostru, de la baza gâtului până la partea inferioară a spatelui, formată de piept și coloană vertebrală. Foarte des, durerile de piept și spate apar peste noapte. Ce boli pot provoca acest lucru?

Ceea ce provoacă dureri în piept și la spate

În primul rând, vom lua în considerare bolile din spatele naturii degenerative-distrofice (DDP) care sunt apropiate de subiectul nostru.

Dureri toracice și de spate cu DDP

Primul lucru care îmi vine în minte este dacă este vorba despre osteocondroză sau hernie?

Într-adevăr, osteochondroza toracică poate provoca dureri persistente severe, cu următoarele caracteristici caracteristice:

 • Durere crescută la inspirație
 • Lumbago în piept, care radiază spre regiunea umerilor-scapulari
 • Durere în hipocondru și între coaste, agravată și prin respirație, tuse, râs (un simptom al nevralgiei intercostale)

De obicei, astfel de simptome plonjează o persoană în panică și el începe să creadă că are:

 • Infarct
 • Rănirea umarului sau a scapulei
 • Coaste rupte

Dar osteochondroza toracică este cel mai rar dintre toate posibilele, deoarece coloana vertebrală din regiunea toracică este, de asemenea, întărită cu coaste, care sunt atașate cu spatele la vertebre, iar partea din față la stern (osul plat) formează o colivă..

Cu cât este mai rară apariția unei hernii în regiunea toracică.

Următorii factori pot contribui la dezvoltarea proceselor degenerative-distrofice în regiunea toracică:

 1. Nerespectarea constantă a regulii: nu stați mult timp în aceeași poziție, iar dacă o faceți, atunci asigurați-vă că faceți mici încălziri de 5-10 minute
 2. Muncă fizică grea sau sport
 3. Trauma
 4. Vârsta vârstnică:
  Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai scăzut metabolismul în toate celulele, în special în celulele osoase. Treptat, tot cartilajul din corp, inclusiv vertebrele, începe să se descompună
 5. Prezența osteocondrozei cervicale sau lombare:
  Lipsa de mobilitate a gâtului sau a spatelui inferior duce inevitabil la tensiunea musculară în piept și, ca urmare, la acoperirea osteocondrozei și a acestui departament

Curbura coloanei vertebrale și alte boli

Mai des, durerea toracică apare din cauza următoarelor patologii:

Durerea poate fi de altă natură:

 • Reflex-muscular:
  apare ca o reacție a mușchilor care încearcă să stabilizeze coloana vertebrală
 • neurovegetative:
  Poate apărea din cauza disfuncțiilor organelor interne cauzate de deplasări

Bolile sistemice, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita reumatoidă pot provoca, de asemenea, dureri cronice toracice și de spate.

Toate aceste boli pot fi diagnosticate cu ajutorul radiografiei, computerului sau examinării RMN a coloanei vertebrale..

Boli de organe și dureri în piept

Zona toracică este una dintre cele mai importante în importanța sa, deoarece inima și plămânii, diafragma sunt localizate aici. Stomacul bolnav, pancreasul poate răspunde, de asemenea, la durerea din regiunea toracică inferioară.

Prin urmare, orice durere toracică - persistentă, prelungită, cu simptome ciudate ar trebui să fie un motiv pentru a vedea un medic

În general, sindromul durerii poate provoca astfel de patologii

 • Infarct miocardic, angină pectorală
 • Pneumonie, pleurezie, bronșită
 • Abcesul sau hernia diafragmei
 • Ulcer de stomac, pancreatită, colecistită
 • Oncologie
 • Leziuni toracice (fracturi de coaste, vertebre, vânătăi și entorse ale mușchilor și ligamentelor)

Boli de inimă

Natura și locația durerii pot fi înșelătoare:

 • Cu infarct miocardic, durerea acută apare nu în partea stângă în piept, ci în partea de mijloc - în stern și de obicei radiază între omoplați, în umărul și brațul stâng, în stânga în maxilarul superior sau inferior.
 • Cu un atac de cord al peretelui posterior al ventriculului, durerea este oferită chiar regiunii lombare, hipocondrului și abdomenului, creând o senzație de gastrită sau ulcere
 • Angina pectorală se manifestă prin apăsarea durerilor și senzația de arsură în stern și, de asemenea, radiază spre regiunea scapulară a spatelui
 • Pericardita poate provoca dureri toracice în combinație cu aritmii cardiace

Atacurile cardiace sunt adesea asociate cu scurtarea respirației, lipsa respirației și frică.

Afectiuni respiratorii

Durerea cu pneumonie este cauzată de inflamația pleurei, deoarece plămânii înșiși sunt lipsiți de terminațiile nervoase. Este plictisitor, dureros, radiază spre stern, hipocondru, partea stângă și dreapta a spatelui, în funcție de care parte a plămânului este afectată. Pneumonia este adesea nedureroasă. Singurele simptome pot fi scurtarea respirației, tuse, febră și creșterea globulelor albe.

Durerea pleurală apare mai ales la inhalare. Pleurezia este uscată și exudativă când lichidul se acumulează sub pleură. În acest caz, la durerile toracice se adaugă următoarele:

 • senzație de greutate
 • hipocondru bombat
 • restricția respirației

Bronșita, destul de ciudat, dă deseori mai multă durere. Aceasta este cauzată de tuse continuă, provocând suprasolicitarea și spasmul mușchilor intercostali și pectorali, care la rândul lor poate provoca nevralgii intercostale cu lumbago acut atunci când tusea, respirația, mișcarea.
De multe ori, pacienții asociază aceste simptome cu pneumonia.

Bolile diafragmei pot fi date regiunii inimii, deoarece diafragma și teaca cardiacă sunt conectate de un nerv.

Pentru diagnosticarea organelor toracice se efectuează următoarele:

 • Raze X
 • Electrocardiogramă
 • Cercetări de laborator
 • Dacă este necesar, se efectuează o examinare mai precisă utilizând CT sau RMN

Boli ale tractului gastro-intestinal

 1. Ulcerațiile stomacului și ulcerul duodenal, cauzează în principal dureri la mijlocul părții inferioare a pieptului, sunt de asemenea radiate spre stânga și spre dreapta și pot fi proiectate în partea inferioară a spatelui. Când nervul diafragmei este conectat, lumbago apare în regiunea inimii, datorită căreia ulcerul poate fi confundat cu colici cardiace
 2. Pancreatita poate da dureri de apel în hipocondriul și spatele, în regiunea toracică și scapulară
 3. Colecistita se manifestă prin durere în partea stângă sub coaste, care radiază în partea inferioară a toracelui și în partea inferioară a spatelui

Diagnosticarea bolilor gastro-intestinale:

 • Pentru a diagnostica un ulcer sau gastrită, se efectuează o gastroscopie cu un studiu al secreției de suc gastric
 • Pentru examinarea pancreasului, vezicii biliare - ecografie, CT, analize de sânge cu teste pentru amilază, bilirubină

Boli oncologice

Durerea cronică persistentă în piept și în spate poate provoca, de asemenea, boli oncologice ale tuturor organelor de mai sus, inclusiv boli de sânge: leucemia din sânge duce la o mărire a splinei, care poate elibera dureri în stern și în spate..

Leziuni toracice

Cu leziunile coloanei toracice, rupturile de organe care apar din cauza căderilor și accidentelor, durerea este foarte puternică, ceea ce poate provoca șocul durerii. În acest caz, nu este posibilă nicio mișcare sau mișcare sau, chiar mai rău, o persoană este capabilă să se miște, dar din cauza sângerării interne latente, starea sa devine rapid critică

 • Un infarct cauzează moarte instantanee
 • Cu un plămân învinețit sau un pneumotorax, dureri acute apar în regiunea toracică, este foarte dificil pentru o persoană să respire și se dezvoltă insuficiență pulmonară

Boli psihosomatice

Durerile de piept și de spate pot fi, de asemenea, cauzate de boli psihosomatice asociate cu starea sistemului nervos și psihicul uman.

Se poate baza pe:

 • Suspiciune și anxietate:
  După ce au citit cărți de referință medicală, persoanele suspecte încep să găsească simptomele tuturor bolilor în sine și în curând au cu adevărat durere și înjunghiere peste tot.
 • O boală gravă amânată sau o boală de lungă durată după recuperare poate lăsa un fel de durere psihosomatică „fantomă” atunci când începe să doară în zona unui organ bolnav anterior
 • Tot felul de fobii (frici)
  Tipurile de astfel de temeri pot fi:
 • Carcinofobie - teama de cancer
 • Cardiofobie - teama de boli cardiace
 • Fiziofobia - teama de a te îmbolnăvi de tuberculoză

Pot fi multe motive pentru fobii..

Este mai bine să nu-ți faci niciodată diagnostice, ci să fii examinat de un medic și să încerci să-l crezi, deoarece neîncrederea constantă într-un diagnostic medical este, de asemenea, una dintre soiurile fobiei.

Sănătate pentru dvs. atât fizică cât și mentală!

Video: Durere în piept și inimă

Durerea din mijlocul sânului radiază spre spate

Alte motive

Consecința traumatismului toracic

O leziune toracică este plină de leziuni ale oaselor, țesuturilor moi, mușchilor. Loviturile puternice sau căderile de la înălțime sunt periculoase pentru coastele fracturate. Leziunea toracică determină deformarea toracică.

Organismul reacționează imediat cu apariția edemului, hematomelor, roșeață severă. Dintr-o dată se observă o durere străpungătoare, ascuțită în stern în mijloc și în spate. La inhalare, disconfortul este în special intensificat, poate apărea șoc dureros, fiind nevoie urgentă de a lua medicament anestezic. Tratamentul de urgență pentru îngrijiri medicale de urgență în acest caz este necesar.

Inflamarea cartilajului costal

Cu alte cuvinte, această boală se numește sindrom Tietze. Cu acest sindrom, o creștere accelerată a celulelor are loc în regiunile intercostale, care formează țesut cartilaginos. Cartilajul începe să se îngroașe și să se îndoaie, apasă pe terminațiile nervoase, provocând dureri severe în stern. Cauzele bolii se găsesc, de obicei, în traumatisme la nivelul toracelui și în diferite tipuri de boli infecțioase. De asemenea, inflamația poate fi cauzată de modificări degenerative în țesuturile coastelor din cauza tulburărilor metabolice.

Sindromul Tietze poate provoca dureri toracice persistente, de lungă durată. Dacă analgezicele nu ajută deloc, atunci se folosesc efecte fizioterapeutice sau terapie manuală.

Probleme cardiovasculare

Angina pectorală poate provoca dureri plictisitoare în inimă, precum și un atac de cord, aceste boli grave apar din cauza alimentării insuficiente de sânge în zona miocardului. Durere intolerabilă în cursul bolilor ischemice cardiace (boală coronariană), de regulă, însoțită de lipsa severă de respirație sau tuse.

Natura durerii este de obicei definită de pacienți ca durere care apare în mijlocul sternului, care radiază spre spate de-a lungul coloanei vertebrale. Uneori există senzații de tăiere în stern, durerea este dată la braț, precum și la regiunea cervicală.

O serie de boli ale sistemului circulator sunt periculoase - anevrism, tromboembolism (inclusiv vasele pulmonare), boala coronariană - și sunt caracterizate prin prezența sindromului durerii. Deci, de exemplu, cu un anevrism, există o durere puternică palpitantă în piept la mijloc, care radiază spre spate.

Adesea senzațiile dureroase cu o problemă cardiovasculară sunt însoțite de tuse și respirație dificilă, de respirație.

Boala coronariană, pe lângă durerile severe în piept, poate da simptome de stoarcere, transpirație, lipsa respirației, semne de anxietate.

Boli ale stomacului sau esofagului

Durerea în caz de probleme la nivelul intestinelor diferă de inimă, însă poate fi localizată în zona toracică. Când apare o hernie diafragmatică, organele peritoneale sunt deplasate în cavitatea toracică, ceea ce provoacă durere..

Ulcerele și gastrita pot provoca, de asemenea, dureri severe de stern. Cel mai adesea este însoțit de o stare generală nesatisfăcătoare generală a corpului - arsuri la stomac, eructare, distensie în stomac.

Pentru bolile sistemului digestiv, durerea atipică este, de asemenea, caracteristică. Se caracterizează prin durere în stern și apare atunci când motilitatea esofagului este afectată sau apar spasme. Când apare acest tip de durere, pacientul nu este întotdeauna capabil să își explice cu exactitate natura, poate fi însoțit de depresie sau atacuri de frică.

Boli bronhopulmonare

Problemele bronhopulmonare sunt adesea surse de durere în mijlocul toracelui, care radiază spre spate. Unul dintre motivele pentru aceasta poate fi inflamația pleurei parietale (membrana care acoperă suprafața interioară a toracelui).

O altă sursă este inflamația bronhiilor mari. Fibrele aferente din bronhiile mari și traheea sunt asociate cu nervul vag, care, dacă aceste fibre sunt deteriorate, provoacă dureri severe. Durerea plictisitoare este cauzată și de întinderea pleurei midiastinale (situată între suprafața interioară a sternului și suprafața laterală a coloanei vertebrale).

Afectiuni respiratorii

Organele întregului sistem respirator sunt localizate în cavitatea toracică, iar bolile lor pot fi însoțite de durere în mijlocul sternului. Cele mai importante dintre ele sunt bronhiile, plămânii și pleura..

Bronșită, astm bronșic și alte boli bronșice

Cu diferite infecții, fumat prelungit, care lucrează cu substanțe nocive, țesutul bronșic este deteriorat și apare bronșita. În acest caz, durerea apare adesea în mijlocul sternului asociată cu tensiunea musculară în timpul tusei, care poate fi uscată sau umedă. Bronhiile în sine nu pot răni - au receptori ai durerii.

Durerea este localizată de obicei la mijloc sau în partea în care inflamația este mai mare. Agravat prin inhalare și tuse.

Astmul bronșic se desparte - este o boală cronică, alergică a bronșilor. Se manifestă în atacuri de sufocare periodice, cu exhalare cu dificultate..
Pentru a diagnostica bronșita, medicul ascultă plămânii cu un stetoscop. Înfrângerea bronhiilor este vizibilă pe fluorografie, CT, RMN. În cazuri incerte, bronchoscopia este efectuată - camera este introdusă direct în bronhiile și examinată din interior. Astmul bronșic se stabilește folosind teste speciale de respirație.
În funcție de cauza bronșitei, a antibioticelor, a expectoranților (dacă tusea este uscată), anticolinergicele sunt prescrise pentru a extinde lumenul bronhiilor. Despre regimurile de tratament pentru bronșita acută napsiano aici. Ce va face pentru tratamentul astmului bronșic, va spune medicul. El selectează un tratament special care include o combinație de medicamente.

Pneumonie și pneumonită

Atunci când intră bacteriile, virusurile sau inhalarea cronică a particulelor mici de praf, inflamația are loc în țesutul pulmonar. Plămânii înșiși nu doare. Au receptori ai durerii. Pleura poate răni atunci când procesul inflamator se răspândește în continuare. Dacă inflamația este cauzată de o infecție, există febră, tuse și senzație de rău, cum ar fi cu gripa. În caz de leziuni cronice la plămâni prin suspensie dispersivă în aer, tuse și disconfort neproductiv în stern.
O infecție ușoară a tractului respirator poate fi vindecată acasă: repaus la pat, ceai fierbinte cu infuzii din plante, expectorante, vitamine. În cazul unei boli grave, însoțită de febră ridicată, slăbiciune severă și durere, este necesar să apelați un medic care va oferi recomandări cu privire la ce să facă.

Sfatul medicului
Există mai mult de 50 de boli și afecțiuni, care sunt unite de un singur sindrom - cardialgia, adică. durere în regiunea inimii, incl. - în zona sternului. De la sine, nu au nicio legătură cu munca inimii, dar necesită eliminarea, în primul rând, a problemelor cardiace. Prin urmare, nu ar trebui să încercați să vă diagnosticați singur starea - trebuie să consultați un terapeut. După examinare, medicul va decide cu privire la tactici suplimentare, îl va trimite la examinare sau la un alt specialist (neurolog, gastroenterolog, cardiolog etc.).

Victoria DruzhikinaNeurolog, terapeut

Pleurezie

Pleurezia este implicarea membranei pulmonare, a pleurei, în procesul infecțios. Lichidul (exudatul) se poate acumula în el, ceea ce împiedică plămânii să se îndrepte - asta provoacă dureri în piept. Caracterizat printr-o respirație adâncă, întinsă pe partea sa. Cel mai adesea, pleurezia se dezvoltă după sau în timpul pneumoniei. Citiți despre tratamentul pleureziei aici.

Nu este dificil să se facă un diagnostic - pleurezia este vizibilă pe fluorografie. Dar tratamentul necesită o procedură pentru îndepărtarea lichidului din cavitatea pleurală, acesta poate fi efectuat doar de un specialist calificat.

Tumori ale sistemului respirator

Din păcate, cancerul pulmonar apare în top printre alte boli neoplazice și are o rată mare de mortalitate. În stadiile incipiente, tumora este foarte mică și poate să nu se manifeste în niciun fel. Durerea de popă este o variantă a primelor simptome care necesită diagnostic. Uneori se alătură o tuse cronică uscată fără progresie.
Ce trebuie să faceți dacă tusea persistă mult timp este să efectuați fluorografie. În plus, trebuie să treceți analize de sânge, uneori este prescrisă bronhoscopia.

Dacă aveți simptome similare, puteți consulta un terapeut și un pulmonolog.

Hernie de disc

Cuvântul hernie în sine înseamnă că organul se extinde dincolo de locul său anatomic, menținând în același timp integritatea membranelor. Într-o hernie de disc, anulul intern se prăbușește sau se rupe, iar conținutul nucleului pulposus intră în canalul spinal.

Motivele pentru formarea unei hernii intervertebrale:

 • creșterea presiunii interne;
 • boli cronice ale coloanei vertebrale;
 • procese degenerative în țesutul cartilaginos care protejează nucleul pulpos.

Nucleul pulposus al vertebrei are o structură asemănătoare cu jeleu. Este protejat de un inel fibros format din țesut dens de cartilaj. Datorită influenței diverșilor factori, țesutul cartilaginos al fibulului annulus este distrus treptat, conținutul moale al annulus pulposus se extinde dincolo de situsul anatomic și este supus osificării. Structurile osoase formate prind terminațiile nervoase și vasele de sânge, provocând durere..

Cu leziuni ale discurilor intervertebrale herniate din regiunea toracică, natura și intensitatea durerii este diferită: o durere de tragere slabă la mijlocul coloanei vertebrale sau o arsură, durere insuportabilă în mijlocul spatelui, care radiază lumbago în partea inferioară a spatelui. Deseori durerea de la mijlocul coloanei vertebrale poate radia către coaste.

În cazul herniei intervertebrale a regiunii toracice, pe lângă durerile de spate, pot exista următoarele simptome:

 • incapacitatea de a îndrepta complet spatele datorită suprasolicitării musculare;
 • furnicături și amorțeală la membre;
 • pierderea sensibilității în zona din mijlocul coloanei vertebrale.

Natura și simptomele suplimentare

Simptomele și simptomele de susținere sunt mecanisme de „semnalizare” care indică faptul că ceva nu este în regulă în organism. Prin natura durerii și a semnelor auxiliare, puteți determina care organ este afectat și, cu ajutorul diagnosticării, confirmați suspiciunile.

Aparat locomotor

Dacă pieptul și coloana vertebrală doare din cauza patologiilor sistemului musculo-scheletic, caracteristicile sindromului sunt următoarele:

 • durerile de spate radiază în piept și crește cu inspirație;
 • durerile de tragere în piept radiază spre scapula și umăr;
 • tensiunea și durerile la nivelul coastei și hipocondrului este un semn al nevralgiei intercostale.

Disconfortul crește odată cu efortul fizic, râsul și modificările poziției corpului. Adesea, pacientul nu poate găsi o poziție confortabilă, în special atunci când este culcat. Simptom suplimentar: amorțeală sau furnicături la nivelul degetelor, dureri de cap.

Inima și vasele de sânge

Fotografie de la lifehacker.ru

Dacă spatele doare și se dă în piept din cauza deteriorarii inimii și vaselor de sânge, acordați atenție naturii sindromului:

 • cu un atac de cord - durere în centrul spatelui, în brațul și umărul stâng, în stânga în fălci;
 • cu infarct al peretelui posterior al ventriculului - durere în partea inferioară a spatelui, hipocondru și abdomen, "pseudo-ulcer";
 • cu angină pectorală - dureri de apăsare, arsură, dureri în stern și dă la spate;
 • cu inflamație a pericardului - durere în sternul stâng, dă în spate, există o bătăi cardiace grele.

Astfel de afecțiuni sunt diagnosticate suplimentar de paloare severă, transpirație rece, respirație bruscă, amețeli bruște sau scurgere fierbinte la față și gât. Pacientul simte frică intensă, panică.

Sistemul respirator

Este posibil să se stabilească că durerea de sub piept, care radiază spre spate, este cauzată tocmai de patologiile bronhiilor și plămânilor, de simptomele însoțitoare. Aceasta este tusea, respirația șuierătoare, în special sub stetoscop, tuse. Producție de spută, mai ales dimineața, respirație scurtă, amețeli.

Boli ale tractului gastro-intestinal

În acest caz, durerea este adesea arsă sau durere, însoțită de greață, scaune supărate, balonare și flatulență. Pacientul suferă de diaree sau constipație.

Care medic tratează durerile de piept și spate?

Dacă doare în spatele pieptului sân și îl dă la spate, trebuie să consultați mai întâi un terapeut sau un medic de familie. El va efectua un diagnostic inițial și va stabili ce specialist într-un domeniu restrâns trebuie contactat. Aceasta poate fi:

 • cardiolog;
 • traumatologist;
 • chirurg;
 • medic oncolog;
 • gastroenterolog;
 • endocrinolog;
 • mamolog;
 • pneumolog.

Dacă durerea în stern este însoțită de febră severă, pierderea cunoștinței, interferează cu respirația și provoacă sufocare, trebuie să apelați la o ambulanță.

Diagnostice

Pentru a diagnostica motivele pentru care se doare în spatele sternului și se dă în spate, se folosesc următoarele metode:

 • analize clinice generale ale urinei și sângelui;
 • raze X;
 • fluorografie;
 • RMN sau CT;
 • ECG zilnic, în repaus sau cu stres;
 • gastroscopie;
 • Ecografie.

Pe baza rezultatelor primelor studii, specialistul va determina cauza mai exact și va prescrie diagnostice suplimentare. Adesea, aceste metode sunt suficiente, iar restul sunt prescrise pentru a clarifica stadiul afectării organelor.

Principii generale de tratament

Terapia depinde de cauza sindromului de durere identificat. În general, sunt recomandate următoarele:

 • stare de repaus în caz de boli de inimă;
 • încălziri și mobilitate moderată pentru bolile coloanei vertebrale - această măsură nu este potrivită pentru toate bolile, nivelul de încărcare este prescris de medic;
 • dieta pentru patologiile stomacului, intestinelor;
 • intervenție chirurgicală: îndepărtarea tumorilor de altă natură, chisturi;
 • eliminarea focalizării inflamației și durerii cu ajutorul AINS, analgezice - prescrise de un medic.

Cauzele durerilor de piept și de spate sunt atât de variate, încât este imposibil să se evidențieze un sfat general privind tratamentul în acest caz. Ceea ce este recomandat pentru o patologie va fi interzis pentru alta, deși ambele cauzează dureri ale aceleiași localizări. Pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, trebuie să vă supuneți diagnosticului cât mai curând posibil din momentul în care apare disconfortul..

 • Vasiliev Yu.V. Durere din spatele sternului: diagnostic diferențiat, tratament / Revista medicală internațională. - nr. 2 - 2006.
 • Belovol A. N., Knyazkova I. I. Abordări clinice pentru diagnosticul durerilor toracice / Tehnologii și medicamente moderne. - nr. 2 (78). - 2011.
 • Provotorov V.M., Shapovalova M.M. Diagnosticul diferențial al durerii și senzației de arsură din spatele sternului: boala de reflux gastroesofagian sau angina pectorală? / Noua declarație medicală din Sankt Petersburg. - Numarul 1. - 2007.-- p. 89-93.

Motivele

Durerile de spate și piept pot fi declanșate de anomalii în activitatea sau structura diferitelor sisteme și organe. În funcție de aceasta, intensitatea, durata sindromului diferă.

Boli ale coloanei vertebrale

 • hernie intervertebrală;
 • rădăcini nervoase ciupite;
 • nevralgie intercostală;
 • scolioză;
 • cifoză;
 • cifoscolioze.

Afecțiunile inflamatorii, cum ar fi osteomielita, provoacă arsuri, dureri ascuțite în piept și spate. Disconfortul și durerea în stern cu afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale sunt cauzate și de faptul că țesuturile musculare aflate în centrul atenției patologiei suferă de spasme. Sensibilitatea cronică a sânului poate fi cauzată de artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă.

Boli de inimă

Cel mai adesea, durerea din spatele sternului din mijloc, care radiază spre spate, este cauzată tocmai de patologiile inimii și vaselor de sânge. Patologii care însoțesc durerea în piept și spate în același timp:

 • ischemie cardiacă;
 • angină pectorală;
 • tulburări de conducere;
 • fibrilatie atriala;
 • cardioscleroza postinfarctică;
 • distrofie miocardică.

Dacă pieptul și spatele doare, motivul poate fi ascuns în leziuni inflamatorii ale diferitelor structuri ale marilor vase și ale inimii. Dar, în același timp, se observă întotdeauna simptome suplimentare. Astfel de boli includ inflamația endocardului, pericardului, mușchii inimii.

O durere arzătoare în stern care radiază spre spate poate fi un simptom al unor condiții care pot pune viața în viață, cum ar fi embolie pulmonară, infarct miocardic sau anevrism disectant aortic.

Boli ale sistemului respirator

Când spatele și pieptul doare, ar trebui să fiți atenți la starea sistemului respirator. Durerea în stern poate însoți bronșita acută sau cronică, astmul, inflamația plămânilor sau pleura, pneumotoraxul

Disconfortul este remarcat de pacienții cu tuberculoză, în special cu dezvoltarea unei tuse lacrimogene.

Boli ale tractului gastro-intestinal

Tulburările erozive, inflamatorii și organice ale tractului gastro-intestinal adesea provoacă dureri în piept, care radiază spre spate. Pentru astfel de boli ale esofagului, caracteristică durerea în stern în mijloc și în spate:

 • esofagita;
 • arsuri termice sau chimice ale mucoaselor;
 • boala de reflux gastroesofagian.

Durerea în piept este însoțită de astfel de boli inflamatorii și erozive precum ulcerul peptic al stomacului și duodenul, colecistita, inflamația pancreasului. Focusul inflamației poate fi determinat de simptomele concomitente și de natura durerii.

Trauma

Fracturile și fisurile coloanelor și coastelor sunt însoțite de dureri toracice foarte intense, ascuțite. Este îmbunătățită prin deteriorarea pleurei prin fragmente osoase, în timp ce se remarcă nu numai durerea toracică, care dă la spate, dar și durere la inhalare.

Adesea, cu rănile, durerea este singurul simptom. Dar disconfortul crește și se simte literal cu fiecare mișcare, care distinge acest motiv de ceilalți. Apar de asemenea vânătăi și entorse ale ligamentelor și mușchilor..

Oncologie

Neoplasmele și metastazele maligne pot fi unul dintre motivele pentru care sternul și spatele doare. Este dificil de prezis localizarea focarelor tumorale fără diagnostic - cancerul afectează atât țesuturile moi, cât și oasele. Tipuri de patologii oncologice în care spatele doare și radiază la nivelul toracelui sau, dimpotrivă, un focar de durere în piept, cu disconfort în zona axei medii:

 • mixom;
 • cancer bronhopulmonar;
 • tumorile esofagului;
 • mielom multiplu;
 • metastaze ale tumorilor îndepărtate.

Metastaza este, de asemenea, determinată de înfrângerea ganglionilor limfatici vecini - motiv pentru care acestea sunt adesea detectate înainte de tumora principală

Ganglionii limfatici se pot doare și atunci când sunt afectate, prin urmare, atunci când examinăm de ce pieptul doare și dă la spate, acordați atenție durerii la nivelul ganglionilor axilari, subclavieni și submandibulari.

Alte motive

Durerea în stern în mijloc, care radiază spre spate, poate fi declanșată de astfel de patologii:

 • hernie a diafragmei;
 • abcesul diafragmei;
 • mastită, mastopatie.

Bolile de sân la femei sunt adesea însoțite de un astfel de sindrom de durere. Odată cu edemul, încărcătura sistemului musculo-scheletic crește și acest lucru poate fi însoțit de dureri de spate crescute..

Metode de tratament

Deoarece durerea în stern, care se administrează la spate, este un semn al mai multor patologii, metodele de terapie sunt diferite. În plus, fiecare medic ia în considerare caracteristicile unui anumit organism, prezența bolilor concomitente, gravitatea și alți factori. În general, tratamentul are ca scop eliminarea simptomelor neplăcute și cauza imediată a simptomelor..

Bolile coloanei vertebrale și ale sistemului musculo-scheletic

Tratamentul se efectuează medical și chirurgical. Metodele conservatoare includ utilizarea de medicamente, fizioterapie, fizioterapie, masaj. Înotul este deosebit de benefic.

Pentru calmarea durerii și neutralizarea procesului inflamator, se pot utiliza următoarele medicamente: Kenalog, Diclofenac, Milgamma, Movalis. Dacă este necesar, se efectuează o operație chirurgicală.

Patologie a tractului gastro-intestinal, rinichi

Dacă organele ciclului gastrointestinal și rinichii sunt afectate, medicul prescrie terapie medicamentoasă. Pentru a elimina durerea, se folosesc Meverin, No-shpa, Kanefron, Urolesan.

Sistemul respirator

Pentru bolile sistemului respirator, este prescrisă terapia antibacteriană și antivirală. În plus, pacientul trebuie să ia antitusive sub formă de tablete sau siropuri. În plus, sunt necesare medicamente antiinflamatorii și anestezice. Acestea pot fi medicamente precum Mukaltin, Aspirin, Analgin, Fromilid, Amoxiclav, Skmamed. Este util să faceți inhalații din decocturi pe bază de plante. În unele cazuri, poate fi indicată intervenția chirurgicală.

Inima și sistemul circulator

Tratamentul bolilor sistemului cardiovascular merită o atenție deosebită. Lista de medicamente este destul de largă. Dar cel mai important este să oferiți primul ajutor în timp util în timpul unui atac, deoarece bolile de inimă duc la dizabilități și moarte..

În stare paroxistică, este important să vă calmați și să vă culcați, luând o poziție confortabilă a corpului. Asigurați-vă că deschideți ferestrele pentru aer curat și desfaceți toate butoanele, îndepărtați cravata și alte accesorii

Puteți lua Nitroglicerină și asigurați-vă că sună la o ambulanță. Chirurgia este deseori necesară.

Medicamente care pot fi prescrise:

 • pentru subțierea sângelui, îmbunătățirea proprietăților sale reologice și prevenirea formării trombului, se prescriu agenți antiplachetar - Aspirină, Cloridogrel, etc.;
 • pentru a restabili ritmul cardiac și a îmbunătăți alimentarea cu sânge a inimii, se folosesc beta-blocante: Bisoprolol, Metoprolol, Carvedilol;
 • statinele sunt utilizate pentru a scădea concentrația de colesterol și lipoproteinele cu densitate mică;
 • pentru extinderea vaselor coronare - nitrați;
 • pentru resorbția cheagurilor de sânge, se prescriu anticoagulante: Warfarina, Heparina, Fraxiparina;
 • pentru a scădea tensiunea arterială și a elimina excesul de lichid, sunt necesare diuretice: Indapamidă, Furosemidă, Torasemidă;
 • Verapamil, Sotalol, Amiodarone și alte medicamente antiaritmice;
 • inhibă enzima care transformă angiotensina (ACE), reduce tensiunea arterială: Enalapril, Lisinopril, Captopril.

Neoplasmele și alte boli ale altor sisteme sunt tratate conform indicațiilor. Toate medicamentele sunt prescrise individual.

Dacă simțiți dureri în piept care se răspândesc în spate, contactați imediat clinica, deoarece acest lucru poate fi un semn al unei boli grave a sistemelor interne ale corpului. Amintiți-vă că a scăpa de boală într-un stadiu incipient este mult mai ușor, mai rapid și mai ieftin decât într-o stare neglijată..

nevroze

Deseori durerea de stern apare în afecțiuni neurotice. De exemplu, durerea acută este unul dintre simptomele atacurilor de panică. De regulă, această afecțiune apare o dată sau de două ori pe lună și este însoțită, pe lângă durere, de unele dintre următoarele simptome:

 • febră sau frisoane;
 • cardiopalmus;
 • transpirație crescută;
 • respiratie dificila;
 • greață și dureri abdominale;
 • ameţeală;
 • amorţeală;
 • fior;
 • frică severă (moarte, pierderea autocontrolului, nebunie).

Durerea toracică acută este unul dintre simptomele atacurilor de panică

Astfel de afecțiuni nu durează mai mult de 20-30 de minute, deci sunt ușor de diagnosticat.

Agorafobia (frica de mulțimi, claustrofobia etc.) și nosofobia (frica de a se îmbolnăvi grav) sunt, de asemenea, deseori însoțite de durere în regiunea toracică care radiază în spate..

Caracteristicile durerii toracice în osteochondroză

Osteocondroza toracică este cea mai „insidioasă” formă a bolii, deoarece în primele etape ale dezvoltării ei se poate să nu se manifeste deloc. Sindromul durerii apare mult mai târziu: când s-a format o proeminență sau o hernie intervertebrală. În acest caz, durerea:

 • apare la mișcare, îndoire și întoarcere a corpului, strănut și tuse;
 • mai rău când încercați să respirați adânc în interior și în afară;
 • dă stomacului, ficatului sau inimii;
 • însoțită de disconfort în hipocondriul drept sau stâng;
 • are o natură pe două fețe (cu hernie laterală și mediană, respectiv);
 • te deranjează constant sau apare periodic.

Toată durerea în piept cu osteochondroză toracică este împărțită în două categorii (vezi tabelul).

CriteriuTip de durere
DorsagoDorsalgia
Natura dureriiDecupaj tăiat, ascuțit, brusc (poate apărea noaptea)Moderat, dar treptat în creștere
DuratăDe scurtă durată (moare în termen de 30 de minute după un atac)Durere cronică (durează 2 până la 3 săptămâni)
Factor care provoacă apariția dureriiModificări ale poziției corpului după munca repetitivă într-o singură poziție (de exemplu, ridicându-se de pe un scaun)Respirație profundă, viraje ascuțite și coturi ale torsului, coborând din pat după somn
Intensitatea durerii la mișcareIntărește (cu îndoirea torsului, rotirea brațului)Trece după o scurtă plimbare
Efecte asupra activității fiziceExistă rigiditate în mușchii gâtului și umerilor, limitarea severă a mișcării, dificultăți de respirațieRigiditatea este resimțită în regiunea cervicobrahială. Durerea este tolerabilă, deci nu restricționează foarte mult mișcarea și nu afectează activitatea fizică a unei persoane

Cea mai severă manifestare a osteocondrozei toracice este durerea acută la nivelul coastelor (nevralgia intercostală). În intensitate, acestea sunt a doua numai pentru colici renale..

Pe lângă durerile toracice cu osteochondroză, pacientul poate prezenta și alte simptome ale sindromului radicular:

 • încălcarea sensibilității pielii („târâtoare”) în zona vertebrelor afectate;
 • deteriorarea reflexelor, scăderea tonusului muscular, care sunt situate sub piept;
 • prindere rece, paloare a pielii extremităților inferioare;
 • dureri de inimă;
 • tuse, scurtarea respirației.

Manifestarea clinică a osteocondrozei toracice seamănă cu simptomele pneumoniei, patologiei sistemului cardiovascular (vezi tabelul).

Cauza durerii toraciceCaracteristici ale dureriiDiferența de durere în osteochondroza toracică
Infarct, angină pectoralăDurează 20 până la 40 de minute. Senzațiile de durere sunt localizate pe partea stângă, dar pot apărea și în partea dreaptă a pieptului. Uneori radiază spre umăr și brațul stâng, scapula, maxilarul inferior și abdomenul.Durerea este mai accentuată și este combinată cu simptome precum transpirație excesivă, tensiune arterială scăzută, respirație superficială, amețeli.

Cu angina pectorală, durerea toracică scade după administrarea de nitroglicerină.

PneumonieÎngrijește constant, mai rău când respiră.Nu este localizat clar, însoțit de tuse, mucus, febră, dureri de cap.
Trombus al arterei pulmonareApare brusc. Manifestarea clinică a durerii (localizarea, intensitatea acesteia) seamănă cu un infarct miocardic. Durerea crescută este observată la respirație, tuse.Pacientul are: o scădere a tensiunii arteriale, scurtă respirație severă, hemoptiză, tahicardie, decolorarea albastră a jumătății superioare a corpului.

Este imposibil de determinat de ce doare pieptul fără a consulta un medic. Doar un specialist poate face diagnosticul corect.

Durerea în stern în mijloc radiază spre spate

Toate senzațiile dureroase sunt un mijloc eficient de avertizare cu privire la modificările adverse ale organismului. Ei evocă reflexe necondiționate, programate de natură pentru a păstra viața. Omul este singura ființă vie pe planetă cu capacitatea de a analiza și de a lua acțiuni conștiente, indiferent de sau în ciuda semnalelor reflexe. Din păcate, această caracteristică nu numai că favorizează continuarea vieții, dar, de asemenea, devine adesea cauza fenomenelor negative..

Oamenii nu reacționează întotdeauna la cauza durerii, așa cum intenționează natura, ci iau diverse calmante și reduc la minimum intensitatea semnalelor de alarmă. Pacientul nu combate boala (cauza durerii), ci doar își suprima intensitatea. Boala nu este vindecată, situația este agravată, daunele mari sunt făcute sănătății organismului. Pentru a lua decizii corecte cu apariția durerii în stern, care radiază spre spate, ar trebui să vă familiarizați pe scurt cu cauzele disconfortului și cu principalele semne clinice ale acestora..

Literatură

 1. Galaktionova M.Yu., Voronina N.V., Rakhimova A.L., Mironova O.I. Terapie neuroprotectoare în tratamentul sindromului disfuncției autonome la copii și adolescenți // Medicul curant. 2013. No. 1.
 2. Yakhno N.N., Parfenov V.A., Reikhart D.V. et al. Program de observație prospectivă neintervențională multicentrică pentru studierea practicilor de prescriere a medicamentului theraligen la pacienții cu un diagnostic de tulburare autonomă (START-2: experiența rusă în utilizarea versiunii validate în limba rusă a chestionarului 4DSQ. Analiză intermediară) // Journal of Neurology and Psychiatry numit după A.I. S.S. Korsakov. 2015.
 3. Frese T., Mahlmeister J., Heitzer M, Sandholzer H. Durerea toracică în practica generală: frecvența, managementul și rezultatele întâlnirii // J Family Med Prim Care. 2016.
 4. Mourad G., Alwin J., Strömberg A., Jaarsma T. Costurile sociale ale durerii toracice non-cardiace în comparație cu boala cardiacă ischemică - un studiu longitudinal // BMC Health Serv Res. 2013 /
 5. Ortiz-Garrido O., Ortiz-Olvera N.X., Gonzalez-Martinez M. și colab. Evaluarea clinică și calitatea vieții legate de sănătate la pacienții cu dureri toracice non-cardiace // Rev Gastroenterol Mex. 2015.

Pieptul toracic la mijloc - dureri de spate la inhalare, ca urmare, dă la spate - REZOLVAT

Ca și în zona plexului solar, este puternic să fie unul dintre simptomele durerii sau ale bolilor cronice, supuse unei intervenții chirurgicale, deci spitalizare urgentă.

Stors dureros de acest fel se poate dovedi a fi ei înșiși sau să intensifice asta atunci când inhalați și când apăsați pe coaste.

Luați în considerare tulburarea pentru apariția acestei vertebre mai detaliat.

Provoacă un nerv în mijlocul toracului dacă este inhalat

Durerea în zona plexului apare în medicina oficială a nevralgiei intercostale nervoase. Se încheie din cauza stoarcerii sau a unor rădăcini nervoase care trec de la ciupire la coaste, se manifestă în această inhalare, o schimbare accentuată a corpului bolnav, strănut, tuse.

Senzația poate fi cauzată de spondiloartroză, tulburări metabolice, sângerare, patologii regiunii toracice sunt agravate, boli ale sistemului digestiv și cardiovascular, pneumonie sau pleurezie, un ton ciudat al mușchilor toracici se poate întoarce.

Cauzele durerii în amorțirea pieptului cu senzația

Dacă, atunci când este apăsat, se intensifică sau atacul este răspândit, putem vorbi despre o apariție inflamatorie la nivelul articulației costo-cartilaginoase.

Dar mai des este cauzată de vânătăi, dimpotrivă, tuse, suprasolicitare fizică, gâscă de gâscă la acumularea de acid lactic în mâini. Nu multe persoane știu că, cu toate acestea, diabetul este, de asemenea, o boală comună cu simptome similare..

Prin urmare, uneori nici măcar nu se știe despre toată boala, în timp ce glicemia devine rapid într-un punct critic.

Durere opusă combinată cu dureri de spate

Sau în piept, „radiază” spre spate, adesea cu respirație scurtă, aritmie și o scădere semnificativă a presiunii - semn clar de artere pulmonare intense. Acest bolnav este cauzat de un cheag de sânge în arteră, inima fizică cu plămânii. Un atac de cord este, de asemenea, însoțit de plângerile de mai sus. Dacă bănuiești.

Tratament

În plus față de manifestarea activă a tratamentului prescris, este necesar să mențineți o durere sănătoasă a vieții și să învățați cum să răniți rapid spasmele musculare. În acest piept sunt exerciții speciale pentru mușchii spatelui și pieptului. Cum preveni exercițiul nevralgii de stres.

 1. Poziția de pornire: lățimea oamenilor de umăr, cu mâinile în spatele respirației. Efectuați alternativ netezirea înapoi în lateral, mai întâi la stânga, durere la dreapta.
 2. În timp ce se află în aceeași poziție a stomacului, rotiți stomacul fără a întoarce nimic. Repetați exercițiul de 10-20 de ori.
 3. Ulcer pe abdomen, întindeți brațele ulcerului toracic și încercați să ridicați capul și picioarele inflamate. Cu aceasta, manifestările nu trebuie să fie zeloase, de 5-8 ori - provoacă.
 4. Întindeți-vă pe spate și ridicați picioarele ascuțite la genunchi, încercând să vă amintiți până la nas. Atunci când efectuați un exercițiu cu o rană, capul și corpul ar trebui să fie nemișcate..
 5. Simptome Efectuați cu spatele drept, stomacul cu mâinile în spatele scaunului. 20-30 la va fi suficient. Cum exercițiul fizic, pe lângă faptul că ajută la ulcer cu dureri în piept, îți va oferi șoldurilor o formă și boală destul de puternică.
 6. Atârnarea liberă pe bara orizontală care relaxează mușchii durerilor toracice ale coloanei vertebrale, trebuie să stai în trepte, câteva abordări timp de 1-2 minute.
 7. Angina pectorală a diafragmei. Este posibil să trageți mai mult aer în plămâni, respirând adesea timp de 2-3 secunde și treptat, în porțiuni mici.
 8. Pentru un astfel de exercițiu, cele mai timpurii din ușă sunt necesare, să prindă inimile de bara superioară și să se aplece și să se sprijine pe părți cu încredere. În această poziție, aplecați-vă peste durere, aruncând capul înapoi. Acordarea de 10-20 de ori.
 9. Într-o poziție de șezut, pieptul se palmează și se strânge cât mai mult timp pentru 20-30 de jos a spatelui, încordând mușchii toracilor. Înapoi pentru a merge la ușă și se numește exercițiul precedent, relaxând astfel chiar zonele tensionate.
 10. Poziția inimii - așezat pe un scaun, cu datele îndreptate, cu căutarea capului. Conectați brațele întinse în fața blocării, gândiți ușor mâinile la dreapta, fără a schimba capetele și corpurile conectate, lăsați în unele poziții câteva secunde pentru a vă transforma fără probleme capul în probleme cu mâinile și a lăsa din nou pe stomac o perioadă. După - efectuați același exercițiu, întorcând brațele durerii. Numărul de repetări ale acestui lucru scapă de cel puțin trei ori.

Volumul din piept a deranjat de mai multe ori sânii noștri, dar nu toată lumea acordă unei persoane importanța cuvenită. Pentru cei care sunt diagnosticați la timp, timpul și banii cheltuiți pentru a lua.

Uneori, un apel în timp util pentru diverse medicamente pentru îngrijirea nevralgiei la viața pacientului.

Pentru a atenua bolile care produc durere în piept, cu toate acestea, sunt necesare plimbări cardiace, aduceți exerciții de dimineață.


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită