Exerciții terapeutice pentru hernie intervertebrală: exerciții, reguli importante

Exercițiul fizic joacă un rol imens și, în multe cazuri, chiar rolul principal în tratamentul discurilor herniate. Medicii recomandă conectarea exercițiilor terapeutice imediat după stabilirea diagnosticului, în orice fază a bolii - dar în funcție de faza și severitatea simptomelor, sunt selectate diferite seturi de exerciții. Gimnastica pentru o hernie a coloanei vertebrale este inclusă în orice regim de tratament (cu sau fără intervenție chirurgicală), deoarece fără ea, tratamentul complet și recuperarea vor fi imposibile.

Efectele gimnasticii remediale cu hernie intervertebrală:

diminuarea durerilor de spate;

eliminarea altor simptome neplăcute (furnicături, amorțeală în spate, membre, dureri de cap);

refacerea flexibilității coloanei vertebrale;

revenirea activității fizice;

îmbunătățirea tonusului general (îmbunătățirea stării de spirit, eliminarea sentimentelor de oboseală).

Pentru a obține efecte benefice atunci când faci gimnastică, respectă trei reguli:

Un instructor cu terapie cu experiență ar trebui să selecteze un set de exerciții pentru dvs. în conformitate cu diagnosticul, faza și severitatea herniei, pe baza recomandărilor medicului curant (neurolog sau ortoped).

Este recomandat să urmezi un curs de gimnastică remedială în condițiile unui departament de reabilitare a unei policlinici sau a unui spital sub supravegherea unui instructor, apoi să faci exercițiile la domiciliu. Dacă nu aveți posibilitatea de a urma cel puțin o singură instrucțiune, faceți o listă de exerciții și consultați instructorul dacă pot fi efectuate în cazul dvs. particular.

Asigurați-vă că clarificați ce categorii de exerciții sunt contraindicate categoric pentru dvs. - nu uitați că sarcina excesivă nu numai că nu va fi benefică, dar poate provoca exacerbări severe.

Pentru a maximiza beneficiile gimnasticii, faceți-o zilnic și cu o complicație treptată. Nu vă opriți la rezultatele obținute, adăugați exerciții noi sau înlocuiți-le pe cele simple cu altele mai complexe, adăugați exerciții de antrenament în greutate (cu greutăți mici sau cu alte greutăți). Dar nu permiteți o creștere bruscă a încărcăturii - coloana vertebrală deteriorată poate să nu facă față.

Un rezultat bun este dat de antrenamentul zilnic cu o singură performanță a întregii game de exerciții pentru coloana vertebrală în ansamblu și cu un accent pe antrenamentul părții în care hernia este localizată (col uterin, toracic, lombar). Un complex complet este efectuat în 45-60 de minute.

În plus, în timpul zilei vă recomandăm:

 • Încălzirea gimnasticii de dimineață timp de 10 minute;
 • încălzire scurtă și descărcare la fiecare 2 ore de muncă sau încărcare pe coloana vertebrală;
 • descărcarea spatelui înainte de culcare (poate fi o plimbare, înot).

Mai departe în articol - două seturi de exerciții simple, dar foarte eficiente (pentru faza de exacerbare și faza de remisie), care sunt utilizate pentru hernii intervertebrale de localizare diferită.

Exercitarea este o parte integrantă a reparației herniei

Complex pentru perioada de exacerbare

Recomandări generale

Pentru a evita stresul pe coloana vertebrală, exercițiile sunt efectuate dintr-o poziție supină pe o suprafață dură, plată (pe un podea acoperit cu un covor gimnastic sau cu o pătură subțire). Mișcările active ale coloanei vertebrale sunt contraindicate, deoarece pot duce la compresia fasciculelor vasculare și nervoase și pot provoca alte complicații.

Accentul principal este pus pe relaxarea spatelui, întinderea coloanei vertebrale și exerciții pentru membre, în care apar senzații neplăcute pe fundalul herniilor intervertebrale (parestezii - furnicături, amorțeală) și capacitatea de mișcare activă scade..

Exerciții

(dacă tabelul nu este pe deplin vizibil, derulați spre dreapta)

Întins pe spate, inspirați chiar și adânc. Închide ochii și încearcă să te relaxezi cât mai mult. Efectuați cel puțin 5 minute.

Relaxarea mușchilor spatelui, ameliorarea tensiunii din coloana vertebrală.

Trageți ușor degetele spre tine, simțind coloana vertebrală întinsă. Relaxa. Repetați încă 4 ori.

Îndoaie genunchii fără să ridici picioarele de pe podea (alunecându-le de-a lungul podelei). Aduceți încet genunchii la piept, înfășurându-vă mâinile în jurul picioarelor sub genunchi și apăsându-le către voi. Îndoiți capul, încercând să vă atingeți genunchii cu bărbia. Fixează poziția, ca și cum ar fi ondulat într-o minge. Repetați încă o dată.

Strângeți și deschideți rapid degetele. Efectuați într-un ritm rapid, repetând de 10 ori.

Restaurarea circulației sângelui în mâini, eliminarea paresteziilor.

Faceți un pumn și îndoiți-le la cot, încercând să atingeți umărul cu pumnii. Îndreptați-vă brațele și relaxați-vă mâinile. Faceți exercițiul într-un ritm rapid, 10 repetări.

Restaurarea circulației sângelui și eliminarea paresteziilor la nivelul mâinilor, întărirea mușchilor brâului de umăr.

Trageți alternativ pe ciorapul drept și apoi piciorul stâng. Faceți-o într-un ritm rapid, pentru un număr de 1 la 20.

Restaurarea circulației sângelui și eliminarea paresteziilor la nivelul picioarelor.

Întinderea șosetelor și a coloanei vertebrale pentru a restabili circulația sângelui

Se încarcă pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare

O hernie a coloanei lombare este o ruptură a discului lombar, care apare din cauza unei încărcături puternice pe vertebre și este una dintre cele mai grave boli ale coloanei vertebrale. O hernie este însoțită de dureri insuportabile la nivelul coloanei vertebrale lombare, împiedică mișcarea și duce în cele din urmă la dizabilități. Pentru a evita toate aceste consecințe neplăcute și periculoase pentru sănătate, hernia trebuie tratată, cel mai bun remediu, fără efecte secundare, este exercițiul fizic, adică exercițiile gimnastice.

Înainte de a începe cursurile, trebuie să aștepți să treacă sindromul durerii, altfel răul se va face mai mult decât bine. Atunci când efectuați exercițiile, trebuie să vă monitorizați cu atenție starea de bine și să evitați creșterea durerii, doar acele activități vor fi benefice în care pacientul nu simte disconfort.

În faza inițială a „antrenării vertebrelor” merită să renunțați la răsucirea tipurilor de exerciții, precum și la sărituri și mișcări abrupte. În timpul cursurilor, merită să vă protejați spatele de goliciuni și lovituri accidentale. Încărcarea trebuie începută cu o încărcare minimă, crescând-o în timp.

Se încarcă pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare

 • Într-o poziție predispusă, pune mâinile pe podea, de-a lungul corpului și îndoaie ușor picioarele. Mușchii abdominali ar trebui să fie în tensiune, puteți verifica dacă mușchii sunt suficient de strânși, punând mâinile pe stomac. Acest exercițiu trebuie repetat de cel puțin zece ori. Acest lucru va ajuta la întărirea spatelui și a coloanei vertebrale..
 • Întins pe spate, ridicați ușor întregul corp cât mai mult posibil, crescând treptat unghiul de ascensiune. Repetați la intervale de la cinci la zece secunde până la cincisprezece ori.
 • Fără a schimba poziția, puteți trece la următorul set de exerciții, pentru aceasta ar trebui să atingeți genunchiul îndoit cu mâna opusă, fără să vă luați capul și trunchiul de pe podea. Fiecare mână trebuie să aibă cel puțin cinci ori.
 • În poziție orizontală, îndoiți ambele genunchi spre piept.
 • Ridicarea și coborârea pelvisului de 10-15 ori.
 • Torsul alternativ se întoarce în timp ce stai întins pe spate.
 • Stând pe toți patru, arcuiește-te și arcuiește-ți spatele și ridică alternativ brațul și piciorul opus.
 • De asemenea, este util să vă plimbați pe toate paturile în jurul camerei timp de câteva minute, cu spatele drept..
 • Cu mâinile sprijinite pe un suport, cum ar fi un scaun sau o noptieră joasă, arcuiește-te și îndreaptă-ți spatele.
 • De asemenea, cu sprijin, puteți întinde articulațiile, pentru asta trebuie să stați în picioare, să puneți piciorul pe sprijin, să îndreptați și să strângeți mușchii.
 • Intins pe stomac, ridicați picioarele alternativ și împreună și țineți-le în aer câteva secunde.
 • Punând perna pe scaun, culcați-vă cu stomacul, astfel încât zona bolnavă a coloanei vertebrale să fie pe scaun. După aceea, ar trebui să vă relaxați și să respirați cu pieptul superior. Acest exercițiu simplu va consolida și va întinde coloana vertebrală..
 • Rulourile pe podea vor avea un efect deosebit asupra stării coloanei vertebrale. Pentru a face acest lucru, întindeți-vă pe spate și rotiți-vă pe stomac și pe spate..

Atunci când efectuați aceste exerciții, plus urmările recomandărilor medicului curant, puteți face față cu succes unei boli precum o hernie a coloanei vertebrale lombare. Dar nu trebuie să te străduiești să fii vindecat într-o singură zi și să treci imediat la o activitate fizică maximă, acest lucru nu va aduce decât rău. De asemenea, merită să ne amintim că toate mișcările în timpul încărcării trebuie să fie netede și precise, cu o amplitudine minimă. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să faceți toate exercițiile de mai multe ori pe zi, puțin câte puțin și nu o dată „până când veți cădea”, acest lucru va reduce sarcina pe coloana vertebrală, iar exercițiile fizice vor avea doar un efect pozitiv..

Exerciții pentru spate și partea inferioară a spatelui cu hernie intervertebrală la domiciliu

În tinerețe se pare că sănătatea ne-a fost dată pentru totdeauna, că ușurința mișcării nu se va usca niciodată, că durerea de spate poate fi la cineva, dar nu la noi. Realitatea este că mulți deja la vârsta de 40 de ani înțeleg că „această cupă nu a trecut”. Pastile și unguentele, masajele și compresele, chiropracticienii și medicii herbați încep. Dar mobilitatea pierdută din anumite motive nu se grăbește să se întoarcă, durerea din partea inferioară a spatelui devine mai intensă. Uneori se pune întrebarea cu privire la necesitatea tratamentului chirurgical în legătură cu o hernie a coloanei vertebrale lombare.

Se încarcă pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare

Vertebrologii au ajuns la un consens că cea mai eficientă metodă de a combate durerile de spate cu hernia lombară este exercițiile de spate. Poate fi utilizat în diferite moduri:

 • încălzire;
 • ca profilaxie pentru hernia coloanei lombare;
 • pentru ameliorarea durerilor acute acute de spate;
 • încărcarea pentru spate cu o hernie a spatelui inferior;
 • reabilitare postoperatorie pentru o durere în spate;
 • complex pentru coloana vertebrală acasă;
 • complex de exerciții de fizioterapie, efectuate sub supravegherea unui instructor.

Ce este o hernie intervertebrală?

Deja din denumire este clar că aceasta este o proeminență între vertebre și diferă de setul de exerciții pentru osteochondroză. Să ne amintim de structura coloanei vertebrale. Este alcătuit din 7 vertebre cervicale, 12 toracice, 5 vertebre lombare individuale și vertebre sacrale și coccegeale condensate. În interiorul fiecărei vertebre există o deschidere prin care trece măduva spinării, care dă ramuri de nervi organelor și țesuturilor. Vertebrele sunt conectate semi-mobil de mușchi și ligamente, iar între ele este localizat un disc intervertebral pentru a îmbunătăți absorbția de șoc. Acesta este cartilajul, care în regiunea lombară are cea mai mare grosime de până la 10 mm, dar acest lucru nu împiedică apariția unei hernii.

Discul intervertebral este reprezentat de o capsulă fibroasă, în interiorul căreia se află nucleul pulpos și fluidul care alimentează cartilajul. Dacă capsula fibroasă este deteriorată, nucleul pulposus iese dincolo de annulus fibrosus. Bulbarea poate apărea la locul nervului spinal și poate provoca compresie. Aceasta provoacă nu numai durere, ci și spasm muscular, tulburări circulatorii și slăbiciune la nivelul picioarelor..

Cauzele apariției patologiei

Cauzele bolii sunt multiple:

 • rana la coloana;
 • ridicarea necorespunzătoare a greutăților;
 • stil de viata sedentar;
 • dieta neechilibrată necorespunzătoare;
 • încălcări ale regimului de băut;
 • mișcări ascuțite în coloana lombară;
 • tendință congenitală la slăbiciunea inelului fibros.

Importanța exercițiului

Spre deosebire de gimnastică pentru vârstnici, exercițiile pentru coloana vertebrală cu o hernie a coloanei lombare au o serie de diferențe, deoarece este cea mai importantă componentă a procesului de tratament în diferite etape ale formării proeminenței discului. Cu o hernie vertebrală, procesul are loc în mai multe etape..

 1. Prolapsul discului - nucleul este deplasat cu 2-3 mm, dar se află în interiorul annulus fibrosus.
 2. Protruziune - miezul este la marginea inelului.
 3. Extrudarea sau ieșirea discului în afara annulus fibrosus.
 4. Sechestrare - separarea unei părți a nucleului.

În acest caz, o încărcătură crescută cade pe mușchii coloanei vertebrale, pentru a împiedica discul de a se deplasa. În plus, mușchii îndeplinesc funcția de absorbție a șocului în locul discurilor distruse.

Astfel de supraîncărcări duc la o slăbire a scheletului mușchilor coloanei vertebrale, edemelor și afectarea aportului de sânge la țesuturi, dureri severe. Scopul încărcării cu o hernie vertebrală a coloanei vertebrale lombare este de a proteja împotriva supraîncărcării mușchilor spatelui, formarea unui corset muscular.

Cu un exercițiu corect și regulat, majoritatea herniilor pot fi reabilitate fără intervenții chirurgicale.

Este important să înțelegeți importanța unei examinări amănunțite înainte de a începe o sesiune și de a fi corecte în exercițiu. Efectul claselor nu vine imediat, motiv pentru care regularitatea și perseverența sunt importante.

Mișcări interzise cu hernie lombară

Unele acțiuni cresc proeminența nucleului din afara discului. Ca urmare, procesul de reabilitare este inhibat, sindromul durerii crește..

Următoarele cauzează leziuni la spate cu o hernie a coloanei lombare:

 • saritura lunga;
 • sarcini de putere pentru picioare;
 • răsucirea coloanei vertebrale;
 • ridicare de greutăți;
 • ridicarea greutăților sau a echipamentului sportiv cu o greutate mai mare de 4 kg, aruncarea scoicilor.

Proprietarul unei hernii lombare intervertebrale nu ar trebui să facă mișcări bruște, să alerge, să sară. Să te ridici și să stai jos pe un scaun sau toaletă ar trebui să fie neted, sprijinit pe mâini. Culcați-vă și coborâți-vă din pat prin poziția „pe partea laterală”.

În perioada acută, intră în vigoare restricții suplimentare. interzise:

 • masează, freacă partea inferioară a spatelui;
 • încercați să îndreptați vertebrele;
 • executați atârnarea verticală;
 • folosiți un masaj vibrator;
 • frecați locul dureros cu o lavetă.

În cazul unei exacerbări bruște, se recomandă:

 • încercați să vă plimbați timp de 6-8 ore;
 • Nu faceți duș, nu vă spălați la baie timp de 2-3 zile;
 • Nu conduceți o mașină timp de 2-3 zile.

Dacă durerea este atât de severă încât face dificilă mersul, se recomandă să vă întindeți cu o pernă sub pelvis timp de 15-20 de minute sau să vă întindeți pe spate pentru aceeași perioadă de timp, aplecându-vă picioarele la nivelul articulațiilor șoldului și la genunchi, „agățându-le” printr-un sul înalt. Acest lucru va alina muschii tensionati ai spatelui..

Poziția corectă a corpului

O persoană petrece o treime din zi într-un vis. Poziția corectă a corpului în timpul repausului nocturn poate fi considerată exerciții pentru o coloană vertebrală..

Trebuie să alegeți lenjeria de pat potrivită. Salteaua trebuie să aibă o moale, de preferință pe două fețe. Partea cea mai grea poate fi folosită în timpul exacerbării, partea mai moale în timpul remisiunii. Perna trebuie să sprijine gâtul.

Poziția corporală recomandată de medici:

 • în lateral cu o mână pe pernă, un picior îndoit, celălalt îndreptat (când îndoiți ambele picioare, așezați o pătură sau o pernă între ele);
 • pe spate cu o pernă sub genunchi;
 • pe spate cu picioarele ridicate prin role.

Vă ajută să vă relaxați mușchii spatelui și să vă aliniați coloana vertebrală. Coborând din pat, întinde-te mai întâi pe partea ta, apoi coboară-ți picioarele pe podea.

Un set de exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare

Înainte de a continua la descrierea unuia dintre complexele de încărcare pentru o hernie a coloanei vertebrale la nivelul coloanei lombare, amintim câteva dintre reguli.

Clasele trebuie să fie zilnice, durata la începutul cursurilor nu trebuie să depășească 15-20 de minute. Înainte de complexul principal, trebuie să faceți o încălzire pentru toate grupele musculare. Începând cu exerciții simple, le complicăm iar și iar și creștem numărul de abordări. Apariția durerii pe fondul încărcării este inacceptabilă. Taxarea pentru o durere înapoi acasă trebuie făcută după examinare.

Contraindicarea coloanei vertebrale cu o hernie a coloanei lombare este contraindicată:

 • în stadiul acut;
 • cu boli oncologice;
 • în cazul patologiei cardiovasculare fără acord cu un cardiolog;
 • în timpul răcelilor și a bolilor infecțioase;
 • cu inflamația altor organe și sisteme.

Să luăm în considerare unul dintre complexe. Începe cu o încălzire care durează 7-8 minute.

 1. Poziția de pornire - în picioare, cu lățimea picioarelor între ele.
 2. Capul se înclină în lateral, înainte și înapoi, mișcări circulare ale capului în ambele direcții de 4 ori. Mâinile pe curea.
 3. Întinde brațele drepte înainte și înapoi, de 2 seturi de 4 ori.
 4. Mâinile în sus încuietoare. Torso se apleacă înainte. 3 seturi de 4 repetari.
 5. Mâinile pe curea. Mișcări circulare ale pelvisului în ambele direcții de 4 ori.
 6. Înlăturarea laterală a picioarelor îndoite alternativ de 4 ori.
 7. Mâinile pe curea. Mișcări circulare ale picioarelor în ambele direcții de 5 ori cu piciorul drept și stânga.
 8. Înclinând torsul înainte cu brațele întinse, încercați să atingeți podeaua de 10 ori fără a îndrepta torsul.
 9. Mergând pe loc timp de 1-2 minute, inspiră-inspiră adânc, ridică brațele în sus, întinzându-te.

Principalul complex de taxare pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare este făcut de către un medic sau un instructor de terapie de exerciții individual pentru fiecare pacient..

Poate include astfel de exerciții.

 • stând pe toți patru. Aplatizați omoplatele, îndoiți spatele în jos în partea inferioară a spatelui, lăsați 5-8 secunde, reparați 10 secunde. Repetați de 5 ori;
 • stând pe toți patru, arcuie-ți spatele. Puteți alterna devierea;
 • stând pe toți patru. Întindeți un picior drept drept înapoi, piciorul în jos, brațul stâng înainte. Țineți 5-8 secunde, repetați cu celălalt picior și braț. Faceți de 3 ori;
 • dintr-un cremalier pe toate paturile - apăsați fesele pe picioare (așezați-vă pe ele), brațele întinse înainte și apăsate pe podea. Reveniți la poziția de pornire după 5 secunde. Repetați de 5 ori;
 • din cremalieră pe toate paturile mergeți în poziția scândurii. Picioarele întinse, sprijinul pe brațele îndreptate, omoplatele reunite, întinse înainte. Reveniți la poziția de pornire după 5 secunde, 5 repetări;
 • stând pe toți patru, mergeți în poziția în genunchi și în piept, brațele îndoite la coate. Reveniți la poziția de pornire. 4-5 repetări;
 • dintr-o poziție pe toți patru, aplecați-vă, rotunjindu-vă spatele, țineți-vă picioarele cu mâinile, omoplatele sunt reunite. După 6-7 secunde, relaxați-vă, eliberați-vă mâinile. Repetați după 10 secunde de 5 ori.

Toate exercițiile lucrează mușchii spatelui și abdomenului, obținând întindere și relaxare în partea inferioară a spatelui.

Tehnici eficiente de răsucire

Mulți medici tind să interzică răsucirea pentru hernii lombare. Este relativ sigur să efectuați răsucirea în piscină. Dr. Sergey Bubnovsky recomandă propria versiune de răsucire. Întins pe spate cu picioarele îndoite la genunchi. Coborâți încet ambele picioare spre dreapta, țineți 5-7 secunde, repetați spre stânga. Faceți-o de 8 ori în fiecare direcție. Exercițiul poate fi variat prin îndreptarea unui picior. De exemplu, înclinarea picioarelor spre dreapta, piciorul drept îndoit, piciorul stâng drept.

Încărcarea după operație

Dacă nu a fost posibil să se evite operația de îndepărtare a herniei lombare, atunci terapia fizică se realizează din primele zile ale perioadei postoperatorii sub supravegherea unui instructor de terapie de exerciții. Ele trebuie să fie executate într-un corset special, principiul regularității și gradualismului este important. Durata fiecărui exercițiu crește de la câteva secunde la un minut. Nu sunt recomandate curbele înapoi.

Exemple de exerciții simple.

Întins pe spate, picioarele îndoite la genunchi, brațele în lateral. Ridicați pelvisul, țineți-l timp de 10-15 secunde, întins pe stomac, trageți alternativ picioarele drepte și stângi. Stând pe toate patru, îndreptați-vă picioarele alternativ.

Complexele vor fi mai eficiente dacă normalizați alimentația și aportul de lichide, pierdeți în greutate și exerciții de doză. Discul herniat nu este o propoziție! Exercitiile personalizate intaresc muschii spatelui si amelioreaza durerea.

Exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare

Fizioterapia este un element indispensabil al terapiei complexe a herniei intervertebrale lombare. Exercițiile fizice zilnice ajută la întărirea mușchilor spatelui, la eliminarea simptomelor și la îmbunătățirea circulației sângelui. Este, de asemenea, o prevenire excelentă a recidivelor dureroase și progresia patologiei. Un set de exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare este compilat de un medic de terapie pentru exerciții, ținând cont de starea fizică a pacientului, de severitatea bolii.

Eficiența exercițiilor pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare

Este important să știi! Medicii sunt șocați: „Există un remediu eficient și accesibil pentru durerea articulară.” Citiți mai multe.

Atunci când aleg metode de tratare a herniei, medicii acordă întotdeauna preferință terapiei conservatoare, deoarece complicațiile apar adesea după operații. Dar consumul de droguri singur nu este suficient. Este necesar să dezvolte anumite stereotipuri motorii, pentru a consolida cadrul muscular al întregului spate. Acest lucru este facilitat de orele de kinetoterapie. Chiar și după o lună de antrenament zilnic, starea de bine se îmbunătățește semnificativ:

 • scade durerea la nivelul coloanei lombare;
 • simptomele de însoțire dispar - amorțeală, furnicături, fiori târâtoare;
 • flexibilitatea coloanei vertebrale este restabilită;
 • tonul general crește, ceea ce vă permite să mobilizați organismul pentru a lupta împotriva bolii.

Terapia regulată a exercițiilor este necesară pentru formarea mecanismelor adaptative. Scopul lor este de a stabili echilibrul fiziologic în segmentele afectate ale coloanei vertebrale lombare. Acest lucru vă permite să evitați mărirea proeminenței herniale, pentru a preveni compresiunea rădăcinilor spinării și a vaselor de sânge..

Când să înceapă gimnastica

În perioada acută, clasele nu se desfășoară nici sub îndrumarea unui terapeut de reabilitare sau a unui medic de terapie pentru exerciții fizice. O mișcare penibilă și bruscă poate provoca un atac de durere acută datorită ciupirii rădăcinii nervoase sau rupturii inelului fibros al discului. Exercițiile sunt începute imediat ce se realizează remiterea. Această etapă se caracterizează prin absența unor simptome pronunțate ale herniei de disc..

Norme generale de execuție

Formarea unei proeminențe herniale este cauza a numeroase afecțiuni neurologice. Natura și intensitatea lor sunt luate în considerare în mod necesar de către medicul de terapie pentru exerciții fizice atunci când întocmește un complex terapeutic individual. Primele clase sunt ținute neapărat sub îndrumarea lui. El vă arată cum să efectuați în mod corespunzător exerciții și să dozați sarcinile care apar. Apoi, pacienților li se permite să facă exerciții fizice acasă, în conformitate cu toate recomandările medicale:

 • dacă apar senzații dureroase în timpul cursurilor, atunci ar trebui să vă odihniți timp de 1-2 ore;
 • în faza inițială, exercițiile complexe din punct de vedere tehnic nu trebuie efectuate cu numărul maxim de abordări;
 • exercițiile de fizioterapie trebuie combinate cu exerciții de dimineață, plimbări în aer curat.

Înainte de curs, trebuie să ventilați camera. Este mai bine să vă antrenați în haine realizate din materiale naturale care absorb bine umiditatea.

Un set de exerciții

În timpul perioadei de remisiune, pe lângă exercițiile obligatorii ale exercițiilor de fizioterapie, pacienților li se recomandă pregătirea sportivă. Există, de asemenea, tehnici de autor pentru întărirea mușchilor spatelui, dezvoltate de chiropractori renumiți și medici de reabilitare..

Bubnovsky

În centrele de reabilitare din S. Bubnovsky, orele se desfășoară pe simulatoare speciale. În timpul exercițiului, se dozează încărcăturile, ceea ce vă permite să întăriți mușchii fără microtrauma la discuri și vertebre.

Bubnovsky susține că este posibil să scăpați de durere în hernia lombară fără utilizarea de medicamente. Senzații dureroase apar în mușchi, și nu în structurile cartilaginoase și osoase. Prin urmare, pentru a îmbunătăți bunăstarea, este suficient să stabilizați partea inferioară a spatelui cu un corset muscular puternic..

Dikul

V. Dikul este un ortoped renumit care s-a recuperat dintr-o fractură a coloanei vertebrale cu ajutorul unui set de exerciții dezvoltate de el. Metoda lui se bazează pe o combinație de respirație adecvată și activitate fizică moderată. Aceasta permite nu numai să reducă dimensiunea proeminenței herniene, să accelereze refacerea țesuturilor deteriorate, dar și să crească tonusul general. După un curs de pregătire, există o îmbunătățire a activității sistemelor cardiovasculare și respiratorii. Un astfel de efect general de vindecare devine o excelentă prevenire a re-formării unei hernii după tratamentul chirurgical..

Înot

Cu hernie lombară, înotul pe spate este deosebit de util, timp în care sarcina pe coloana vertebrală este minimă. În timpul antrenamentului, fluxul de sânge local este accelerat, suficienți nutrienți sunt furnizați pe discurile distruse pentru regenerarea lor. Dar dacă spatele este prea aplecat, înotul înapoi este interzis. Datorită tensiunii excesive a mușchilor brâului de umăr, încovoierea patologică a coloanei vertebrale crește.

Medicii de terapie pentru exerciții recomandă combinarea aerobicului de înot și de apă. Datorită diferenței de presiune la scufundarea în apă, este posibil să se efectueze exerciții care sunt categoric contraindicate pe uscat.

Chiar și problemele articulare „neglijate” pot fi vindecate acasă! Amintiți-vă doar să-l smulgeți cu el o dată pe zi..

Scopul practicii yoga nu este doar să faci exerciții, ci și să obții o stare psihologică confortabilă. Atunci când alegeți asanele, trebuie să le abandonați pe baza răsucirilor, mișcărilor cu mușcături sau lovituri, salturi. Cel mai mare efect terapeutic este caracteristic exercițiilor de întindere. Instructorii recomandă asanele pentru hernia lombară Ardha Shvanasana, Supta Padangushthasana, Shavasana, Adho Mukha Shavasana. Atunci când mușchii sunt întinși, lacunele dintre vertebre cresc, reducând astfel dimensiunea proeminenței herniale.

Pilates

Acesta este numele complexului gimnastic pentru îmbunătățirea posturii, creșterea flexibilității și, în același timp, rezistența coloanei vertebrale. Exercițiile fizice ajută la întărirea mușchilor nu numai a spatelui inferior, ci și a întregului complex de spate, gât și umeri. Medicii în terapie de exercițiu prescriu Pilates pacienților cu osteochondroză și mici proeminențe herniale, care pot fi eliminate conservator.

Bare orizontale

Atârnarea pe bara orizontală se poate face numai cu permisiunea medicului curant. Este indicat de obicei pentru hernii mici, care nu sunt complicate de tulburări pelvine și tulburări senzoriale severe. Puteți atârna pe o bară orizontală sau o bara transversală într-un apartament. Durata exercițiului este de 5 până la 10 minute. În timpul agățării, distanța dintre corpurile vertebrale crește, deplasarea discului și compresia vaselor de sânge, rădăcinile spinării, țesuturile moi sunt eliminate.

Exerciții de slăbit pentru hernie

Pacienții supraponderali sunt sfătuiți puternic de neurologi și vertebrologi să slăbească. Acest lucru se poate face prin limitarea meniului zilnic la 2000-2500 kilocalorii. Dar este deosebit de eficient să schimbi dieta în combinație cu exercițiile fizice. Pentru pierderea în greutate, medicii recomandă pilates, înot și aerobic cu apă. Ele oferă o pierdere în greutate treptată, inclusiv prin construirea corsetului muscular.

Clasele în perioada acută

Exercițiile sunt permise numai în perioada subacută, care se caracterizează prin tragerea, durerile de durere care se intensifică la îndoire sau rotire. Sarcina principală a lecției este relaxarea mușchilor scheletici, eliminarea spasmelor musculare care apar ca răspuns la încălcarea rădăcinilor nervoase. Ce exerciții sunt eficiente în această perioadă:

 • culcați-vă pe spate, încercați să vă relaxați cât mai mult. Respirați adânc, simțind o ușoară tensiune în partea inferioară a spatelui, expirați după 3 secunde;
 • culcat pe spate cu picioarele ușor depărtate, ușor îndoiți și desfăcuți genunchii, alunecând picioarele de-a lungul suprafeței podelei;
 • întinde-te pe spate, brațele se întind de-a lungul corpului. Când atingeți umerii, încleștați-vă pumnii, apoi deconectați-vă când coborâți pe podea.

Numărul de repetări ale fiecărui exercițiu este de la 7 la 10. În perioada subacută, orice mișcare activă este interzisă, inclusiv pentru întinderea mușchilor spatelui.

Activități în perioada de recuperare

În faza de reabilitare, se preferă exerciții care vizează întărirea mușchilor și îmbunătățirea circulației sângelui. Exercițiile zilnice ajută la a scăpa complet de hernii mici, la refacerea țesuturilor moi deteriorate, parțial cartilaginoase. Trebuie să repetați exercițiile de 3-5 ori în 2 sau 3 seturi.

Tehnica de execuțieEfect
Poziția inițială a corpuluiExercițiu corect
În picioare pe toate patru picioarele, cu brațele și picioarele distanțate de umărRespirați adânc și rotiți-vă spatele, în timp ce coborâți capul în jos, lăsați în această poziție timp de 5 secunde. Expirați, îndoiți spatele inferior, ridicându-vă bărbia în sus
Întins pe stomac cu brațele întinseÎn timp ce expirați, ridicați brațul drept și piciorul stâng, întindeți-vă, întoarceți-vă la poziția inițială. Faceți exercițiul folosind brațul stâng și piciorul drept
Stând cu picioarele ușor depărtateÎnclinați-vă înainte, încercând să vă atingeți picioarele cu mâinile. Întinde, încordând mușchii abdominali și partea inferioară a spatelui. Îndreptați-vă, ridicați pumnii încleștați, aplecați-vă cât mai departe posibil

Cheia unei pregătiri eficiente

Pentru a consolida cadrul muscular al spatelui, fără a deteriora discurile și vertebrele, este necesară distribuirea corectă a încărcărilor care apar. În faza inițială a antrenamentului, mișcările ar trebui să implice nu numai mușchii spatelui, ci și mușchii abdominali, fesele, umerii, picioarele, brațele. Pe măsură ce mușchii scheletului se întăresc, puteți crește sarcina pe partea inferioară a spatelui. De exemplu, atunci când aplecați înainte, încercați să trageți în mod specific mușchii lombari.

gradualitatea

Persoanele nepregătite fizic nu trebuie să efectueze imediat toate exercițiile incluse în complex cu numărul recomandat de abordări. Rezultatul unui antrenament intens va fi oboseala severă, dureri musculare și chiar o anumită dezamăgire în propriile atuuri. În primul rând, trebuie să faceți 3-5 exerciții de întindere, inclusiv atârnarea la bară. Pe măsură ce mușchii se întăresc, devine mult mai ușor să faceți față mișcărilor active. Acum puteți crește numărul de abordări, începe exerciții mai complexe.

Stabilitate și regularitate

Chiar și o pauză de o săptămână între antrenamente poate depăși efectul terapeutic al educației fizice. Redus tonusul muscular, congestia reapare în coloana vertebrală lombară. Prin urmare, medicii avertizează întotdeauna pacientul cu privire la nevoia de exerciții fizice regulate..

Nevoie și îngrijire de sine

În timpul exercițiului, trebuie să ascultați senzațiile care apar, în special atunci când întindeți mușchii. Durerea ar trebui să fie un semnal pentru oprirea antrenamentului sau excluderea exercițiului care a provocat-o din complex. Apariția senzațiilor plăcute indică un efect ridicat de vindecare al mișcărilor care le-au provocat. Este recomandabil să crești numărul de abordări pentru efectuarea unor astfel de exerciții.

Exerciții interzise pentru o hernie a coloanei lombare

Sunt interzise mișcările ascuțite, zgâlțâirile, înclinările de mare amplitudine și întoarcerea corpului, săriturile, răsucirea puternică a coloanei vertebrale cu hernie lombară. Mișcările de rotație ale trunchiului, alergarea, ghemuțele adânci și ridicarea greutăților sunt contraindicate categoric..

Articole similare

Cum să uiți de durerile articulare?

 • Durerile articulare vă limitează mișcările și o viață împlinitoare...
 • Ești îngrijorat de disconfort, crize și durere sistematică...
 • Poate că ai încercat o grămadă de medicamente, creme și unguente...
 • Dar, judecând după faptul că citești aceste rânduri, nu te-au ajutat prea mult...

Dar ortopedul Valentin Dikul susține că există un remediu cu adevărat eficient pentru durerea articulară! Citiți mai multe >>>

Exerciții pentru spate cu hernie a coloanei vertebrale: un set de antrenament și tehnică

Una dintre principalele cauze ale herniei intervertebrale este inactivitatea fizică. Pentru tratamentul patologiei, medicii folosesc gimnastica adaptivă special dezvoltată, care include multe exerciții cu intensitate diferită. Esența tehnicii de tratament este de a ajuta la restaurarea coloanei vertebrale, crește tonusul muscular, ameliorează durerea.

Ce este o hernie a coloanei vertebrale

O persoană modernă de cele mai multe ori este angajată în muncă mentală, se mișcă puțin, stă mult. Un stil de viață sedentar afectează negativ coloana vertebrală, provocând dezvoltarea unei hernii intervertebrale. Boala este cea mai frecventă afecțiune a sistemului musculo-scheletic, care cauzează adesea dizabilitate..

Mecanismul dezvoltării unei hernii vertebrale este bine cunoscut de medici. Boala apare atunci când discurile intervertebrale, care acționează ca amortizoare la mers, se extind dincolo de coloana vertebrală (spre interior sau spre exterior). Amplasarea nucleului pulposus după ruperea membranei dense a vertebrei apare din mai multe motive:

 • predispoziție ereditară;
 • încălcarea proceselor metabolice;
 • activitate fizică excesivă;
 • dieta dezechilibrată;
 • postură proastă.

Reguli de exercițiu

Terapia medicamentoasă nu va scuti o persoană de boli ale sistemului musculo-scheletic, ci doar îndepărtează temporar durerea. O abordare integrată va ajuta la vindecarea bolii: tratament conservator, tracțiune și gimnastică specială pentru coloana vertebrală, cu o hernie a coloanei lombare sau cu o altă parte a acesteia. Pentru a obține un rezultat pozitiv, este necesar să abordați serios procesul, să nu fiți leneși, să vă implicați în exerciții de fizioterapie. Reguli de bază pentru efectuarea exercițiilor pentru spate cu o hernie a coloanei vertebrale, efectuată acasă:

 • începe exercițiile fizice numai în absența unei dureri severe;
 • dacă apare durerea, ar trebui să opriți gimnastica și să nu încercați să o repetați din nou;
 • dacă durerea crește, nu trebuie să vă prescrieți calmante - consultați un medic;
 • nu ar trebui să faceți răsucire ascuțită, sărituri, lovire, împingere pentru a evita deplasarea discurilor vertebrale;
 • împărți complexul în mai multe sesiuni scurte din timpul zilei (de la 2 la 6);
 • începe cu sarcini minime, crescând gradual dificultatea.

Complex pentru întărirea mușchilor spatelui

Principalul obiectiv al conducerii exercițiilor terapeutice este consolidarea și întinderea mușchilor coloanei vertebrale. Un astfel de tratament vă permite să accelerați procesele de regenerare, ceea ce duce la o scădere a dimensiunii și resorbția completă a proeminenței herniale. Terapia de exercițiu pentru hernia coloanei lombare ajută nu numai la întărirea corsetului muscular, dar și la îmbunătățirea alimentației, alimentării cu sânge la structurile vertebrale afectate și la ameliorarea tensiunii musculare. În plus, activitatea fizică regulată duce la o creștere a tonusului general al corpului și la o îmbunătățire a stării de spirit..

În perioada acută

Pentru a elimina disconfortul la membre, pentru a îmbunătăți semnificativ starea pacientului va ajuta exercițiile pentru întărirea mușchilor spatelui cu hernie intervertebrală, care poate fi efectuată în timpul unei exacerbări a bolii. Gimnastica în perioada acută are ca scop relaxarea mușchilor segmentului afectat, dar exclude o încărcare directă pe coloana vertebrală. În paralel, exercițiile sunt efectuate cu o sarcină pe picioare, brațe și alte părți ale corpului. Această combinație unică ajută la obținerea de rezultate maxime în tratamentul bolii.

Câteva exerciții pentru spate cu hernie a coloanei vertebrale în stadiul acut al bolii:

 1. Întinde-te pe spate, închide ochii și relaxează-te cât mai mult. Respirați adânc în interior / afară timp de 5 minute.
 2. Intins pe spate, trage încet degetele de la picioare spre tine. Simțiți întinderea coloanei vertebrale, apoi reveniți la poziția inițială și relaxați-vă.
 3. În aceeași poziție, îndoaie genunchii, glisează-ți picioarele spre tine într-o mișcare de alunecare, fără să ridici picioarele de pe podea. Închideți luciul cu mâinile, apăsați-le spre voi, încercați să vă atingeți genunchii cu bărbia. Blocați-vă un timp, apoi reveniți la poziția de pornire.

În remisiune

La sfârșitul perioadei acute, sarcina cu o hernie a coloanei vertebrale devine mai dificilă. Trebuie amintit că toate exercițiile ar trebui efectuate după consultarea medicului, deoarece în multe cazuri, întinderea coloanei vertebrale duce la spasme musculare și mai mari și dureri severe. În stadiul de remisie, terapia de exercițiu este prescrisă individual, în funcție de localizarea proeminenței herniale.

Exercițiile sunt efectuate de 5 până la 15 ori într-o poziție pe toți patru, întins pe spate sau stomac. Puteți utiliza o fitball (minge mare), o minge de exercițiu mică sau alte echipamente. Piscina este permisă. Lecțiile de pe bara orizontală trebuie efectuate numai după consultarea unui medic. Mișcările vizează întinderea coloanei vertebrale prin viraje, flexie, extensie.

Pentru coloana vertebrală lombosacrală

Terapia de exercițiu pentru hernia lombosacrală ajută la întărirea corsetului muscular, la dezvoltarea unor mecanisme compensatorii și adaptative pentru restabilirea echilibrului fiziologic, îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea proeminenței discului și eliminarea blocării rădăcinilor nervoase. Este important să nu depășiți sarcina permisă de medic și să respectați un regim de economisire pentru a nu agrava situația. Exerciții exemplare pentru o hernie a coloanei lombare:

 1. Întinde-te pe stomac, cu brațele întinse în fața ta. Ridicați picioarele și brațele încet, arhivându-vă corpul. Țineți poza timp de 3-5 secunde, apoi îndoiți și mai mult, simțind tensiunea în partea inferioară a spatelui. Coborâți încet până la punctul de plecare..
 2. Intins pe stomac, indoaie-ti bratele la coate, odihneste-ti palmele pe podea. Ridicați încet piciorul, care nu dă durere și aplecați-vă în spate. Țineți poziția timp de 3 secunde, apoi coborâți în jos.
 3. Urcați-vă pe toți patru, îndoiți-vă în timp ce inspirați și țineți arcul timp de 2-3 secunde. Când expirați, îndoiți-vă spatele în jos și, de asemenea, lăsați, apoi reveniți.

Pentru sân

Mai des, o leziune în regiunea toracică apare după osteocondroză sau leziune. Hernia se dezvoltă lent, de aceea este important să o diagnosticăm din timp. Gimnastica cu leziuni ale coloanei vertebrale toracice asigură capacitatea de a respira normal, îmbunătățește mobilitatea coloanei vertebrale. Exerciții pentru întărirea mușchilor spatelui:

 1. Așezați-vă pe un scaun, puneți mâinile în spatele capului, aplecați-vă astfel încât spatele să fie apăsat pe spate. Apoi aplecați-vă, lăsați-vă și reveniți.
 2. Stați pe spate. Plasați o rulou de 10 cm sub zona pieptului. Pune mâinile în spatele capului, apleacă-te în spate, inhalează, apoi ridică-ți torsul și expiră. Repetați exercițiul mișcând rola de-a lungul coloanei vertebrale.
 3. Întindeți-vă pe spate, îndoiți genunchii. Ridicați-vă spatele inferior, susținându-l cu mâinile pentru a forma un pod mic. Blocați în această poziție, apoi coborâți în jos.

Pentru col uterin

Dacă coloana cervicală este afectată, atunci toate exercițiile sunt efectuate fără sarcină de putere și mișcări bruște. În mod ideal, gimnastica ar trebui să înceapă sub supravegherea unui profesionist cu experiență care este conștient de diagnosticul și manifestările bolii. Fără exacerbarea bolii, exercițiile sunt mai intense, este permisă o mare cantitate de mișcare a capului. Terapie de exercițiu pentru o hernie a coloanei vertebrale cervicale:

 1. Treci pe toate patru, coboară încet capul în jos, astfel încât coloana vertebrală se întinde sub greutatea ei. Rămâneți în această poziție aproximativ 2 minute..
 2. Întinde-te pe spate, sprijină-ți capul. Ridicați încet piciorul îndreptat în sus. Țineți-l la o distanță de 15 cm de podea timp de 3-4 secunde, apoi coborâți-l. Repetați cu celălalt picior..
 3. Întins pe spate, răsuciți „bicicleta” cu picioarele alternativ (mai întâi cu dreapta, apoi cu stânga). Începeți cu 30 de secunde, adăugând timp treptat. Drept urmare, fiecare picior ar trebui să aibă o încărcare de până la 2,5 minute..
 4. Întindeți-vă stomacul cu brațele paralele cu torsul. Îndoiți-vă rapid genunchii alternativ, încercând să vă atinge fesele cu călcâiele.
 5. Treci pe toate patru, îndoaie-ți spatele, ridicându-ți bărbia în sus. Apoi, arcuie-ți capul în jos. Repetați exercițiul de mai multe ori într-un ritm lent.

Un set de exerciții de Serghei Bubnovsky

Cunoscutul profesor rus, candidat la științe medicale Sergei Mikhailovici Bubnovsky a dezvoltat o tehnică unică pentru refacerea coloanei vertebrale. Esența gimnasticii remediale este includerea maximă a rezervelor interne ale organismului. O tehnică unică a fost dezvoltată de medic în urma unei leziuni la spate, când, conform prognozelor specialiștilor, Bubnovsky a fost garantat handicap. Astăzi, aceste exerciții sunt chiar utilizate în programele de slăbit. Principiile complexului medical Sergey Bubnovsky:

 • relaxare musculară completă, care oferă o oportunitate excelentă pentru a ameliora umflarea și inflamația, pentru a elimina ciupirea, dând dureri severe;
 • antrenament profund al mușchilor care nu sunt aproape niciodată folosiți în viața de zi cu zi;
 • întinderea coloanei vertebrale, ceea ce o face mai elastică;
 • întărirea cadrului muscular prin prelucrarea presei abdominale, pelvisului, spatelui, picioarelor și brațelor;
 • lipsa tratamentului medicamentos, care are multe efecte secundare;
 • minimum de contraindicații (stare pre-infarct, oncologie, criză hipertensivă, după operație).

Exerciții de bază pentru coloana vertebrală cu o hernie în partea inferioară a spatelui, conform Bubnovsky:

 1. "Pisică". În timp ce este pe patru pași, menține-te la nivel și relaxat. Când inhalați, încercați să vă rotiți puternic spatele, țineți câteva secunde și reveniți. Când expirați, îndoiți-vă pe partea cealaltă cât mai mult posibil..
 2. Mersul cu fesele. Stai cu spatele drept și picioarele întinse. Cu ajutorul feselor, mergeți un metru înainte și înapoi..
 3. Jumătate de pod. Întindeți-vă pe spate, îndreptați-vă brațele de-a lungul torsului. În timp ce expirați, ridicați pelvisul în sus și trageți cât mai sus. Reveniți în timp ce inspirați.

Video: tehnică de exercițiu Cat

Antrenament de forță conform metodei Dikul

Dr. Dikul a dezvoltat, de asemenea, exerciții terapeutice eficiente pentru spate cu o hernie a coloanei vertebrale lombare. Tehnica combină exerciții de respirație, elemente de yoga și o atitudine psihologică pozitivă. O condiție importantă este clasele constante, cel puțin de trei ori pe săptămână. Un set aproximativ de exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale:

 1. Intindeți-vă cu spatele pe podea, atașați o bandă de cauciuc de antrenament la picioare (puteți folosi un prosop care se întinde). Rotiți șoldul cât mai mult posibil spre dreapta cu o amplitudine lentă. Umerii și spatele capului rămân nemișcați. Țineți 2-3 secunde, apoi reveniți. Repetați exercițiul cu celălalt șold..
 2. Întins pe spate, întindeți-vă brațele în părțile laterale, închideți picioarele, trăgând șosetele spre voi. Pentru a fixa membrele inferioare, legați-le cu benzi de cauciuc. Îndreptați-vă picioarele spre stânga, alunecând picioarele pe podea, lăsați, apoi repetați mișcarea spre dreapta.
 3. Intinde-te pe stomac, odihnește-ți călcâiele pe orice obiect, întinde brațele înainte. Ridică-ți trunchiul încet până la înălțimea maximă, arhivându-ți spatele. Țineți, apoi coborâți corpul înapoi.

Clasele de pe bordul Evminov

Sarcina pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare folosind metoda Evminov s-a dovedit excelentă. Tratamentul include un set de exerciții pe o placă (profilactică), pe care se dezvoltă eficient mușchii spatelui. Setul simulatorului include și o buclă pentru antrenarea coloanei vertebrale cervicale. Placa lui Evminov este o unealtă de lemn bine lăcuită, care este atașată într-un anumit unghi de perete. Unghiul de înclinare și brațele mobile sunt reglabile în funcție de exercițiul efectuat. Mișcări aproximative cu o hernie a coloanei vertebrale pe placa lui Evminov:

 1. Intinde-te cu spatele pe tabla cu picioarele la un loc. Întoarceți picioarele stânga și dreapta alternativ.
 2. Poziția torsului este aceeași. Trageți-vă picioarele spre voi, înclinând capul înainte în același timp, apăsându-vă bărbia spre piept.
 3. Întins pe spate, îndoaieți piciorul drept lin la genunchi, mișcându-vă încet piciorul de-a lungul bordului. Apoi duceți-vă genunchiul la dreapta, lăsați și reveniți. Repetați exercițiul pentru piciorul stâng..

Un set de exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare

Materialul a fost pregătit de echipa site-ului cu sprijinul experților noștri: sportivi, antrenori și nutriționiști. Echipa noastră >>

  Timp de citire: 7 minute.
 1. De unde provine hernia?
 2. Când să înceapă gimnastica
 3. Principii de exercițiu
 4. Un set de exerciții pentru reabilitare
 5. Respirația din burtă
 6. Înlăturarea brațelor și picioarelor
 7. Încrucișarea picioarelor
 8. Rotiți picioarele
 9. Intinderea gambei
 10. Mâinile în jurul genunchilor
 11. Alunecând mâinile peste coapse
 12. Genunchiul se întoarce
 13. casă
 14. Alunecarea genunchiului la mână
 15. Ridicarea picioarelor
 16. Întindere și echilibru
 17. Răpirea laterală a picioarelor
 18. "Curcubeu"
 19. Cheia unei pregătiri eficiente
 20. gradualitatea
 21. Stabilitate și regularitate
 22. Nevoie și îngrijire de sine

Patologiile asociate coloanei vertebrale pot fi parțial vindecate cu exerciții fizice. Acest lucru este valabil mai ales pentru partea inferioară a spatelui. Luați în considerare exerciții pentru o hernie a coloanei vertebrale lombare.

De unde provine hernia?

Dacă nu intrați în detalii (nu toată lumea cunoaște bine anatomia coloanei vertebrale), atunci o hernie este ieșirea unei părți a conținutului discului intervertebral dincolo de limitele sale anatomice. O explicație foarte nepoliticoasă, dar de înțeles.

Cartilajul este situat între vertebre, care asigură absorbția de șoc atunci când mergeți și îndeplinesc o serie de alte funcții. Nervii spinali trec și pe acolo. Când nervii sunt ciupiti de vertebre, simțim durere, brațele și picioarele devin amorțite.

Atunci când cartilajul sau discul intervertebral este deteriorat și depășește limitele anatomice ale acestuia (se formează o hernie), probabilitatea de a se înfăptui nervos devine chiar mai mare decât cu deformarea sa obișnuită (proeminență).

Deteriorarea cartilajului apare întotdeauna din cauza efortului fizic neanomatic sau excesiv și a slăbiciunii corsetului muscular. Dacă, de exemplu, o persoană nepregătită poartă pungi de ciment, cu o greutate de 50 kg fiecare, spatele său inferior îi va face rău. Cel mai inofensiv lucru care se poate întâmpla este o ușoară proeminență. Dacă o persoană continuă să ridice pungile, proeminența este imperceptibilă, dar foarte probabil se va transforma într-o hernie.

La femei, herniile pot apărea chiar și datorită transportării găleților cu apă (10-12 litri fiecare) într-o mână. Dar toate acestea nu apar imediat. Cu o hernie a coloanei vertebrale, durerea apare atunci când dimensiunea acesteia începe să provoace cu adevărat inconveniente căilor nervoase.

Durerea constantă de spate sugerează că procesul s-a dezvoltat mult timp și a atins punctul culminant. Poate că nu ați luat în considerare durerile periodice anterioare ca o variantă a unei probleme la nivelul coloanei lombare. Deci, fii mai atent la sentimentele tale. Durerea este un far în ocean. Dacă nu-i acordăm atenție, ne vom îneca.

Când să înceapă gimnastica

Practica arată că, de regulă, proeminențele cartilaginoase la nivelul coloanei vertebrale sunt unilaterale. În consecință, cu o hernie, durerea este resimțită în partea inferioară a spatelui și a brațului sau a piciorului (pe o parte).

O persoană încearcă reflexiv să ia o poziție nedureroasă. Drept urmare, curbura coloanei vertebrale se formează din cauza spasmului muscular reflex. Controlul inconștient al sistemului muscular izolează efectiv locul dureros, ceea ce face imposibilă o parte din mișcări.

Prin urmare, primul lucru care trebuie făcut cu o hernie este de a alina durerea..

O hernie poate dispărea de la sine dacă tratamentul conservator este asigurat corect. Dacă aștepți doar ca toate acestea să treacă de la sine, în timp, aceasta poate duce la consecințe ireversibile. Se întâmplă că hernia este atât de mare încât este inutil să înlăture pur și simplu durerea. Efectuarea unei operații.

După ameliorarea durerii, în funcție de situație, pacientului i se prescrie întinderea coloanei vertebrale sau terapia de exercițiu. Trebuie făcute exerciții pentru întărirea mușchilor spatelui. Imediat ce le poți face - trebuie să începi.

Principii de exercițiu

Pentru a face fiecare vertebră să se simtă confortabil, trebuie să întăriți mușchii care o susțin.

Exerciții de spate pentru o hernie a coloanei lombare se efectuează după anestezie. Dacă doare, nu trebuie să o faci, aștepți până când medicamentele acute au trecut. Exercițiile pentru protruzia coloanei lombare se efectuează și după încheierea perioadei acute.

Exercițiile includ diverse gimnastică pe podea (nu trebuie să existe niciun prag), precum și diferite moduri de auto-întindere.

De exemplu, vă puteți întinde coloana vertebrală culcând pe un plan înclinat și ținându-vă deasupra cu mâinile. Greutatea picioarelor tale este suficientă pentru a întinde încet coloana vertebrală. În special, agățarea de o bară orizontală este utilă pentru întinderea coloanei vertebrale lombare..

Înainte de a practica astfel de activități, consultați medicul neurolog. Cu o hernie intervertebrală, toată lumea trebuie să fie înregistrată la el.

Exercițiile pentru hernia lombară a coloanei vertebrale se fac culcat sau în picioare pe toate patru.

Tine minte. Exercițiile în poziție în picioare sau în picioare, cu greutăți suplimentare, nu trebuie făcute cu o hernie a coloanei vertebrale, deoarece încărcarea verticală poate agrava din nou situația. Această recomandare este relevantă pentru participanții la sală.

Dacă v-ați ridicat cu putere înainte de rănirea dvs., va trebui să nu mai încercați să ridicați greutăți pe toată durata tratamentului și, în schimb, să vă reabilitați cu răbdare și persistență. Ar fi frumos să înțelegem de ce, odată cu antrenamentul anterior, a apărut o hernie spinală.

Toate exercițiile pentru o hernie a coloanei vertebrale se fac încet, fără probleme, fără smucituri și mișcări bruște.

Exercițiile nu pot fi făcute cu greutate, fără gantere, clătite, greutăți. Numai propriul corp și echipament special de reabilitare.

Deci, pentru a rezuma: se fac exerciții pentru tratamentul unei hernii:

 • Lin.
 • Fără greutate.
 • În ritm lent.
 • Întins sau în genunchi.

Și nu uitați că proiectul poate agrava durerea, așa că așezați un fel de covor pe podea, puneți haine ușoare și închideți geamurile.


Pentru Mai Multe Informații Despre Bursită